ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟ ΣΚΟΙΝΙ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΑΚΡΕΣ...

"Θερμά" ξημερώνουν τα 24ωρα αυτής της βδομάδας, παρά τις αντίθετες προβλέψεις της ΕΜΥ για την κίνηση του θερμομέτρου. Σε πλάνο πρώτο - πού θα πάει, κάτι θα "δουν" και οι τηλεοπτικές κάμερες - η αγωνία, η οργή, τα αιτήματα, οι κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων "ανώνυμων" ανθρώπων του μόχθου και απόμαχων της δουλιάς. Παρά τις συντονισμένες ενέργειες χειραγώγησης, παρά τις εντεινόμενες προσπάθειες αποπροσανατολισμού, νέοι κοινωνικοί αγώνες ξεσπάνε. Την περασμένη βδομάδα μάς συγκλόνισε το ξέσπασμα της πληγωμένης ελληνικής υπαίθρου, που δεν αντέχει άλλο την εγκατάλειψη και το μαρασμό. Χτες ήταν η σειρά των επαγγελματοβιοτεχνών, που φυτοζωούν ή και εξοντώνονται μέσα στη ζούγκλα του πιο αθέμιτου ανταγωνισμού με το μεγάλο πολυεθνικό κεφάλαιο. Σήμερα, είναι η σειρά των γηρατειών, που επιστρατεύουν ξανά τα τεράστια αποθέματα υπερηφάνειας, αξιοπρέπειας και αγωνιστικότητας κατά της εξαθλίωσης, στην οποία τα καταδικάζει η πολιτική του κοινωνικού δαρβινισμού. Είναι, επίσης, η σειρά και των οικοδόμων, που πλήττονται από την πιο εκτεταμένη και μακρά ανεργία των τελευταίων χρόνων και που, ταυτόχρονα, αντιμετωπίζουν την πιο προκλητική αναισθησία της κυβέρνησης ακόμα και για μέτρα άμεσης ανακούφισης. Των εργαζομένων στα νοσοκομεία, που παλεύουν για την ενίσχυση του πενιχρού τους εισοδήματος. Των εργαζομένων στη ΔΕΗ που αγωνίζονται για τη συλλογική σύμβαση και το ασφαλιστικό τους, αλλά και για να μη φτάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο, με το οποίο δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ. Των φαρμακοποιών, που - όπως σημειώνουν - εναντιώνονται στην υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων, στην εξόφθαλμη παραπέρα ενίσχυση των πολυεθνικών φαρμακευτικών μονοπωλίων. Αναβρασμός και στην παιδεία, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τα οποία δεν μπορούν να λειτουργήσουν, λόγω της άγριας λιτότητας και των περικοπών, που "βλέπουν" στον απώτερο στόχο της ιδιωτικοποίησης...

***

Πρόκειται για μια σειρά πολύμορφων αγωνιστικών "εστιών", οι οποίες, παρότι δίνουν την εντύπωση μιας "σκόρπιας" αντίδρασης, αντικειμενικά καταγράφουν την πιο πλατιά λαϊκή δυσφορία και αντίθεση με μια πολιτική που δεν πλήττει κατ' εξαίρεση ορισμένα μόνο λαϊκά στρώματα, αλλά αποδεικνύεται, στην πράξη, συνολικά αντεργατική και αντιλαϊκή. Με μια πολιτική, που μόνο έναν εξαιρεί από τα πυρά της: Το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο - όπως δείχνουν τα ίδια τα στοιχεία της ΕΕ και του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα - έχει εξασφαλίσει στη χώρα μας τη μεγαλύτερη κερδοφορία και το μικρότερο εργατικό κόστος στα πλαίσια της ΕΕ. Με μια πολιτική, η οποία,επιπλέον, αποδεικνύεται αδιέξοδη και αντιαναπτυξιακή, αφού έχει ακουμπήσει το μέλλον της οικονομίας και της χώρας στις επιταγές και τους καταμερισμούς του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα το σάρωμα της παραγωγικής βάσης, τη ραγδαία αποβιομηχάνιση, την καταστροφή ολόκληρων κλάδων. Η πολιτική αυτή εμφανίζεται με δυο βασικά όψεις στους εργαζόμενους: Από τη μια, η σκληρή πραγματικότητα της μονόπλευρης λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης της ανεργίας, της ακρίβειας, της αναίρεσης των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, του αυταρχισμού και της αναβίωσης μεσαιωνικών μεθόδων στους εργασιακούς χώρους. Και από την άλλη, η ψευδεπίγραφη όψη του "κοινωνικού διαλόγου" και της "κοινωνικής ειρήνης"... Η πρόσκληση των λαϊκών στρωμάτων στο "τραπέζι των πλουσίων", με στόχο να ανεχθούν ή και να στηρίξουν τον αμετακίνητο στόχο της μεγιστοποίησης των κερδών του κεφαλαίου, ο οποίος, στις σημερινές συνθήκες, εκφράζεται με τον κωδικό: "Επίτευξη του προγράμματος σύγκλισης"...

