ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα αντιασφαλιστικά σχέδια

Του Δημήτρη ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ*

Τις τελευταίες μέρες ανακινείται και πάλι το ζήτημα το σχετικό με το κοινωνικοασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα και προβάλλονται "λύσεις", που απηχούν τις κυβερνητικές προθέσεις. Στα πλαίσια αυτά και με το πρόσχημα του νοικοκυρέματος των ασφαλιστικών ταμείων, προβάλλεται η θέση για ενοποίηση των πολλών επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων. Πράγματι, είναι γεγονός ότι όσον αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε πολλά επικουρικά ταμεία (ΜΤΠΥ, Ταμεία Αρωγής, Ταμεία Πρόνοιας) που έχουν πρόβλημα νοικοκυρέματος και κάποια έχουν και πρόβλημα ελλειμμάτων. Γι' αυτά τους τα προβλήματα, όμως, την ευθύνη την έχουν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τα αποθεματικά και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων με τις διορισμένες τους πλειοψηφίες στα Διοικητικά Συμβούλιά τους. Ενώ δηλαδή σ' αυτά τα Ταμεία εισφέρουν κάθε μήνα από 5% έως 10% ΜΟΝΟ οι ασφαλισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, οι κυβερνήσεις χωρίς να δίνουν γι' αυτά καμία κρατική επιχορήγηση, με τις διορισμένες τους διοικήσεις σ' αυτά, εκταμιεύουν τα αποθεματικά τους και τα έδιναν "δάνεια" ουσιαστικά άτοκα - με 2% έως 4% (!) τόκο - στους βιομήχανους. Το ίδιο συμβαίνει και με την ακίνητη περιουσία των Ταμείων. Για παράδειγμα, το τεράστιο οικόπεδο που βρίσκεται πίσω από την αμερικανική πρεσβεία, το οποίο ανήκει στο ΜΤΠΥ, το παρακρατούν οι Αμερικανοί με εξευτελιστικό ενοίκιο και με όρους που δεν επιτρέπουν την αποδέσμευσή του.

Τελευταία, πάλι, μετά την υπουργική απόφαση που θεωρεί μισθό την υπερωριακή αποζημίωση από τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, και με βάση την οποία κάποιοι μεγαλογιατροί αύξησαν το μισθό τους μέχρι και στις 800.000 δραχμές, ήρθαν και οι δικαστές, οι οποίοι, επικαλούμενοι τη συνταγματική διάταξη που λέει ότι ο μισθός τους θα πρέπει να είναι ίσος ή ανώτερος του ανώτατου μισθού, απαίτησαν να πάρουν αναδρομικά από το 1987 τη διαφορά του μισθού τους από το νέο μισθό των μεγαλογιατρών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πάρουν αναδρομικά μέχρι και 20 εκατομμύρια δραχμές. Το εξοργιστικό, όμως, είναι ότι με νέα υπουργική απόφαση αποφασίστηκε να μην υποβληθούν και αυτή η αύξηση και τα αναδρομικά σε κρατήσεις υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας. Ετσι, ενώ το Ταμείο Πρόνοιας έδωσε τα ανάλογα αναδρομικά στο εφάπαξ για όσους δικαστές είχαν βγει αυτό το διάστημα στη σύνταξη, δεν εισέπραξε τις ανάλογες εισφορές που δικαιωματικά έπρεπε να εισπράξει.

Τεράστιο πρόβλημα αποθεματικού αυτών των Ταμείων θα προκύψει και από την εφαρμογή των νόμων 2218 και 2240 περί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που εντάσσει χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τους αποκόβουν από αυτά τα Ταμεία, με αποτέλεσμα να πάψουν να καταβάλλουν τις εισφορές τους σ' αυτά και έτσι να μειωθούν τα έσοδά τους και να οδηγηθούν στη χρεοκοπία.

Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά πως μέσα από την ενοποίηση η κυβέρνηση επιδιώκει να εξισώσει προς τα κάτω την επικουρική ασφάλιση σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων. Επιδιώκει να ενοποιήσει τα υγιή με τα, από δική της υπαιτιότητα, ελλειμματικά Ταμεία και να μειώσει τα μερίσματα που αυτά τα Ταμεία δίνουν στους δικαιούχους. Τέτοιες, όμως, πονηρές σκέψεις και επιδιώξεις σίγουρα θα βρουν αντιμέτωπους όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.

