ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιδρούν στη σύμβαση - έκτρωμα

Συγκεντρώσεις αύριο σε Βόλο και Τρίκαλα κατά του ξεπουλήματος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και για την προβολή των οξύτατων προβλημάτων των εργαζομένων

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην απόφαση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να υπογράψει την απαράδεκτη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση στα μέτρα του ΣΕΒ και την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για ουσιαστικές αυξήσεις και τη λύση των οξυμένων προβλημάτων τους, θα διαδηλώσουν, αύριο Πέμπτη, οι εργαζόμενοι του Βόλου και των Τρικάλων,συμμετέχοντας στις εργατικές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου και το Εργατικό Κέντρο Τρικάλων.

Στο Βόλο,η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, με κεντρικό ομιλητή τον Γ. Μαυρίκο,ΓΓ της ΓΣΕΕ και στα Τρίκαλα,στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚ Τρικάλων καταγγέλλει την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την απόφαση υπογραφής της ΕΓΣΣΕ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των βιομηχάνων και της κυβέρνησης. Αναφέρει ότι το "παιχνίδι ήταν στημένο" εις βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι πρέπει να αντιδράσουν έντονα και να μην επιτρέψουν την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ - "έκτρωμα".

Την υπογραφή της νέας σύμβασης λιτότητας από την υποταγμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αλλά και τη συμφωνία της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας με αυτή τη συμφωνία καταγγέλλουν, σε κοινή δήλωσή τους, οι τρεις σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στο ΕΚΠ.Καταγγέλλουν επίσης την πλειοψηφία του ΕΚΠ για το γεγονός ότι απέρριψε την πρότασή τους για την υποστήριξη του αιτήματος διενέργειας δημοψηφίσματος, ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και καλούν τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους να αναπτύξουν παραπέρα τους αγώνες τους για την υπογραφή ικανοποιητικών συμβάσεων, για να ανατρέψουν τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα.

"Κατάπτυστη" χαρακτηρίζει τη συμφωνία ΓΣΕΕ - εργοδοτικών οργανώσεων και ηΤΕ Φωκίδας της ΕΣΑΚ και καλεί το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία του νομού να αντιδράσουν στο ξεπούλημα. "Τη λύση - τονίζει - θα τη δώσουν οι αγώνες των εργαζομένων, η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ της ΕΣΑΚ για ένα ταξικό διεκδικητικό κίνημα".

Διεκδικούν τα αναδρομικά τους

Οι έκτακτοι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης κινητοποιούνται για τη διεκδίκηση αναδρομικών και μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου

Στην πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων προσανατολίζονται οι έκτακτοι εργαζόμενοι του Δήμου Θεσσαλονίκης, διεκδικώντας αναδρομικά και αποζημιώσεις προηγούμενων χρόνων, ενώ στις 3 του Απρίλη θα κάνουν 5ωρη στάση εργασίας, για να συμπαρασταθούν στον πρόεδρο του σωματείου τους Π. Μαντζαρίδη και άλλους συνδικαλιστές, οι οποίοι δικάζονται για τη συμμετοχή τους και την περιφρούρηση της πολυήμερης απεργίας των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης το 1992!

Το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων, με σχέση ιδιωτικού δικαίου (έκτακτοι), του Δήμου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει την κοροϊδία της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης σε βάρος των 1.200 εργαζομένων που "παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσαν τόσο ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών, ότι τα αναδρομικά των συλλογικών συμβάσεων 1994, 1995 και η ειδική εκλογική αποζημίωση θα εξοφληθούν μέχρι το τέλος του μηνός Φεβρουαρίου 1996, ήταν άδεια λόγια".

Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους, τα χρήματα αυτά είναι150 - 180 χιλ. δραχμές για κάθε εργαζόμενο και ο δήμος τα παρακρατεί αδικαιολόγητα, επειδή "τα ταμεία του Δήμου είναι άδεια", όπως έχει δηλώσει ο δήμαρχος. Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι αυτοί έχουν προτεραιότητα έναντι εργολάβων και προμηθευτών και καταγγέλλουν ακόμα τον δήμο που "κρατάει σε εργασιακή ομηρία αρκετές εκατοντάδες εργαζόμενους που έχουν συνεχή εργασία πάνω από έξι χρόνια, ονομάζοντάς τους εκτάκτους", ενώ, αν εφαρμοζόταν ο νόμος, θα έπρεπε να έχουν μονιμοποιηθεί προ πολλού, όπως έχει γίνει σε όλους τους άλλους δήμους της χώρας.

"Ο δήμαρχος αρνείται πεισματικά να εφαρμόσει το νόμο", τονίζεται στην ανακοίνωση και οι εργαζόμενοι εκτός από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιήσουν θα προσφύγουν και στα δικαστήρια για τη μετατροπή των συμβάσεων των εκτάκτων σε αορίστου χρόνου.

Εφυγαν όπως πήγαν...

Μια κουστωδία βουλευτών και παραγόντων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πήγε στο Μαντούδι για να πείσει τους ανέργους ότι καλώς παραμένουν άνεργοι!

ΧΑΛΚΙΔΑ.- Σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των κατοίκων, των εργαζομένων και των ανέργων, την ανάπτυξη της περιοχής Μαντουδίου και γενικότερα της Εύβοιας, έρχεται η πρόσφατη επικύρωση από την πλειοψηφία της Βουλής (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ), της σύμβασης για την εκποίηση του συγκροτήματος "πρώην Σκαλιστήρη".Αυτό ήταν το κύριο συμπέρασμα που αναδείχτηκε από τις ομιλίες πρώην εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, σε λαϊκή συνέλευση που έγινε την Κυριακή στο κλειστό γυμναστήριο Μαντουδίου.

