ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
  • Εγκαινιάζεται στις 14 Φλεβάρη στην γκαλερί "Ζυγός" (Βασ. Σοφίας 65), έκθεση ζωγραφικής της Μόσχας Σβύνου.Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση έργων της.
  • Στην "Γκαλερί της Ερσης" (Κλεομένους 4), από τη Δευτέρα και μέχρι τις 3 Μάρτη, εκτίθενται έργα γλυπτικής του Γιάννη Κλινάκη.
  • Μέχρι τις 23 Φλεβάρη διαρκεί η έκθεση ζωγραφικής της Μάνιας Ζιώγα στην αίθουσα τέχνης "Εποχές" (Κηφισίας 263, Κηφισιά).
  • Τριάντα πέντε έργα, κυρίως τοπία, του ζωγράφου Δημήτρη Γιαννακόπουλου,φιλοξενούνται μέχρι τις 24 Φλεβάρη στην αίθουσα τέχνης "Ανεμος" (Κυριαζή 36, Κηφισιά).
  • Εργα δύο ενοτήτων, χώρων και πόλεων με κοινό χαρακτηριστικό την έλλειψη ανθρώπων, δημιουργίες της Αννας - Μαρίας Τσάκαλη,φιλοξενούνται μέχρι τις 17 Φλεβάρη στην γκαλερί "Τιτάνιουμ" (Βασ. Κωνσταντίνου 44).
  • Μέχρι τις 29 Φλεβάρη διαρκεί η έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Διονυσόπουλου στο χώρο τέχνης "24" (Κλεομένους 24).
  • Εγκαινιάζεται στις 15 Φλεβάρη στο Κέντρο Τέχνης "Ιλεάνα Τούντα" (Αρματολών και Κλεφτών 48), έκθεση έργων σε μουσαμά και χαρτί της Σοφίας Πορταλάκη.
  • Εργα ζωγραφικής του Χρήστου Γαρουφαλή φιλοξενούνται μέχρι τις 19 Φλεβάρη στην γκαλερί "Αργώ" (Μέρλιν 8).
  • Ζωγραφική του Περικλή Γουλάκου με θέμα "Γιαγιάδες" παρουσιάζεται μέχρι τις 28 Φλεβάρη στην γκαλερί "3" (Φωκυλίδου 3).
  • Συνεχίζεται στην Ενωση Πτυχιούχων Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Θόλου και Πανός 19Α, Πλάκα), η έκθεση ζωγραφικής της Καλλιόπης Φακάρου και του Χρηστογιάννη Κουφόπουλου.Στις 17 Φλεβάρη, στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί αποκριάτικο γλέντι.
  • Στην γκαλερί "Εκφραση" (Μεταξά και Φοίβης 11, Γλυφάδα), συνεχίζεται μέχρι τις 24 Φλεβάρη η έκθεση έργων της Ε. Νικολακοπούλου.
  • Ζωγραφική του Βασίλη Φωτόπουλου με τίτλο "Εφιάλτης", φιλοξενείται μέχρι τις 25 Φλεβάρη στην γκαλερί "Νέες Μορφές" (Βαλαωρίτου 9).
Υδατογραφίες και θαλασσινά τοπία

Σε ένα ταξίδι χρωμάτων στην Αθήνα του χτες, μας μεταφέρει η έκθεση έργων της Αγγελικής Ντάγκαρη που φιλοξενείται μέχρι τις 28 του Φλεβάρη στην αίθουσα τέχνης "Μετόπη" (Ερεχθείου και Καλλισπέρη 27). Οπως αναφέρει στον κατάλογο η Αθηνά Σχινά "Με γοργές πινελιές, σταθερό χέρι, ακρίβεια σχεδιασμού, ικανότητα συνθετικής ισορροπίας, ευαισθησία στους χρωματικούς τόνους, λιτότητα της γραφής, αφαιρετική διάθεση και επιλογή των καίριων και χαρακτηριστικών γνωρισμάτων, η Αγ. Ντάγκαρη οδοιπορεί μέσα σε μια πόλη λαβύρινθο, ψάχνοντας τα κρυφά της περάσματα, προκειμένου να εισχωρήσει στην ουσία της αρμονίας της. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αρμονία εστιάζεται ανάμεσα στα φυσικά και στα δομημένα στοιχεία, ανάμεσα στις εντυπώσεις της στιγμής και στις σταθερές αξίες της διάρκειας, ανάμεσα στο χρόνο θέασης και στο χρόνο αναπόλησης".