Το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα απαιτεί να επιλέγει μόνο του το σύνολο των διοικήσεων των Ταμείων και έτσι το ίδιο να διαχειρίζεται την περιουσία τους που είναι προϊόν αποκλειστικά των εισφορών των εργαζομένων στο δημόσιο. Και όσο για την περιβόητη ενοποίηση, πάλι μόνο το ίδιο το δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα θα πρέπει να έχει τον πρώτο και κύριο λόγο. Και σίγουρα, βέβαια, θα δεχτεί μόνο εκείνες και τέτοιες ενοποιήσεις που θα οδηγούν σε αναβάθμιση των παροχών των Ταμείων προς τους ασφαλισμένους τους. Αλλά για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της για την εξέλιξη της επικουρικής ασφάλισης και να ενισχύσει τα επικουρικά ταμεία με τα αναγκαία κονδύλια, που θα πρέπει να τα αφαιρέσει από τους "δανειοδοτούμενους" αυτών των Ταμείων και πολλαπλά χρηματοδοτούμενους από τον ιδρώτα του λαού ισχυρούς του χρήματος. Και επειδή τέτοιες ευαισθησίες δεν περιμένουμε από μια κυβέρνηση - εκπρόσωπο των Λάτσηδων και Βαρδινογιάννηδων, γι' αυτό μόνο με τον ενωμένο αγώνα μας θα αποτρέψουμε τα νέα αντιασφαλιστικά κυβερνητικά σχέδια.

* Ο Δημήτρης Αγκαβανάκης είναι αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συνεχίζεται με επιτυχία η 4ήμερη απεργία

Πενταετές "πρόγραμμα" εξόφλησης των υπόλοιπων αναδρομικών ανακοίνωσε, χτες, ο υπουργός Οικονομικών

Σε πέντε χρόνια θα εξοφλήσει η κυβέρνηση το υπόλοιπο 45% των αναδρομικών από το επίδομα των 18.000 δραχμών στους εργαζόμενους στην υγεία.

Το... μεγαλόπνοο αυτό πρόγραμμα παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος, σε συνάντησή του με την Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα ισχύσει και για τους εργαζόμενους στην υγεία η ρύθμιση, που έχει γίνει για τους συναδέλφους τους στο δημόσιο τομέα, εξανεμίζοντας έτσι τις ελπίδες κάποιων συνδικαλιστών για διαφορετική μεταχείριση των εργαζομένων στην υγεία. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε και την... υπεροχή των εργαζομένων στην υγεία έναντι των υπολοίπων συναδέλφων τους, αφού εισέπραξαν το 55% των αναδρομικών και τα υπόλοιπα θα τα πάρουν σε πέντε ετήσιες δόσεις. Τα υπόλοιπα, για κάθε εργαζόμενο ανέρχονται, ανάλογα με την κατηγορία από 80 - 180.000 δραχμές και επομένως η ετήσια δόση θα 16 - 36.000 δραχμές το χρόνο! Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε σεισμόπληκτες περιοχές, στους οποίους θα χορηγηθεί το ποσό εφάπαξ μέσα στο 1996.

Ο υπουργός κατά τη χτεσινή συνάντηση ισχυρίστηκε για μια ακόμη φορά ότι στο κρατικό ταμείο δεν υπάρχει ούτε δραχμή. Στο ερώτημα που του απηύθυναν συνδικαλιστές για το επίδομα των 35.000 δραχμών που τους υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας Α. Πεπονής από 1.8.1996, ο Αλ. Παπαδόπουλος απάντησε πως δε θα δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι είναι θέμα του υπουργού Υγείας. Οσον αφορά ένα τρίτο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ για κίνητρα στους εργαζόμενους παραμεθόριων περιοχών, ο υπουργός δήλωσε πως δε γνωρίζει το θέμα και ζήτησε χρόνο, για να ενημερωθεί κι έπειτα να τους απαντήσει.

