ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΚΕΝΗ
ΑΜΟ ΠΑΜΠΑΛΟΝΙ
Ο Ιταλός αντιφασίστας στην Αντίσταση και στο ΚΚΕ

Δύο ντοκουμέντα

Αγαπητέ "Ριζοσπάστη",

Φέτος την Πρωτοχρονιά, πήρα ένα φάκελο με φωτοτυπίες προσωπικών ντοκουμέντων του Ιταλού συντρόφου ΑΜΟ ΠΑΜΠΑΛΟΝΙ, που συνδεόταν με το ΚΚΕ και την Εθνική μας Αντίσταση. Ομολογώ ότι η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη.

Μια από τις φωτοτυπίες είναι το "Φύλλον Ποιότητος", με τα σημερινά δεδομένα κομματικό βιβλιάριο, με σφραγίδες και υπογραφή της Κομματικής Επιτροπής του ΕΛΑΣ των Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι και με ημερομηνία 12-11-1944.

Μια άλλη φωτοτυπία είναι "Φύλλο Πορείας" του 2/34 Συντάγματος του ΕΛΑΣ Αιτωλοακαρνανίας, με την υπογραφή του Κώστα Αυδή που στο ΔΣΕ ήταν επιτελάρχης της Μεραρχίας του Διαμαντή.

Με τον σύντροφο Αμο Παμπαλόνι, ύστερα από 52 χρόνια ανταμώσαμε στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ο "Ριζοσπάστης" είχε δημοσιεύσει μια συνέντευξη που έδωσε και τις εκδηλώσεις που έγιναν προς τιμήν του, στην Κεφαλλονιά.

Στη συνάντησή μας αυτή, στη μνήμη μας ξαναζωντάνεψαν αναμνήσεις πολλές, που αφορούσαν αγωνιστικές και ανθρώπινες στιγμές μας, εκείνης της εποχής. Του θύμισα τον Παμπαλόνι του 1943 - 44, λυγερό, ψηλό, με το δίκοχο στο κεφάλι - που έγραφε ΚΚΙ και από κάτω ΕΛΑΣ - και με ένα κόκκινο κασκόλ στο λαιμό. Μου χαμογέλασε βαθιά συγκινημένος...

Οταν στη συνέχεια του είπα ότι έχω αντίγραφο του Φύλλου Πορείας για την Κεφαλλονιά, που του το είχε δώσει το 2/39 Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, μου απάντησε: "Το έχω το Φύλλο Πορείας, όπως έχω ακόμα και την κομματική μου ταυτότητα ως μέλος του ΚΚΕ που είχα γίνει. Αυτά τα ντοκουμέντα τα κρατάω σαν κειμήλια στη ζωή μου".Ομολογώ δε θυμόμουν κάτι τέτοιο. Και αυτό γιατί η Κομματική Επιτροπή του ΕΛΑΣ Ιονίων Νήσων υπαγόταν στην 8η Μεραρχία του ΕΛΑΣ με διοικητή τον αξέχαστό μας στρατηγό Αυγερόπουλο που πολλές φορές μου είχε μιλήσει για τον Παμπαλόνι.

Στη συνάντηση στα γραφεία της Κεντρικής Επιτροπής με τη Γενική Γραμματέα, συν. Αλέκα Παπαρήγα, αναφέρθηκα σ' αυτό το περιστατικό με τον Παμπαλόνι. Και πρόσθεσα ότι το κόμμα μας - αν και έχουν περάσει 52 χρόνια από τότε και δεν πλήρωνε τη συνδρομή του - δεν τον έχουμε διαγράψει, αλλά τον θεωρούμε μέλος του ΚΚΕ.

Οι αντιφασίστες Ιταλοί αξιωματικοί και οπλίτες, με πρωτεργάτη - ηγέτη τον σύντροφο Αμο Παμπαλόνι και τη συμμετοχή των ΕΑΜικών οργανώσεων αλλά και την ομόψυχη συμπαράσταση - στήριξη του λαού της Κεφαλλονιάς, έδρασαν πατριωτικά. Παρά τη διαταγή, ίσως και την προτροπή των Αγγλων, της κυβέρνησης του Μπατόλιο, να παραδώσουν τα όπλα στους Γερμανούς, δεν τα παρέδωσαν. Αντιστάθηκαν στους Γερμανούς και με "στούκας" όλοι μαζί πολέμησαν το τέρας του ναζισμού.

Η σφαγή, με προσωπική εντολή του Χίτλερ, που ακολούθησε, των πάνω από 8.000 αιχμαλώτων, αποτελεί ένα στυγερό έγκλημα πολέμου.

