ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Οσκαρ, χωρίς μαύρους υποψήφιους

Με επισημότητα και ακτινοβόλες παρουσίες δόθηκαν και φέτος, για 68η χρονιά, από την Αμερικάνικη Ακαδημία Κινηματογράφου τα "Οσκαρ". Την απονομή "διατάραξε" η αντιεκστρατεία του ιερέα Τζέσε Τζάκσον και της οργάνωσης "Συνασπισμός του Ουράνιου τόξου",που διαμαρτύρονταν για την ανυπαρξία μαύρων υποψηφίων στα βραβεία. Μάλιστα, ορισμένοι διάσημοι προσκεκλημένοι φόρεσαν κορδέλες στα χρώματα του ουράνιου τόξου για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο αίτημα να εξαλειφθεί ο "ρατσισμός στα πλαίσια του θεσμού".

Μεγάλος "νικητής" των βραβείων ο Μελ Γκίμπσον,η ταινία του οποίου -"Μπρέβεχαρτ" - απέσπασε τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, μακιγιάζ και ηχητικών εφέ. Για άλλη μια φορά πάντως επιβεβαιώθηκε πως ό,τι δεν αφορά το αμερικάνικο "όνειρο" και την αμερικάνικη "κουλτούρα" υποβαθμίζεται. Μια από τις ωραιότερες ταινίες, η πιο ποιητική και ανθρώπινη ο "Ταχυδρόμος" σχεδόν αγνοήθηκε. Σ' αυτήν δόθηκε μόνο βραβείο καλύτερης μουσικής,(Λούις Μπακάλοφ). Σίγουρα, όμως, το Οσκαρ κοινού το έχει πάρει ο Μάσιμο Τρόιζι,ο εκπληκτικής ερμηνευτικής κατάθεσης "Ταχυδρόμος" του μεγάλου ποιητή Πάμπλο Νερούντα,ο οποίος πέθανε μόλις τελείωσαν τα γυρίσματα της ταινίας.

Το βραβείο Α ανδρικού ρόλου κέρδισε Νίκολας Κέιτζ ("Αφήνοντας το Λας Βέγκας"). Η Σούζαν Σάραντον τιμήθηκε για την ερμηνεία της στην ταινία "Θα ζήσω".Το Β ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Κέβιν Σπέισι ("Οι συνήθεις ύποπτοι"), Β γυναικείου στην Μίρα Σορβίνο ("Μικρή Αφροδίτη"). Η Βρετανίδα ηθοποιός Εμα Τόμσον τιμήθηκε με το Οσκαρ καλύτερης προσαρμογής σεναρίου ("Λογική και Ευαισθησία"), ενώ ο Κρίστοφερ Μακ Κουέιρ για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο ("Οι συνήθεις ύποπτοι"). Η Ελληνοαμερικανίδα Κάρι Ανθόλις με το Οσκαρ παραγωγής και σκηνοθεσίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους ("Ενας επιζών θυμάται") και καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους στον Τζον Μπλερ.

Συγκινητική στιγμή ήταν η απονομή ειδικού Οσκαρ στον Κερκ Ντάγκλας,για την προσφορά του στον κινηματογράφο και το θέατρο.

Να μη βλαφτεί το Ολυμπιείο

Ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος επιδιώκει επέκταση των εγκαταστάσεών του στον αρχαιολογικό χώρο, επέκταση που θα προσβάλει τους μνημειώδεις στύλους του Ολυμπίου Διός

Πυκνώνουν οι πιέσεις του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου προς το Πολεοδομικό Γραφείο του Δήμου Αθηναίων,ώστε να επιτύχει την ανανέωση της παράνομης άδειας που δόθηκε το 1992 για την ανέγερση κλειστών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας στον αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου.Τα παραπάνω καταγγέλλει η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Εταιρεία σε σχετικό έγγραφο, που έστειλε στο δήμαρχο Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλο, με την παράκληση να κοινοποιηθεί στον αντιδήμαρχο, Η. Σκαλαίο, στον υπουργό Πολιτισμού Στ. Μπένο και στην Α Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων,σημειώνει ότι θα αντισταθεί σθεναρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καταφανούς κακοποίησης ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου.Συμπληρώνει, δε, ότι όλα αυτά συμβαίνουν όταν "μπαίνει σε εφαρμογή το μεγαλόπνοο σχέδιο για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, για χάρη του οποίου θα έπρεπε να απομακρυνθούν και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Εθνικού, με την εξαίρεση ίσως μικρού μέρους υπαίθριων εγκαταστάσεων".Για έναν, όμως, ακόμη λόγο η Εταιρεία δηλώνει ότι θα αντισταθεί με κάθε τρόπο: "κάτω από τις σημερινές συνθήκες κάθε δημόσιος ελεύθερος χώρος μέσα στα όρια του Δήμου Αθηναίων, πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτος".

