ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ - Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Αναμένουν πρωτοβουλίες...
  • Ευπρόσδεκτες οι πρωτοβουλίες ΗΠΑ - ΕΕ, δηλώνουν Σημίτης και Πάγκαλος
  • Πάγια πολιτική το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα
  • Ενίσχυσή του ζήτησε ο Μ. Εβερτ

Η πολιτική του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, αλλά και η... αναμονή πρωτοβουλιών τρίτων, για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων οι οποίες έγιναν χτες, στα πλαίσια των συναντήσεων του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, καθώς και της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Κυρίαρχο το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα

"Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να συνεχίσουν να πορεύονται μαζί. Μαζί σημαίνει, επίσης, ότι ένα κυρίαρχο γνώρισμα της πορείας μας είναι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα", δήλωσε χτες ο πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Σημίτης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στη 1 το μεσημέρι με τον Γλαύκο Κληρίδη στο Μέγαρο Μαξίμου.

"Οι τελευταίες εξελίξεις - συνέχισε - επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρχει μια στενή επαφή για την αντιμετώπιση των επιβουλεύσεων, που πιθανόν να προκύψουν, ότι πρέπει να έχουμε μια κοινή πολιτική για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

Σχολιάζοντας το θέμα των επιπτώσεων της πρόσφατης ελληνοτουρκικής κρίσης στο θέμα του Κυπριακού, τόνισε πως το "μπαράζ" επαφών που έχει δρομολογηθεί από ελληνικής πλευράς, με τις ΗΠΑ, αλλά και τα κράτη - μέλη της ΕΕ, θα ωφελήσει και το Κυπριακό, αφού, όπως ισχυρίστηκε, "θα βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο το κλίμα για να γίνουν αποδεκτές οι θέσεις μας".

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Κύπριου Προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη, που τόνισε με τη σειρά του την ανάγκη για εμμονή στην κοινή πορεία Ελλάδας - Κύπρου. Παράλληλα, έκανε εκτενή αναφορά στις κινήσεις του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης, λέγοντας ότι στο σύνολό τους δεν ήταν απειλητικές, πλην μιας κίνησης αρματαγωγού που αποβίβασε 15 περίπου άρματα μάχης στο λιμάνι της Αμμοχώστου, κίνηση που επέσυρε τις διαμαρτυρίες της κυπριακής πλευράς. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο ότι αναμένονται πρωτοβουλίες επανέναρξης διαλόγου για το Κυπριακό, από την πλευρά των ΗΠΑ ("βρίσκονται εν τη γενέσει", είπε χαρακτηριστικά), καθώς και από τον ΟΗΕ, που όμως δεν έχει αποσαφηνιστεί το περιεχόμενό τους. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για το θέμα από την πλευρά της Γαλλίας, λέγοντας πως "δεν έχει ξεχωρίσει ως μία ιδιαίτερη πρωτοβουλία γαλλική. Είναι στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης", πλην όμως συμπλήρωσε, το ενδιαφέρον της Γαλλίας είναι "αυξημένο".

Ο Θ. Πάγκαλος

Το θέμα των αναμενόμενων πρωτοβουλιών για το Κυπριακό κυριάρχησε και στη συνάντηση που είχαν χτες στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αλέκος Μιχαηλίδης και ο Ελληνας ομόλογός του, Θ. Πάγκαλος.

Ο Θ. Πάγκαλος σημείωσε, αναφορικά με το ενδεχόμενο πρωτοβουλιών από τις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι "εμείς επιδιώκουμε τη διεθνοποίηση του θέματος. Κάθε ανάμειξη είναι ευπρόσδεκτη, υπό τον όρο ότι γίνεται μέσα στις καλώς εννοούμενες έννοιες του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού της κυριαρχίας των διαφόρων χωρών, μεταξύ των οποίων είναι και η Κύπρος". Επίσης, επέμεινε ιδιαίτερα πως οι προσδοκίες πρωτοβουλιών αφορούν εξίσου τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. "Εμείς θα συνομιλούμε με τους Αμερικανούς στο βαθμό που απευθύνονται σε εμάς", δήλωσε συμπληρώνοντας ότι "η αμερικανική πρωτοβουλία αφορά κατά κύριο λόγο την κυπριακή κυβέρνηση".

