ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
"Αέρας κοπανιστός" η... προσφορά Καρρά!

Στα χνάρια του Περατικού, ο Ι. Καρράς θέλει τα ναυπηγεία χωρίς να πληρώσει ουσιαστικά ούτε δραχμή! Παραπέμπει για... εγγυήσεις και προκαταβολή σε αμερικανική εταιρία μεταφορών, ενώ το μόνο σίγουρο που υπόσχεται είναι εκατοντάδες απολύσεις!

Στημένο παιχνίδι, με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, "μυρίζει" η μια και μοναδική προσφορά που κατατέθηκε από τον Ι. Καρρά για την εξαγορά του δεύτερου μεγάλου ναυπηγείου της χώρας, των Ναυπηγείων Ελευσίνας.Μια προσφορά που, το λιγότερο, παραπέμπει σε "αέρα κοπανιστό". Στο "παιχνίδι" επιδιώκει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας να εντάξει και τους εργαζόμενους, χρησιμοποιώντας τους σαν εκβιαστικό "ατού".

Ο Ι. Καρράς ζητά να πάρει τα ναυπηγεία χωρίς ουσιαστικά να πληρώσει ούτε μια δραχμή σαν προκαταβολή.Το "δέλεαρ" είναι μια υποτιθέμενη συμφωνία με μια αμερικάνικη εταιρία μεταφορών την EUROFIRST SHIPPING S.A., συμφερόντων Ronald Sexton για την κατασκευή 12 δεξαμενόπλοιων, αξίας 129 δισ. δρχ. Αφού, λοιπόν, γίνει το συμβόλαιο για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων, τότε - όπως ισχυρίζεται - ...θα υπογράψει τη συμφωνία με την αμερικάνικη εταιρία και αφού υπογραφεί και αυτή, μετά από πέντε μέρες, μια άλλη χρηματοοικονομική εταιρία θα καταβάλλει το ποσό των 3,4 δισ. δρχ. που θα είναι η υποτιθέμενη προκαταβολή για την εξαγορά των ναυπηγείων..! Εκτός από την ανύπαρκτη προκαταβολή, το υπόλοιπο τίμημα... θα καταβληθεί σε 13 ισόποσες ετήσιες δόσεις που... θα ξεκινούν από το 1999! Κάτι δηλαδή σαν τις δόσεις Περατικού που ακόμα τις "ψάχνουν". Αλλωστε και ο ίδιος παραδέχεται πως όλα τελούν υπό την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί τελικά η συμφωνία για τα 12 πλοία.

Το συνολικό τίμημα - σύμφωνα με την "προσφορά" - θα είναι 15 δισ. δραχμές. Ομως, στον εν λόγω επιχειρηματία αντιστοιχεί το ποσό των 12 δισ. δραχμών, μιας και όπως λέει το 20% των μετοχών θα το κρατήσει η πωλήτρια τράπεζα, η Εμπορική.Κάνει λόγο για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος ύψους 11,5 δισ. δραχμών. Πρόκειται για το πρόγραμμα που είχε καταθέσει ο Περατικός και το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος. Επίσης χαρακτηρίζει την προσφορά σαν "υψίστης εθνικής σημασίας", γιατί θα εξασφαλιστεί - όπως ισχυρίζεται - η κατασκευή πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού!

Παράλληλα προδιαγράφονται 458 ομαδικές απολύσεις εργαζομένων σε πρώτη φάση τουλάχιστον!Στην προσφορά υπάρχει "δέσμευση" για τη διατήρηση 1.200 θέσεων εργασίας, με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξει ο προσανατολισμός των ναυπηγείων σε κατασκευαστικό κυρίως, διαφορετικά οι θέσεις εργασίας μειώνονται στις 800 - 900! Αλλά και γι' αυτούς που θα απομείνουν "σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συνταχθεί διαρκές πρόγραμμα επιμόρφωσης"! Με λίγα λόγια το κράτος θα αναλάβει να χρηματοδοτεί τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Προσφέροντας το "δόλωμα" των μετοχών που θα δοθούν δωρεάν σε συνεταιρισμό των εργαζομένων, κατά τα πρότυπα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της συμμετοχής της κρατικής τράπεζας στο μετοχικό κεφάλαιο - όπως αναφέρεται στην "προσφορά" - ο εν λόγω επιχειρηματίας επιδιώκει τη "συναίνεση" των εργαζομένων, ώστε να υπάρξει και απ' αυτή την πλευρά πίεση για αποδοχή της προσφοράς. Αλλωστε σε αυτό συνηγορεί και το ότι ο Ι. Καρράς έστειλε χτες την προσφορά στο σωματείο εργαζομένων.

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που δημιουργούνται για την περιβόητη αυτή προσφορά. Οπως, πώς γίνεται να συμμετέχει κατά το 20% η κρατική τράπεζα; Εχουν προηγηθεί σχετικές δεσμεύσεις; Γιατί εδώ και 13 μέρες που έχει ανοιχτεί η μια και μοναδική προσφορά (ζήτημα που από μόνο του θέτει υπό αμφισβήτηση τον διαγωνισμό) δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά ούτε έχει γίνει μέχρι τώρα αξιολόγησή της; Εχουν δοθεί περιθώρια αποδοχής της προσφοράς και γι' αυτό και ο Ι. Καρράς προσπαθεί να πιέσει μέσω των εργαζομένων;

Τρία δισ. για εργοδότες

Κανονικά καταβάλλει από χτες ο ΟΑΕΔ την επιδότηση του κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις της Θράκης,την οποία είχε "παγώσει", επειδή δε χορηγούσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τα απαραίτητα κονδύλια, όπως προβλέπεται, ώστε ο ΟΑΕΔ να τα προωθήσει στις επιχειρήσεις. Παρά την αδυναμία του υπουργείου να καταβάλει τα απαραίτητα ποσά, ο ΟΑΕΔ κάλυπτε με δικά του χρήματα (!) τις επιδοτήσεις μέχρι που τις σταμάτησε.

