ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κοντά στα μικρά και μεγάλα προβλήματα των φοιτητών

Με συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις για τα προβλήματα κάθε σχολής, οι ΠΚΣ διεκδικούν αύριο την ψήφο των φοιτητών

Κόντρα στους ουραγούς της συναίνεσης και της υποταγής, που θέλουν να οδηγήσουν τους φοιτητές στην αδιαφορία και την παραίτηση από την πάλη για τη λύση των προβλημάτων τους, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας συνεχίζουν να παραθέτουν τις προτάσεις τους για την έξοδο από το αδιέξοδο που θέλουν να εγκλωβίσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Χαρακτηριστικό είναι πως φέτος οι παρατάξεις εμφανίστηκαν στις περισσότερες σχολές να διεκδικούν την ψήφο των φοιτητών, χωρίς να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τα ιδιαίτερα προβλήματα. Περιορίστηκαν στις γενικολογίες, στις φιέστες και στα πάρτι, που, δυστυχώς γι' αυτούς, δεν έτυχαν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Στον αντίποδα βρέθηκαν και πάλι οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας. Γνωρίζοντας καλά τις αγωνίες των φοιτητών, αφού όλο το χρόνο βρίσκονται δίπλα τους, σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις που τους θυμούνται τις τελευταίες μέρες, οι ΠΚΣ σε κάθε σχολή και Τμήμα του ΑΠΘ και του ΤΕΙ, επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για κάθε σημαντικό πρόβλημα. Και αυτή τη διαφορετική στάση, που χαρακτηρίζει τα μέλη των ΠΚΣ σε όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, φαίνεται πως οι φοιτητές την αναγνωρίζουν. Η άνοδος των ΠΚΣ σε ψήφους, ποσοστά και έδρες, μέσα από τις φοιτητικές εκλογές, θεωρείται βέβαιη.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Φυσικού.Η ΔΑΠ προσπαθεί να πείσει τους φοιτητές με το γνωστό "εφετζίδικο" και ανούσιο τρόπο της (Internet, συσκευές εικονικής πραγματικότητας κλπ.) και η ΠΑΣΠ παραμένει εξαφανισμένη από τη σχολή. Οι ΠΚΣ εδώ και μήνες έχουν καταθέσει το δικό τους πρόγραμμα πάλης, μέσα από το οποίο ξεχωρίζουν ως πιο σημαντικά ζητήματα διεκδίκησης τη δημιουργία πανεπιστημιακού τυπογραφείου, τον εκσυγχρονισμό των βιβλιοθηκών, την αλλαγή του προγράμματος σπουδών, τις μεταπτυχιακές σπουδές ανοιχτές σε όλους τους φοιτητές, τον εκσυγχρονισμό του δικτύου υπολογιστών με νέα και περισσότερα μηχανήματα, τον κεντρικό σχεδιασμό της έρευνας από το κράτος και αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, καθώς και την παραμονή της έρευνας στα χέρια του πανεπιστημίου, ώστε να συμβάλει στην ανάπτυξη των γνώσεων και την εκπαίδευση των φοιτητών.

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα συγγράμματα, σημειώνουν πως το κόστος τους αποτελεί το "πάτημα" για τους διάφορους "καλοθελητές", ώστε να χτυπήσουν τη δωρεάν παροχή τους. Υποστηρίζουν ότι το κόστος τους μπορεί και πρέπει να μειωθεί, ταυτόχρονα όμως να αναβαθμιστεί η ποιότητά τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία πανεπιστημιακού τυπογραφείου, κρατικά χρηματοδοτούμενου, σύγχρονου και στελεχωμένου με το απαραίτητο προσωπικό, στο οποίο θα εκδίδονται όλα τα έντυπα του πανεπιστημίου. Στηρίζοντας τη θέση τους, παραθέτουν μια σειρά από βιβλία που αποτελούν τα κύρια μαθήματα, όπου φαίνεται καθαρά πως το κόστος αυτών που εκδίδονται από ιδιώτες φτάνει στα ύψη, σε σχέση με αυτά που εκδίδονται από την Υπηρεσία Δημοσιευμάτων.

