ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκλογική διάσπαση της ισραηλινής Δεξιάς

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Καταλήχτηκε, χτες, μετά από πολλές συζητήσεις, η οριστική ημερομηνία διεξαγωγής των ισραηλινών βουλευτικών εκλογών. Χτες, όμως, άλλαξε και το προεκλογικό σκηνικό, καθώς ένα νέο κόμμα έκανε την εμφάνισή του στον προεκλογικό αγώνα.

Στις 29 Μάη φαίνεται ότι θα γίνουν, τελικά, οι ισραηλινές κοινοβουλευτικές εκλογές. Αυτό, τουλάχιστον, ανακοίνωσαν οι αντιπρόσωποι των κυριοτέρων ισραηλινών κομμάτων, οι οποίοι δήλωσαν ότι κατέληξαν σε αυτή τη συμφωνία μετά από μαραθώνιες συζητήσεις και διαβουλεύσεις.

Η χτεσινή μέρα, όμως, έκρυβε και ένα ακόμη νέο, σχετικό με τις ισραηλινές εκλογές. Με συνέντευξη Τύπου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, ανακοίνωσε την ίδρυση ενός νέους κόμματος, του οποίου θα τεθεί επικεφαλής. Το κόμμα αυτό ονομάζεται "Γκέσερ" (Γέφυρα) και φιλοδοξεί, σύμφωνα με τον ηγέτη του, να κατακτήσει, τουλάχιστον, 10 έδρες στο ισραηλινό Κοινοβούλιο των 120 μελών. Ο Λεβί οριοθέτησε το κόμμα του ως κεντρώο, υπογραμμίζοντας ότι θα παίξει έναν ενδιάμεσο ρόλο ανάμεσα στον υποχωρητικό νυν πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες και στον αδιάλλακτο δεξιό ηγέτη Μπένζαμιν Νετανάγιου, που αρνείται ακόμα και σήμερα να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Ο Λεβί, που αποχώρησε από το κόμμα "Λικούντ" πριν από έναν περίπου χρόνο, εξαιτίας διαφωνιών του με τον Νετανάγιου, είχε πάντα τη φήμη μετριοπαθούς κεντροδεξιού πολιτικού και κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής συγκατοίκησης του Εργατικού Κόμματος και της "Λικούντ", στη δεκαετία του 1980, είχε συγκρουστεί πολλές φορές με τους συντηρητικούς συναδέλφους του, συμφωνώντας με προτάσεις των Εργατικών. Πολλοί πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι το νέο αυτό κόμμα δε φαίνεται να έχει τις δυνατότητες να συγκεντρώσει περισσότερο από το 5% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Η αντικομμουνιστική "απόχη" του Σεβαρντνάντζε

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Απόχη για τους έντιμους κομμουνιστές ετοίμασε ο Πρόεδρος της Γεωργίας, πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε. Κάποτε, κουβεντιάζοντας με τον πρώτο γραμματέα της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας Βίκτορ Τιούλκιν, τον ρώτησα τι το κάτι πολύ τρομερό μπορεί να συμβεί στο κομμουνιστικό κίνημα. "Η καπιταλιστικοποίηση της χώρας υπό την κόκκινη σημαία και τον Υμνο της Σοβιετικής Ενωσης", απάντησε χαρακτηριστικά ο Τιούλκιν και εξήγησε την τεχνολογία αυτής της διαδικασίας. Το κυρίαρχο καθεστώς δημιουργεί ένα κατευθυνόμενο ψευτοκομμουνιστικό κόμμα, αλλά το γεγονός ότι αυτό είναι ελεγχόμενο από το καθεστώς οι κομμουνιστές, φυσικά, δεν το γνωρίζουν. Και το κόμμα αυτό, λες και πιάνει με απόχη τους έντιμους κομμουνιστές και τους κρατάει κάτω από το καπάκι του, οδηγώντας τις πράξεις τους στις αναγκαίες για το καθεστώς κατευθύνσεις.

Κάτι τέτοιο συμβαίνει σήμερα στη Γεωργία. Πριν από λίγες μέρες στην εφημερίδα του Ενιαίου Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας δημοσιεύτηκε μια επιστολή - προειδοποίηση προς όλους τους συντρόφους με τίτλο "Ακόμα ένα αυλικό κόμμα του κυρίου Σεβαρντνάτζε". Σ' αυτή αναφέρεται: "Ανήσυχος από τις επιτυχίες των κομμουνιστών στις πρόσφατες εκλογές στη Ρωσική Ομοσπονδία, η ηγεσία της Γεωργίας λαμβάνει επείγοντα μέτρα για τη δημιουργία ακόμα ενός "κόμματος της εξουσίας", αλλά με την ονομασία "Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας". Του πέφτουν λίγα στο σημερινό καθεστώς τα τρία υποχείρια, της τσέπης, λιλιπούτεια κόμματα με τίτλους: "Κομμουνιστικό", "Σταλινικό Κομμουνιστικό" και "Σοσιαλιστικό", του χρειάστηκε άλλο ένα, ειδικά δημιουργημένο, "δικό του ως το θάνατο" κομμουνιστικό κόμμα". Στη συνέχεια η επιστολή αναφέρει ότι με τη βοήθεια και τη συνδρομή του Προέδρου της χώρας και του περιβάλλοντός του αναζητούνται επειγόντως τα μέλη της τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής του απαγορευμένου από το καθεστώς αυτό στις 26 Αυγούστου 1991 Κομμουνιστικού Κόμματος Γεωργίας, ώστε να "σκαρωθεί" με αυτά τα μέλη ένα κόμμα και να δείξουν στο βόρειο γείτονα ότι το σημερινό καθεστώς της Γεωργίας δεν είναι καθόλου ενάντια στους κομμουνιστές, εξυπακούεται, αν αυτοί οι λεγόμενοι κομμουνιστές είναι ψυχή τε και σώματι αφοσιωμένοι στον Πρόεδρο.

