ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Δημοκρατικό άλλοθι"

Ενδεικτική των διαθέσεων των "Κοινοτικών εταίρων" για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, αλλά και του χαρακτήρα των αποφάσεων που πρόκειται να ληφθούν, είναι η προχτεσινή "μη απόφαση" των υπουργών Εξωτερικών στο Παλέρμο. Ούτε λίγο ούτε πολύ οι ΥΠΕΞ της ΕΕ δεν "κατάφεραν" να συμφωνήσουν ότι στις διαπραγματεύσεις, στα πλαίσια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, θα συμμετέχει και το... Ευρωκοινοβούλιο! Δηλαδή, σε μια Διακυβερνητική Διάσκεψη, που ένα από τα βασικά θέματα αναμένεται να είναι ο τρόπος λήψης των αποφάσεων στην ΕΕ, το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ εκτιμά ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει θέση στη συζήτηση που αρχίζει.

Η αλήθεια είναι ότι οι υπουργοί Εξωτερικών δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να δείχνουν επίσημα την εκτίμηση που έχουν, αλλά και το ρόλο που προορίζουν για το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτόν του "δημοκρατικού άλλοθι" στις αντιδημοκρατικές και ερήμην των λαών της Ευρώπης αποφάσεις.

Τα πρόβατα

Βρετανοί βιολόγοι κατόρθωσαν να παραγάγουν με τη μέθοδο του κλωνισμού πρόβατα, που το ένα είναι πανομοιότυπο με το άλλο. Τα πρόβατα - καρμπόν χαρακτηρίστηκαν ως μέγα επιστημονικό επίτευγμα και αναθέρμαναν τις ελπίδες κάποιων δικών μας "ντοκτόρων", που προσπαθούν από καιρό να πετύχουν κι αυτοί το ίδιο! Με τη μέθοδο, δηλαδή, του κλονισμού κάθε αξίας και κάθε αντίστασης, προσπαθούν κι ελόγου τους να φτιάξουν ένα... κοπάδι, που θα έχει ως κοινά χαρακτηριστικά την αποβλάκωση, την απάθεια και την υποταγή. Μάλιστα, τέτοια "επιστημονικά" όνειρα τρέφουν κάποιοι οικτροί για τον ελληνικό λαό, αλλά να το ξέρουν, άδικα "πειραματίζονται" και βαυκαλίζονται. "Πρόβατα" και "κοπάδια" δεν πρόκειται να βγουν ποτέ από τις πανάθλιες προσπάθειές τους!

Εξωφρενική... Δικαιοσύνη

Οι συνταξιούχοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από αυτή την κυβέρνηση παρά τις χτεσινές ευχές του υπουργού Εργασίας περί εφαρμογής από τώρα των ηθικών και πραγματικών κανόνων του Συνταξιοδοτικού Δικαίου.

Ο "αρμοδιότερος" υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Δρυς, ξεκαθάρισε, με παραπανίσιο μάλιστα κυνισμό, τα πράγματα σε μια συνάντησή του με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων: Η κυβέρνηση, είπε, δε θα εξετάσει θέματα συνταξιούχων, αλλά μόνο χαμηλοσυνταξιούχων. Και με αυτό, πρόσθεσε ο υφυπουργός, εννοούμε ότι οι 100 δραχμές για συντάξεις δε θα γίνουν 105, αλλά αυτές οι 100 δραχμές θα μοιραστούν... δικαιότερα.

Μοίρασμα δηλαδή της φτώχειας. Πόσο άλλο όμως, μπορούν να φτωχύνουν οι συνταξιούχοι όταν το ίδιο το ΙΟΒΕ - το Ινστιτούτο των βιομηχάνων που παρουσίασε την αλά Χιλής πρότασή του για το ασφαλιστικό σύστημα - παραδέχεται ότι οι συντάξεις στην τετραετία 1990 - 1994 έχασαν 19% σε πραγματικές τιμές;

Ο... εκσυγχρονιστής

Βγήκε, καιρός του ήταν, και ο γνωστός - πασίγνωστος για το πώς οι προσωπικές του συμπεριφορές και προτιμήσεις επηρεάζονται από τις δημόσιες θέσεις που κατέχει - Ε. Γιαννόπουλος, και δήλωσε στα "ΝΕΑ" ότι "ήταν πάντα εκσυγχρονιστής"...

Κατάλαβε όμως πως για να πείσει δε φτάνουν τα λόγια και πρέπει να προσκομίσει επιχειρήματα. Ενα, λοιπόν, από αυτά είναι, το πόσο πολύ "συμπαθεί" την Αλέκα Παπαρήγα, σε αντίθεση - βεβαίως - με τους... άλλους, τον Χαρ. Φλωράκη και τους παλιότερους του ΚΚΕ.

Ας αφήσει καλύτερα τα "σάπια" ο εν λόγω "εκσυγχρονιστής". Ας ξεκαθαρίσει πότε, πόσο, και γιατί συμπαθεί ή αντιπαθεί τους συναδέλφους του στο ΠΑΣΟΚ κι ας αφήσει τις πονηριές για τις δήθεν διαφορές στο ΚΚΕ.

