ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ετοιμοι για κινητοποιήσεις και οι χοιροτρόφοι

Να προχωρήσουν σε κοινή αγωνιστική πορεία με τους άλλους κλάδους της κτηνοτροφίας, αποφάσισαν οι χοιροτρόφοι κατά την ετήσια γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραγωγών Χοιρείου Κρέατος, που έγινε την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα.

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, η οποία ήταν η ογκωδέστερη των τελευταίων χρόνων, οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των χοιροτρόφων εξέφρασαν την αγωνία και την απόγνωσή τους για το μέλλον των εκμεταλλεύσεών τους, αλλά και γενικότερα του κλάδου. Επίσης, τόνισαν πως ο κλάδος της χοιροτροφίας βρίσκεται μπροστά στην απειλή της χρεοκοπίας και του αφανισμού εξαιτίας και της καθυστέρησης από μέρους της πολιτείας να πάρει τα στοιχειώδη απαραίτητα μέτρα. Στο ψήφισμα που εξέδωσε η γενική συνέλευση των χοιροτρόφων ζητείται, ανάμεσα σε άλλα, από την κυβέρνηση:

  • Η άμεση επανεξέταση, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς των κτηνοτρόφων, του όλου θέματος της ρύθμισης των κτηνοτροφικών χρεών, για την ουσιαστική αντιμετώπισή του, αφού αποδείχτηκε ότι η ισχύουσα ρύθμιση δε λύνει το πρόβλημα.
  • Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού με τη μορφή επιδότησης (βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων δανείων) για να μην περιέλθει εκ νέου ο κλάδος στη σημερινή τραγική κατάσταση της υπερχρέωσης. Το ισχύον σήμερα επιτόκιο 23% και σε υπερημερία 27% καταστρέφει την ελληνική κτηνοτροφία.

Επίσης, στη γενική συνέλευση αποφασίστηκε στις περιπτώσεις που η ΑΤΕ προβαίνει σε πλειστηριασμούς σε βάρος κτηνοτρόφων, να γίνεται τη μέρα του πλειστηριασμού κατάληψη του υποκαταστήματος της ΑΤΕ, δεδομένου ότι "ο κτηνοτρόφος με τα επιτόκια που έφτασαν μέχρι και 36%, με τα Νομισματικά Εξισωτικά Ποσά που επιδοτούσαν τις εισαγωγές στο χοιρινό κρέας 45 δρχ. το κιλό, έχει χρέη για τα οποία δεν ευθύνεται".

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αγωνιστικός "πυρετός"

Για δεύτερη μέρα κλειστοί χτες οι δρόμοι στην Ηλεία, ενώ στην Κομοτηνή έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Σήμερα η "σκυτάλη" του αγώνα πηγαίνει στο Κιλκίς, όπου πραγματοποιείται κτηνοτροφικό συλλαλητήριο

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν αγωνιστικά, μέχρι να ληφθούν μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας από την κυβέρνηση, δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας, ενώ οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηλείας συνέχιζαν και χτες για δεύτερη μέρα τον αποκλεισμό του εθνικού δρόμου Πάτρας - Τρίπολης - Καλαμάτας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες και οι κτηνοτρόφοι της Ροδόπης στην Κομοτηνή, ενώ το ίδιο θα πράξουν σήμερα στις 11.30 το πρωί οι κτηνοτρόφοι του Κιλκίς, έξω από το κτίριο της νομαρχίας. Αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την επίλυση των προβλημάτων της κτηνοτροφίας θα πραγματοποιηθούν και στη Λέσβο, στις 11 του Μάρτη. Αύριο το πρωί, επίσης, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Διδυμότειχου και Ορεστιάδας πραγματοποιούν σύσκεψη στο Διδυμότειχο, ώστε να αποφασίσουν την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων μέσα στις επόμενες μέρες.

Στην Ηλεία οι αγροτοκτηνοτρόφοι, συνεχίζοντας μαχητικά τη μεγάλη κινητοποίηση που ξεκίνησαν προχτές το πρωί στον Πύργο, κρατούσαν σθεναρά χτες όλη μέρα τα "μπλόκα" τους, στα σημεία Αγία Τριάδα και Δίβρη, αποφασισμένοι να διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους. Στη Ροδόπη, εκατοντάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν χτες σε κεντρικό κινηματογράφο της Κομοτηνής, μετά από πρωτοβουλία της τοπικής ΟΑΣ και σε σχετικό ψήφισμα που εξέδωσαν απαίτησαν μέτρα για τη διάσωση της κτηνοτροφίας και τόνισαν, πως είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους με μεγαλύτερη ένταση, μαζικότητα και μαχητικότητα, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και θετικά τα δίκαια αιτήματά τους. Στη Λέσβο, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών του νησιού, αποφασίστηκε ομόφωνα η πραγματοποίηση παλλεσβιακού συλλαλητηρίου στη Μυτιλήνη για τη σωτηρία της κτηνοτροφίας, καθώς και ο συντονισμός με τους άλλους κτηνοτρόφους της χώρας. Επίσης, απευθύνθηκε κάλεσμα στους μαζικούς φορείς και τις οργανώσεις του νησιού για έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα επιβίωσης των αγροτών και των κτηνοτρόφων.