Παρέμβαση για τη ΦΕΑΠΘ

Τη συγκρότηση κλιμακίου από το ΚΣ της ΕΦΕΕ, το οποίο θα αναλάβει την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και την ευθύνη για την ανακοίνωση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων, προτείνουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Θεσσαλονίκης. Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία των ΠΚΣ ΑΕΙ Θεσσαλονίκης σημειώνει πως, "αν η πρόταση γίνει αποδεκτή θα συμβάλλει στη διασφάλιση του αδιάβλητου και του αδιαμφισβήτητου του εκλογικού αποτελέσματος και θα βοηθήσει στις διαδικασίες για τη διεξαγωγή νέου συνεδρίου της ΦΕΑΠΘ".

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρεται: "Είναι γνωστό ότι με ευθύνη των παρατάξεων, που συγκροτούν το Κεντρικό Συμβούλιο της Φοιτητικής Ενωσης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΦΕΑΠΘ), δηλαδή των ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - Αγ. Κινήσεων), μετά τη λήξη της θητείας του για το διάστημα 1993 - 1995, δεν προκηρύχτηκε εδώ και ένα χρόνο το τακτικό Συνέδριο της Ενωσης για να εκλέξει το νέο Κεντρικό Συμβούλιο με νέους πλέον συσχετισμούς.

Κάθε χρόνο την ευθύνη για την ανακοίνωση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων στις Φοιτητικές Εκλογές σε ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την είχε μέχρι τώρα το ΚΣ της ΦΕΑΠΘ. Η ΕΦΕΕ, ανώτατο όργανο των φοιτητών, μετά το Πανσπουδαστικό Συνέδριο του '95, είναι αποδεκτό και σεβαστό όργανο από όλες τις φοιτητικές παρατάξεις και οι συσχετισμοί σ' αυτήν ανταποκρίνονται καλύτερα στη σημερινή πραγματικότητα. Προτείνουμε με ανάλογους συσχετισμούς να συγκροτηθεί και το κλιμάκιό της στη Θεσσαλονίκη, από τους εκπροσώπους των παρατάξεων. Μια τέτοια πρόταση, αν γίνει αποδεκτή από τις υπόλοιπες παρατάξεις, θα βοηθήσει και τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή νέου Συνεδρίου της ΦΕΑΠΘ, το οποίο δεν έχει ακόμη προκηρυχτεί".

Η πολιτική του χτες και η δική μας διέξοδος

"

Ηρθαν ντυμένοι φίλοι, αμέτρητες φορές οι εχθροί μου... ". Ο στίχος αυτός του μεγάλου μας ποιητή που έφυγε ήσυχα πριν λίγες μέρες, μπορούσε να έρθει εύκολα στο νου τού καλοπροαίρετου αναγνώστη των κυριακάτικων αφιερωμάτων των γνωστών συγκροτημάτων, για τη σημερινή νεολαία καθώς και στον προσεκτικό τηλεθεατή των ακριβοπληρωμένων σποτ της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, για τις φοιτητικές εκλογές.

Ούτε λίγο, ούτε πολύ ένας ολόκληρος στρατός κονδυλοφόρων και διαφημιστών, προσπαθεί με μια σειρά χιλιοειπωμένα και ψευδεπίγραφα συνθήματα, να μας πείσει πως ό,τι σχετίζεται με την αγωνιστική παράδοση του φοιτητικού κινήματος ανήκει στο χτες, πως το αύριο της νεολαίας δεν είναι άλλο απ' την πολιτική αδιαφορία και την αδιέξοδη προσπάθεια για ατομική σωτηρία, μακριά από κάθε συλλογική διεκδίκηση των δικαιωμάτων της.

Ομως πέρα απ' τις έγχρωμες εικόνες και τα ιλουστρασιόν φυλλάδια των παρατάξεων, υπάρχει η γκρίζα πραγματικότητα που ζούμε και δυστυχώς για όλους αυτούς, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα. Η ίδια η ζωή δείχνει σ' όποιον θέλει να δει, ποιος ανήκει τελικά στο χτες και ποιος ανήκει στο αύριο:

1. Στο ΧΤΕΣ ανήκουν οι φετινές επιθέσεις των τραμπούκων της ΔΑΠ και των παρακρατικών ψευτοαναρχικών ενάντια σε στελέχη της ΚΝΕ και των ΠΚΣ. Στη μαύρη εποχή της αλησμόνητης ΕΚΟΦ, παραπέμπει η πρόσφατη προσπάθεια των παιδιών της γαλάζιας γενιάς στη Νοσηλευτική Σχολή, να διαγράψουν απ' τον φοιτητικό σύλλογο λίγες μέρες πριν τις φοιτητικές εκλογές, υποψήφια των ΠΚΣ, με το εκπληκτικό επιχείρημα της αφισοκόλλησης, σε μη προβλεπόμενο απ' το ΔΣ χώρο!

