ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΒΗ
Μεθοδεύεται "κουκούλωμα"

Προκλητικό "κουκούλωμα" της γνωστής υπόθεσης ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθερώσεως Βορείου Ηπείρου" μεθοδεύεται τις τελευταίες μέρες. Προσπάθειες για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη έγιναν, άλλωστε, τόσο αμέσως μετά την επίθεση στο αλβανικό στρατόπεδο της Επισκοπής, όταν οι περισσότερες εφημερίδες έκαναν λόγο για "αλβανικό ή τουρκικό δάκτυλο", όσο και μετά τη σύλληψη των 7 στο Δελβινάκι (κυβερνητικός εκπρόσωπος Β. Βενιζέλος: "Αποκλείω πλήρως τη συμμετοχή Ελλήνων στο επεισόδιο της Επισκοπής"), αλλά και με τη σκανδαλώδη αθώωση του εκδότη του ακροδεξιού "Στόχου", στις αρχές του μήνα, που κατηγορούνταν για εγκωμιασμό της επίθεσης. Την περασμένη Παρασκευή ο εισαγγελέας Εφετών, Λ. Πατσής,που χειρίζεται την υπόθεση, εισηγήθηκε βούλευμα προς το τριμελές Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα αποφασίσει σχετικά μέσα στο μήνα, με το οποίο ζητείται μέσα από ένα αιτιολογικό 190 σελίδων η απαλλαγή των ήδη προφυλακισμένων κατηγορούμενων από την κατηγορία της επίθεσης στο αλβανικό στρατόπεδο της Επισκοπής (δύο ανθρωποκτονίες από πρόθεση, ληστεία και εισαγωγή όπλων, προσβολή της διεθνούς ειρήνης και έκθεση σε κίνδυνο διατάραξης φιλικών σχέσεων του ελληνικού κράτους με την Αλβανία) και να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ο συνήγορος, μάλιστα, των κατηγορούμενων, Αλ. Κατσαντώνης, κάλεσε το Συμβούλιο Εφετών "να κρίνει τα Ελληνόπαιδα με μεγαλύτερη ακόμα επιείκεια", δίνοντας έτσι ένα ακόμα στίγμα της "εθνικής" πολιτικής που έχει υιοθετηθεί στη συγκεκριμένη υπόθεση, στην οποία φέρονται αναμεμειγμένα και κλιμάκια των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στα Ιωάννινα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Απρίλη 1994 η αλβανική κυβέρνηση κατήγγειλε ότι ομάδα 6 - 7 ανδρών με στολές παραλλαγής του ελληνικού στρατού επιτέθηκαν σε στρατόπεδο εκπαίδευσης του αλβανικού στρατού στην Επισκοπή, σκότωσαν τον διοικητή και ένα σκοπό και ανάγκασαν τους υπόλοιπους να παραδώσουν τμήμα του οπλισμού τους. Με προκήρυξή της στην "Ελευθεροτυπία" η οργάνωση ΜΑΒΗ ανέλαβε από την πρώτη στιγμή την ευθύνη και κάλεσε σε ένοπλο αγώνα για την απελευθέρωση της "Β. Ηπείρου".

Στις 19 του Μάρτη 1995 ομάδα 7 ενόπλων (2 Ελληνες και 5 "Βορειοηπειρώτες") γίνεται αντιληπτή από τους σκοπούς αλβανικού στρατοπέδου στο χωριό Λόγγος και αναγκάζεται να επιστρέψει στα ελληνικά σύνορα. Εκεί συλλαμβάνονται από την Ελληνική Αστυνομία, που στο μεταξύ έχει ειδοποιηθεί. Κατά τη σύλληψή τους έφεραν στρατιωτικές στολές παραλλαγής, αυτόματα όπλα και ασυρμάτους. Στα σπίτια τους βρίσκεται η προκήρυξη της ΜΑΒΗ, με την οποία γινόταν η ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στην Επισκοπή, ενώ ύστερα από υπόδειξη και άλλα όπλα βρίσκονται στην Παλλήνη, στο κτήμα ενός "Βορειοηπειρώτη" γιατρού.

Οι αριθμοί των όπλων συγκρίνονται με τους αριθμούς των όπλων που είχαν κλαπεί από το στρατόπεδο της Επισκοπής, που είχε αποστείλει στο μεταξύ η αλβανική κυβέρνηση και βρίσκονται ίδιοι, όπως δηλώνει άλλωστε και ο μόλις παραιτηθείς τότε υπουργός δημόσιας τάξης, Στ. Παπαθεμελής, στην ΕΤ-1: "Τα "Καλάσνικοφ" που βρέθηκαν στο αυτοκίνητο των 7 στο Δελβινάκι και στο αγρόκτημα του γιατρού Α. Κοκαβέση είναι αυτά που εκλάπησαν από το αλβανικό φυλάκιο της Επισκοπής".