Με την ευκαιρία της ενδιαφέρουσας αυτής εικαστικής παρουσίασης, κυκλοφορεί το λεύκωμα της ζωγράφου, με τίτλο "Εν Αθήναις τη... ".

"Σ' αυτή τη σειρά των υδατογραφιών" τονίζεται χαρακτηριστικά, "η Αγ. Ντάγκαρη κατορθώνει να μας δώσει ένα απόσπασμα των ημερολογιακών της σχεδόν σημειώσεων, για μια πόλη τόσο παλιά όσο και νέα, τόσο παρούσα, όσο και λησμονημένη, η οποία αντιστέκεται στο χρόνο, στις τύχες και τους καιρούς".

  • Εγκαινιάζεται την Πέμπτη στην γκαλερί "Ζουμπουλάκη" (πλατεία Κολωνακίου 20), έκθεση έργων ζωγραφικής της Μαρίας Φιλοπούλου.Παρουσιάζονται οι πρόσφατες εικαστικές δημιουργίες της ζωγράφου. Αυτή τη φορά η Μ. Φιλοπούλου ξεφεύγει από τα εσωτερικά δωματίων, τα περιστρεφόμενα κλιμακοστάσια και τα εσωτερικά εργαστηρίων που χαρακτήρισαν την προηγούμενη δουλιά της. Τώρα "μπαίνει" σε θέματα που έχουν σχέση με τη φύση, είτε αυτή είναι "θαλασσινά τοπία", είτε φυλλωσιές, φυτά σε μεγάλα θερμοκήπια, κι ακόμα εξωτικά δέντρα (μπανανιές) που τα τεράστια φύλλα τους γυαλίζουν καταπράσινα κάτω από τον ήλιο του καλοκαιριού.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον κατάλογο " (... ) Ο ορίζοντας της θάλασσας (η πρώτη ενότητα) ο κύκλος και η καμπύλη της στεριάς σε ένα αρμονικό πάντρεμα, η θάλασσα που μοιάζει λίμνη, αντικατοπτρίζοντας ένα μεταφυσικό σχεδόν, χαλκοπράσινο φως (... ) Το πλέγμα των θερμοκηπίων (η δεύτερη ενότητα) που αγκαλιάζει μια βλάστηση δοτή που εσένα, το θεατή, σε περιέχει, σε βάζει μέσα του, όπως σε κουκούλι και νιώθεις τη ζέστη, την ασφυξία της ζέστης που μετουσιώνεται ταυτόχρονα σε αισθητική ελευθερία (... ) ".

Σημειώνουμε, ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης, η Μ. Φιλοπούλου μαζί με την εκπαιδευτική ομάδα της γκαλερί, θα ξεναγήσουν τα παιδιά στο χώρο της έκθεσης: 14/2, 21/2, 28/2 (10π.μ. - 12μ.) για σχολικές ομάδες και στις 24/2 για μεμονωμένα παιδιά. Πληροφορίες και προσυνεννόηση στο τηλέφωνο: 3608278.

"Πόλεις μαγικές"

Με τίτλο "Πόλεις μαγικές",ο Κορνήλιος παρουσιάζει αυτές τις μέρες την πρόσφατη ζωγραφική του δημιουργία στην αίθουσα τέχνης "Αέναον" (Αντερσεν 18, Κατεχάκη). Δύο χρόνια μετά την "Κιβωτό", ο καλλιτέχνης παρουσιάζει τη νέα του σειρά, η οποία αποτελείται από 35 μικρών διαστάσεων έργα (λάδια). Ο Κορνήλιος χρησιμοποιεί την πόλη με την αλληγορία του μύθου, διατυπώνοντας μια διαμαρτυρία για τα παιδικά μας όνειρα, τα νεανικά μας οράματα, τις αγωνίες του χτες, που δεν πραγματοποιήθηκαν.