Στο ΑΥΡΙΟ εγγράφεται η δική μας προσπάθεια να ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ τις φετινής χρονιάς, να δυναμώσει η συλλογικότητα, να αναζωογονηθούν οι διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων. Σ' αντίθεση με όλους εκείνους που προσπάθησαν είτε άμεσα είτε έμμεσα να σταματήσουν τις φετινές κινητοποιήσεις με την τακτική τους σ' όλα τα επίπεδα (ΔΣ, ΓΣ, ΕΦΕΕ) ή να ευνουχίσουν τον προσανατολισμό του αγώνα, να συσκοτίσουν τη μόνη πραγματική διέξοδο για την παιδεία και την κοινωνία.

2. Στο ΧΤΕΣ ανήκουν οι δυνάμεις εκείνες που υποστηρίζουν ενεργά την εμπορευματοποίηση της ίδιας της γνώσης, που θεωρούν θετική εξέλιξη την ιδιωτικοποίηση της πρόσβασης στις τράπεζες πληροφοριών του Internet, που υιοθετούν τον στόχο ευθυγράμμισης της ερευνητικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τα άμεσα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Στο ΑΥΡΙΟ εντάσσεται ο δικός μας αγώνας για την κατοχύρωση της γνώσης σαν κοινωνικού αγαθού, για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών καθώς και για τον προσανατολισμό της επιστημονικής έρευνας με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

3. Στο ΧΤΕΣ ανήκει το σύνολο των παρατάξεων που χειροκροτούν και στηρίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το "σταθεροποιητικό" πρόγραμμα της σκληρής λιτότητας, τις ουρές εκατομμυρίων ανέργων, τη μίζερη ζωή των εκατομμυρίων υποαπασχολούμενων και ετεροαπασχολούμενων νέων εργαζομένων.

Το ΑΥΡΙΟ προδιαγράφει η δική μας σημερινή αντιπαράθεση για τη γενναία αύξηση των θέσεων εργασίας, για παροχή ειδίκευσης σ' όλους τους αποφοίτους, για 15% του προϋπολογισμού στην παιδεία, για ριζική αναδιάρθρωση των σημερινών ΑΕΙ και ΤΕΙ, με στόχο την κατοχύρωση μιας Ενιαίας Δημόσιας και Δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης, στα πλαίσια μιας συνολικά διαφορετικής κοινωνικής διεξόδου, σε αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Αντίθετα λοιπόν με όλους αυτούς που μιλάνε σήμερα για "χαμένη γενιά", για γενιά της "πολιτικής αδιαφορίας και του Internet", για "αντεπανάσταση των νέων", εμείς τα μέλη και οι φίλοι των ΠΚΣ, είμαστε βέβαιοι ότι οι σημερινοί φοιτητές και σπουδαστές θα καταφέρουν να δουν πέρα απ' το γυαλιστερό ευρωπαϊκό περιτύλιγμα της σκουριασμένης αντιδραστικής πολιτικής, που συνθλίβει τα όνειρα, τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Θα στραφούν τελικά ενάντια στον πραγματικό ένοχο για τη σημερινή κατάσταση.

Είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχουν χαμένες γενιές. Οπως πριν 20 χρόνια, η χαμένη σύμφωνα με αρκετούς κονδυλοφόρους γενιά του Γουέμπλεϊ και των φλιπεράδικων, μεταμορφώθηκε μέσα σ' ένα χρόνο σε ηρωική γενιά του Πολυτεχνείου, έτσι και τώρα η γενιά της φαινομενικής αδιαφορίας, θα βαδίσει τελικά προς τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο, αυτή της ικανοποίησης των πραγματικών αναγκών και των δικαιωμάτων της. Και αυτή τη διέξοδο προδιαγράφει με σαφήνεια, η πρόταση αγώνα των ΠΚΣ.

