ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πιέστε τους "συμμάχους" που ενθαρρύνουν την Τουρκία

Τις προτάσεις του Κόμματος για την κρίση στο Αιγαίο εξέθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη χτεσινή συνάντησή της με τον πρωθυπουργό

Η κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει πίεση στους λεγόμενους συμμάχους, που ενθαρρύνουν την Τουρκία, επανεξετάζοντας τη συμμετοχή της στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, όπως την ελληνική συμμετοχή στην πολυεθνική δύναμη στη Βοσνία, την παραμονή των αμερικάνικων βάσεων και καταργώντας το Στρατηγείο της Λάρισας. Αυτές ήταν οι κυριότερες από τις προτάσεις του ΚΚΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης στο Αιγαίο, όπως τις εξέθεσε χτες η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη χτεσινή συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως το ΚΚΕ, συνυπολογίζοντας ότι οι εξελίξεις στο Αιγαίο αποτελούν παράγοντα της νέας τάξης και πως η κυβερνητική πολιτική δεν αλλάζει, καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, διατηρώντας τις δικές του ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις για αυτά τα ζητήματα. Εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε:

"Οπως γνωρίζετε, είχαμε ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στο Αιγαίο και τις προοπτικές, και κυρίως μας ενδιέφερε να καταθέσουμε ορισμένες συγκεκριμένες απόψεις και προτάσεις του ΚΚΕ, για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση στο Αιγαίο.

Οι προτάσεις που καταθέσαμε παίρνουν υπόψη ότι η κρίση στο Αιγαίο μπορεί μεν να φαίνεται ότι βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο δεν είναι κάτι που για μας έχει κλείσει τελείως. Παίρνουμε υπόψη το γεγονός ότι οι εξελίξεις στο Αιγαίο και άμεσα και έμμεσα αποτελούν στοιχείο και παράγοντα της νέας τάξης πραγμάτων στην περιοχή. Επίσης, στις προτάσεις μας παίρνουμε υπόψη ότι η κυβέρνηση έχει μια δεδομένη πολιτική που δεν αλλάζει. Επόμενα, κάναμε ορισμένες προτάσεις που, κατά τη γνώμη μας, είναι ρεαλιστικές σήμερα, διατηρώντας βέβαια τις ολοκληρωμένες θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ γι' αυτά τα ζητήματα ".

Οχι φιλολογικές διακηρύξεις

Στη συνέχεια, με αφορμή τους πανηγυρισμούς για την απόφαση της Κομισιόν, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και η ΔΕΕ θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ελλάδας:

"1. Δε θεωρούμε ικανοποιητική τη χτεσινή απόφαση της Κομισιόν για το θέμα του Αιγαίου. Παρά το γεγονός ότι, έστω και εκ των υστέρων, πήρε κάποια θέση η ΕΕ, δεν υπάρχει ανάγκη να δημιουργείται κλίμα ευφορίας και πανηγυρισμού. Φοβόμαστε ότι είναι μια φιλολογική διακήρυξη.Δεν είναι ακόμη σίγουρη η θέση της ΕΕ, ότι παίρνει το μέρος της Ελλάδας, όσον αφορά τα σύνορα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Επόμενα, χρειάζεται να συνεχιστούν οι προσπάθειες.

2. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει τέτοιες ολοκληρωμένες τοποθετήσεις υπέρ της, από το ΝΑΤΟ και τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση. Εάν οι τοποθετήσεις δεν είναι τόσο συγκεκριμένες και σίγουρες, τότε δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι φιλικοί αυτοί οι Οργανισμοί προς την Ελλάδα στο συγκεκριμένο ζήτημα".

Ασκηση πίεσης

Εκθέτοντας τις απόψεις του ΚΚΕ σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση στο οπλοστάσιο της, και αν ξαναεμφανιστεί το πρόβλημα και οξυνθεί η κατάσταση, πρέπει να έχει και ορισμένες ενέργειες τέτοιες που να ασκήσουν συγκεκριμένη πίεση. Π.χ. να θέσει ζήτημα των συμφωνιών για τις βάσεις, επανεξέτασης και μη ανανέωσης, να θέσει ζήτημα μη συμμετοχής στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ, να θέσει ζήτημα κατάργησης του Στρατηγείου της Λάρισας. Δηλαδή, να κάνει τέτοιες ενέργειες σε περίπτωση κρίσης, που εν πάση περιπτώσει, να ασκούν πίεση στους λεγόμενους συμμάχους, που ξέρουμε ότι ενθαρρύνουν ή κρατούν ίσες αποστάσεις απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία, ή ενθαρρύνουν την Τουρκία".

Διάλογος μόνο αν σταματήσει η αμφισβήτηση των συνόρων

Αναφερόμενη, εξάλλου, στην προοπτική διαλόγου με την Τουρκία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

"Μια άλλη πλευρά που θέσαμε στον πρωθυπουργό, αφορά το ζήτημα των σχέσεων με την Τουρκία. Εμείς θεωρούμε, με δεδομένη μια σταθερή θέση της κυβέρνησης για διεκδίκηση απέναντι στους διεθνείς Οργανισμούς, ότι δεν πρέπει να φοβηθεί και το διάλογο με την Τουρκία, με προϋπόθεση όμως ότι η Τουρκία και η Ελλάδα θα υπογράψουν διακήρυξη - κείμενο που να διασφαλίζει τα σύνορα των δυο χωρών και βεβαίως να διασφαλίζει ότι η Τουρκία δε βάζει σε αμφισβήτηση τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.Δηλαδή, η Ελλάδα να ζητήσει την υπογραφή ενός τέτοιου συμφώνου ανάμεσα στις δύο χώρες. Είναι επιθετική πολιτική. Αν βεβαίως, η Τουρκία δεν το δεχτεί, τότε δεν υπάρχει ζήτημα διαλόγου. Γιατί διάλογο για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν μπορούμε να δεχτούμε. Εάν υπάρξουν προϋποθέσεις να υπάρξει τέτοιο κείμενο και να γίνει σεβαστό, από κει και πέρα μπορούμε να συζητήσουμε και άλλα θέματα: Αμοιβαίας μείωσης των στρατιωτικών δυνάμεων, με τρόπο που δε θα θίγει την ασφάλεια και την άμυνα των δύο χωρών. Πάντα με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία και σε κείμενο και στην πράξη δεν αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο".

