ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ίδρυση της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης

Στις 10 Μαρτίου 1944, όταν ακόμα ο Γερμανός κατακτητής δεν είχε φύγει από την πατρίδα μας, στο χωριό της Ευρυτανίας Βίνιανη ορκίστηκε η Κυβέρνηση του Βουνού, η ΠΕΕΑ, η κυβέρνηση του απελευθερωμένου τμήματος της Ελλάδας, που στηριζόταν στον εθνικοαπελευθερωτικό στρατό τακτικής δύναμης 45.000 στρατιωτικών και 25.000 εφέδρων. Η ίδρυση κάλυπτε την απαίτηση του ελληνικού λαού για τη δημιουργία μέσα στη χώρα ενός κεντρικού πολιτικού οργάνου που να συντονίσει τις προσπάθειες και τον αγώνα για την εθνική απολύτρωση και να αναλάβει την υπεύθυνη διοίκηση των ελεύθερων και ελευθερούμενων περιοχών της χώρας. Από το 1942 άρχισε η συστηματική δράση των ανταρτών, μεγάλες περιοχές και ιδίως ο ορεινός όγκος της Πίνδου εκκαθαρίστηκαν. Μέχρι το Μάρτιο του 1944 οι ελεύθερες περιοχές πολλαπλασιάστηκαν. Η Ελεύθερη Ελλάδα άρχιζε από τα ελληνοαλβανικά σύνορα περιλάμβανε την Ηπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, λοιπή Ρούμελη και σταματούσε ως προς την κατεύθυνση αυτή έξω από την Αθήνα. Οι ορεινές περιοχές ολόκληρης σχεδόν της χώρας, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης, ήταν ελεύθερες. Μέσα σε αυτήν την απελευθερωμένη έκταση άρχισαν να δημιουργούνται και να λειτουργούν στην αρχή αυτοσχέδια, έπειτα συστηματικά, οι λαϊκοί δημοκρατικοί θεσμοί στη διοίκηση και τη δικαιοσύνη.

Και αφού έγινε μια πολύ σημαντική πρόοδος σε όλους αυτούς τους τομείς της δημόσιας ζωής, το Μάρτιο του 1944 δημιουργείται η Κυβέρνηση του Βουνού (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης). Την ίδια εποχή υπήρχαν άλλες δύο ελληνικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της Αθήνας, που διόρισαν οι κατακτητές και η κυβέρνηση του Καϊρου, που διόρισε ο αυτοεξόριστος βασιλιάς. Πρώτα στελέχη της Επιτροπής ήταν οι συνταγματάρχες Ευριπίδης Μπακιρτζής (πρόεδρος της Επιτροπής), Μανόλης Μάντακας, Γιώργης Σιάντος (Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ), Κώστας Γαβριηλίδης (γραμ. Αγροτικού Κόμματος), Ηλίας Τσιριμώκος (γραμματέας της ΕΛΔ). Τα μέλη της τα όρκισε ο εφημέριος της Βίνιανης, παρουσία εκπροσώπων του κλήρου των ανταρτικών δυνάμεων και του προέδρου της Κοινότητας Βίνιανης. Το πρακτικό της ορκωμοσίας έχει ως εξής: Στην έδρα της ΠΕΕΑ και στο δημοτικό σχολείο σήμερα 10 Μαρτίου 1944 τα μέλη της επιτροπής Ε. Μπακιρτζής, Μ. Μάντακας, Γ. Σιάντος, Κ. Γαβριηλίδης, Η. Τσιριμώκος έδωσαν μπροστά στον ιερουργούντα κανονικό εφημέριο και στον Αιδεσιμότατο Αρχιερατικό Επίτροπο της Περιφέρειας σαν εκπρόσωπο του κλήρου, τον στρατηγό Στέφανο Σαράφη σαν εκπρόσωπο των ανταρτικών δυνάμεων και τον πρόεδρο της Κοινότητας της Εδρας της επιτροπής τον ακόλουθο όρκο: "Ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά τα καθήκοντά μου σαν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, έχοντας σαν γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μου και του ελληνικού λαού, ότι θα αγωνιστώ με αυτοθυσία για την απελευθέρωση της χώρας από το ζυγό των κατακτητών, ότι θα υπερασπίζω παντού και πάντοτε τις λαϊκές ελευθερίες και θα είμαι παραστάτης και οδηγός του λαού στον αγώνα για τη λευτεριά του και τα κυριαρχικά του δικαιώματα".

