ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑ ΤΕΡΤΙΠΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΚΡΙΤΩΝ

Νάτοι, πάλι, οι ...φίλοι των αγροτών! Καθώς αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεσηκώνονται και διεκδικούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους, τα κόμματα της συμπολιτευόμενης ...αντιπολίτευσης, σπεύδουν, ξανά, να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες και να καταγγείλουν - και πολύ σωστά - την κυβέρνηση που δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους. Η ΝΔ ξιφουλκεί "για τα λάθη και την ανικανότητα της κυβέρνησης να προασπίσει τα συμφέροντα των αγροτών". Παρομοίως, ...κατακεραυνώνουν η Πολιτική Ανοιξη και οι του "ΣΥΝ", που, βεβαίως, δε διανοούνται την οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης και διεκδίκησης, περιορίζονται να παρατηρούν πως η κυβέρνηση έχει αθετήσει τις υποσχέσεις του περσινού Μάρτη.

Από την άλλη, η κυβέρνηση, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του αρμόδιου για τα αγροτικά πλέον υπουργού Στ. Τζουμάκα, επιμένει στη ρότα της υποκρισίας και της κοροϊδίας. Τι είπε ο υπουργός; Παραδέχτηκε πως, πράγματι, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή και δεν έκρυψε πως από το κακό στο χειρότερο πάει η κατάσταση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Και αμέσως μετά την παραδοχή, κάνει το ...άλμα του και επιχειρεί να αποπροσανατολίσει και, κυρίως, να αποποιηθεί τις ευθύνες και τις επιλογές της κυβέρνησης, της οποίας είναι μέλος. Οι ευθύνες - λέει, με την ευκολία, που χαρακτηρίζει τις κατά καιρούς εκτοξευόμενες μεγαλοστομίες - ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία παίρνει και τις σχετικές αποφάσεις. "Λάδι", λοιπόν, η κυβέρνηση, "δικαιωμένος" και ο ίδιος ο Τζουμάκας, που και την πολιτική των Βρυξελλών εφαρμόζει και διατηρεί για τον εαυτό του την ευχέρεια, να λέει με τη μεγαλύτερη δυνατή υποκρισία και χωρίς ντροπή πως οι ευθύνες ανήκουν αλλού. "Οσοι διαμαρτύρονται, έλεγε προχτές στα ραδιόφωνα ο Στ. Τζουμάκας, ξέρουν ότι έχουμε ένα 5ετές πρόγραμμα σύγκλισης και είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε την πολιτική αυτή"! Ετσι, κατέληγε πως, τάχα, δεν μπορεί να γίνει τίποτα ...και πρόβαλε ότι, απλώς, ...οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι υποκινούμενες από το ΚΚΕ, που, βεβαίως, δε λέει να αποδεχτεί αυτή την κατάσταση!

***

Ετσι, ακριβώς! Τα κόμματα του Μάαστριχτ, μπροστά στις κινητοποιήσεις των αγροτών, αυτοαποκαλύπτονται για την πολιτική υποκρισία και για τη δημαγωγική τους τακτική. Σκόπιμα - ακόμα κι όταν υποχρεώνονται να ομολογήσουν τη συνεχή χειροτέρευση της κατάστασης - προσπερνούν το γεγονός πως η καταστροφική πολιτική της ΕΕ μπορεί να καταστρώνεται στα επιτελεία των Βρυξελλών, που μοναδικό τους γνώμονα έχουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών, αλλά πρόκειται για μια πολιτική, που έχει την πλήρη έγκρισή τους. Πρόκειται για μια πολιτική, που αναφανδόν την υιοθετούν, την προβάλλουν ως δική τους επιλογή, υποτάσσονται πλήρως σ' αυτήν. Κατανοητή η προσπάθειά τους, αλλά γι' αυτό ακόμα πιο προκλητική η στάση τους τις στιγμές των αγροτικών κινητοποιήσεων, όταν ...συνιστούν ν' αντιμετωπιστούν τα "νέα δεδομένα της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ"... Γεγονός είναι ότι, εκτός από τα στοιχεία της συμφωνίας, που συνθέτουν τις σχέσεις κυβέρνησης - Βρυξελλών, για τις κεντρικές επιλογές και κατευθύνσεις, οι κυβερνώντες αρέσκονται να επικαλούνται το πρόγραμμα "σύγκλισης" κυρίως ως άλλοθι, προκειμένου να καλύψουν, τόσο τις ευθύνες τους για τη διαμορφούμενη κατάσταση, όσο και την κατηγορηματική άρνησή τους να ικανοποιήσουν τα αιτήματα των αγροτών. Λες και οι αγρότες ήταν εκείνοι που αγνόησαν τα καταστροφικά για τα συμφέροντά τους αποτελέσματα και προσυπέγραψαν τη νέα ΚΑΠ ή τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ ή το πρόγραμμα "σύγκλισης". Ας μην αυταπατώνται, όμως. Ούτε κρύβεται, ούτε ξεχνιέται το γεγονός ότι, σχεδόν με μια φωνή, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και "ΣΥΝ" είπαν "ναι" σε όλο το πλαίσιο της παραπέρα πρόσδεσης της χώρας στο άρμα των πολυεθνικών της Ευρώπης. Ούτε κρύβεται, ούτε ξεχνιέται το γεγονός πως μόνο το ΚΚΕ, με επιχειρήματα και ολοκληρωμένες αντιπροτάσεις, αντιτάχθηκε και στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και στο πρόγραμμα "σύγκλισης" και στη νέα ΚΑΠ και στην ΓΚΑΤΤ. Ο στόχος τους, να αποφύγουν σήμερα την ανάληψη των τεράστιων ευθυνών που τους βαρύνουν για τη λαίλαπα της ΕΕ που σαρώνει τη χώρα και την αγροτική οικονομία, να αποφύγουν να δώσουν λόγο στους αγρότες, να 'ναι σίγουροι πως δε θα πετύχει.