"Θυμίζουμε στους ηγέτες του σημερινού καθεστώτος", σημειώνεται στην επιστολή, "ότι στη χώρα μας υπάρχει το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας, το οποίο είναι μέλος της διεθνούς Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ και συνεργάζεται με όλα τα 22 κομμουνιστικά κόμματα, που δημιουργήθηκαν στο έδαφος της ΕΣΣΔ. Φυσικά, οι σημερινοί ηγέτες της Γεωργίας μπορούν να ιδρύσουν όσα κόμματα τσέπης θέλουν, αλλά είναι αμφίβολο αν το δημιουργημένο από τον ίδιο τον κύριο Σεβαρντνάτζε κομμουνιστικό κόμμα θα αναγνωριστεί από τα αδελφά κόμματα των κρατών στο έδαφος της ΕΣΣΔ".

Οπως φαίνεται, οι κομμουνιστές αντιλήφθηκαν έγκαιρα το σχέδιο του πρώην μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ και πρόφτασαν να προειδοποιήσουν σχετικά μ' αυτό τους συντρόφους τους, ώστε να μην πέσουν άθελά τους στην απόχη του Σεβαρντνάτζε.

Διεθνιστικό καθήκον

Οι αντιστασιακοί του Παραρτήματος Αργοστολίου της ΠΕΑΕΑ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου και πιστοί στα ιδανικά του ΕΑΜ για "πανανθρώπινη λευτεριά", εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς τον αγωνιζόμενο λαό της Κούβας. Με τις πενιχρές οικονομίες τους, συγκέντρωσαν τρία χαρτοκιβώτια με σχολικά είδη, αξίας 51.500 δρχ. για τα παιδιά της Κούβας. "Για να μην κλείσει κανένα σχολείο στην Κούβα από τον αποκλεισμό των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών".

  • Ο Θωμάς Πάλλας από τα Τρίκαλα πρόσφερε 100.000 δρχ. για τα παιδιά της Κούβας στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Θεσσαλονίκης.
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Ανεβαίνει η ένταση

ΣΕΟΥΛ.-

Ιαπωνία και Νότια Κορέα ανακήρυξαν αμφότερες - με διαφορά λίγων ωρών -- ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης θαλάσσια περιοχή, πλάτους 200 ναυτικών μιλίων γύρω από τις ακτές τους, με αποτέλεσμα να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ένταση που επικρατεί στις σχέσεις τους, με αφορμή τη διεκδίκηση της κυριότητας μιας βραχονησίδας που στα νοτιοκορεατικά αποκαλείται "Τοκ - ντο" και στα γιαπωνέζικα "Τακεσίμα".

Εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε χτες ότι η απόφαση της κυβέρνησης για τη ζώνη των 200 ναυτικών μιλίων θα επικυρωθεί με νόμο από το Κοινοβούλιο πριν τις προγραμματισμένες για τον Απρίλη γενικές βουλευτικές εκλογές.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Ριουτάρο Χασιμότο, είχε αυτοχαρακτηρίσει ζώνη οικονομικής εκμετάλλευσης μία θαλάσσια περιοχή, επίσης πλάτους 200 μιλίων, γύρω από τις ακτές της. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης δήλωσαν, μάλιστα, στους δημοσιογράφους ότι η παραπάνω απόφαση δε θεωρείται επίσημη μέχρι να εγκριθεί και από το Κοινοβούλιο.

ΠΟΛΩΝΙΑ
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση

Το δημοψήφισμα, που έγινε με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, έβγαλε "όχι" στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας

ΒΑΡΣΟΒΙΑ (ανταπόκριση Δ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ). -

Τα αποτελέσματα του κυριακάτικου δημοψηφίσματος ήταν ένα "όχι" στην ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας. Μόνο το 32,4% των Πολωνών προσήλθε στις κάλπες. Αυτό σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν έχει καμιά ισχύ, δεν υποχρεώνει τη Βουλή, την κυβέρνηση να προβεί σε νομοθετήματα παράδοσης, είτε συμμετοχής με τη μορφή μπόνους - ομολογιών ή άλλων τύπων - στους Πολωνούς πολίτες της υπάρχουσας κρατικής περιουσίας. Η πλειοψηφία των Πολωνών πολιτικών και του κόσμου εξ αρχής είχε τη γνώμη ότι οι ερωτήσεις στο δημοψήφισμα ήταν αποπροσανατολιστικές και συγκεχυμένες, καθόλου ξεκάθαρες. Στο δημοψήφισμα ψήφισε κύρια η 3η ηλικία.