Ασφαιρα πυρά...

Εκτακτη συνεδρίαση είχε χτες το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας, με μοναδικό θέμα την ανάληψη πρωτοβουλίας για την παραπομπή του Ντενκτάς στο Διεθνές Δικαστήριο, με αφορμή τις δηλώσεις του για τη σφαγή των αγνοουμένων της Κύπρου. Πέρα, όμως, από τη σοβαρότητα του θέματος, έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι η νομαρχιακή πλειοψηφία προσβλέπει μόνο στον εντυπωσιασμό και σε... άσφαιρα πυρά. Μόνο αυτό μπορεί να υποθέσει κανείς όταν η πραγματικότητα βοά.

Πρόσφατα, οι δήμαρχοι που υποστηρίχτηκαν από το ΚΚΕ κάλεσαν τους αιρετούς να πάρουν θέση για τη ΝΑΤΟική, ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια. Η πλειοψηφία των αιρετών, όμως, "σφύριξε" αδιάφορα. Κι ας πρόκειται για τους ίδιους ιμπεριαλιστές που ματοκύλισαν την Κύπρο. Κι ας συμμετέχει η χώρα μας στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αν, λοιπόν, ο νομάρχης και οι σύμβουλοί του θέλουν να είναι σοβαροί απέναντι στο λαό που τους ψήφισε και απέναντι στο θεσμό που υπηρετούν, αντί να καταναλώνονται μόνο σε ανέξοδες τυμπανοκρουσίες και σε χωρίς πολιτικό κόστος "αντιδράσεις", καλό θα ήταν να έπαιρναν μέρος ενεργά και να πρωτοστατούσαν στο λαϊκό, αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο που αρχίζει να συγκροτείται.

Κοντά ποδάρια

Και με την παραπληροφόρηση "παίζει" ο δήμαρχος του Πειραιά, προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να μειώσει τις αντιδράσεις για την καταστροφική πολιτική, που προωθεί...

Χτες, για να αντιμετωπίσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Δήμου Πειραιά ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, ισχυρίστηκε ότι "οι Αθηναίοι εργαζόμενοι συμφωνούν με τον εκεί δήμαρχο" για την εκχώρηση σε ιδιώτες του ελέγχου της στάθμευσης, που προωθεί και ο Δήμος Αθηναίων.

"Οτι... αντικαταστάθηκα απ' το δήμαρχο του Πειραιά δεν το 'ξερα, σήμερα το 'μαθα", απάντησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζόμενων του Δήμου Αθηναίων, Ν. Αλεξάκης και συνέχισε: "Αυτό που ξέρω όμως κι ας το μάθει κι εκείνος, είναι πως σύντομα θα είμαστε κι εμείς στο δρόμο του αγώνα, για να σταματήσουμε τα σχέδιά τους"! Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Τζάμπα κόπος...

Εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές χρωστάνε στο δημόσιο οι μεγαλοεπιχειρηματίες Λάτσης και Βαρδινογιάννης και ο αρμόδιος υφυπουργός δηλώνει δημόσια πως το ενδεχόμενο να τα πληρώσουν "μπορεί να δημιουργήσει ανυπέρβλητες δυσκολίες στη λειτουργία των επιχειρήσεων". Δηλώνει, δηλαδή, δημόσια πως η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή διάθεση να εισπράξει τα χρέη.

Καθόλου παράξενο, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος. Πράγματι. Οχι, όμως, γιατί θα "δημιουργηθούν ανυπέρβλητες δυσκολίες". Απλά και μόνο, επειδή η κυβέρνηση - όπως και οι εταίροι της στο δικομματικό σκηνικό - δεν είναι μόνο τσιράκια του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και δεν έχουν πλέον τον παραμικρό δισταγμό, να μας τα λένε και κατάμουτρα.

Πάλι καλά, που δε μας είπε ο υφυπουργός ότι είναι τζάμπα κόπος να παιδεύεται να πάρει τα χρωστούμενα, αφού κάθε μέρα τους δίνουν πολύ περισσότερα...

Συμβιβασμένες ηγεσίες

Οπως είναι γνωστό, οι κομματικές ηγεσίες των ΠΑΣΟΚο-ΣΥΝεταίρων και ΝΔ στις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις έσπευσαν να καταγγείλουν την ΕΤ-1, επειδή το κρατικό κανάλι κάλεσε τον πραγματικό εκπρόσωπο των αγροτών, τον πρόεδρο της ΟΑΣ Λάρισας Γ. Παττάκη, καταξιωμένο στέλεχος του αγροτικού κινήματος στη Θεσσαλία και ευρύτερα. Κι αυτό, αντί να καταγγελθεί η απαράδεκτη παρέμβαση του γνωστού προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Ν. Λιόλιου, στελέχους και πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ, που, με περίσσιο θράσος, προχώρησε στο σημείο να... απειλήσει ότι "χωρίς τον ίδιο, δε θα πήγαινε ούτε ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας στην εκπομπή"!