Η χτεσινή πρώτη μέρα της τετραήμερης απεργίας (11 - 14 Μάρτη) των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Ιδρύματα Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ, είχε επιτυχία.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία είχαν το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας (85%), η Πολυκλινική (90%), το "Λοιμωδών" (85%), το νοσοκομείο της Χαλκίδας (92%), της Ελευσίνας (94,1%), της Πτολεμαϊδας (87%), του Βόλου (90%), του Παπανικολάου Θεσσαλονίκης (90%), του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (90%) και του Χατζηκώστα Ιωαννίνων (85%). Να σημειωθεί ότι το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου "Αγ. Σάββας" αποφάσισε διήμερη απεργία.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υγειονομικών" (ΔΕΥ) επισημαίνει την αξία της πρότασής της - που απέρριψε το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ - για συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων χτες στο κέντρο της Αθήνας. Καλεί τα πρωτοβάθμια σωματεία να πιέσουν την Ομοσπονδία προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας ότι τα προβλήματα των εργαζομένων θα λυθούν μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου

Με τη συμμετοχή 95% άρχισε, χτες, η διήμερη απεργία των εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας.

Οι εργαζόμενοι έκλεισαν για μία ώρα το πρωί την οδό Αριστοτέλους, στην είσοδο του υπουργείου, ενώ έλαβαν αρνητική απάντηση στο αίτημά τους να συναντηθούν με τον υπουργό. Σε χτεσινή ανακοίνωσή τους δηλώνουν πως θα εντείνουν τους αγώνες, έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Κλειστά τα φαρμακεία σήμερα και αύριο

Συγκέντρωση των φαρμακοποιών της Αθήνας και του Πειραιά στην πλατεία Κάνιγγος σήμερα, ώρα 10.30 πμ, και αύριο στη Νομαρχία Αθήνας, ώρα 10.00 πμ

Κλειστά είναι σήμερα και αύριο τα φαρμακεία στην Αθήνα,τον Πειραιά,τα Γιάννενα,τη Θεσπρωτία,τη Λευκάδα και την Πρέβεζα.Σήμερα οι φαρμακοποιοί της Αθήνας και του Πειραιά θα πάρουν μέρος στην πανελλαδική συγκέντρωση των συνταξιούχων στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10.30 πμ. Αύριο, στις 10 πμ, θα συγκεντρωθούν έξω από τη Νομαρχία Αθήνας (Κηφισίας 125), με αίτημα την καταβολή των 10 δισ. δραχμών που τους χρωστά το δημόσιο για τους ασφαλισμένους του, ενώ στις 6 μμ της ίδιας μέρας οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά θα κάνουν νέα γενική συνέλευση στο ξενοδοχείο "Χολιντέι Ιν", για να εξετάσουν το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, καθώς και το θέμα της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στα ασφαλιστικά ταμεία.Οι φαρμακοποιοί αντιτίθενται στη δέσμη μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για τα φάρμακα. Εκφράζουν την αντίθεσή τους στην εφαρμογή "λίστας" φαρμάκων και δηλώνουν πως δε δέχονται μείωση του ποσοστού κέρδους τους.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Λευκάδας και Πρέβεζας "διατρανώνουν την πλήρη αντίθεσή των φαρμακοποιών στις αποσπασματικές ρυθμίσεις για τις φαρμακευτικές δαπάνες και στα καταστροφικά μέτρα για το φαρμακείο". Οι τέσσερις σύλλογοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση διαλύει το κράτος πρόνοιας, υποβαθμίζει τη φαρμακευτική περίθαλψη, στερεί φάρμακα από τους ασφαλισμένους, εξοντώνει τα φαρμακεία, υπερασπίζεται και προστατεύει τα συμφέροντα των πολυεθνικών φαρμακευτικών μονοπωλίων και αγνοεί προκλητικά τις ολοκληρωμένες προτάσεις των φαρμακοποιών που αποσκοπούν στην οικονομική στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και στη βελτίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Καλούν όλους τους ασφαλισμένους να παλέψουν μαζί τους για "να παίρνουν όλα τα φάρμακα που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση της υγείας τους μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων" και για να απαιτήσουν ποιοτικό φάρμακο, σωστά κοστολογημένο.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πανελλαδική αγωνιστική απάντηση στη λιτότητα
  • Ο Κ. Σημίτης, παρά την αρχική άρνηση, θα συναντηθεί σήμερα με τη ΣΕΑ, ενώ ο Ευ. Γιαννόπουλος μοίρασε χτές ευχές περί εφαρμογής του ασφαλιστικού δικαίου.
  • Οι συνταξιούχοι απαντούν στην κοροϊδία διαρκείας με το σημερινό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10:30 πμ