Μέρα αγώνα στο Κιλκίς

Στο Κιλκίς οι κτηνοτρόφοι όλου του νομού με γεωργικά μηχανήματα θα συγκεντρωθούν σήμερα έξω από τη νομαρχία και θα αποκλείσουν συμβολικά το κτίριο. Ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων του νομού σε σχετική ανακοίνωσή του διαμαρτύρεται, για μια ακόμη φορά, για τη στάση της κυβέρνησης και ζητά την άμεση λήψη μέτρων για τις χαμηλές τιμές στο γάλα, τις παράνομες εισαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων, το υψηλό κόστος παραγωγής, την επιβολή ποσοστώσεων στο αγελαδινό γάλα και την κατάργηση των ευρω-προστίμων.

"Εχουμε φτάσει στο έσχατο σημείο υπομονής και αντοχής, δήλωσε χτες στο "Ρ" ο Γ. Σοφιανίδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων του νομού. Η κυβέρνηση εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ, που στοχεύει στη μείωση και εξόντωση της αγροτικής οικονομίας της χώρας. Εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς σ' αυτές τις επιλογές και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας. Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους στην κινητοποίηση για να στείλουμε το μήνυμα στην κυβέρνηση, πως αυτή η καταστροφική πολιτική δε θα περάσει".

ΚΛΙΝΙΚΗ "ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ"
Απλήρωτοι πέντε μήνες οι εργαζόμενοι

Τα ολέθρια αποτελέσματα από την ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα σε ευαίσθητους χώρους, όπως αυτός της υγείας, φάνηκαν στην περίπτωση της Κλινικής "Αγιος Παντελεήμων". Οι 120 εργαζόμενοι της κλινικής είναι απλήρωτοι και κάνουν επίσχεση εργασίας από τον Οκτώβρη του 1995. Μέχρι πριν πέντε μήνες νοσηλεύονταν στην κλινική περί τα 40 άτομα. Σήμερα ο αριθμός αυτός είναι μονοψήφιος, επισημαίνει ο Β. Ζεβγόλης, γραμματέας του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων.

Χτες το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι έκλεισαν, για δέκα λεπτά, την οδό Σκουφά, στο ύψος της Ασκληπιού, έξω από την κλινική. "Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία", φώναζαν. Στα πλακάτ που κρατούσαν είχαν γράψει κι άλλα συνθήματα, όπως: "Προστασία της υγείας και της δουλιάς μας". Ενημέρωναν τους περαστικούς για το πρόβλημά τους και από τους περισσότερους έβρισκαν κατανόηση. Μάλιστα, ένας περαστικός δεν έκρυψε την έκπληξή του όταν έμαθε ότι είναι εργαζόμενοι ιδιωτικής κλινικής και όχι δημόσιου νοσοκομείου.

Προηγουμένως, το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων και η εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Ζ. Σώκου, έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Ο Β. Ζεβγόλης ανέφερε πως τα προβλήματα των εργαζομένων δεν ξεκίνησαν τον Οκτώβρη του 1995, αλλά δύο χρόνια πριν, που πληρώνονταν έναντι εξαιτίας της κακής διαχείρισης των οικονομικών. Τους τελευταίους πέντε μήνες, όμως, είναι απλήρωτοι και ακούγεται έντονα η φήμη ότι η κλινική πρόκειται να πωληθεί.

Η Ζ. Σώκου, με αφορμή το περιστατικό, τόνισε πως όσο περνάει ο καιρός πρέπει να ενισχύεται η δημόσια υγεία. "Δεν είναι δυνατόν - σημείωσε - η υγεία να βασίζεται στο απόλυτο κέρδος, χωρίς να υπάρχει κρατικός έλεγχος. Ποιος διασφαλίζει την υγεία του ασθενούς;".