"Οι πόλεις" σημειώνεται στον κατάλογο, "σφύζουν από ζωή. Ολα είναι φωτεινά και λαμπερά. Το χρώμα είναι πλούσιο και πλημμυρίζει τα πάντα. Σ' αυτές όλα έχουν τη θέση τους. Τα ψηλά κτίρια και τα ζέπελιν, τα αεροπλάνα και οι γερανοί, οι παπαρούνες και τα δέντρα. Ολα γίνονται "σύμβολα" ομορφιάς ενάντια στην ασχήμια που μας περιβάλλει". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 του Φλεβάρη.

Διαδρομή στη μνήμη

"Χαϊδάρι: Ιστορικά μνημεία και τοποθεσίες - μια διαδρομή στη μνήμη", είναι ο τίτλος της έκθεσης που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα στις 8.30 το βράδυ, στο Κέντρο Πολιτισμού "Παλατάκι" (γωνία λεωφόρου Αθηνών και Στρ. Καραϊσκάκη). Πρόκειται για ένα ταξίδι στη μνήμη, στο χρόνο, στην εποχή που το στίγμα της πόλης δινόταν μόνο από τη Μονή Δαφνίου, το Ιερό της Αφροδίτης, την Ιερά οδό, την Πύλη των Λεόντων στο Παλατάκι. Παρουσιάζονται γκραβούρες και ταχυδρομικά δελτάρια του περασμένου - και όχι μόνο - αιώνα, τα οποία προέρχονται από την προσωπική συλλογή του Χαϊδαριώτη αρχιτέκτονα Γιάννη Ιγγλέση.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 29 του Φλεβάρη και θα λειτουργεί καθημερινά 10π.μ. έως 1μ.μ. και 5μ.μ. έως 9μ.μ. Σάββατο πρωί και Κυριακή, κλειστά.

Γλυπτικές κατασκευές

Εκθεση γλυπτικών κατασκευών της Ειρήνης Γκόνου εγκαινιάζεται στις 19 του Φλεβάρη στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Δεξαμενή" (Ξανθίππου 11). Η καλλιτέχνης, γνωστή ως τώρα για τις γλυπτικές συνθέσεις της κυρίως με πηλό, έχει προχωρήσει σε γλυπτικές κατασκευές από "φτωχά" υλικά, όπως ξύλα, σίδερα, χαρτί, σύρμα και άλλα υλικά, δημιουργώντας σύνολα που σηματοδοτούν έναν καινούριο δρόμο. Μέσα από τη φιλοσοφία των διαπολιτισμικών σχέσεων και επιδράσεων, δημιουργεί συνθέσεις - μάρτυρες συνάντησης ετερογενών πολιτισμών, που με τους διαφορετικούς τους κώδικες δημιουργούν μιαν αινιγματική ατμόσφαιρα. Σημειώνουμε ότι η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 9 του Μάρτη.

Στον ίδιο χώρο, μέχρι τις 15 του Φλεβάρη, λειτουργεί έκθεση έργων του μεγάλου μας ζωγράφου Αλέκου Κοντόπουλου.Πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό του.

  • Τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ, εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Παλλαντζά,στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου Εταιρειών "Ηρακλής" (Σοφοκλή Βενιζέλου 49-51, Λυκόβρυση). Οι 36 ελαιογραφίες του καλλιτέχνη, που κοσμούν το φετινό ημερολόγιο του Ομίλου "Ηρακλής", έχουν θέμα τους το ακριτικό νησί Νίσυρος.Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 του Φλεβάρη και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι εκτός Σαββάτου και Κυριακής.
  • Εγκαινιάζεται στις 19 του Φλεβάρη (7.30μμ), στο Μουσείο "Μαρίκα Κοτοπούλη" (Αλ. Παναγούλη 17), έκθεση χαρακτικής - "Αφιέρωμα στην Βάσω Κατράκη".Διοργανώνεται από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζωγράφου και την Ενωση Ελλήνων Χαρακτών.Θα διαρκέσει μέχρι τις 17 του Μάρτη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