Πολλοί υποστηρίζουν την αρνητική στάση της κυβέρνησης, του κόμματος της Σοσιαλδημοκρατίας, και ότι η πολιτικοποίηση του διεξαχθέντος δημοψηφίσματος είχε ως αποτέλεσμα την αντιπαράθεση και την ένδειξη μ' αυτό τον τρόπο της ισχύος των δυνάμεων της Αριστεράς, πράγμα που δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις με τη συνεχή άνοδό τους.

Ο Πρόεδρος της χώρας, Αλεξάντρ Κβασνιέφσκι, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος υποστήριξε πως κακώς κυριάρχησαν οι πολιτικές αντιπαραθέσεις στο δημοψήφισμα, ενώ ο πρώην Πρόεδρος, Λεχ Βαλέσα, που ο ίδιος είχε προτείνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, δήλωσε χτες ότι θεωρεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος προσωπική του ήττα.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Βλοντζιμιέρ Τσιμοσιέβιτς, τόνισε ότι το δημοψήφισμα διεξήχθη σε άσχημο χρόνο, δηλαδή αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές και ήταν συνέχεια των πολιτικών αντιπαραθέσεων.

ΡΩΣΙΑ
Δεκάδες νεκροί από τις τελευταίες συγκρούσεις

ΜΟΣΧΑ.-

Πάνω από 170 Τσετσένοι αυτονομιστές σκοτώθηκαν αυτές τις μέρες σε μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα στην κωμόπολη Νοβογκρόζενσκι της Ανατολικής Τσετσενίας, σύμφωνα με τον διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία, στρατηγό Βιατσεσλάβ Τιχομίροφ. Οι ρωσικές δυνάμεις, που είχαν περικυκλώσει τους αυτονομιστές αντάρτες, χτες εισέβαλαν στην κωμόπολη και διεξάγονται οδομαχίες. Από τη ρωσική πλευρά αναφέρονται 30 νεκροί. Οπως μετέδωσε το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, οι τελευταίες εστίες αντίστασης των Τσετσένων μαχητών παραμένουν περικυκλωμένες από τους Ρώσους στρατιώτες. Ο στρατιωτικός διοικητής στο Βόρειο Καύκασο, στρατηγός Ανατόλι Κβάσιν, δήλωσε ότι οι ομοσπονδιακές δυνάμεις θα ολοκληρώσουν σήμερα την "επιχείρηση εξόντωσης" των αυτονομιστών στο Νοβογκρόζενσκι. Επισήμανε ότι οι άμαχοι έχουν φύγει από την κωμόπολη από διόδους που τους άφησαν οι ρωσικές δυνάμεις. Επίσης, ο Κβάσιν είπε ότι το ρωσικό πυροβολικό και μαχητικά ελικόπτερα έβαλλαν ενάντια στο Νοβογκρόζενσκι και το γειτονικό χωριό Μπόσι - Γιουρτ. Στην πρωτεύουσα Γκρόζνι, οι ρωσικές δυνάμεις δέχτηκαν 28 επιθέσεις, χωρίς να αναφέρονται απώλειες.

Στο μεταξύ, οι Τσετσένοι απελευθέρωσαν τη Δευτέρα, 19 Φλεβάρη, 12 αστυνομικούς που είχαν πάρει ομήρους τον περασμένο μήνα, ανταλλάσσοντάς τους με 7 μαχητές τους, τους οποίους είχαν συλλάβει οι ρωσικές δυνάμεις κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων στην Περβομάισκαγια (Νταγκεστάν).

  • Από την άλλη μεριά, το Ιράν διαμαρτυρήθηκε στη Ρωσία με αφορμή τις κατηγορίες που διατύπωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν εναντίον της Τεχεράνης ότι υποστηρίζει τους Τσετσένους αντάρτες. Ο Γιέλτσιν είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα στο Εκατερινμπούργκ ότι Τσετσένοι μαχητές "εκπαιδεύονται στην Τουρκία, το Ιράν και σε άλλες χώρες", χωρίς, όμως, να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Αμερικανοί γονείς της έδωσαν μια πικέτα και την πήραν μαζί τους στη συγκέντρωση "να διαμαρτυρηθεί" ενάντια στον περιορισμό των όπλων... Επίσης υποσχέθηκαν ότι σε λίγο που θα μεγαλώσει θα φροντίσουν να την πάνε σε σκοπευτήριο να μάθει να στοχεύει ...στη "χώρα της ελευθερίας"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