Αντιπροσωπεία των εργαζομένων είχε συναντηθεί το φθινόπωρο με τον τότε υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Στ. Τζουμάκα, και τον διοικητή του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμό. Από τον Γρ. Σολωμό είχαν ζητήσει να εκχωρήσει απευθείας το ΙΚΑ στους εργαζομένους ποσά που οφείλει στην κλινική. Ούτε, όμως, σ' αυτό το αίτημά τους βρήκαν ανταπόκριση. Τώρα, με το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης θα προγραμματίσουν νέες συναντήσεις με τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ακόμη, έχουν ζητήσει από τον ΟΑΕΔ επίδομα ανεργίας, ενώ σήμερα θα εκδικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο οι μηνύσεις των εργαζομένων κατά των υπευθύνων της κλινικής για τη μη καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων.

"ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ"
Σε βάρος και των πολιτών τα μεγαλογραφεία

Η εξάπλωση των μεγαλοδικηγορικών γραφείων δεν αποτελεί κίνδυνο μόνο για τους μαχόμενους δικηγόρους χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων και τους νέους δικηγόρους, αλλά και για τους πολίτες που προσφεύγουν στις νομικές υπηρεσίες. Την άποψη αυτή διατύπωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ, Β. Δημόπουλος,στις εκδηλώσεις του Σωματείου Δικηγόρων "Λυσίας" και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αποφοίτων Νομικής Θράκης που έγιναν στο ΔΣΑ.

Συγκεκριμένα, ο Β. Δημόπουλος είπε ότι η ανάπτυξη των μεγαλογραφείων οδηγεί τους δικηγόρους στην υπαλληλοποίηση, στην απώλεια της επιστημονικής τους ταυτότητας, στην περιθωριοποίηση και αποβολή τους από τον κλάδο. Παράλληλα, τα γραφεία αυτά συνδέονται με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και το κοινωνικό κατεστημένο. Ο πολίτης στα πλαίσια αυτών των γραφείων δε θα μπορεί να βρει τον μαχητή και υπερασπιστή δικηγόρο.

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ, Β. Δημόπουλος, τάχθηκε υπέρ της προοπτικής των συνεργατικών μορφών άσκησης δικηγορίας, με τις οποίες θα ασκείται δικηγορία ρήξης με το κοινωνικό και δικαστικό κατεστημένο, μια δικηγορία με κοινωνική ευαισθησία προς το συμφέρον των εργαζόμενων και των πολιτών.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η άποψη αυτή της "Δικηγορικής Αγωνιστικής Κίνησης", για συλλογική άσκηση της δικηγορίας, τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής από πολλούς νέους δικηγόρους, που δε θέλουν να καταλήξουν υπάλληλοι, και μάλιστα, δεύτερης κατηγορίας, σε κάποιο μεγαλοδικηγορικό γραφείο. Πιστεύουν ότι ο ΔΣΑ πρέπει να κινηθεί σ' αυτή την κατεύθυνση, διεκδικώντας από την κεντρική εξουσία μέτρα και ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τους νέους δικηγόρους για συλλογικές μορφές άσκησης της δικηγορίας.

Στο μεταξύ, ανέβηκε στο κατακόρυφο ο εκλογικός πυρετός των συνδυασμών για τις δικηγορικές εκλογές. Σήμερα, πραγματοποιούν συγκεντρώσεις οι συνδυασμοί "Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας" και "Δικηγόροι - Οικολόγοι", χωρίς υποψήφιο πρόεδρο, και ο συνδυασμός "Ενωτική Κίνηση Δικηγόρων" με υποψήφιο πρόεδρο τον Α. Ρουπακιώτη. Αύριο, την ίδια ακριβώς ώρα, στις 2 το μεσημέρι, θα κάνουν τις τελευταίες συγκεντρώσεις τους οι συνδυασμοί "Δικηγορική Πρωτοπορία" (Σ. Πολύδωρας), "Δικηγορική Παρουσία" (Δ. Παξινός) και "Ανανέωση" (Κ. Νταϊλιάνας).

Αύξηση της ΔΑΣ στους τεχνικούς ΟΑΣΑ

Αύξηση σε ποσοστό και έδρες πέτυχε η ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) στις εκλογές του Σωματείου Τεχνικών ΟΑΣΑ. Αντίθετα, η ΠΑΣΚΕ συρρίκνωσε το ποσοστό της και έχασε μια από τις εννιά έδρες που είχε.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων, που ολοκληρώθηκε αργά χτες βράδυ, η ΔΑΣ παίρνει τρεις έδρες (είχε δύο), η ΠΑΣΚΕ οκτώ, από εννιά που είχε, ενώ η παράταξη που πρόσκειται στον "ΣΥΝ" δεν εξασφάλισε έδρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