Ο Μ. Εβερτ

Συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, είχε χτες και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος μάλιστα πρόκειται να επισκεφθεί τη Λευκωσία στις 21 Φλεβάρη. Μετά τη συνάντηση ο Μ. Εβερτ ήταν κατηγορηματικός ως προς την πολιτική του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος, δηλώνοντάς ότι "πρέπει να ενισχυθεί".

  • Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 15 Φλεβάρη ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, προσκεκλημένος του Κύπριου ομολόγου του, Αλέξη Γαλανού. Στα πλαίσια της επίσκεψης ο Απ. Κακλαμάνης θα συνομιλήσει με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου, καθώς και με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.
Κηδεύτηκε ο συγκυβερνήτης

Μέσα σε κλίμα άκρατης θλίψης και με τιμές ήρωα, κηδεύτηκε χτες στο νεκροταφείο της "Ανάστασης" στον Πειραιά, ο συγκυβερνήτης του μοιραίου ελικοπτέρου, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος,που συνετρίβη στη Θαλάσσια περιοχή κοντά στα Ιμια, τα ξημερώματα της προηγούμενης Τετάρτης, ενώ σήμερα κηδεύεται ο αρχικελευστής Εκτορας Γιαλοψός, για τον οποίο η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί το μεσημέρι στην Αγία Βαρβάρα των Ν. Λιοσίων.

Στην Αγία Τριάδα του Πειραιά, όπου εψάλη χτες, η νεκρώσιμη ακολουθία για τον Π. Βλαχάκο, από νωρίς άρχισε να καταφθάνει πλήθος κόσμου από τον Πειραιά αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα του νεκρού, τη Μάνη. Στην κηδεία παρέστησαν η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με επικεφαλής τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχοΧρ. Λυμπέρη,εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αμυνας ο υφυπουργός Ν. Κουρής,ο πρόεδρος της ΝΔ Μ. Εβερτ,ο πρώην πρωθυπουργόςΚ. Μητσοτάκης,ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκης,ενώ το ΚΚΕ εκπροσώπησε ο βουλευτής Γερ. Αραβανής.Στον νεκρό αποδόθηκαν τιμές από τα στρατιωτικά αγήματα που είχαν παραταχθεί αλλά και από δύο στρατιωτικά ελικόπτερα που πέταξαν πάνω από τον Πειραιά.

Χτες εξάλλου, ανακοινώθηκε από το ΓΕΝ το πόρισμα της νεκροψίας που έκανε η Ιατροδικαστική Υπηρεσία του Πανεπιστημίου Αθηνών, των δύο μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου. Στη νεκροψία συμμετείχαν τρεις ιατροδικαστές και ένας παθολογοανατόμος αξιωματικός του ΠΝ. Η πρόταση του ΠΝ για συμμετοχή στη νεκροψία και γιατρών των οικογενειών, δεν έγινε αποδεκτή από τους συγγενείς. Πέραν της νεκροψίας έγινε και γενική ακτινογραφία σώματος στην οποία κανένα ξένο σώμα δε σκιαγραφήθηκε στα δύο σώματα που σημαίνει ότι δε δέχθηκαν θραύσματα από τυχόν έκρηξη. Σύμφωνα με το πόρισμα, ο θάνατος του Π. Βλαχάκου επήλθε από κάκωση κατά την πρόσκρουση του ελικοπτέρου, ενώ του Ε. Γιαλοψού που έφερε μεν κακώσεις από την πρόσκρουση του ελικοπτέρου στη θάλασσα, ο θάνατος επήλθε από πνιγμό. Επίσης όπως έγινε γνωστό, από πνιγμό πέθανε και ο Χριστόφορος Καραθανάσης που ήταν ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου.

Και οι τρεις αξιωματικοί - μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου, προήχθησαν μετά θάνατο μετά από πρόταση του υπουργού Αμυνας. Ο υποπλοίαρχος Χρ. Καραθανάσης στο βαθμό του αντιπλοιάρχου, ο υποπλοίαρχος Π. Βλαχάκος στο βαθμό του αντιπλοιάρχου και ο αρχικελευστής Ε. Γιαλοψός στο βαθμό του σημαιοφόρου. Επίσης υποβλήθηκε πρόταση στο υπουργείο Εξωτερικών για την απονομή παρασήμου μετά από επιταγή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΜΗΝΥΣΗ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΚΑΤΑ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΥ
Στη Βουλή παραπέμπει ο Αρειος Πάγος