Για να συνεχιστεί η επιδότηση των εργοδοτών, δόθηκαν χτες στον ΟΑΕΔ 3 δισ. δραχμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Το ποσό αυτό είναι - όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ΟΑΕΔ - τμήμα της συμμετοχής του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στο πρόγραμμα "επιδότησης του κόστους εργασίας της επαρχιακής βιομηχανίας".

Πρέπει να σημειωθεί ότι το 50% του 1,2 τρισ. δραχμών που προβλέπεται για την υλοποίηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,δηλαδή 600 δισ. δραχμές, θα προέλθουν από εξωτερικό δανεισμό, για να οδηγηθούν στις τσέπες των αναξιοπαθούντων επιχειρηματιών, οι οποίοι κυρίως ενισχύονται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας!

Ανησυχία στη ΛΑΡΚΟ

ΛΑΜΙΑ (ανταπόκριση).-

Η πρόθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για έναρξη των διαδικασιών, μέσα στο 1996, της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ και τα αναγραφόμενα σενάρια στον Τύπο, έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους 1.700 εργαζόμενους της επιχείρησης, που θεωρούν ότι η ΛΑΡΚΟ κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις (καθετοποίηση παραγωγής, μονάδα ανοξείδωτου χάλυβα κ.ά.) και μόνο υπό δημόσιο έλεγχο 100% μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της και να αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης.

Θα έλεγε κανείς, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση και πίσω της οι πολυεθνικές του κλάδου (ΚΡΟΥΠ κ.ά.), που καραδοκούν, διάλεξαν τη στιγμή που η διεθνής τιμή του νικελίου ανεβαίνει, για να βολιδοσκοπήσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

Η αγωνία των εργαζομένων εκφράστηκε με τη συμμετοχή τους σε μια μαζικότατη συνέλευση που έγινε στη Λάρυμνα. Ομως η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) δε δέχτηκε να μπει καν για συζήτηση η πρόταση της ΕΣΑΚ, για διάλογο και αποφάσεις πάνω στην πορεία της επιχείρησης και το μέλλον της. Ετσι, η τελική απόφαση της συνέλευσης ήταν να δοθεί μια προθεσμία 25 ημερών, μέχρι την 15 Μάρτη, προκειμένου η διοίκηση της εταιρίας να απαντήσει στα αιτήματα σχετικά με την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης. Διαφορετικά, από τις 16 του Μάρτη θα πραγματοποιούν καθημερινά 24ωρες απεργίες.

Φιλόδοξοι στόχοι

Από τις 7 έως τις 10 του Μάρτη θα διενεργηθούν οι αρχαιρεσίες στο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, σύμφωνα με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Στόχος του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου είναι να αυξήσει κατά 50% τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες. Οπως τόνισε ο Γ. Ιωαννίδης,πρόεδρος του Συνδέσμου, "ο στόχος αυτός είναι εφικτός και ρεαλιστικός, αφού, χάρη στην έντονη δραστηριότητά μας σε χώρους δουλιάς, η δύναμη του σωματείου έχει αυξηθεί με εκατοντάδες νέες εγγραφές. Η δραστηριότητα αυτή θα ενταθεί ενόψει των εκλογών".

Μονοπαραταξιακό προεδρείο στο Σκαραμαγκά

Μονοπαραταξιακό προεδρείο συγκρότησε η ΠΑΣΚΕ στο σωματείο των εργαζόμενων στο ναυπηγείο Σκαραμαγκά,απορρίπτοντας την πρόταση της "Εργοστασιακής Επιτροπής" (ΕΕ) για αντιπροσωπευτική συμμετοχή όλων των δυνάμεων στο προεδρείο. Στην ακόμα πιο συγκεκριμένη πρόταση της ΕΕ για την ανάδειξη στελέχους της στη θέση του γενικού γραμματέα - μιας και αναδείχτηκε δεύτερη δύναμη, διπλασιάζοντας σχεδόν τις δυνάμεις της - η απάντηση των στελεχών της ΠΑΣΚΕ ήταν ότι είναι μεγάλες οι διαφορές των δυο παρατάξεων κυρίως στο θέμα της συμφωνίας του 49-51%, η οποία - όπως δήλωσαν - θα προχωρήσει με όποιο κόστος!

Κατά την ίδια συνεδρίαση, μαζί με την ΠΑΣΚΕ, ανανέωσαν τα "διαπιστευτήριά" τους προς τις επιδιώξεις κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το μέλλον του Σκαραμαγκά και οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ,δηλώνοντας την αποδοχή τους στη συμφωνία 49-51%.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι συνδικαλιστές της ΕΕ τόνισαν ότι παρότι η θέση της παράταξης για την επιχειρησιακή σύμβαση είναι δεδομένη και κινείται στον αντίποδα των επιλογών της πλειοψηφίας, πρέπει να υπάρξει από το σωματείο επιμονή, ώστε τουλάχιστον το 8% που προσανατολίζεται να δώσει η επιχείρηση, να δοθεί σε μια δόση και όχι σε δύο, όπως σχεδιάζεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