Στα κύρια και βασανιστικά ερωτήματα που τέθηκαν, δε δόθηκαν απαντήσεις από τους παρευρισκόμενους βουλευτές και παράγοντες. Τα "γιατί", στροβίλιζαν εντονότερα, μετά τη συγκέντρωση, στα μυαλά των ανέργων. Γιατί η λειτουργία της επιχείρησης μόνο μια πενταετία; Γιατί παραχωρούνται χιλιάδες στρέμματα δημόσιας περιουσίας έναντι "πινακίου φακής"; Τι θα γίνει αν ο επιχειρηματίας δεν υλοποιήσει τους όρους της σύμβασης; Γιατί έγινε αποδεκτό τόσο εξευτελιστικό τίμημα και ελάχιστες θέσεις εργασίας; Πώς, τελικά θα λυθεί το πρόβλημα των 2.000 ανέργων που κατέθεσαν, ήδη, αίτηση πρόσληψης...

Επί τέσσερις ώρες, έξι βουλευτές του νομού (4 ΠΑΣΟΚ, 2 ΝΔ), ο νομάρχης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ (δεν είναι τυχαίο, ότι στάλθηκε ο Γ. Κοντάκης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, ο οποίος μάλιστα, πρόβαλε σαν επίτευγμα το ότι πέτυχε "κοινωνικά" μέτρα με... χίλιες μόνο απολύσεις στον Σκαραμαγκά!), προσπαθούσαν να πείσουν τους άνεργους ότι "έγινε το καλύτερο δυνατό"!

Πανομοιότυπα ήταν τα "επιχειρήματα" των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και αυτών της ΝΔ: "Δεν μπορούσαμε να ψηφίσουμε διαφορετικά, αφού τη σύμβαση δεν τη φτιάξαμε εμείς. Είναι καλύτερα από το να μη λειτουργούσε το έργο. Πρέπει να ξεχάσετε τα παλιά, τώρα είμαστε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες της...". Εφυγαν, ωστόσο, όπως πήγαν, χωρίς να μπορέσουν να πείσουν.

Παράταση προθεσμίας
  • Παρατείνεται μέχρι τις 20 Απρίλη η προθεσμία για την υπογραφή συμβάσεων ανάμεσα στους βιβλιοπώλες και την Εργατική Εστία, για την υλοποίηση του προγράμματος χορήγησης δελτίων αγοράς βιβλίων.
Αντι ανάπτυξης θα γευτούν τον μαρασμό, οι κάτοικοι του Μαντουδίου από

Αντί ανάπτυξης θα γευτούν το μαρασμό, οι κάτοικοι του Μαντουδίου από την εκποίηση του συγκροτήματος "πρώην Σκαλιστήρη"

Απολύσεις στου "Λαμπρόπουλου"

Τέσσερις εργαζόμενες απολύθηκαν προχτές από το πολυκατάστημα "Λαμπρόπουλος".Οι απολυμένες απασχολούνταν στο κατάστημα από οκτώ έως 14 χρόνια η κάθε μία. Η ενέργεια αυτή του πολυκαταστήματος δεν είναι τυχαία, αφού τα τελευταία χρόνια ακολουθεί πάγια τη μέθοδο των απολύσεων και της αντικατάστασης των απολυμένων από εργαζόμενους με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Στα πλαίσια του χτυπήματος των εργασιακών σχέσεων και της πλήρους απασχόλησης, εντάσσονται και οι τελευταίες απολύσεις, αφού η εργοδοσία έχει ήδη ανακοινώσει στο επιχειρησιακό σωματείο την πρόθεσή της να απολύσει 10 ταμίες, να αυξήσει τις ωρομίσθιες από 10 σε 18 και να κρατήσει μόνο 18 από τις 36 που εργάζονται με πλήρη απασχόληση.Μάλιστα, για να φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα η εργοδοσία, χρειάστηκε να κάνει ειδική μελέτη, της οποίας το πόρισμα ανακοινώθηκε στο τέλος του Φλεβάρη.

Η θέση του επιχειρησιακού σωματείου είναι ότι όχι μόνο δεν περισσεύουν οι ταμίες, αλλά για να λειτουργήσει το κατάστημα σωστά χρειάζονται νέες προσλήψεις.

Το ΕΚ Ελευσίνας καταγγέλλει την ΠΕΤΡΟΛΑ

Την τακτική της ΠΕΤΡΟΛΑ ΕΛΛΑΣ να απολύει ομαδικά εργαζόμενους, με τη μέθοδο των οικειοθελών αποχωρήσεων, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας και Ασπροπύργου (ΕΚΕΑΠ).

Στην ανακοίνωση τονίζεται: "Σε μια περίοδο που η ανεργία πλήττει τη χώρα, οι οικονομικά ισχυροί, όπως ο Λάτσης, παραμένουν χωρίς καμιά κοινωνική ευαισθησία. Σήμερα πληρώνουμε την εκβιαστική εγκατάστασή τους στην περιοχή, οι κάτοικοι με την καταστροφή του περιβάλλοντος, οι απολυόμενοι με την ανεργία και οι εργαζόμενοι με την ανασφάλεια. Είναι γνωστό σε τι κλίμα αντιδημοκρατικό και τρομοκρατίας λειτούργησε η ΠΕΤΡΟΛΑ και είναι τραγικό ότι και πάλι βάζει εκβιαστικά και θρασύτατα διλήμματα ή υποταγή στα σχέδιά της ή συνέχιση των απολύσεων".

Τέλος, το ΕΚΕΑΠ ζητά τη συμπαράσταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και καλεί το σωματείο της εταιρίας να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να σταματήσουν οι ομαδικές απολύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