Η ΠΕΕΑ καθόρισε τους σκοπούς της με την ιδρυτική πράξη της 10ης Μαρτίου 1944, η οποία αναφέρεται στον αγώνα για τη συντριβή των κατακτητών, την εθνική απελευθέρωση και κατοχύρωση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας. Την Εθνική αποκατάσταση με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών, σύμφωνα με το χάρτη του Ατλαντικού και τη συμφωνία της Τεχεράνης, καθώς και τη Στρατηγική Διαρρύθμιση των Συνόρων μας. Από τη στιγμή της ίδρυσής της δεν έπαψε να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να συσσωματώσει όλες τις εθνικές δυνάμεις στον αγώνα για την εθνική λευτεριά και τη λαϊκή κυριαρχία. Αδιάκοπη προσπάθεια για να επιτευχθεί η εθνική ενότητα. Αυτό φαίνεται και από τα τηλεγραφήματα (ντοκουμέντα) του προέδρου της Επιτροπής Ευριπίδη Μπακιρτζή προς τις κυβερνήσεις Καϊρου (Τσουδερού, Σ. Βενιζέλου και Γ. Παπανδρέου). Ο στρατηγός Μπακιρτζής εργάστηκε και συνέβαλε στην οργάνωση και επιτυχία της εκλογής του Εθνικού Συμβουλίου, που αποτελούνταν από αντιπροσώπους του λαού εκλεγμένους. Το συμβούλιο αυτό θα έκρινε όλες τις ενέργειες της Επιτροπής και θα αποφάσιζε για την παραπέρα σύνθεσή της και τον τρόπο λειτουργίας και της δράσης της. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές που έγιναν για την επικύρωση όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου ψήφισαν και οι γυναίκες ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ και μάλιστα η συμμετοχή τους ήταν σε πολλές περιοχές υψηλότερη των ανδρών.

Μνήμες ιστορικές, που πρέπει να μένουν ανεξίτηλες να λάμπουν μέσα στο χρόνο, να τις γνωρίζουν όλοι οι Ελληνες πατριώτες και να αντλούν παραδείγματα, θάρρος και αξιοπρέπεια.

Λιλίκα ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ - ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΛΑΚΗΣ
Παράδειγμα ζωής για τους αγωνιστές του σήμερα και του αύριο

Συμπληρώθηκε, ήδη, ένας χρόνος από το θάνατό του

Πριν από ένα χρόνο, στις 12 του Μάρτη 1995, "έφυγε" ξαφνικά από κοντά μας ο σύντροφος Κώστας Τσολάκης.Καρδιακή προσβολή είπαν οι γιατροί. Ετσι απρόοπτα σταμάτησε η καρδιά ενός κομμουνιστή, ενός ανθρώπου που έταξε ολόκληρη τη ζωή του στον αγώνα του λαού για ελευθερία, ανεξαρτησία, κοινωνική προκοπή. Εκείνου, που ως το τέλος της ζωής του υπερασπίστηκε, με όλες τις δυνάμεις του, τις αρχές και τους σκοπούς του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος. Ενός ανθρώπου, που έμεινε πάντα όρθιος, πάντα συνεπής και αφοσιωμένος στους αγώνες της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ, που το τίμησε με την αγωνιστική του προσφορά.

Ζωή αφιερωμένη στον αγώνα

Ο Κώστας Τσολάκης γεννήθηκε στις 15 - 8 - 1923 στην Επανωμή Θεσσαλονίκης και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Περαία.

Ηταν το 6ο παιδί μιας προσφυγικής οικογένειας από την Τουρκία και από πολύ μικρός ρίχτηκε στη βιοπάλη, για να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Το Δεκέμβρη του 1942 έγινε μέλος του ΚΚΕ, το Φλεβάρη του 1943 οργανώθηκε στον ΕΛΑΣ και έδρασε στο βουνό Πάικο, όπου πήρε μέρος σε μια σειρά μάχες ενάντια στους Γερμανούς, Ιταλούς κατακτητές, τους ΠΑΟτζήδες και κομιτατζήδες στο χώρο της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπου και τραυματίστηκε.

Αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών Σαράφη στη Ρεντίνα. Η Συμφωνία της Βάρκιζας τον βρήκε διοικητή λόχου. Μετά τη Βάρκιζα ξαναβγήκε στο βουνό και πήρε μέρος στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ) με το ψευδώνυμο"Γιάννος", σαν πολιτικός επίτροπος και διοικητής λόχου και κατόπιν σαν πολιτικός επίτροπος και διοικητής τάγματος στις ταξιαρχίες 103η, 18η και 14η και απέκτησε το βαθμό του ταγματάρχη πεζικού. Πήρε μέρος στις μάχες του Βίτσι και του Γράμμου, όπου και τραυματίστηκε τρεις φόρες.

Από το 1949 έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στην ΕΣΣΔ και σε άλλες σοσιαλιστικές χώρες, συμμετέχοντας από υπεύθυνες θέσεις στην οργάνωση και δραστηριότητα των Κομματικών Οργανώσεων του Κόμματος εκεί και προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού.

Το 1975 επαναπατρίστηκε.

Στο 8ο Συνέδριο του Κόμματος εκλέχτηκε μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Από την 13η Ολομέλεια (Γενάρης του 1969) εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος του ΠΓ και στην 16η Ολομέλεια (Ιούνης 1972) έγινε ταχτικό μέλος του ΠΓ, θέση που διατήρησε από το 9ο Συνέδριο του Κόμματος μέχρι το 12ο. Στο 13ο και στο 14ο Συνέδριο του Κόμματος εκλέχθηκε μέλος της ΚΕ και ήταν μέλος της Γραμματείας του Κόμματος.