Αδιαπραγμάτευτο το καθεστώς του Αιγαίου

Σχολιάζοντας την αμερικάνικη "πρόταση" για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Δε θεωρούμε θετική τη δήλωση του προέδρου Κλίντον: "Η υπόθεση της βραχονησίδας να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης". Στο Δικαστήριο της Χάγης υπάρχει θέμα να πάει το ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας. Δεν μπορεί οι βραχονησίδες να αποτελέσουν αντικείμενο του δικαστηρίου της Χάγης. Είναι σαν να διαπραγματευόμαστε το καθεστώς του Αιγαίου.

Θεωρούμε ότι πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες ανάπτυξης φιλίας ανάμεσα στους δύο λαούς, να μην αφήσουμε να περάσει ο εθνικισμός και ο σοβινισμός". Θέμα εθνικής ασφάλειας

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη να παραμείνει στο δημόσιο ο τομέας της ενέργειας:

"Εθεσα εν συντομία και γενικά στον πρωθυπουργό ζητήματα που έχουν σχέση με τον τομέα της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών. Ολος ο τομέας της ενέργειας, δηλαδή η έρευνα, η εξόρυξη και η εμπορία πετρελαίου, να είναι 100% στο δημόσιο. Είμαστε αντίθετοι στην εκχώρηση τέτοιων δικαιωμάτων στις πολυεθνικές και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου, των ΕΛΔΑ. Αυτά τα ζητήματα είναι συνδεδεμένα με την ανάπτυξη και με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, όπως και γενικότερα προβλήματα ανάπτυξης της χώρας μας".

Οχι στην αμυντική εξάρτηση

Η Αλ. Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ να μην αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες και να σταματήσει η αμυντική εξάρτηση της χώρας, σημειώνοντας:

"Τέλος, υπάρχει το μεγάλο ζήτημα που έχει σχέση με τις αμυντικές δαπάνες. Είμαστε αντίθετοι στην αύξηση των αμυντικών δαπανών. Είναι πάρα πολλές. Το ζήτημα είναι πού πάνε αυτές οι αμυντικές δαπάνες, έτσι που να σχετίζονται με την άμυνα της χώρας και όχι με τις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες. Είμαστε πάντα - και τώρα ακόμα περισσότερο - αντίθετοι με τη μονομερή εξάρτηση της χώρας μας σε στρατιωτικό υλικό από τις ΗΠΑ μέχρι και τα τελευταία ανταλλακτικά.

Αυτά τα ζητήματα έθεσα στον πρωθυπουργό, ένα πλαίσιο, ένα πακέτο προτάσεων που σχετίζονται με την κρίση στο Αιγαίο και γενικότερα με την εθνική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της χώρας".

Α' ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΕΙΡΗΝΗΣ
Βήμα ειρήνης στη Θεσσαλονίκη

Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του συνεδρίου, που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από όλες τις Βαλκανικές χώρες. Την Κυριακή στη 1 μ.μ. πραγματοποιείται συγκέντρωση της ΕΔΥΕΘ στην πλατεία Συντριβανίου και πορεία στο αμερικανικό προξενείο

Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) ξεκινάνε σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι τριήμερες εργασίες του Α Συνεδρίου Βαλκανικών Κινημάτων Ειρήνης,στο οποίο αναμένεται να πάρουν μέρος αντιπροσωπείες από Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ν. Γιουγκοσλαβία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Τουρκία.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι το παρακάτω:

  • Σήμερα στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ:

- 7.00 μ.μ. Επίσημη έναρξη

- 9.00 μ.μ. Συναυλία με την Ορχήστρα της ΕΤ - 3, υπό τη διεύθυνση του Σαράντη Κασάρα. Τραγούδι: Δημήτρης Νικολόπουλος και Παναγιώτης Καραδημήτρης. Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΕΔΥΕΘ και των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης.

  • Αύριο Σάββατο στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ (Περίπτερο 8, αίθουσα Α):

- 11.00 - 13.00 Πρώτη συνεδρίαση.

- 14.00 - 18.00 Δεύτερη συνεδρίαση.

  • Κυριακή στο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ:

- 10.00 - 13.00 Τρίτη Συνεδρίαση.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου, η ΕΔΥΕΘ οργανώνει την Κυριακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων με την εγκατάσταση ΝΑΤΟικής δύναμης στη Βοσνία και τη νέα όξυνση στο Αιγαίο μεταξύ της χώρας μας και της Τουρκίας και το ρόλο των ΗΠΑ σε αυτή. Η συγκέντρωση θα ξεκινήσει στη 1 μ.μ. από την πλατεία Συντριβανίου (ΔΕΘ) και θα ακολουθήσειπορεία έως το Αμερικανικό προξενείο.

Η ΕΔΥΕΘ καλεί όλους τους φορείς της Θεσσαλονίκης καθώς και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να πάρουν μέρος στις παραπάνω εκδηλώσεις ενισχύοντας αυτήν την κρίσιμη περίοδο το κίνημα ειρήνης.

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του ΚΚΕ

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του ΚΚΕ με θέματα:

α) Τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

β) Τελική διαμόρφωση του προϋπολογισμού της ΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