Οι φοιτητικές εκλογές στις 28 του Μάρτη, είναι λοιπόν μια σημαντική ευκαιρία για κάθε φοιτητή και σπουδαστή. Για να αποδοκιμάσει τους πραγματικούς ενόχους και τους υποστηριχτές τους, για να βάλει ένα ακόμα λιθαράκι για τη συνέχιση του δικού του δύσκολου αγώνα, ενισχύοντας τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας. Για να έρθει πιο γρήγορα το μέλλον...Μάκης ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (μέλος επιτροπής ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ)

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ
Με συγκεκριμένες προτάσεις

Με αιχμή τα σοβαρά και χρόνια προβλήματα των σχολών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας Μυτιλήνης διεκδικούν την ψήφο των φοιτητών και καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για την επίλυση των προβλημάτων του πανεπιστημίου, αλλά και για την ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού, φιλειρηνικού κινήματος.

Οπως αναφέρεται στην κεντρική προκήρυξη των ΠΚΣ Μυτιλήνης, στόχος τους παραμένει η ανέγερση Ενιαίας Εστίας που θα στεγάσει το σύνολο των φοιτητών. Εως ότου χτιστεί η Εστία, οι ΠΚΣ προτείνουν το ποσό των 10.000 δραχμών, που δίνεται από το πανεπιστήμιο κάθε μήνα σε κάθε φοιτητή, να διατεθεί για την ενοικίαση δύο ξενοδοχείων των 100 κλινών, αφού έτσι κι αλλιώς τα ξενοδοχεία στη Μυτιλήνη το χειμώνα υπολειτουργούν, ενώ συμπαράσταση στην προσπάθεια αυτή οι ΠΚΣ θα αναζητήσουν στο δήμο και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Οι ΠΚΣ τονίζουν την ανάγκη για δημιουργία φοιτητικής λέσχης, για δωρεάν σίτιση για το σύνολο των φοιτητών. Μέχρι τη δημιουργία της λέσχης, θεωρείται από τις ΠΚΣ ως εφικτός στόχος η υπενοικίαση ενός εστιατορίου.

Το θέμα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ιδιαίτερα των σχολών Ανθρωπογεωγραφίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου αποτελούσε πάντα ένα σοβαρό πρόβλημα για τους αποφοίτους του πανεπιστημίου. Το ΠΔ για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων υπογράφτηκε, αλλά οι ΠΚΣ τονίζουν ότι πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες απορρόφησης των πτυχιούχων στην εκπαίδευση, στα υπουργεία Περιβάλλοντος, Εξωτερικών, Πολιτισμού, Δικαιοσύνης. Στην κατεύθυνση αυτή, οι ΠΚΣ προτείνουν μερική απασχόληση των προπτυχιακών φοιτητών σε Μουσεία και δημόσιες υπηρεσίες κατά τη θερινή περίοδο, σε συνεργασία με την ΤΑ και άλλους μαζικούς φορείς του νησιού.

Για τον τομέα της έρευνας, οι ΠΚΣ τονίζουν "ότι χρήματα υπάρχουν, αλλά φοροαπαλλαγές και χαριστικά δάνεια στο μεγάλο κεφάλαιο στερούν από την παιδεία και την έρευνα πολύτιμους πόρους. Η διοικούσα επιτροπή διαχειρίζεται τεράστια ποσά, με τα οποία πριμοδοτεί προγράμματα "κατά βούληση"". Οι ΠΚΣ προτείνουν, σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό, οι φοιτητές να απαιτήσουν τη δημιουργία και χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων για προπτυχιακούς φοιτητές.