Με Πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) - που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ, του Δημοσίου και των Τραπεζών - θα δοθεί απάντηση στο διαρκή εμπαιγμό των συνταξιούχων απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Στις 5.3.1996 η ΣΕΑ έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη με την οποία του ζητούσε να δεχτεί αντιπροσωπεία τους μετά το σημερινό συλλαλητήριο στην πλατεία Κάνιγγος. Χτες απ' το γραφείο του πρωθυπουργού ειδοποίησαν τη ΣΕΑ ότι ο Κ. Σημίτης, λόγω της συμμετοχής του στο συνέδριο για τη Βαλκανική Βιομηχανική Συνεργασία στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί να δεχτεί τη ΣΕΑ και πρότειναν η συνάντηση να γίνει κάποια άλλη μέρα.

Η αντίδραση της ΣΕΑ ήταν αστραπιαία και καταδίκασε με "έκδηλη αγανάκτηση" αυτή τη συμπεριφορά του Κ. Σημίτη". Τελικά χτές το βράδι δόθηκε η διαβεβαίωση ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη ΣΕΑ σήμερα στις 11:30 πμ.

Επίσης χτες αντιπροσωπεία της ΣΕΑ συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλο,απ' τον οποίο εισέπραξαν υποσχέσεις ότι "θα κάνει εισήγηση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου στις 19.3.1996 για την ανεργία, την απασχόληση, τις συντάξεις και τα ασφαλιστικά πράγματα". Επίσης ο Ε. Γιαννόπουλος εξέφρασε την ευχή "ν' αρχίσουν στο μεταξύ εφαρμοζόμενοι ηθικοί και πραγματικοί κανόνες του Συνταξιοδοτικού και Ασφαλιστικού Δικαίου".

Σήμερα στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10.30 πμ, αναμένεται να γίνει ένα απ' τα μεγαλύτερα πανελλαδικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας των συνταξιούχων. Οι συνταξιούχοι με την κινητοποίησή τους αυτή τιμούν αγωνιστικά την 9η Μάρτη 1995 - μέρα που δέχτηκαν την επίθεση των ΜΑΤ έξω απ' το Μέγαρο Μαξίμου μετά από πανελλαδική κινητοποίηση και στην προσπάθειά τους να επιδώσουν ψήφισμα στον τότε πρωθυπουργό Α. Παπανδρέου. Ταυτόχρονα οι συνταξιούχοι αντιστέκονται στην πολιτική της λιτότητας και ζητούν την επαναφορά των κατώτερων συντάξεων του ΙΚΑ στα είκοσι ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Επίσης ζητούν οι συντάξεις στα υπόλοιπα ταμεία να διαμορφωθούν στο 80% του μισθού των εν ενεργεία συναδέλφων τους. Τέλος ζητούν φτηνό και καλό φάρμακο. Οσοι συνταξιούχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν μπορέσουν να κατέβουν στην Αθήνα θα κάνουν συγκέντρωση σήμερα στο Εργατικό Κέντρο της Καβάλας, ώρα 10.30 πμ.

Αλληλεγγύη απ' τους εργαζόμενους

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή των σωματείων της Αθήνας συμπαραστέκεται στον αγώνα των συνταξιούχων και καλεί τα σωματεία να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. "Η πάλη των συνταξιούχων είναι αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής πάλης του εργατικού κινήματος και τα αιτήματά τους είναι και αιτήματα των εργαζομένων" τονίζεται στην ανακοίνωση.

Στο δίκαιο αγώνα των συνταξιούχων συμπαραστέκεται με χτεσινό ψήφισμά του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει το συνεχιζόμενο εμπαιγμό σε βάρος τους και να τηρήσει την προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.