***

Αλλά θα πρέπει να καταλάβουν κάποτε όλοι ότι και το "σκοινί" έχει δυο άκρες. Και αν τη μια του μεριά την κρατάνε σήμερα γερά τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και οι πολιτικοί εκφραστές του - με βαστάζους συγκεκριμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες - θα πρέπει και η άλλη μεριά να κρατηθεί το ίδιο γερά από όλους εκείνους που έχουν συμφέρον από μια άλλη πολιτική. Μια πολιτική, που θα κινείται στον αντίποδα της σημερινής και που θα εκφράζει τη συνισταμένη των αιτημάτων, τα οποία σκόρπια προβάλλονται σήμερα στους αγώνες των διάφορων λαϊκών στρωμάτων. Είναι, λοιπόν, ηλίου φαεινότερο ότι οι αγώνες που ξεσπάνε εδώ και κει, πρέπει να συντονιστούν. Οτι οι "εστίες" αντίστασης πρέπει να ενοποιηθούν. Οτι πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η πολιτικοποίηση των αγώνων. Το ΚΚΕ βαδίζοντας στο 15ο Συνέδριό του, στο Σχέδιο Προγράμματος, το οποίο έχει επεξεργαστεί θέτει ως πρώτη, άμεση προτεραιότητα τη συγκέντρωση δυνάμεων και τη συγκρότηση ενός ενιαίου αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, επισημαίνοντας πως "πίσω και έξω από αυτή τη γραμμή πάλης, δεν υπάρχει ελπίδα για την απόσπαση ουσιαστικών και βιώσιμων κατακτήσεων". Τονίζει, επίσης, ότι η διαδικασία συγκρότησης ενός τέτοιου μετώπου πραγματοποιείται στο έδαφος του αγώνα για τα οξυμένα προβλήματα που απασχολούν το λαό και τη χώρα, της πολιτικής και ιδεολογικής αναμέτρησης με την ολιγαρχία του τόπου, τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες εκπροσωπούν τα συμφέροντά της ή συναινούν στην εξυπηρέτησή τους.

Μαίρη ΕΥΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Οι αγώνες, που ξεσπούν σκόρπια, επιβάλλεται να συντονιστούν. Οι εστίες αντίστασης, οι οποίες εκδηλώνονται σε πολλά μέτωπα, πρέπει να ενοποιηθούν, για να έχουν αποτέλεσμα

Δε θα τους αφήσουμε

Του Γ. Πατσιλινάκου, δημάρχου Περάματος

- Πρόσφατα, η εταιρία διακίνησης πετρελαιοειδών ΕΤΕΚΑ, πήρε άδεια επαναλειτουργίας στην πόλη σας. Σαν δήμος καταγγείλατε ότι η παραχώρηση της άδειας έγινε... "νύχτα" και με αδιαφανείς διαδικασίες. Μόνο σ' αυτό βασίζετε η αντίδρασή σας;

- Η συγκεκριμένη εταιρία δεν έχει λειτουργήσει εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια εμφανιζόταν ως εταιρία διακίνησης πετρελαίου, και έπαιρνε τη σχετική άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Βιομηχανίας. Και φέτος, συγκεκριμένα, το Σεπτέμβρη του 1995, η εταιρία πήρε την ίδια με τις προηγούμενες χρονιές άδεια, ενώ στην ουσία ήταν κλειστή. Επιπλέον, η ανανέωση της άδειας της εταιρίας ΕΤΕΚΑ, που όλα αυτά τα χρόνια ήταν κλειστή, αλλά εμφανιζόταν εν λειτουργία, δεν εξασφαλίζει καμιά ασφάλεια στην πόλη του Περάματος και τους κατοίκους της, που χρόνια τώρα ζουν κάτω από το άγχος ενός ατυχήματος. Σαν Δήμος Περάματος, καταγγείλαμε ότι η συγκεκριμένη εταιρία πήρε άδεια εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεών της και επαναδραστηριοποίησής της στη διακίνηση του πετρελαίου, με αδιαφανείς διαδικασίες, καθώς η σχετική "άδεια ενεργοποίησης ανενεργούς εταιρίας", που εξασφάλισε, εκδόθηκε κατά τη μεταβατική περίοδο αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας και του αρμόδιου υπουργού Βιομηχανίας, χωρίς μάλιστα να έχει εκπονήσει τις απαραίτητες περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες.

