ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΛΙΜΕΝΕΡΓΑΤΩΝ
ΟΧΙ στη "σύγκλιση" που οδηγεί στη σύνθλιψη

Αλληλεγγύη στους απολυμένους λιμενεργάτες του Λίβερπουλ

Διεθνής Διάσκεψη εργαζόμενων στα λιμάνια πραγματοποιείται στο Λίβερπουλ από τις 17 έως τις 23 Φλεβάρη. Στη Διάσκεψη, όπου συμμετέχουν οργανώσεις και από την Ελλάδα, συζητούνται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λιμενεργάτες από τις προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών.

Σε κοινή ανακοίνωση 66 οργανώσεις που παίρνουν μέρος στη Διάσκεψη, επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι η εργατική τάξη σε όλα τα μέρη του κόσμου δοκιμάζεται από την παρατεταμένη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, και την εξάλειψη κεκτημένων δικαιωμάτων προς όφελος του κεφαλαίου.

"Στην Ευρωπαϊκή Ενωση - τονίζεται στην ανακοίνωση - στο όνομα των συγκλινουσών οικονομιών, όλες οι σχέσεις απασχόλησης ανατρέπονται από τα θεμέλια, π.χ. διαπραγματεύσεις μισθών, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και κοινωνική ασφάλιση, σε συνδυασμό με την εξάπλωση της ανεργίας και την εργασία σε συνθήκες σκλαβιάς. Οι πολιτικές ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οδηγούν στην ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των ευρωπαϊκών λιμανιών, αναιρώντας τα δικαιώματα των λιμενεργατώνκαι είναι το όχημα, όπως συμβαίνει με το λιμάνι του Λίβερπουλ, για τη δρομολόγηση αδίστακτων ενεργειών από την πλευρά των καπιταλιστών".

Ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού,Σ. Τσιμπόγλου,που παραβρέθηκε στη Συνδιάσκεψη τόνισε: "Το εργατικό κίνημα της χώρας μας, αλλά και το διεθνές εργατικό κίνημα καθημερινά διαπιστώνουν μια παρατεταμένη επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα και στο βιοτικό επίπεδο. Προϋπόθεση για να συντονιστούμε και να δράσουμε από κοινού, για να επιβάλλουμε τη λογική μας και την πολιτική μας, είναι να κάνουμε συγκεκριμένη ανάλυση σε συγκεκριμένες συνθήκες από τη σκοπιά υπεράσπισης των συμφερόντων της εργατικής τάξης. Γι' αυτό είμαστε αλληλέγγυοι και συμπαρατασσόμαστε στην κοινή δράση των εργαζομένων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Αυτός ο αγώνας που γίνεται σήμερα θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να οδηγήσει σε νικηφόρο αποτέλεσμα τους λιμενεργάτες του Λίβερπουλ. Θα αξιοποιήσουμε τις αρνητικές και θετικές εμπειρίες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να ενημερώσουμε την εργατική τάξη της χώρας μας".

Η συνδιάσκεψη έγινε στο Λίβερπουλ, όπου η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στοίχισε την εργασία στους 500 από τους 525 λιμενεργάτες, οι οποίοι βρίσκονται σε κινητοποίηση εδώ και 19 βδομάδες. Σε ενίσχυση των απολυμένων εργατών έχει ανοιχτεί ο λογαριασμός 04401512981044 στη MIDLAND BANK

Επίσης η Συνδιάσκεψη με ψήφισμά της δηλώνει την αλληλεγγύη της στην αυριανή πανελλαδική απεργία των Ελλήνων εργαζόμενων.

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Να πάρει τέλος ο εμπαιγμός

Απεργία χτες και πορεία στο υπουργείο Παιδείας. Απάντηση σ' ένα μήνα, υποσχέθηκε ο υφυπουργός Παιδείας

Για δεύτερη φορά μέσα στο 1996, οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων έδωσαν χτες το αγωνιστικό τους "παρών" με πανελλαδική απεργία και μια μαχητική πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας να πάρει τέλος ο πολύχρονος εμπαιγμός σε βάρος τους και να αλλάξει η εργασιακή τους σχέση, από εργολαβική σε εξαρτημένη αορίστου χρόνου.

