ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Υπονομεύονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία

Του Βασίλη ΒΗΤΤΟΥ*

Τα τελευταία πέντε χρόνια τα ΕΛΤΑ παρουσιάζουν εικόνα αποδιοργάνωσης με έντονα σημάδια συρρίκνωσης του έργου τους. Η προσφορά του Οργανισμού προς τον ελληνικό λαό, υποβαθμίζεται. Το δημόσιο ταχυδρομείο υποχωρεί και τις δραστηριότητές του καταλαμβάνουν μικρές και μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες. Είναι ακριβώς η περίοδος που ανέκυψε με σφοδρότητα η επίθεση των κυβερνήσεων της ΝΔ και στη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ, κατά του δημόσιου τομέα. Τα ΕΛΤΑ γενικά είχαν τα γνωστά προβλήματα που έχουν όλοι σχεδόν οι δημόσιοι οργανισμοί. Ασφυκτικός εναγκαλισμός με την κυβέρνηση, ρουσφέτια, ρεμούλα και κακοδιοίκηση, αντιδημοκρατικοί κανόνες λειτουργίας (ακόμα στα ΕΛΤΑ υπάρχει ο χουντικός Γενικός Κανονισμός Προσωπικού). Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξή του ποτέ δεν αποτέλεσε σοβαρή ενασχόληση της κεντρικής διοίκησης. Το κάθε ταχυδρομικό γραφείο ξεφύτρωσε, όχι σύμφωνα με τις ανάγκες, αλλά με την παρέμβαση του κομματάρχη ή του βουλευτή. Σε συνδυασμό των παραπάνω, με την απαράδεκτη ανισοκατανομή του προσωπικού (στην Κρήτη περισσεύουν 150 εργαζόμενοι και στην Αθήνα υπάρχει έλλειψη προσωπικού), αβίαστα προκύπτουν οι τεράστιες ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων. Θα αναφέρουμε δύο χαρακτηριστικά στοιχεία που καταδείχνουν το μέγεθος της καθυστέρησης στην ουσιαστική ανάπτυξη των ΕΛΤΑ.

1. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση αντιστοιχεί ένα ταχυδρομικό γραφείο σε 3.484 κατοίκους, ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένα ταχυδρομικό γραφείο σε 11.000 κατοίκους!

2. Σε 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης λειτουργούν 4,10 ταχυδρομικά γραφεία, όταν στην Ελλάδα λειτουργούν 0,70 ταχυδρομικά γραφεία!

Παρά τις προαναφερόμενες σοβαρές καθυστερήσεις, στη δεκαετία του '80 υπήρξε μια στοιχειώδη προσπάθεια ανασυγκρότησης των ΕΛΤΑ με καλά αποτελέσματα. Αυτή η παρένθεση πνοής που υπήρξε για τα ΕΛΤΑ, αποδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξή του χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων και προς όφελός τους. Καταδείχνει επίσης ότι υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των ΕΛΤΑ, αν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης ξεφύγουν από τις στραγγαλιστικές λαβίδες των Βρυξελλών, που θέλουν να επιβάλουν την "πλήρη απελευθέρωση των ταχυδρομικών υπηρεσιών" σε βάρος φυσικά του δημόσιου ταχυδρομείου και προς όφελος των ιδιωτών. Νευραλγικές υπηρεσίες, όπως τα "εξπρές" και "πόρτα - πόρτα" διαλύονται. Αξίζει να αναφερθεί πως ενώ στο Κέντρο Διαλογής Αθηνών (ΚΔΑ) και στην υπηρεσία "εξπρές" έπρεπε να δουλεύουν 53 άτομα (οργανόγραμμα 1988) σήμερα απασχολούνται μόνο 12. Η αστική διανομή χωλαίνει, αφού 150 τομείς διανομής στην Αθήνα μένουν καθημερινά ανεκτέλεστοι. Η υπηρεσία δεμάτων αδυνατεί με 23 άτομα να διεκπεραιώσει 10.000 δέματα την ημέρα. Η αξιοποίηση της υποδομής στην ταχυπληρωμή μένει στάσιμη, γιατί δε συμφέρει το πιστωτικό σύστημα της ελεύθερης αγοράς. Είναι καθαρό. Υπονομεύονται τα Ελληνικα Ταχυδρομεία, συκοφαντείται ο δημόσιος χαρακτήρας και έντεχνα οδηγείται ο ελληνικός λαός στην "ανάγκη" του ιδιωτικού ταχυδρομείου, που δραστηριοποιείται όμως μόνο εκεί που υπάρχει το άμεσο και εύκολο κέρδος. Για την κατάσταση που διαμορφώνεται δε φταίει το "κακό το ριζικό" των ΕΛΤΑ. Δε φταίνε οι εργαζόμενοι. Αν ακόμα κάτι λειτουργεί είναι από την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν, την ίδια στιγμή που τα δικαιώματά τους τσαλαπατούνται. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ είναι αυτοί που δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα χωρίς αμοιβή. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ είναι αυτοί που έχουν να πάρουν κανονική άδεια έξι χρόνια. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ είναι αυτοί που δε σηκώνουν κεφάλι από τα γκισέ για οχτώ ολόκληρες ώρες την ημέρα.