Οι ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές να κάνουν την ειρήνη πρώτη προτεραιότητα για τους συλλόγους. "Αύριο, τονίζουν, εμείς θα είμαστε η τροφή για τα κανόνια του ΝΑΤΟ, στη Βοσνία. Αύριο, εμείς θα πληρώσουμε την αναταραχή στο Αιγαίο που προσπαθούν να επιβάλουν οι "σύμμαχοι". Τώρα, που το φιλειρηνικό κίνημα στη χώρα και στη Μυτιλήνη ειδικότερα αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, δεν πρέπει να απουσιάζουμε εμείς, η νεολαία". Οι ΠΚΣ Μυτιλήνης καλούν τους φοιτητές, με τους συλλόγους τους, να μπουν μπροστά για την καταδίκη όλων των πολεμοκάπηλων σχεδίων, που παίζονται στην πλάτη του λαού και της νεολαίας.

Να πάρει θέση η κυβέρνηση

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας για τη βίαιη επίθεση ΔΑΠιτών εναντίον στελέχους της ΚΝΕ στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Με αφορμή τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε ο Σ. Πίσιος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, την περασμένη Παρασκευή από μέλη της ΔΑΠ στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός και Αντ. Σκυλλάκος καλούν τον υπουργό Παιδείας να διευκρινίσει ποια είναι η πολιτική θέση της κυβέρνησης απέναντι στο παραπάνω συμβάν και αν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και την ανεμπόδιστη ανάπτυξη της πολιτικής δραστηριότητας των πολιτών μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια.

"Στο έδαφος της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας και του πρωτόγονου και αγοραίου αντικομμουνισμού, που κάποια κέντρα προβάλλουν και καλλιεργούν συστηματικά, σημειώνονται περιστατικά, όπου κομμουνιστές δέχονται βίαιες επιθέσεις", υπογραμμίζουν οι δύο βουλευτές. "Ανάμεσα στα άλλα, σημειώνονται η δολοφονική επίθεση με μαχαίρι που δέχτηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη παραμονές των Ευρωεκλογών του Ιούνη 1994, το "λαμπάδιασμα" με βόμβα μολότοφ στελέχους της ΚΝΕ στα γεγονότα του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη 1995, ενώ τώρα έχουμε την εγκληματική επίθεση που δέχτηκε άλλο στέλεχος της ΚΝΕ μέσα στο κτίριο του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης. Και αν στο πρώτο από τα παραπάνω περιστατικά υπήρχε ανάμειξη ακροδεξιών κύκλων και στο δεύτερο θρασύδειλων μασκοφόρων που αυτοπροσδιορίζονται ως "αναρχικοί", τώρα σημειώθηκε συμμετοχή περίπου 10 στελεχών και μελών της ΔΑΠ, δηλαδή της φοιτητικής παράταξης που πρόσκειται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης".

"Στο "γύρισμα" του αιώνα και της χιλιετηρίδας, επιβεβαιώνεται με εξαιρετικά οδυνηρό τρόπο ότι τα όρια της αστικής δημοκρατίας είναι περιορισμένα και φτάνουν μέχρι εκεί που δε θίγονται τα συμφέροντα των κυρίαρχων κύκλων. Και από ό,τι φαίνεται, οι κύκλοι αυτοί, παρ' όλα όσα περί του αντιθέτου υποστηρίζουν οι διάφοροι παρατρεχάμενοί τους από τα ΜΜΕ, όταν δεν αποσιωπούν την ύπαρξη του Κομμουνιστικού Κόμματος, θεωρούν το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, τους κομμουνιστές, επικίνδυνα στοιχεία, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά παρά μόνο με την απροκάλυπτη βία".

Διακεκριμένος τραμπούκος

Δεύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής στο τάε κβο ντο και δάσκαλος (;) σε ιδιωτική σχολή είναι ο τραμπούκος της ΔΑΠ και πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών ΤΕΦΑΑ Χρήστος Μανώλης, που το πρωί της περασμένης Παρασκευής χτύπησε - μαζί με άλλους 10 ομοϊδεάτες του - με ιδιαίτερη βαρβαρότητα τον Σ. Πίσιο, προκαλώντας του κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και διάσειση.

Με το προνόμιο του ισχυρότερου και έχοντας ως όπλο του την τεχνική του, ο δράστης κατάφερε μεθοδευμένα τα χτυπήματα, που τελικά έστειλαν το στέλεχος της ΚΝΕ στο νοσοκομείο. Και όπως αποδεικνύεται, ο συγκεκριμένος ΔΑΠίτης χρησιμοποιεί τα "προσόντα" του για να τρομοκρατεί τους συναδέλφους του στη σχολή.

