ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σύσκεψη για το λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εξυγιάνει το κύκλωμα πετρελαιοειδών, καταλογίζοντας ευθύνες σε τελωνειακούς υπαλλήλους, ενώ οι πετρελαϊκές εταιρίες παραμένουν ασύδοτες

Σύσκεψη, με θέμα το λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών, τη φοροδιαφυγή και τις ενδεχόμενες ευθύνες τελωνειακών υπαλλήλων, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών.

Παρά το γεγονός ότι το λαθρεμπόριο στο χώρο των πετρελαιοειδών έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να στερείται σημαντικών ποσών φόρου, οι προσπάθειες περιορισμού του φαινομένου αυτού από την πλευρά του κράτους έχουν μέχρι σήμερα ουσιαστικά αποτύχει. Από την άλλη πλευρά, θύματα είναι και οι καταναλωτές, καθώς το λαθρεμπόριο και η νοθεία καυσίμων πάνε μαζί.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη της Δευτέρας πρόκειται να εξεταστούν και συγκεκριμένες περιπτώσεις συμμετοχής τελωνειακών υπαλλήλων σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής καυσίμων,ενώ από το περιβάλλον του νέου υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Δρυ, διαρρέει πληροφορίες ότι ο υφυπουργός είναι αποφασισμένος να κινήσει τις διαδικασίες αποπομπής των υπαλλήλων αυτών, αν από τη δικαστική έρευνα αποδειχτεί η συμμετοχή τους σε παράνομες πράξεις.

Συνδικαλιστικοί παράγοντες των τελωνειακών, πάντως, αν και δεν αρνούνται ότι κατά καιρούς έχουν σημειωθεί αξιόποινες πράξεις από μια μεικτή μειοψηφία υπαλλήλων, επισημαίνουν ότι, αν οι προσπάθειες εξυγίανσης του κυκλώματος περιοριστούν σε πειθαρχικές διώξεις, τότε τα αποτελέσματα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ατελέσφορα, ενώ δεν παραλείπουν να επισημάνουν τον κίνδυνο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Οπως αναφέρουν τα ήδη μεγάλα προβλήματα υποδομής των τελωνείων, τα τελευταία χρόνια έχουν οξυνθεί περαιτέρω, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας. Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι πολλά τελωνεία λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, πρόβλημα το οποίο αναγνωρίζει μεν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αρνείται όμως να προχωρήσει και στις αναγκαίες προσλήψεις. Τονίζουν, πάντως, ότι το πρόβλημα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων είναι περισσότερο πολιτικό παρά διοικητικό. Οπως υποστηρίζουν στο χώρο του κυκλώματος των πετρελαιοειδών έχουν δημιουργηθεί τεράστια οικονομικά συμφέροντα. Η συμμετοχή, άλλωστε, κορυφαίων οικονομικών παραγόντων στο χώρο αυτό (Ομιλος Βαρδινογιάννη, Λάτσης, Μαμιδάκης, Αλαφούζος) επιβεβαιώνει πέρα για πέρα τους ισχυρισμούς αυτούς. Οι συνδικαλιστές του κλάδου αναφέρουν ότι προσπάθεια εξυγίανσης του κυκλώματος πετρελαιοειδών, χωρίς την προώθηση νέου "κώδικα σχέσεων και συμπεριφοράς" της πολιτικής εξουσίας με τις πετρελαϊκές εταιρίες, θα αποδειχτεί τελικά πράξη καιροσκοπισμού.

"Εσβησαν" 544 επιχειρήσεις το Γενάρη

Αυξημένος κατά 23,6% εμφανίστηκε ο αριθμός των επιχειρήσεων που κήρυξαν πτώχευση το Γενάρη του '96 συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό. Στον ίδιο μήνα τα "φέσια" άγγιξαν το ποσό των 29,3 δισ. δραχμών

Σημαντική αύξηση κατά 23,6% παρουσίασε ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατέβασαν οριστικά "ρολά" στη διάρκεια του φετινού Γενάρη - οπότε ο αριθμός έφτασε τις 136 - έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και τα οποία προμηνύουν ότι το 1996 θα είναι πραγματικά δίσεκτο έτος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, αφού σύσσωμη η κυβέρνηση εμφανίζεται σύμφωνη με τη συνέχιση της συγκεκριμένης αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα "φέσια" στην αγορά (συνολικά ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές) ανήλθαν φέτος το Γενάρη στο ποσό των 29,3 δισ. δρχ.,ενώ συνολικά ο αριθμός των επιχειρήσεων που κατέθεσαν αίτηση πτώχευσης ή κήρυξαν πτώχευση ανήλθε σε 544.