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς: Και τα συνδικάτα του χώρου; Σφυρίζουν αδιάφορα στην καλύτερη περίπτωση, όταν δε συμφωνούν ανοιχτά στο χτύπημα των δικαιωμάτων μας. Με ευθύνη κύρια της ΠΑΣΚΕ αλλά και της ΔΑΚΕ, ο "κοινωνικός εταιρισμός" στο χώρο μας τραβάει καλά. Πρόσφατη είναι η από κοινού σύμπραξή τους για κατάργηση του υφισταμένου ωραρίου στους ταχυδρόμους ή ακόμα και η επαναφορά του εξαήμερου. Η "Δημοκρατική Συνεργασία" προτείνει:

  • Απόκρουση του νέου νόμου για τη μετοχοποίηση των ΔΕΚΟ και των ΕΛΤΑ.
  • Τα ΕΛΤΑ μπορούν με 100% στο δημόσιο να αναπτυχθούν σύμφωνα με τις προτάσεις που υπάρχουν από τα συνδικάτα.
  • Ενα ταχυδρομείο δημόσιο, κοινωνικό, αποτελεσματικό, ενιαίο, μπορεί αν υποστηριχτεί να προσφέρει φθηνές και ποιοτικά καλές υπηρεσίες στον ελληνικό λαό. Το έχει αποδείξει εξάλλου.
  • Ενα Ελληνικό Ταχυδρομείο με εξασφαλισμένες τις κατακτήσεις των εργαζομένων και τη συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Για τέτοια ΕΛΤΑ παλεύουν οι κομμουνιστές ταχυδρόμοι, που στις εκλογές που ολοκληρώνονται σήμερα υποστηρίζουν το ψηφοδέλτιο της "Δημοκρατικής Συνεργασίας". Είναι ευκαιρία οι επιλογές αυτές να γίνουν η αρχή για την αντίστροφη πορεία των ΕΛΤΑ και τη δημιουργία γραμμής - άμυνας στις καταχτήσεις μας. Οχι άλλο χάσιμο χρόνου. Τώρα ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

* Ο Βασίλης Βήττος είναι μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ταχυδρόμων Αθήνας

ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Παραλύει από τα μεσάνυχτα η χώρα

Μαζικά και αποφασιστικά στην κινητοποίηση για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση οι εργαζόμενοι. Στις 10 πμ, στην πλατεία Κάνιγγος, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων για την ανάδειξη και τη μαχητική διεκδίκηση των πραγματικών αιτημάτων. Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Πειραιά και σε άλλες πόλεις

Αρχίζει απόψε τα μεσάνυχτα η 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων σ' ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα, στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στις συγκοινωνίες, στις τράπεζες.Οι εργαζόμενοι καλούνται με τη μαζική, μαχητική συμμετοχή τους στην απεργία και στις συγκεντρώσεις που οργανώνονται στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις να καταδικάσουν την αδιαλλαξία των εργοδοτών, καθώς και την πολιτική της σκληρής μονόπλευρης λιτότητας της κυβέρνησης. Να απαιτήσουν την υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, πράγμα που μπορεί να γίνει δυνατό μόνο μέσα από το δρόμο του αγώνα και όχι της συναίνεσης, όπως απέδειξε και η μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων.

Στα πλαίσια της απεργίας και με στόχο την προβολή των πραγματικών αιτημάτων των εργαζομένων, στην Αθήνα με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας, πραγματοποιείται πανεργατική συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.Στη Θεσσαλονίκη, επίσης, στις 10 το πρωί, διοργανώνεται απεργιακή συγκέντρωση, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των πρωτοβάθμιων σωματείων της Θεσσαλονίκης,μπροστά στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου της πόλης. Σε απεργιακή συγκέντρωση καλεί την ίδια ώρα το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,μπροστά στα γραφεία του.

Να δώσουν δυναμική απάντηση στην αδιαλλαξία των βιομηχάνων και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με τη μαζική συμμετοχή τους στην απεργία και στη συγκέντρωση, καλεί τους εργαζόμενους η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας."Η συνεχιζόμενη λιτότητα και η συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων δεν είναι μονόδρομος και δεν αντιμετωπίζεται με συναίνεση και διάλογο, όπως κάνει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, περιορίζοντας τα αιτήματα στο 8 - 10%",τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή σωματείων της Θεσσαλονίκης.