Ας το καταλάβουν όλοι τους, κυβέρνηση, ψευτοαντιπολιτευόμενα κόμματα και μαζί ο νεοφώτιστος υπουργός της Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, ότι δεν μπορούν να επικαλούνται τα "προαποφασισμένα" που συμφώνησαν και εφαρμόζουν, για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών. Και γίνονται καταγέλαστοι όσοι επιχειρούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους και να δικαιολογήσουν την άρνησή τους με "κορόνες" για υποκινούμενες κινητοποιήσεις από το ΚΚΕ. Γιατί είναι, ακριβώς, η πολιτική που στηρίζουν και εφαρμόζουν, η οποία καταστρέφει την αγροτική παραγωγή και τους μικρομεσαίους αγρότες και τους οδηγεί στις μεγάλες και δυναμικές κινητοποιήσεις για την επιβίωσή τους.

***

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση αδιαφορεί για τη μείωση των τιμών στα αγροτικά εφόδια (π.χ., με μείωση του ΦΠΑ), στα καύσιμα (με κατάργηση του ειδικού φόρου), για φτηνές ζωοτροφές και λιπάσματα, ώστε να στηριχτεί η αγροτική παραγωγή και να γίνουν ανταγωνιστικά τα προϊόντα μας. Δε δείχνει διατεθειμένη να πάρει μέτρα ελέγχου των εισαγωγών, ούτε να προχωρήσει σε επενδύσεις στη γεωργία και να στηρίξει τις τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων και το εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων, στο όνομα της "σύγκλισης" του Μάαστριχτ. Και, για να δικαιολογήσει την αδιαφορία της, επικαλείται τις καταστροφικές επιλογές της ΕΕ. Ετσι, εφ' όσον η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα - πλην του ΚΚΕ - συμφωνούν με τις επιλογές της ΕΕ, οι αγρότες δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά, με τον αγώνα τους, να αποκρούσουν τις καταστροφικές επιλογές και να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να πάρει τα αναγκαία μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής και των εισοδημάτων τους. Αυτόν τον αγώνα, βεβαίως, το ΚΚΕ τον στηρίζει και τον υποστηρίζει και οι κομμουνιστές αγρότες θα βρίσκονται μπροστάρηδες. Οι συκοφαντικές επιθέσεις των υποτακτικών του Μάαστριχτ κατά του ΚΚΕ δεν πρόκειται να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους. Οσο για το ΚΚΕ, υποστήριζε, υποστηρίζει και θα ...υποκινεί, με όλες του τις δυνάμεις, τις κινητοποιήσεις των αγροτών, για να αποκρουστεί η πολιτική που πλήττει την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες, για να εφαρμοστεί άλλη πολιτική ανάπτυξης της γεωργίας και στήριξης του εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων, κόντρα στις επιλογές της ΕΕ.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Ας το καταλάβουν όλοι τους, κυβέρνηση, ψευτοαντιπολιτευόμενα κόμματα και μαζί ο νεοφώτιστος υπουργός της Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, ότι δεν μπορούν να επικαλούνται τα "προαποφασισμένα", που συμφώνησαν και εφαρμόζουν, για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΙΓΑΛΕΩ"
Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία

- Η σημερινή κατάσταση στο Δήμο Αιγάλεω, με τους απλήρωτους εργαζόμενους, ήταν "κεραυνός εν αιθρία";

- Οχι, βέβαια. Η ακολουθούμενη πολιτική των τελευταίων χρόνων από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στους ΟΤΑ είναι αυτή που "φόρεσε" στο Αιγάλεω, αλλά και σε άλλους δήμους τη θηλιά στον λαιμό. Με αυτά τα δεδομένα, η δημοτική αρχή του Αιγάλεω, έχοντας να αντιμετωπίσει μια σειρά από τεράστια κοινωνικά προβλήματα σε μια μεγάλη λαϊκή περιοχή, δίκαια επιζητεί έγκαιρη απόδοση των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την κεντρική εξουσία, αλλά και αποφασιστική ενίσχυση με πρόσθετους πόρους.

- Ποια ήταν η αφορμή για την έκφραση του προβλήματος;

- Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Δήμος του Αιγάλεω όφειλε στην Εφορία 300 εκατομμύρια, ενώ ταυτόχρονα έπρεπε να εισπράξει από τα κρατικά ταμεία ανάλογου ύψους ποσά, τα οποία λόγω γραφειοκρατικών δυσκολιών δεν του δόθηκαν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί τελικά ο δήμος να εκπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις του και να δώσει τους μισθούς των εργαζομένων. Γι' αυτό υπήρξαν και οι δικαιολογημένες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις τις τελευταίες μέρες, στις οποίες η παράταξή μας και συμμετείχε και προσπάθησε να δώσει τη σωστή και συνολική διάσταση του προβλήματος. Αυτά, όμως, είναι η επιφάνεια του προβλήματος κι ορισμένοι θέλησαν να φανεί μόνο αυτό. Είναι αποκαλυπτική η στάση της φιλοκυβερνητικής δημοτικής παράταξης, η οποία προσπαθούσε όλες αυτές τις μέρες να κρατήσει αθέατες τις ευθύνες της κυβέρνησης και να εμφανίσει την ιστορία σαν ένα εσωτερικό πρόβλημα μεταξύ του δήμου και των εργαζομένων.

- Ποια είναι η πραγματική και συνολική διάσταση του προβλήματος;

- Η πραγματική διάσταση του προβλήματος φαίνεται, όχι μόνο στο Αιγάλεω, αλλά και σε άλλους δήμους, που από την προκλητική και συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης οδηγούνται και εξαναγκάζονται να παίρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους δημότες. Τους εξωθεί, επίσης, στο δανεισμό για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις αρμοδιότητες που τους δίνουν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε ένα χρέος που δεν τελειώνει ποτέ. Οι δήμοι, τελικά, αναγκάζονται να ξεπουλούν ακόμα και τις κοινωνικές υπηρεσίες στους ιδιώτες. Η εμπειρία μας λέει ότι όλα αυτά είναι το φυσικό επακόλουθο του προγράμματος "σύγκλισης", που απορρέει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και της επιλογής του δικομματισμού και των εφεδρειών του για λιγότερο κοινωνικό κράτος.

- Χτες μετά την κινητοποίηση των εργαζομένων και το κλείσιμο του δήμου, έγινε μια συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών. Τι αποτελέσματα έφερε;

- Η συνάντηση ήταν αποκαλυπτική. Κάτω από την πίεση του σημερινού (χτεσινού) αποκλεισμού της Εφορίας και ενόψει της αυριανής (σημερινής) πορείας και συγκέντρωσης προς το υπουργείο, που εξαγγέλθηκε από τους εργαζόμενους, η γραμματέας του υπουργείου έκανε μια εκτονωτική κίνηση, μιλώντας για την καταβολή μιας προκαταβολής. Αυτό, όμως, δε λύνει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα, αλλά το μεταθέτει στο μέλλον. Το πλέον αποκαλυπτικό στη χτεσινή συνάντηση ήταν η προτροπή της γραμματέα του υπουργείου προς τον δήμαρχο να επιβάλει επιπλέον ανταποδοτικά τέλη. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει δεκτό. Αντίθετα, ο δήμος πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία της κινητοποίησης, που έδειξε ότι, όταν δήμος, εργαζόμενοι και δημότες προχωρούν ενωμένοι με κοινούς στόχους και αγωνίζονται, μπορούν από την πίεση που ασκούν να υπάρχουν αποτελέσματα, έστω και μικρά.

Γ. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