Ο Σύνδεσμος συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων υπαλλήλων Αθήνας καλεί τους συνταξιούχους της δύναμής του να πάρουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση. Επίσης τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού Πάσης Τάξεως θα αντιπαλέψουν με μεγαλύτερη αγωνιστικότητα και μαζί με τους υπόλοιπους συνταξιούχους τις αδικίες σε βάρος τους.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Απεργία κόντρα στην κυβερνητική αναισθησία

Στο υπουργείο Εργασίας, στις 10.30 σήμερα το πρωί, συγκεντρώνονται οι απεργοί της Αττικής

  • Περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα
  • Αίτημα αιχμής, η έκτακτη ενίσχυση των ανέργων
  • Ετοιμοι για κλιμάκωση
  • Απεργούν σήμερα οι οικοδόμοι όλης της χώρας, κόντρα στον εμπαιγμό της κυβέρνησης και διεκδικώντας "ΤΩΡΑ έκτακτη επιδότηση των ανέργων" και άμεσα μέτρα κατά της ανεργίας στον κλάδο.Οι απεργοί της Αττικής θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας.Περιφερειακές συγκεντρώσεις θα γίνουν και στην υπόλοιπη χώρα. Ετσι, οι απεργοί της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη,της Θεσσαλίας στη Λάρισα,της Πελοποννήσου στην Πάτρα,της Ηπείρου στα Γιάννενα κλπ. Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί και αύριο Τετάρτη, αν δε δοθούν από την κυβέρνηση ικανοποιητικές απαντήσεις,ενώ το επόμενο αγωνιστικό βήμα θα είναι πανελλαδική απεργία, συγκέντρωση και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου στις 20 Μάρτη.

    Η απόφαση, για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, πάρθηκε μετά τις απαράδεκτες απαντήσεις του υφυπουργού Εργασίας κατά την απεργία της 6ης Μάρτη, ο οποίος, αγνοώντας πλήρως προηγούμενες δεσμεύσεις, παρέπεμψε σε επιτροπές... διαλόγου.

    Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Αθήνας, "στην πείνα και την ανεργία που "πλάκωσε" τον κλάδο, η κυβέρνηση απαντά με αδιαφορία. Στη "μαύρη εργασία" των αλλοδαπών, που έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανεργία, να χτυπιέται το μεροκάματο, η κυβέρνηση απαντά με αναισθησία. Στις συντάξεις πείνας που ανάγκασαν χιλιάδες συναδέλφους να συνεχίζουν να εργάζονται, αφαιρώντας θέσεις εργασίας και δικαιώματα των εν ενεργεία εργατοτεχνιτών, η κυβέρνηση απαντά με αναλγησία. Με λίγα λόγια, αρνήθηκε να δεσμευτεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και ζήτησε να ξεχάσουμε την πραγματικότητα, την εξαθλίωσή μας και να "φάμε" διάλογο".

    Στη Θεσσαλονίκη

    Στην παμμακεδονική συγκέντρωση, που θα γίνει στις 11 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Α. Ζαζόπουλος."Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο - τονίζει σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Θεσσαλονίκης - η υπομονή μας εξαντλήθηκε και αν κάποιοι δε θέλουν να μας αναγνωρίσουν το δικαίωμα στη δουλιά, είμαστε διατεθειμένοι να το κατακτήσουμε με το δικό μας τρόπο".

    Μέτρα, επίσης, για την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας ζητούν και οι εργολάβοι της Β. Ελλάδας, οι οποίοι, με τη σειρά τους, προειδοποιούν την κυβέρνηση με απεργιακές κινητοποιήσεις και σταμάτημα κάθε οικοδομικής εργασίας.

    • Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των οικοδόμων που "με συνέχεια και πείσμα δίνουν τη μάχη, για να δοθούν λύσεις στα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα του κλάδου", εκφράζει - με ανακοίνωσή της - η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.Η Συντονιστική καταγγέλλει την "αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που είναι η κύρια αιτία δημιουργίας των προβλημάτων" και καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να εκφράσουν με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη τους στους οικοδόμους.
    ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
    Την Πέμπτη η κινητοποιήση

    Με αποχή από τα μαθήματα, καταλήψεις δρόμων και πορείες διεκδικούν την επίλυση των προβλημάτων τους

    Αποχή από τα μαθήματα, καταλήψεις δρόμων και πορείες πραγματοποιούν την Πέμπτη 14 του μήνα οι νυχτερινοί μαθητές της χώρας, διεκδικώντας από την κυβέρνηση την επίλυση των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων τους. Στην Αθήνα θα γίνει συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 8.30 το βράδυ και πορεία στο υπουργείο Παιδείας, ενώ την ίδια ώρα συγκεντρώσεις προγραμματίζουν οι νυχτερινοί μαθητές στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και την Κοζάνη και σε άλλες πόλεις της επαρχίας όπου υπάρχουν νυχτερινά σχολεία.