Γ. Μαυρίκος: "Χρειάζεται διεκδίκηση κι αγώνας"

Το εργοστάσιο εσωρούχων ΣΙΣΕΡ - ΠΑΛΚΟ επισκέφθηκαν χτες και μίλησαν στους 800 περίπου εργαζόμενους ο Γ. Μαυρίκος,γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και ο Δ. Θεοδώρου,μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης. Ο Γ. Μαυρίκος, απευθυνόμενος στις εργαζόμενες, χαρακτήρισε "αυξήσεις - κοροϊδία τις προτάσεις των βιομηχάνων για 3%+3%". Επισήμανε δε ότι "στην αδιαλλαξία των βιομηχάνων, μεγάλη ευθύνη έχει και η κυβέρνηση, η οποιαδήποτε, με τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζουν". Σημειώνοντας τις ευθύνες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ "που κινείται στο δρόμο του κυβερνητικού συνδικαλισμού", τόνισε πως "όπως οι βιομήχανοι έχουν το συνδικάτο τους, που είναι αταλάντευτα σκληρό, έτσι και η εργατική τάξη θέλει μια ΓΣΕΕ ταξική και αγωνιστική". Τέλος, υπογραμμίζοντας πως "η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να ανατραπεί μόνο με διαπραγματεύσεις, αλλά χρειάζεται διεκδίκηση και αγώνας", κάλεσε τις εργαζόμενες να συμμετέχουν στην απεργία και τη συγκέντρωση, στέλνοντας "το μήνυμα προς κυβέρνηση και εργοδότες, τέρμα πια στη λιτότητα".

Τη μεγάλη σημασία της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, αφού "ανάλογα με τα ποσοστά αυξήσεων σε αυτήν θα κυμανθούν και οι αυξήσεις στις κλαδικές συμβάσεις", σημείωσε ο Δ. Θεοδώρου.

Τη συμμετοχή τους στην απεργία και στη συγκέντρωση έχουν δηλώσει μια σειρά σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων, όπως και συνταξιουχικές οργανώσεις. Με χτεσινή του ανακοίνωση, το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης Αττικής καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να "δώσουν αγωνιστική ταξική απάντηση στην αδιαλλαξία των βιομηχάνων και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης". Επίσης ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων, Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας καλεί τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στη συγκέντρωση για "να διατρανώσουμε την οργή μας στην πολιτική κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα προβλήματά μας". Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει επίσης την καταψήφιση από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση της πρότασης νόμου για τους συνταξιούχους που υπέβαλε το ΚΚΕ.Στην κινητοποίηση καλεί επίσης το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βύρωνα.

Στην Πάτρα

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της Πάτρας να συμμετέχουν καθολικά στην απεργία και στην προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Γεωργίου,προβάλλοντας τα πραγματικά τους αιτήματα, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πάτρας.Το Εργατικό Κέντρο της πόλης πραγματοποιεί συγκέντρωση στην πλατεία Ολγας στις 10 το πρωί.

Στο Βόλο

Απεργιακή συγκέντρωση διοργανώνει αύριο, στις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου. Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους της περιοχής να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος στη συγκέντρωση, για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, στην αδιαλλαξία των βιομηχάνων και στην υποχωρητικότητα της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Ανακοινώσεις, με τις οποίες καλούν στην απεργία και στη συγκέντρωση, εξέδωσαν και πρωτοβάθμια σωματεία, όπως η Ενωση Μηχανοσιδηρουργών Βόλου,οΣύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Σούπερ Μάρκετ και άλλα.

- Η ΠΕΜΕΝ καλεί τους ναυτεργάτες να πάρουν μαζικά μέρος στη στάση εργασίας που αποφάσισε τελικά η ΠΝΟ και να την κάνουν βήμα πάλης και αφετηρία νέων αγώνων για τα δικαιώματά τους. Επικρίνει, ωστόσο, την πλειοψηφία της ΠΝΟ, γιατί απέρριψε την πρόταση της ΠΕΜΕΝ και του "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" για 24ωρη απεργία.

Χωρίς συγκοινωνίες

Θα παραλύσουν αύριο οι συγκοινωνίες. Χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ και ηλεκτρικό θα είναι όλη τη μέρα η πρωτεύουσα, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει τα σωματεία ΟΑΣΑ, ΗΛΠΑΠ και ΗΣΑΠ. Επίσης 24ωρη απεργία έχει αποφασίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και το Σωματείο Εργαζομένων στον ΟΑΣ Θεσσαλονίκης. Τετράωρη στάση εργασίας από τις 8 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, ενώ τρίωρη στάση εργασίας από τις 12.30 ως τις 3.30 μμ κήρυξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας.

Προσυγκεντρώσεις

Σε προσυγκεντρώσεις στις 9.30 αύριο το πρωί καλούνται από τα σωματεία τους οι εργαζόμενοι της Αθήνας.

- Στην πλατεία Βάθης, τα σωματεία βιομηχανικών κλάδων.

- Στην Ακαδημίας και πλατεία Κάνιγγος, τα σωματεία συνταξιούχων και οι οικοδόμοι.

- Στην Ομόνοια, τα σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