Αναρμοδιότητα δηλώνει ο Αρειος Πάγος για τη μηνυτήρια αναφορά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεδίκογλου εναντίον του πρώην υπουργού Δ. Κρεμαστινού, καθώς η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου διαβίβασε την αναφορά στη Βουλή.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου σε σχετικό έγγραφό της προς τον πρόεδρο της Βουλής, Α. Κακλαμάνη, αναφέρει ότι μόνο η Βουλή των Ελλήνων δικαιούται να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού και πιθανών συμμετόχων του και να τον παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο, σύμφωνα με το άρθρο 94 του Συντάγματος. (Να υπενθυμίσουμε ότι συνεχίζει να ισχύει ακόμη ο νόμος της Χούντας 802/1971 "περί ευθύνης των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών"). Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μαζί με τη μηνυτήρια αναφορά έχει στείλει και όλα τα σχετικά έγγραφα της δικογραφίας στη Βουλή.

Στις 24 Γενάρη ο Β. Κεδίκογλου είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου ζητούσε να διερευνηθεί η παράνομη, κατά την άποψή του, διαδικασία ανάδειξης του Δ. Κρεμαστινού ως αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1994, καθώς και η επαγγελματική του σχέση με το "Ωνάσειο" Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

ΧΙΟΣ
Ημερίδα του ΚΚΕ

"Η Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι επιπτώσεις στην οικονομία της Χίου", είναι το θέμα ημερίδας που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ αύριο Σάββατο, στις 18.30 στο ΟΜΗΡΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.Εισηγητής στην ημερίδα θα είναι ο Μιχάλης Κάχρης,μέλος του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ παρέμβαση θα κάνει και ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιάννης Θεωνάς.

Ο Γιάννης Θεωνάς θα έχει επίσης συναντήσεις με διοικητικά συμβούλια σωματείων και συλλόγων του νησιού, ενώ στις 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Συγκέντρωση σήμερα στα Γιάννενα

Η Επιτροπή Ειρήνης του νομού καλεί το λαό των Ιωαννίνων να διαδηλώσει με σύνθημα "Το Αιγαίο δε γίνεται Βοσνία"

Με κεντρικό σύνθημα "Το Αιγαίο δε γίνεται Βοσνία" η Επιτροπή Ειρήνης του Νομού Ιωαννίνων διοργανώνει σήμερα στις 6.30 μμ συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Ενόψει της συγκέντρωσης τα μέλη του προεδρείου της Επιτροπής έδωσαν συνέντευξη Τύπου και επέρριψαν ευθύνες στον αμερικανικό παράγοντα για την πρόσφατη ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο, την οποία χαρακτήρισαν τεχνητή.

Οι οργανωτές κάλεσαν το γιαννιώτικο λαό να πάρει μαζικά μέρος στη συγκέντρωση και τόνισαν ότι τα πρόσφατα γεγονότα στο Αιγαίο έδειξαν ότι η τουρκική επεκτατικότητα στηρίζεται στους Αμερικανούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν την απειλή του πολέμου, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους λαούς και να προωθήσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών. Δήλωσαν ότι το θέμα δεν είναι ποιος έχασε ή κέρδισε από την πρόσφατη κρίση, αλλά η επαναχάραξη του χάρτη του Αιγαίου. Τονίζοντας ότι οι λαοί δε λύνουν κανένα πρόβλημά τους με τον πόλεμο, κάλεσαν το γιαννιώτικο λαό να αντιδράσει, να αντιταχθεί και να δείξει ότι δεν έχει καμιά σχέση με την πολιτική της υποτέλειας. Να ζητήσει από την κυβέρνηση την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από τη Βοσνία, το κλείσιμο των βάσεων και την απεμπλοκή της χώρας μας από όλες τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Τέλος, οι οργανωτές επισήμαναν ότι η εξάρτηση της χώρας μας μεγαλώνει και πρόσθεσαν ότι η εθνική ομοψυχία δεν επιτυγχάνεται, όταν η κυβέρνηση αρνείται να συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συνάντηση της Αλ. Παπαρήγα με τον Γλ. Κληρίδη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα έχει συνάντηση σήμερα στη 1 μ.μ.,στη "Μ. Βρετάνια" με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