Αξίζει να παρατηρηθεί ότι και τα δύο παραπάνω συνολικά ποσά ("φέσια", "λουκέτα") αν και εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, ωστόσο εμφανίζονται μειωμένα συγκριτικά με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Πράγμα που σημαίνει ότι μετά τα εκατοντάδες χιλιάδες "λουκέτα" σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τα ύψη "ρεκόρ", στα οποία ανήλθαν τα "φέσια" στην αγορά, τις χρονιές που προηγήθηκαν, η κατάσταση για το συγκεκριμένο χώρο έχει φτάσει πλέον σε οριακά επίπεδα. Η παραπάνω εξέλιξη σημαίνει προφανώς ότι δε θα παρατηρείται στο εξής η έκρηξη που εμφανίστηκε στην αγορά από το 1990 με την εφαρμογή του σταθεροποιητικού προγράμματος λιτότητας της ΝΔ και τα αμέσως επόμενα χρόνια, αλλά ότι θα συντελείται με ηπιότερους ρυθμούς η δεδομένη και σύμφωνη με τις υποδείξεις των Βρυξελλών διαδικασία "ξεκαθαρίσματος" της αγοράς από τις μικρές επιχειρήσεις, χάριν των μεγαθηρίων πολυεθνικών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤ, το Γενάρη του 1996:

  • Οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν στο ποσό των 11,9 δισ. δρχ. έναντι 12,6 δισ. δρχ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα, παρουσιάζοντας μείωση κατά 5,6%.
  • Οι ακάλυπτες επιταγές ανήλθαν σε 17,4 δισ. δρχ., έναντι 19,5 δισ. δρχ. το Γενάρη του '95 εμφανίζοντας μείωση κατά 10,8%.
  • Οι επιχειρήσεις που κατέβασαν οριστικά "ρολά", κηρύσσοντας πτώχευση, άγγιξαν τον αριθμό των 136,έναντι 110 πέρσι, αριθμός που εμφανίζει αισθητή αύξηση κατά 23,6%.
  • Τέλος, οι επιχειρήσεις που άρχισαν να δρομολογούν τις διαδικασίες του οριστικού κλεισίματος, υποβάλλοντας αίτηση πτώχευσης, έφτασαν στον αριθμό των 408,έναντι 448 πέρσι, σημειώνοντας μείωση κατά 8,9%.

Εξάλλου, η εμμονή της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει χωρίς καμία παρέκκλιση την πολιτική σκληρής λιτότητας, προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος "σύγκλισης" - παρά τις όποιες εσωκομματικές διαφωνίες στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει απόλυτη συμφωνία στην κυβέρνηση - προδιαγράφει το ίδιο δυσοίωνες τις προοπτικές για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το τρέχον έτος και τα επόμενα. Προοπτικές που - σύμφωνα με τις κοινοτικές προβλέψεις - μεταφράζονται μακροπρόθεσμα σε αφανισμό του 40% των ΜΜΕ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Προβλέψεις που θα πλήξουν κυρίως τη χώρα μας, όπου η μικρομεσαία επιχείρηση αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας.

Νέα λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπει η Ενωση Ελλήνων Τραπεζ

Νέα "λουκέτα" σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις βλέπει η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Σε αναμονή νέου "φιάσκου";

Σε νέο "φιάσκο" κινδυνεύει να εξελιχτεί και η προσπάθεια ξεπουλήματος της δεύτερης μεγάλης ναυπηγικής μονάδας της χώρας των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τα οποία βρίσκονται ήδη σε οριακό σημείο λόγω έλλειψης ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα πλαίσια του διαγωνισμού για την εκποίηση των Ναυπηγείων ο οποίος έληξε χτες, κατατέθηκε μόνο μία προσφορά, η οποία φέρεται να προέρχεται από αμερικάνικη εταιρία που εκπροσωπείται στην Ελλάδα απ' τον εφοπλιστή Γιάννη Καρρά, ενώ οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για κάποια δεύτερη προσφορά που αναμενόταν με κούριερ μέχρι αργά (αν και είχε παρέλθει η προθεσμία υποβολής)...