Πιστός και ανυποχώρητος

Ο ξαφνικός χαμός του προκάλεσε θλίψη και συγκίνηση σε όλους τους κομμουνιστές, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, στους αριστερούς πολίτες. Γιατί η ανιδιοτελής προσφορά του σε όποιο μετερίζι τον εμπιστεύτηκε το Κόμμα, η παρουσία του σε τόσες και τόσες στιγμές της ιστορίας του ΚΚΕ - άλλοτε σελίδες δόξας και μεγαλείου κι άλλοτε τραχιές και δύσκολες στιγμές κατατρεγμών - "μας είχε κάνει να πιστέψουμε, πως θα ήταν για πάντα μαζί μας. Πως, για κανέναν απολύτως λόγο δε θα άφηνε το κόμμα και τον αγώνα του λαού".

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Κώστας Τσολάκης αποτέλεσε πρότυπο κομμουνιστή - λαϊκού αγωνιστή, αφιερωμένου ολόψυχα στην υπόθεση του Κόμματος και του λαού. Δέθηκε αδιάσπαστα με το ΚΚΕ, υπερασπίζοντας με παραδειγματική συνέπεια, σταθερότητα και αποφασιστικότητα τις αρχές και τα ιδανικά του. Από το 1942, που έγινε μέλος του Κόμματος ως την τελευταία στιγμή της ζωής του, πενήντα τρία ολόκληρα χρόνια, στάθηκε πιστός, συνεπής και ανυποχώρητος κομμουνιστής. Δούλεψε ακούραστα και ανυποχώρητα για την εκλαϊκευση της πολιτικής του ΚΚΕ και την πραγματοποίηση των σκοπών του, αψηφώντας κινδύνους, δυσκολίες και εμπόδια.

Διακρίθηκε για τη σταθερότητα στις απόψεις του, τις οργανωτικές ικανότητές του, την καθαρή σκέψη και κρίση του, την αποφασιστική στάση του απέναντι σε κάθε λογής αποστασία από τις γραμμές του αγώνα. Στάθηκε πάντα αποφασιστικός και ανελέητος αντίπαλός της. Ποτέ δεν επηρεάστηκε από την ιδεολογική τρομοκρατία, σε βάρος του Κόμματος και των στελεχών του. "Εμεινε πάντα όρθιος και "δογματικά αμετανόητος", δικαιώνοντας την εμπιστοσύνη του Κόμματος".

Να αναπληρώσουμε το κενό που άφησε

Ο απρόοπτος θάνατός του άφησε ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό, σε μια περίοδο ανασυγκρότησης και έντασης της δράσης του Κόμματος, σε μια περίοδο που το λαϊκό κίνημα είχε ανάγκη τα καλύτερα παιδιά του, στην προσπάθεια να ξανασταθεί στα πόδια του και να οργανώσει την αντεπίθεση του ενάντια στη συντηρητική λαίλαπα. Η συμβολή του Κ. Τσολάκη στην ανοικοδόμηση και την ενίσχυση των κομμουνιστικών επαναστατικών χαρακτηριστικών του Κόμματος, στην προσπάθεια που κάνει σήμερα το Κόμμα για τη συσπείρωση των εργαζόμενων σ' ένα μέτωπο πάλης θα ήταν αναγκαία. Το κενό που άφησε είναι μεγάλο. Ολοι καλούμαστε να το αναπληρώσουμε, εντείνοντας τη δράση μας μέσα στο λαό και για το λαό. Ετσι όπως κι εκείνος θα το 'θελε. Ετσι όπως κι εκείνος έκανε μέχρι την τελευταία πνοή του. Στους ταξικούς αγώνες του σήμερα και του αύριο ο Κ. Τσολάκης θα είναι πάντα κοντά μας, μες στις καρδιές μας, δείχνοντας, με το παράδειγμα της ζωής του, το δρόμο για την αλλαγή της κοινωνίας, για την ανατροπή του καπιταλισμού και την εγκαθίδρυση μιας πραγματικά λαϊκής δημοκρατίας.

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ Ταξιάρχη Κορυδαλλού πραγματοποιεί εκδήλωση προς τιμή των νεκρών αντιστασιακών της περιοχής, που μέχρι το τέλος της ζωής τους παρέμειναν πιστοί στα ιδανικά του ΚΚΕ, σήμερα στις 6 μ.μ. στα γραφεία της (Ταξιαρχών 111).
  • Η ΚΟΒ Αλσούπολης πραγματοποιεί σύσκεψη - συζήτηση με θέμα "Σχέδιο Προγράμματος του ΚΚΕ" αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στα γραφεία της (Ελευθερίας 21).
  • Η ΝΕ Κοζάνης πραγματοποιεί εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την Υγεία στο Νομό Κοζάνης" την Πέμπτη 14-3-96 στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Κοβεντάρειου. Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο Σπύρος Στριφτάρης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Πασχαλινή εκδρομή του ΚΜΕ

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών (ΚΜΕ) πραγματοποιεί πασχαλινή εκδρομή στις 12-14/4/96 στη Λευκάδα. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 8828.106, 8810.046 και 6467.579 (απόγευμα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