Πέρα όμως από τις δηλώσεις Παπαθεμελή, οι αριθμοί των όπλων που βρέθηκαν στην Παλλήνη (ΤΧ1154Π, ΤΧ4249Π, 3107102, 4213769, 4220092, 9355 - 84, 010906 - 84) όπως δημοσιεύτηκαν στην "Ελευθεροτυπία" στις 27/3/95 περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο των όπλων που είχαν κλαπεί από την Επισκοπή, όπως αναφέρονται στο κατηγορητήριο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 του Ιούλη 1995.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Στο Διεθνές Δικαστήριο ο Ραούφ Ντενκτάς

Την ανάληψη πρωτοβουλιών για την παραπομπή του Ραούφ Ντενκτάς προς το Διεθνές Δικαστήριο ως εγκληματία πολέμου, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του για τους αγνοούμενους της εισβολής στην Κύπρο αποφάσισε ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας κατά τη χτεσινή του συνεδρίαση.

Απ' όλες τις παρατάξεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου χαρακτηρίστηκε θετική η πρωτοβουλία και υποστηρίχτηκε. Στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ), Σπ. Χαλβατζής, τόνισε ότι η παράταξη θεωρεί πως οι ΗΠΑ και οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και υπολογίζουν μόνο το δικό τους συμφέρον. Πρόσθεσε ότι η Νομαρχία Αθήνας θα πρέπει να συνεργαστεί και με άλλους φορείς σ' αυτό το θέμα και να ξεκινήσει καμπάνια για την ενημέρωση του κόσμου. Επίσης καταδίκασε την εγκληματική πράξη του σφαγιασμού των αγνοουμένων, σύμφωνα με τις δηλώσεις Ντενκτάς και πρόσθεσε ότι πρέπει να ριχτεί άπλετο φως προς κάθε κατεύθυνση.

"Είναι ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες αποδείξεις και αν έχει συντελεστεί αυτό το έγκλημα να υποδειχτούν οι χώροι ταφής και τα λείψανα των νεκρών να αποδοθούν στους οικείους τους", είπε ο Σπ. Χαλβατζής. Τέλος, σημείωσε την εγκληματική ανακολουθία των διεθνών οργανισμών τονίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα οποία σχετίζονται.

Οσον αφορά το προτεινόμενο ψήφισμα ο σύμβουλος της ΝΑΣ, Χρ. Λαζαρίδης, πρότεινε να συμπεριληφθεί και η παρότρυνση προς τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την ενεργοποίηση της σχετικής επιτροπής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Επίσης να συμπεριληφθεί και η επισήμανση για την απουσία κάθε επίσημης φωνής απ' όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις στα αιτήματα των οργανώσεων των αγνοουμένων.

Στη χτεσινή συζήτηση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος των ΕΛΛΑΔιτών αγνοουμένων, ο οποίος τόνισε πως πιθανόν να υπάρχει σχέδιο απ' την πλευρά της Τουρκίας για κλείσιμο του θέματος των αγνοουμένων με συνοπτικές διαδικασίες. Τέλος, το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε και τη σύσταση σχετικής επιτροπής, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών.

Μηδέν παρεξήγηση

"Θέλω να επισημάνω, χωρίς να παρεξηγηθώ, το θετικό ρόλο που διαδραματίζει η αμερικάνικη πρεσβεία για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των σχέσεων των βαλκανικών χωρών", δήλωσε χτες βράδυ, εκτός κειμένου μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Με αυτά τα λόγια ο Μ. Εβερτ κήρυξε την έναρξη μιας νέας άμιλλας μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, στον ευγενή αγώνα των ατέλειωτων εκφράσεων δουλοπρέπειας προς τα, πέραν του ατλαντικού, αφεντικά, με έπαθλο - τι άλλο; - την εύνοια του αμερικάνικου παράγοντα. Οσον αφορά το φόβο του μήπως και παρεξηγηθεί, ας κοιμάται ήσυχος. Εχουν τόσο πολύ αποκαλυφθεί στα μάτια του ελληνικού λαού όλοι οι αστέρες της υποτέλειας - μαζί τους και ο εκ των πρωταγωνιστών Μ. Εβερτ - που μόνο μια συμπεριφορά εναντίωσής τους στις επιλογές της Νέας Τάξης Πραγμάτων, θα ήταν παρεξηγήσιμη. Αρα μηδέν παρεξήγηση!

Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους

Στις 31 του Μάρτη 1996, λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων και κοινοτήτων, για όσους έχουν αποκτήσει το δικαίωμα του εκλέγειν, δηλαδή, για όσους γεννήθηκαν μέχρι και το έτος 1978. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, που πρέπει να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι, είναι: Βεβαίωση κατοικίας από την Αστυνομία, πιστοποιητικό γέννησης, τέσσερις φωτογραφίες και σχετική αίτηση. Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, είναι υποχρεωτική.

Μουσικοχορευτική βραδιά της ΠΕΔΥΕ

Σε μουσικοχορευτική βραδιά με τους καλλιτέχνες Μανώλη Μητσιά και Πόλυ Πάνου καλεί η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ). Η εκδήλωση θα γίνει στο κέντρο "Παλιά Δειλινά", Ευρυάλης 2, Λ. Ποσειδώνος - Γλυφάδα, την Κυριακή 17 του Μάρτη στις 9.30 το βράδυ.

Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 56, 1ος όροφος, τηλ. 3843.444 - 3827.303, καθώς και στις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης.

Δι' αλληλογραφίας συνεννοούνται καλύτερα...
Η Επιτροπή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ

Η έδρα της Επιτροπής Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ βρίσκεται στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Προσωρινά η έδρα της Επιτροπής θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.,ενώ αργότερα θα λειτουργεί και τα πρωινά. Το τηλέφωνο - φαξ επικοινωνίας με την Επιτροπή είναι 38.01.227.

Συγκέντρωση για το Δημοψήφισμα στη Θεσσαλονίκη

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιεί συγκέντρωση, με θέμα τη συγκρότηση τοπικής επιτροπής για την προώθηση του Δημοψηφίσματος, αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Παλαιού Χημείου. Στην εκδήλωση θα συζητηθούν οι τρόποι ενημέρωσης του λαού της Θεσσαλονίκης και θα επιδιωχτούν επαφές με αρμόδιους φορείς και μαζικές οργανώσεις και, τέλος, θα εξεταστεί η δυνατότητα διοργάνωσης νέων εκδηλώσεων.

Για την Επιτροπή Πρωτοβουλίας υπογράφουν: Αχτσής Βασίλειος,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Κόφφας Χρήστος,καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Πασχαλούδης Αν.,αγρότης, μέλος του ΔΣ της ΟΓΣΘ, Χουρμουζιάδης Γιώργος,καθηγητής ΑΠΘ.

Τα αιτήματα των στρατιωτικών

Αναφορά προς τους υπουργούς Αμυνας και Οικονομικών κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Στρ. Κόρακας, με τα αιτήματα του Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Στρατού Ξηράς, όπως αυτά καταγράφονται σε ψήφισμα πρόσφατης γενικής τους συνέλευσης, το οποίο έχουν καταθέσει στην κυβέρνηση και στα κόμματα. Στο ψήφισμα περιλαμβάνονται τα αιτήματα για άμεση κατάθεση στη Βουλή του νέου μισθολογίου των στρατιωτικών, τη διατήρηση του σημερινού νοσηλευτικού συστήματος που καλύπτει τους στρατιωτικούς εν ενεργεία και αποστράτους και άλλα.

Αλληλογραφία Αρσένη - Σημίτη για ΚΥΣΕΑ

Ο υπουργός Αμυνας ζητά τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, για να συζητήσει τις δηλώσεις Πάγκαλου περί αφοπλισμού των νησιών. Ο πρωθυπουργός απαντάει αρνητικά

Δι' αλληλογραφίας επικοινωνούν ο υπουργός Αμυνας και ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, ο Γερ. Αρσένης έστειλε την Παρασκευή επιστολή προς τον Κ. Σημίτη,με την οποία ζητάει έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ προς... διευκρίνιση της κυβερνητικής πολιτικής, με αφορμή τις θέσεις που ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος εξέφρασε σε συνέντευξή του και όπου έκανε λόγο για απόσυρση του τουρκικής στρατιάς του Αιγαίου, με αντιστάθμισμα τον αφοπλισμό των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Ο πρωθυπουργός, με επιστολή και αυτός, απαντάει αρνητικά, προς τον υπουργό Αμυνας και τον παραπέμπει να... συζητήσει το θέμα με τον υπουργό Εξωτερικών. Ωστόσο, από την πλευρά του Γερ. Αρσένη εκφράζεται η άποψη ότι το θέμα δεν είναι προσωπικό ζήτημα μεταξύ των δύο υπουργών, αλλά αφορά την κυβερνητική πολιτική και κατά συνέπεια ο υπουργός Αμυνας δε θα ανταποκριθεί στην προτροπή του πρωθυπουργού. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι αυτό που ρωτά ο υπουργός Αμυνας είναι αν "έχει αλλάξει η κυβερνητική πολιτική", πράγμα για το οποίο αρμόδιο, όπως τονίζουν, είναι το ΚΥΣΕΑ. Σύμφωνα με πληροφορία, ο Γερ. Αρσένης "εισπράττει" την άρνηση του πρωθυπουργού να συγκαλέσει το ΚΥΣΕΑ σαν "μη αλλαγή των κυβερνητικών θέσεων".

Πάντως θέμα αποτελεί και η ίδια η μορφή της διά επιστολών επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό που επέλεξε ο υπουργός Αμυνας, για την οποία οι ίδιες πηγές του υπουργείου Αμυνας έλεγαν με νόημα "τα γραπτά μένουν", αφήνοντας να φανεί ότι παίρνει τις αποστάσεις του.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Β. Μαγγίνας χαρακτηρίζει τα παραπάνω ως "αδιανόητα" και καλεί την κυβέρνηση να δώσει διευκρινίσεις για το θέμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