Επίσημα ο φάκελος των προσφορών θα ανοίξει την προσεχή Δευτέρα, ενώ την ίδια μέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των πιστωτριών τραπεζών - Εμπορικής, Εθνικής, Ιονικής, Αγροτικής και ΕΤΒΑ - θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Φοίβο Ιωαννίδη,προκειμένου να εξετάσουν τη δυνατότητα και νέας χρηματοδότησης με τη μορφή δανείου των Ναυπηγείων Ελευσίνας ύψους 2 δισ. δρχ.

Στο μεταξύ το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει την επιχείρηση η κυβερνητική πολιτική των "πάση θυσία" ιδιωτικοποιήσεων, έχει προκαλέσει την απογοήτευση των εργαζομένων, οι οποίοι φέρνουν στην πλάτη τους ήδη την πικρή εμπειρία του Περατικού. Απογοήτευση που οδήγησε τους εργαζόμενους να απέχουν σε μεγάλο ποσοστό απ' τη χτεσινή ΓΣ με θέμα τον απολογισμό δράσης του ΔΣ του σωματείου. Τελικά τον απολογισμό ψήφισε μόλις το 50% των εργαζομένων.

Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Οδηγίες για εντατικοποίηση ελέγχων

Την εντατικοποίηση της γνωστής, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πια - πρώην Εμπορίου - τακτικής της καταγραφής της αισχροκέρδειας και της νοθείας και της κατά περιπτώσεις επιβολής των κυρώσεων, που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, ζητάει η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου,με σχετική επιστολή της προς τους νομάρχες της χώρας.

Συγκεκριμένα, οι οδηγίες της υπουργού εστιάζουν σε τρία σημεία: Πρώτον, στον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων και αγαθών που κυκλοφορούν στην αγορά, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα των τροφίμων, με επισκέψεις κοινοτικών ελεγκτών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Δεύτερον, στην "πάταξη φαινομένων νοθείας και επικινδυνότητας αγαθών". Για το θέμα αυτό η υπουργός ζητά την επιβολή των "αυστηρότερων κατά το δυνατόν διοικητικών κυρώσεων όπου προβλέπεται". Τρίτον, στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των διατάξεων περί καταναλωτικής πίστης, όπως προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία για την προστασία των καταναλωτών, που συναλλάσσονται με πιστωτικές κάρτες, δάνεια, πωλήσεις με δόσεις κλπ., στα πλαίσια της αυξανόμενης χρήσης πιστωτικών συμβάσεων στην αγορά.

Επίσης, χτες, δόθηκε στη δημοσιότητα η επιστολή παραίτησης του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Γ. Σχοινά,προς την υπουργό Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου. Στην επιστολή του ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής αφήνει αιχμές εναντίον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, για μεροληπτική επιλογή του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και για περιορισμό της ανεξαρτησίας. Επίσης, ο Γ. Σχοινάς εκφράζει την αντίθεσή του με τη σημερινή σύνθεση της Επιτροπής. Συγκεκριμένα, την κρίνει ολιγομελή και εκτιμά ότι δε διατίθενται τα απαραίτητα εφόδια για την άσκηση του ρόλου της.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αναστέλλουν την κινητοποίηση

Την αναστολή των κινητοποιήσεων που είχαν προγραμματίσει για τις 12 και 13 Φλεβάρη αποφάσισε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, ενώ δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις εάν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προχωρήσει στην επιβολή πλαφόν στα πρατήρια των περιοχών όπου διαπιστώνονται ιδιαίτερα υψηλές λιανικές τιμές πώλησης υγρών καυσίμων. Αυτά προκύπτουν από τις δηλώσεις του προεδρείου της Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, όπου εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους αναστέλλεται η προγραμματισμένη κινητοποίηση.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι τελικά, το υπουργείο Οικονομικών με Προεδρικό Διάταγμα εξαιρεί τα πρατήρια υγρών καυσίμων από την υποχρεωτική χρησιμοποίηση ταμειακών μηχανών, που ήταν και από τα πρωταρχικά αιτήματα του κλάδου. Επίσης, έκαναν λόγο για δέσμευση του υπουργού Εργασίας ότι θα εξετάσει το θέμα του ωραρίου για τα πρατήρια βενζίνης, ώστε να επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας, από τις 7.00 το πρωί μέχρι τις 7.00 το βράδυ. Τέλος, ανέφεραν ότι αναμένουν από τον υπουργό Μεταφορών την υπογραφή του ΠΔ για την επαναφορά των αποστάσεων μεταξύ πρατηρίων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