- Ποιες είναι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και συγκεκριμένα των υπουργείων Βιομηχανίας και ΠΕΧΩΔΕ για την επαναδραστηριοποίηση της συγκεκριμένης εταιρίας;

- Οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης έγκεινται στο γεγονός ότι υπόσχεται αλλά δεν υλοποιεί τις εξαγγελίες της για μετεγκατάσταση των καζανιών πετρελαίου από την πόλη μας. Αρκεί να πούμε ότι το Σεπτέμβρη του προηγούμενου χρόνου, υπήρχε έτοιμη μελέτη για τη μετεγκατάσταση των καζανιών, συνοδευόμενη, μάλιστα, και από εκφράσεις πολιτικής βούλησης του πρωθυπουργού και των υπουργείων Βιομηχανίας και ΠΕΧΩΔΕ να μετεγκατασταθούν οι εταιρίες. Ωστόσο, τη στιγμή που η κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι επιμένει στην πολιτική της βούληση για μετεγκατάσταση των καζανιών, παρέχει άδεια λειτουργίας στην ΕΤΕΚΑ. Βάλλεται, κατ' αυτόν τον τρόπο, ο όποιος προγραμματισμός για μετεγκατάσταση.

- Πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε σαν δήμος, αν το υπουργείο Βιομηχανίας αρνηθεί να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας που παραχώρησε στην εταιρία ΕΤΕΚΑ;

- Σαν Δήμος Περάματος έχουμε ήδη κάνει μια σειρά παραστάσεων στο υπουργείο Βιομηχανίας, ώστε να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων της εταιρίας ΕΤΕΚΑ. Ωστόσο, το υπουργείο, το μόνο που κάνει, είναι να υπόσχεται ότι αυτό θα συμβεί. Εχοντας σαν στόχο να εμποδίσουμε με κάθε τρόπο τη λειτουργία της εταιρίας, πιέζουμε το ΥΠΕΧΩΔΕ να μη δόσει κυκλοφοριακή άδεια στα οχήματα της εταιρίας, ενώ έχουμε ασκήσει προσφυγή στην Πολεοδομία γιατί οι εργασίες επαναδραστηριοποίησης της εν λόγω εταιρίας έγιναν χωρίς προηγούμενη πολεοδομική άδεια. Ωστόσο, το μεγαλύτερο όπλο στον αγώνα μας κατά της λειτουργία αυτής ή οποιασδήποτε εταιρίας, αλλά και για την απομάκρυνση όλων των εταιριών πετρελαιοειδών από την πόλη μας, είναι ο ίδιος ο λαός του Περάματος. Ο ίδιος και εμείς ως δήμος, έχοντας συνειδητοποιήσει τον αυξημένο κίνδυνο από τη λειτουργία των εταιριών πετρελαιοειδών, είμαστε αποφασισμένοι - αν το υπουργείο Βιομηχανίας δεν ανακαλέσει την άδεια - να προβούμε σε κινητοποιήσεις, κλείνοντας μέχρι και την είσοδο της εταιρίας.

Χ. Δ.

ΧΕΡΑΚΙΑ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ άνοδο είχε το ψηφοδέλτιο που υποστήριξε η ΕΣΚ στις αρχαιρεσίες του Συλλόγου Προσωπικού ΕΥΔΑΠ. Το ίδιο και το ψηφοδέλτιο που υποστήριξε η ΕΣΑΚ στο Σύνδεσμο Εργαζομένων ΑΕ και Γραφείων (σελίδα 15).

ΨΗΦΙΖΟΥΝ από χτες μέχρι το Σάββατο, για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Σύλλογό τους οι οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα. Την ανάγκη για την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπογραμμίζουν οι συνεπείς συνδικαλιστές (σελίδα 15).

ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ τα δύο δισ. οι ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες στον Εβρο. Η αποτίμηση δεν αφορά τις καλλιέργειες, όπου η καταστροφή σε αρκετές περιπτώσεις είναι ολοκληρωτική (σελίδα 23).

ΨΑΧΝΟΥΝ ακόμα να τους βρουν. Λόγος γίνεται για τους δραπέτες της Κέρκυρας που έσκαψαν κάτω από τη μύτη της Αστυνομίας το λαγούμι τους και εξαφανίστηκαν (σελίδα 23).

ΚΟΒΟΥΝ πεύκα και στην Παιανία. Ενα πευκόφυτο λοφάκι, από τα λίγα που έμειναν, είναι ο νέος στόχος των οικοπεδοφάγων (σελίδα 23).

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ θα είναι σήμερα το Δημαρχείο Πειραιά, καθώς εντείνονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις (σελίδα 20).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