Είχε προηγηθεί συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, όπου ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας ενημέρωσε τις απεργούς για τις αόριστες απαντήσεις που έχει πάρει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στις Ερωτήσεις που κατέθεσε προς τους αρμόδιους υπουργούς για το συγκεκριμένο θέμα και εκδήλωσε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους.

Φτάνοντας στο υπουργείο Παιδείας κι ενώ αντιπροσωπεία των καθαριστριών, του ΕΚΑ, της ΓΣΕΕ και της ΟΙΥΕ, ανέβηκε να συναντήσει τον υφυπουργό Παιδείας, Γ. Πασχαλίδη,ο τελευταίος, επικαλούμενος έκτακτη δουλιά, προσπάθησε να φύγει. Οταν οι συγκεντρωμένες καθαρίστριες τον σταμάτησαν, επανέλαβε ότι το αίτημά τους είναι δίκαιο, αλλά επικαλούμενος τη μικρή θητεία του στο υπουργείο, ζήτησε πίστωση χρόνου, προσπαθώντας να παραπέμψει το θέμα για μια ακόμη φορά στις καλένδες. Με την παρέμβαση του Στρ. Κόρακα και την πίεση των αγανακτισμένων καθαριστριών, αναγκάστηκε να δεσμευτεί ότι σε ένα μήνα θα έχει εξετάσει το θέμα και θα δώσει απάντηση. Ανάλογη, ωστόσο, απάντηση είχε δώσει ξανά σε προηγούμενη συνάντησή του με τις εκπροσώπους των καθαριστριών...

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, μετά την αποχώρηση του υφυπουργού, απευθυνόμενος στις καθαρίστριες, τόνισε: "Η δέσμευση του υφυπουργού είναι κάτι, αλλά μην ξεχνάτε πόσες δεσμεύσεις έχετε πάρει ως τώρα και πόσες από αυτές υλοποιήθηκαν. Το σημαντικότερο τώρα είναι να μην επαναπαυτείτε. Πρέπει να είστε σε εγρήγορση, να κινητοποιηθείτε και να κινητοποιήσετε και τις άλλες συναδέλφισσές σας. Από την πλευρά μου σας δηλώνω ότι είμαστε μαζί σας στον αγώνα σας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, με όσες δυνάμεις διαθέτουμε για να σας υποστηρίξουμε".

Στη συγκέντρωση των καθαριστριών συμμετείχαν, ο δήμαρχος Ταύρου Π. Βακαλόπουλος και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΔΑΣ Χ. Λαζαρίδης.Και οι δύο τόνισαν ότι είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα των καθαριστριών και θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματός τους. Νέο ραντεβού με παράγοντα του υπουργείου ορίστηκε αύριο στις 2 το μεσημέρι.

Προς κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ

Απεργιακές εκδηλώσεις για το Μάρτη αποφάσισε η ΓΕΝΟΠ για την κλαδική Σύμβαση Εργασίας και "ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης" της ΔΕΗ

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ τον Μάρτη, ενώ η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ αποφάσισε και τη συμμετοχή τους στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, με σκοπό την προώθηση της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, αλλά και για να δηλώσουν έμπρακτα την αντίρρησή τους σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ακόμα και της "αφανούς ιδιωτικοποίησης", όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ που συνεδρίασε τη Δευτέρα αποφάσισε να κάνει επίσης μια 24ωρη απεργία στις 12 Μάρτη και μια 48ωρη στις 21 - 22 Μάρτη, ενώ προηγουμένως θα πραγματοποιήσει 10ήμερο εξόρμησης από τις 27 Φλεβάρη έως τις 6 Μάρτη για την απόκρουση των εργολαβιών στη ΔΕΗ.Τα ΔΣ της Ομοσπονδίας και των συλλόγων προσωπικού θα συγκληθούν στις 8 Μάρτη για να εκτιμήσουν την κατάσταση μετά τις περιοδείες, καθώς και μετά την 48ωρη απεργία.

Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ "στοχεύει ξεκάθαρα στην αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών" και καλεί την κυβέρνηση να μην καταθέσει στη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο, αλλά ένα διαφορετικό που θα προκύψει από διάλογο με τη ΓΣΕΕ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΔΕΚΟ.

Καλεί επίσης τη διεύθυνση της ΔΕΗ να σταματήσει τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος με τις εργολαβίες που ξεπέρασαν το 30% το 1995. Ταυτόχρονα την καλεί, μαζί με την κυβέρνηση, να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της αναλογιστικής μελέτης για τον ασφαλιστικό φορέα και να τον επαναφέρουν στα πλαίσια του ν.4421/66.

Για μια ακόμα φορά η απάντηση του υφυπουργού ήταν "" Θα... σας απαντήσ

Για μια ακόμα φορά η απάντηση του υφυπουργού ήταν "Θα... σας απαντήσω σε ένα μήνα"

ΒΟΚΤΑΣ
Εκβιάζοντας για νέα δάνεια...

Από το Δεκέμβρη έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους, ενώ εγκαταλειμμένη φέρεται η επιχείρηση

ΘΗΒΑ (του ανταποκριτή μας).-

Εκβιάζοντας για νέα θαλασσοδάνεια οι ιδιοκτήτες των πτηνοσφαγείων ΒΟΚΤΑΣ,Αφοί Συρίγου (διαθέτουν εκτροφεία στα Οινόφυτα, στο Κορωπί, στο Μαρκόπουλο, στη Βάρη και στα Καλύβια) εγκατέλειψαν την επιχείρηση, ενώ οφείλουν στους εργαζόμενους δεδουλευμένα και άλλες απολαβές, ύψους ενός δισ. δραχμών. Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από τις 9 του Φλεβάρη οι 200 εργαζόμενοι στο πτηνοσφαγείο στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα, η επιχείρηση οφείλει στους εργαζόμενους τους μισθούς Δεκέμβρη και Γενάρη, το Δώρο Χριστουγέννων, καθώς και χιλιάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης (500 έως 1200 ώρες στον καθένα). Στο μεταξύ, σε τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας, ενώπιον του υπουργού, Β. Γιαννόπουλου,ο εργοδότης όχι μόνο δήλωσε ανικανότητα να καταβάλει στους εργαζόμενους τα δεδουλευμένα τους, αλλά επιπλέον απαίτησε από την κυβέρνηση νέα δάνεια. Να σημειώσουμε ότι από την Κυριακή εγκαταστάθηκε στο εργοστάσιο στα Οινόφυτα ιδιωτική εταιρία φύλαξης.

Οι ιδιοκτήτες της ΒΟΚΤΑΣ - όπως επισημαίνουν εργαζόμενοι - έχουν πλούσιο παρελθόν σε αντεργατικές μεθοδεύσεις, στην καταστρατήγηση Συλλογικών Συμβάσεων, στην άσκηση πίεσης και τρομοκρατίας. Για παράδειγμα το '85 προέβησαν σε 100 απολύσεις εργαζομένων, επειδή "τόλμησαν" να διεκδικήσουν καλύτερο φαγητό (η εταιρία "παρείχε" γεύμα, από το οποίο δηλητηριάστηκαν αρκετοί εργαζόμενοι). Το '94 απέλυσε άλλους 23 εργαζόμενους, γιατί διεκδικούσαν αυτά που τους όφειλαν. Εδώ και ενάμιση χρόνο - σημειώνουν - οι ιδιοκτήτες με το πρόσχημα των οικονομικών δυσκολιών, άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα στην καταβολή των μισθών και αυτό όταν καθημερινά μόνο από το εργοστάσιο στα Οινόφυτα έφευγαν καθημερινά 60 τόνοι κρέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