    Μέχρι στιγμής τα νυχτερινά σχολεία της επαρχίας που αναμένεται να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις στις 14 του μήνα, είναι το Γενικό Λύκειο Κοζάνης, το 6ο Τεχνικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, το 5ο Τεχνικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, το 4ο Τεχνικό Λύκειο Βόλου και το Γενικό Λύκειο Βόλου.

    Οι νυχτερινοί μαθητές διεκδικούν την αύξηση του χρόνου αναβολής στράτευσης στα 5 χρόνια, άδεια με αποδοχές στις εξετάσεις, 6ωρο με αποδοχές 8ωρου, ίδρυση νέων νυχτερινών σχολείων στις εργατοσυνοικίες της Αθήνας και στα επαρχιακά αστικά κέντρα, κατάργηση της τέταρτης χρονιάς στα νυχτερινά λύκεια, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών με βάση τις ιδιαιτερότητες των νυχτερινών μαθητών, βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής και αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού.

    Την απόφαση για την κινητοποίηση είχαν πάρει οι εκπρόσωποι των νυχτερινών σχολείων της Αθήνας και σχολείων της επαρχίας κατά τη διάρκεια της πρώτης Πανελλαδικής συνάντησης νυχτερινών σχολείων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο της Αθήνας.

    Καλούν τα εγγόνια

    Με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΣΕΑ απευθύνεται και στους νέους, "τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους", και τους καλεί να πάρουν μέρος στη σημερινή συγκέντρωση.

    "Απευθυνόμαστε σε σας τους νέους γιατί και μεις πιστεύουμε στην αλληλεγγύη των γενεών. Πιστεύουμε ότι η νεολαία μας σήμερα βρίσκεται σε κίνδυνο, γιατί η αβεβαιότητα που επικρατεί για εσάς και το μέλλον σας μας πληγώνει αφάνταστα".

    Λεζάντες σελ. 6 για συνταξιούχους

    Εδώ και δυο χρόνια οι συνταξιούχοι έλιωσαν τα παπούτσια τους απ' το ...διάλογο. Η κοροϊδία απ' την κυβέρνηση πάει σύννεφο

    Επιβεβαιώνονται τα αντιασφαλιστικά σχέδια

    Επιβεβαιώνει έμμεσα ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Α. Τσοχατζόπουλος,τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης όσον αφορά τα Επικουρικά Ταμεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων, μέσω μιας ανακοίνωσης - διάψευσης. Ενώ λοιπόν χαρακτηρίζει φανταστικά και αυθαίρετα τα σενάρια που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, περί ενοποίησης των Ταμείων και περικοπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων, παραδέχεται ότι υπάρχει "σχετική επεξεργασία" στο υπουργείο, που "αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς των υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης".

    Να σημειώσουμε ότι το 1/3 των δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 100 χιλιάδες) έχουν ενταχθεί στις νομαρχίες και τυχόν αλλαγή του συνταξιοδοτικού - ασφαλιστικού καθεστώτος αυτών δημιουργεί αυτόματα τον κίνδυνο διάλυσης των Ταμείων, λόγω της στέρησης εσόδων και της ανατροπής της αναλογίας ασφαλισμένων - συνταξιούχων. Στο μεταξύ με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αντίθεσή της στα εξυφαινόμενα σενάρια και δηλώνει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αντισταθούν σε οποιαδήποτε μονομερή απόφαση που συρρικνώνει, αντί να βελτιώνει, τα υποβαθμισμένα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Καλεί δε τον υπουργό να αποσαφηνίσει τη θέση του.

    Στάσεις εργασίας δυόμισι ωρών στην αρχή κάθε ωραρίου κάνουν σήμερα και στις 18 του Μάρτη οι γιατροί του ΙΚΑ. Δηλαδή και τις δυο μέρες οι γιατροί θα προσέλθουν στα ιατρεία με καθυστέρηση δυόμισι ωρών, πρωί και απόγευμα. Ακόμη, για τις 21 του Μάρτη έχουν προγραμματίσει 24ωρη απεργία.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του Ιδρύματος, να μην ισχύσει η "λίστα" φαρμάκων, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι γιατροί.



    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