Καταδικάστηκε τυπικά στη Δίκη της Νυρεμβέργης, για να ξεχαστεί αμέσως σχεδόν, το φοβερό αυτό γεγονός, με τις ευλογίες των Αγγλοαμερικανών.

Το "Φύλλον Ποιότητος" του συντρόφου Αμο, καθώς και το πρόσφατο βιβλίο του Γερμανού καθηγητή του Πανεπιστημίου της Βρέμης, Αγαπητού Χριστόφορου "Οι ηττημένοι της Κεφαλλονιάς", επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΑΤΟΣ

"ΦΥΛΛΟΝ ΠΟΙΟΤΗΤΟΣ"

Η κομματική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδος της Στρατιωτικής Δ/σεως Ιονίων Νήσων ΕΛΑΣ, διά του γραμματέως αυτής συντρόφου Παπούλια Παν. ΔΗΛΟΙ: Οτι ο σύντροφος Λοχαγός Αμο Παμπαλόνι του ιταλικού στρατού από της αφίξεώς του εις Κεφαλληνίαν ήρθε σε επαφήν με τα αντιφασιστικά στοιχεία της Νήσου και ηργάσθη διά το φούντωμα της αντιφασιστικής πάλης ανάμεσα στον ιταλικόν στρατόν. Αποτέλεσμα της δουλιάς του αυτής, ήταν η στάσις των Ιταλών της Κεφ/νιάς ενάντια στον γερμανικό ναζισμό κατά τον Σεπτέμβριον του 1943, της οποίας ήτο ο κύριος εμψυχωτής πρωταγωνιστής και πρωτοπόρος. -

Η παλικαριά του και η αυταπάρνησις του κατά την παραχώρησιν πολεμικού υλικού υπήρξε η βασική αιτία του εξοπλισμού των Ελλήνων αντιφασιστών της Κεφαλληνίας.

Τουφεκισθείς από τους ναζιστές και διαφυγών τον θάνατον εισήλθε αμέσως εις τας γραμμάς του ΕΛΑΣ. Κατέβαλε δε τεραστίας προσπαθείας εις το να διαφωτίζει τους Ιταλούς ότι μόνον εκεί ήταν η θέσις τους.

Αγωνίσθηκε σαν τίμιος αντιφασίστας ενάντια σε κάθε φασιστικό στοιχείο, Γερμανούς Ιταλούς και Ελληνες. Επιδείξας παλικαριά αντάξια διά σύντροφο. Στις μάχες, ειδικότερα της Ποδολοβίτσας ως Δ/τής λόχου, του Αη - Βλάβη και του Καρβασαρά.

Με τη γερμανική αποχώρηση εξ Ελλάδος διετάχθη να κατέλθη εις Κεφαλληνία προς κατάληψιν της Νήσου και ειδικότερα να προσεταιριστεί τους εκεί Ιταλούς, πράγμα όπερ χάριν στην ατομικήν του αξία το επέτυχε με πολύ επιδεξιότητα.

Ενσωμάτωσε στον ΕΛΑΣ πλέον των 100 Ιταλών αντιφασιστών και μίαν πυροβολαρχίαν με την οποίαν εκτύπησε τους φεύγοντας Γερμανούς.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας τον έκανε μέλος του από του Σεπτεμβρίου 1944.

Ως τέτοιος υπήρξε υπόδειγμα πειθαρχίας κομματικής, ευσυνειδησίας και εργατικότητας, οργανώσας κομματικούς πυρήνας ανάμεσα στους Ιταλούς και Σέρβους, αλλά και γενικά ανάμεσα στον Ελληνικό στρατό και λαό δεν άφησε ευκαιρία που να μην ομιλήσει και διαφωτίσει.

Τέλος, γνωματεύουμε ότι με τη βοήθεια του κόμματος ασφαλώς δύναται να εξελίχθη εις ένα από τα καλά κομματικά στελέχη.

Αργοστόλιον 12-11-44

Ο Γραμματέας

(Υπογραφή)

Βεβαιούται το γνήσιον της υπογραφής (Σφραγίδα - Υπογραφή)

Ο Αμο Παμπαλόνι με τον Διονύση Γεωργάτο
Αίτημα Κύπριου γιατρού

Με επιστολή του στο "Ρ" ο γιατρός ΧΑΡΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ από την Κύπρο, διαμαρτύρεται ότι δεν του έχει χορηγηθεί άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, μετά από σχετική αίτηση που υπέβαλε στον τέως υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Δ. Κρεμαστινό, στις 3.11.1995.

Ο Χ. Α. αναφέρει στην αίτηση ότι είναι κάτοχος πτυχίου ιατρικής του πανεπιστημίου του Μάιντς της Γερμανίας. Εχει καταχωρηθεί στο Μητρώο Ιατρών Κύπρου και είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Λεμεσού.