Και, βέβαια, μετά από αυτά ο υπουργός δήλωσε... αποχή από την εκπομπή της ΕΤ-1, αποδείχνοντας πως η κυβέρνηση ελέγχει και επιχειρεί να στήσει το παιχνίδι από κοινού με τις ελεγχόμενες ηγεσίες των τριτοβάθμιων οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Αλλά για τις συμβιβασμένες ηγεσίες του δικομματισμού σε ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, που έσπευσαν να καλύψουν την απαράδεκτη στάση του Ν. Λιόλιου και την απουσία του υπουργού, τι να υποθέσουμε τελικά; Είναι άραγε ο διασπαστικός ρόλος του "Δούρειου Ιππου", που παίζουν στο αγροτικό κίνημα, που κάνει τους εκπροσώπους του δικομματισμού να συλλειτουργούν κατά των αγροτών. Η είναι μήπως ο φόβος πως θα τους κόψει ο υπουργός τα εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές που μοιράζονται οι ηγεσίες αυτές (ασφαλώς... για τις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ);

Ετσι ή αλλιώς, βέβαια, αποκαλύφθηκε μια ακόμα φορά πως κοινά συμφέροντα με τους αγρότες δεν έχουν οι ηγεσίες αυτές...

Προβληματισμοί

Μια νέα βδομάδα κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της "ανατέλλει". Συνταξιούχοι, οικοδόμοι, εργαζόμενοι της ΔΕΗ, αγρότες, κτηνοτρόφοι...

***

Βέβαια, μια συνήθεια είναι όλα, κι από ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση Σημίτη έχει πλέον εθιστεί στο... κράξιμο.

***

Ετσι και βγάλουν το κεφάλι στο παράθυρο και δεν ακούσουν κανέναν να τους βρίζει, αρχίζουν κι ανησυχούν. "Τι στο καλό, δεν κυβερνάμε;"

***

Πώς αφομοιώνουν, όμως, τον κοινωνικό προβληματισμό! Ολο το Σαββατοκύριακο για τα λαϊκά προβλήματα συζητούσαν. Ποιος θα βγει αντιπρόεδρος, τι αρμοδιότητες θα έχει...

***

Μας ανησύχησαν, πάντως, ιδιαίτερα χτες στο Εκτελεστικό, έχοντας κλειστεί για τόσες ώρες μέσα στην αίθουσα. Τώρα αυτοί συνεδριάζουν ή σκάβουν κανένα τούνελ για να αποδράσουν;

***

Σε σωστή κατεύθυνση, αλλά ελλιπής η απειλή της Β. Παπανδρέου, ότι θα πάρει τις γυναίκες του ΠΑΣΟΚ και θα φύγει από το Συνέδριο του κινήματος, αν δε δεχτούν ποσόστωση στη γυναικεία συμμετοχή στα όργανα.

***

Επρεπε να απαιτήσει να είναι ο αντιπρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γυναίκα.

***

Πολλοί θα ήταν αυτοί που την άλλη μέρα θα εμφανίζονταν με... ταγεράκι.

Τα αίτια

"Ποιος τον κόσμο

ξεσηκώνει,

ποιος τον κάνει

ν' απεργεί; "

κάθονται

κι αναρωτιούνται

οι Ταρτούφοι μας

ταγοί,

λες και δεν υπάρχ'

η "ζώνη"

και της πείνας

η κραυγή!

"Κάποιος δάχτυλος

υπάρχει,

κάποιος βάζει

φιτιλιά"

λεν και σκόπιμα

δε βγάζουν

απ' το στόμα τους

μιλιά,

για το άδειο

το στομάχι

και του Μάαστριχτ

τη θηλιά!

Ο οίστρος

Οι ρόλοι των... φίλων

Ζήτησε, λέει, ο Θ. Πάγκαλος να "βοηθήσουν" οι "εταίροι" της ΕΕ ώστε να λυθεί το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ. Δυο πράγματα έχει να παρατηρήσει κανείς: Πρώτον, είναι εμφανές ότι η πολιτική αυτής της κυβέρνησης έχει τεθεί, με κυβερνητική πρωτοβουλία, υπό καθεστώς κηδεμονίας. Για κάθε θέμα εξωτερικής πολιτικής, που ενώ οι κυβερνώντες θα έπρεπε να το αντιμετωπίσουν απευθείας μέσω διαλόγου με την άλλη πλευρά, αυτοί αναζητούν "φίλους" να παίξουν το ρόλο του επιδιαιτητή. Δεύτερον, αν υπήρχε κλίμακα διαβάθμισης της πολύπλευρης υποταγής, η κυβέρνηση θα διεκδικούσε παράσημο. Διότι είναι εμφανές πού οφείλεται η παράκληση στην ΕΕ. Από τη στιγμή που στο Σκοπιανό είναι δεδομένη η παρέμβαση των Αμερικανών, μια κυβέρνηση που σέβεται τον "ευρωυποτελή" εαυτό της, πώς θα μπορούσε να μην προσκαλέσει και τις Βρυξέλλες στο "παιχνίδι";



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