Χτες τα μέλη των ΠΚΣ πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στη σχολή με την ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσαν για την άνανδρη και βάρβαρη επίθεση, καθώς και με τις προτάσεις τους για τα ιδιαίτερα προβλήματα της σχολής. Δυστυχώς και χτες οι θερμόαιμοι ΔΑΠίτες των ΤΕΦΑΑ, μην έχοντας άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουν τα μέλη των ΠΚΣ, προσπάθησαν να τους εμποδίσουν, με απειλές και "τελεσίγραφα", προκαλώντας έτσι τις έντονες αντιδράσεις των φοιτητών.

"Ανεξάρτητος" και "αριστερός" οχετός

"Μηνύματα κομματικής περιχαράκωσης και ψέματος", επιγράφεται μια προκήρυξη της ΕΑΑΚ (ΝΑΡ και άλλοι), που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Και είναι πράγματι ένας τίτλος, που ταιριάζει απόλυτα στο περιεχόμενο της προκήρυξης, όπου τα ασύστολα ψεύδη συναγωνίζονται τις βρώμικες, μέχρι και γελοίες, συκοφαντίες και όλα μαζί την αντι-ΚΚΕ υστερία των συντακτών της.

Προφανώς, η ηγεσία της ΕΑΑΚ δεν ικανοποιείται μόνο, με τη μονομέτωπη, ενάντια στην ΚΝΕ και το ΚΚΕ, δράση της, αλλά ζήλεψε και τους πλέον "ταλαντούχους" αντικομμουνιστές ρυπαρογράφους των διάφορων, περιθωριακών φασιστοφυλλάδων. Ισως, γιατί αισθάνονται όλο και πιο έντονες τις τάσεις απομόνωσης και καταδίκης από το προοδευτικό φοιτητικό κίνημα. Ισως, γιατί πρέπει να δώσουν ακόμη σαφέστερα δείγματα και της δήθεν "ανεξαρτησίας" τους και του δήθεν "αριστερού" προσανατολισμού τους.

Ετσι κι αλλιώς, πάντως, αφιερώνουμε ορισμένα μόνο αποσπάσματα, από τα πολλά ανάλογα και εμετικά της προκήρυξης, σε όσους ακόμη τους ακολουθούν. Ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους:

"... Ας θυμηθούμε τις κορόνες "εθνικής ανάπτυξης" και "ανταγωνιστικότητας". Τι ζητούσε το ΚΚΕ με το "περισσότερη ανάπτυξη και εκβιομηχάνιση"; Περισσότερο πλούτο από τους εργαζόμενους στην τσέπη των βιομηχάνων;

... Ας θυμηθούμε τη "βιωσιμότητα των επιχειρήσεων", που είχε ως κριτήριο η ΕΣΑΚ για το κλείσιμο ή μη κάποιου εργοστασίου. Το ίδιο κριτήριο του κέρδους δεν είχε και ο επιχειρηματίας; Το δίκιο όμως - ευτυχώς - δεν είναι λογιστικό μέγεθος...

... Ας θυμηθούμε το "Ελλάδα δυνατή", που έβαλε ως πρώτη προτεραιότητα η Παπαρήγα στη Βουλή, την ώρα της κρίσης στην Ιμια. Τι μπορεί να σημαίνει ένα τέτοιο σύνθημα; Εθνική ενότητα βιομηχάνων και εργατών, υπόκλιση στην αστική τάξη, συστράτευση κάτω από τις σημαίες του κεφαλαίου...".

Μετέχουμε στις συλλογικές διαδικασίες, στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές.

Γυρνάμε την πλάτη στις "σειρήνες" της υποταγής, στις φωνές που καλούν σε αποχή.

Απαντάμε με τη συμμετοχή και την ψήφο μας σ' όσους θέλουν να παρουσιάζουν τη νεολαία σαν παθητικό σώμα, σ' αυτούς που με κάθε τρόπο συκοφαντούν το φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα και τους αγώνες μας.

ΠΑΣΠ, ΔΑΠ και ΕΑΑΚ έριξαν τους φοιτητές στο περιθώριο. Ως πότε θα αφήνουν αυτούς να κανονίζουν το μέλλον τους;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