Η απάντηση που έλαβε στις 9.11.1995 από τη Διεύθυνση Επαγγελμάτων Υγείας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, είναι ότι για τη χορήγηση άδειας εξασκήσεως επαγγέλματος, σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρέπει το πτυχίο ή ο τίτλος ειδικότητας να έχουν αποκτηθεί σε κράτος - μέλος της ΕΕ και ο ενδιαφερόμενος να είναι υπήκοος κράτους - μέλους. Μαζί με την απάντηση, εστάλη στο γιατρό έντυπο με τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλει στη Νομαρχία (Διεύθυνση Υγιεινής) της περιφέρειας, όπου πρόκειται να ασκήσει το ιατρικό επάγγελμα στην Ελλάδα.

ΣΗΜ. Ρ: Ο "Ρ" επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Χρ. Γιαννάκη, που είπε ότι πράγματι ο ενδιαφερόμενος από τη στιγμή που δεν είναι υπήκοος κράτους - μέλους της ΕΕ, θα πρέπει να ακολουθήσει άλλη διαδικασία για να του χορηγηθεί άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος. Είναι, πρόσθεσε, θέμα του ΔΙΚΑΤΣΑ και όχι του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας.

Οι επιτροπές του ΙΚΑ

Προς κάθε αρμόδιο του ΙΚΑ, απευθύνει τη διαμαρτυρία του ο επιστολογράφος μας ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ από τους Αμπελόκηπους (Αθήνα), για τον τρόπο που λειτουργούν οι επιτροπές του Ιδρύματος. Γράφει: "... Σε βάρος μιας νεκρής, της συζύγου μου Ρεβέκκας Μανούσου, η οποία πέθανε μέσα σε πέντε μέρες (23-1-94) γι' αυτό και επειγόμασταν για εξετάσεις στον ηλεκτρονικό εγκέφαλο, κατέφυγα στον Ζαχαρία Καψαλάκη. Τα έξοδα των εξετάσεων και τα νοσήλια, στο θεραπευτήριο "Απολλώνιο", χωρίς την αμοιβή του χειρούργου, ανήλθαν στις 400.000 δρχ. με στοιχεία, που εμπρόθεσμα κατέθεσα στο κατάστημα ΙΚΑ Λ. Αλεξάνδρας.

Δέκα μήνες μετά.. βγήκε η απόφαση με αναφορά στα συμβατικά ποσά των 135.000 δρχ. και με το δικό του λογιστικό τρόπο (το ΙΚΑ), δε δέχεται να καταβάλλει το υπόλοιπο ποσό, πράγμα που με ανάγκασε σε νέα προσφυγή στο Πρωτοδικείο, ζητώντας το δίκιο μου, στο χρονοβόρο των δικαστικών αποφάσεων! Ετσι, σήμερα για μένα μένει το πικρό ερώτημα και ζητώ μια απάντηση. Στο κάτω κάτω, το ποσόν αυτό σε σχέση με το επείγον... της άτυχης συζύγου μου, αν ήθελε τύχει μιας δικαιότερης κρίσης, δε θα 'πρεπε δυο χρόνια τώρα να ταλαιπωρούνται νεκροί και ζωντανοί. "

Εθνικός Στρατός ΕΛΑΣ

2/39 Συν/μα

Αριθ. 3884

ΒΕΒΑΙΩΣΙΣ

Βεβαιούμεν ότι ο Ιταλός υπήκοος Παμπαλόνε Αμο, υπηρετών εις τον ιταλικόν στρατόν ως Λοχαγός του Πυροβολικού, είχεν έρθει κατά την διάρκειαν της Κατοχής εις επαφήν με τας Οργανώσεις μας εις Κεφαλληνίαν όπου υπηρετεί.

Κατά την ανακωχήν της Ιταλίας επρωτοστάτησεν εις την οργάνωσιν αντιστάσεως κατά των Γερμανών και την μη παράδοσιν του οπλισμού είς τούτους, παρά την αντίθετον απόφασιν του Ιταλού Στρατηγού, Διοικητού των Νήσων.

Πολεμών κατά των Γερμανών ετραυματίσθη, διασωθείς υπό των οργανώσεών μας και καταφυγών εις το Σύνταγμά μας, όπου από του Σεπτεμβρίου 1943 προσέφερεν τας υπηρεσίας του όπου και όποτε του εζητήθησαν.

Ηδη αποστέλλεται διά διαταγής της ΙΙΙΧ Ταξιαρχίας εις Κεφαλλονιάν δι' υπηρεσίαν.

Η παρούσα εκδίδεται τη αιτήση του.

Σταθμός Δ/σεως Συν/τος 6-4-44

Το 2/39 Σύνταγμα



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