Είναι αναγκαία η υπενθύμιση ότι ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος είχε αποσπάσει, το 1992, παράνομη άδεια οικοδόμησης, χωρίς να τηρηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει το ΠΔ 16/8/88, και ιδιαίτερα η απαίτηση να υπάρχει προηγούμενη σύμφωνη γνώμη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Υστερα από τις τελευταίες εξελίξεις ο Λεων. Αυδής,επικεφαλής του συνδυασμού "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα",έστειλε διάβημα προς το Δήμο Αθηναίων να παγώσουν οι διαδικασίες και να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκλογές στο ΣΕΗ

Το ΔΣ του ΣΕΗ καλεί τα μέλη του σε εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση, τη Δευτέρα 1 του Απρίλη (6 μμ), στο θέατρο "Βεάκη".Θα γίνει απολογισμός του ΔΣ και των λοιπών οργάνων του ΣΕΗ.Επίσης θα εκλεγεί Εφορευτική Επιτροπή για τις αρχαιρεσίες του ΣΕΗ,που θα γίνουν στις 8 του Απρίλη.

Τιμή στον πολιτισμό της Κούβας

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών οργανώνει και φιλοξενεί σήμερα (6.30μμ) στην αίθουσα "Μιχ. Αβέρωφ" (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας) μια πολύ σημαντική εκδήλωση. Πρόκειται για εκδήλωση τιμής του πολιτισμού της αγωνιζόμενης Κούβας,που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κούβας και τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας.Θα μιλήσουν η πρέσβειρα της Κούβας Αννα Μαρία Γκονζάλες,ο πρόεδρος της ΕΕΛ Βάσος Γεωργίου και ο ζωγράφος Θανάσης Σπηλιοτόπουλος.Θα συμμετέχουν οι ηθοποιοί Κική Σταυροπούλου - Πέτρος Αυγερινός και ο κιθαρίστας Νίκος Μουργής.

Με την ευκαιρία να σημειώσουμε και την αυριανή εκδήλωση της ΕΕΛ, στον ίδιο χώρο (7μμ), προς τιμήν του Παύλου Πρόγια.Ομιλητές είναι ο Ευάγγελος Πασσιάς: "Η απλότητα και η απαλότητα στην ποίηση του Π. Πρόγια" και Γιάννης Θ. Σαλταβέρας: "Οδοιπορικό στη Λακωνία".

Δαφνοστεφανωμένος αθλητής
"Σεργιάνι" στην παράδοση

Αφιερωμένο στους λατρευτικούς - θρησκευτικούς χορούς είναι το "5ο Σεργιάνι στην Παράδοση",που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης Πειραιά σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού.Συγκεκριμένα, στις 31/3 (7μμ) στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στους λατρευτικούς χορούς των Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Στερεάς Ελλάδας, νησιών του Αιγαίου και Καπαδοκίας. Τραγουδούν οι: Αλέκος Κιτσάκης, Βασίλης Κολοβός, Μαρία Σκουλάξινου.Συμμετέχουν τα μουσικοχορευτικά συγκροτήματα των φορέων: "Κέντρου Ελληνικού Χορού και Λαϊκού Πολιτισμού", Δήμος Αλιβερίου, "Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων Καρδίτσας", "Εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού" κ. ά. Την εκδήλωση προλογίζει η επίκουρος καθηγήτρια Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Μηλίγκου - Μαρκαντώνη.Το πρόγραμμα παρουσιάζει η ηθοποιός Γεωργία Ζώη.

Ενδιαφέρουσες συζητήσεις
  • Με γενικό θέμα "Φόρμα και Λόγος",συνεχίζονται οι εκδηλώσεις για τα 20 χρόνια λειτουργίας του "Κέντρου Συλλογικής Καλλιτεχνικής Δραστηριότητας" στο νέο κτίριο της ΑΚΤΟ (Κραναού 3, πλ. Κουμουνδούρου). Σήμερα (7.30μμ) ο Μάνος Στεφανίδης θα μιλήσει με θέμα: "Ακαδημία Μοντερνισμού".
  • Στο αμφιθέατρο της ΑΚΤΟ (Αθηναϊκός Καλλιτεχνικός Τεχνολογικός Ομιλος) σήμερα (5μμ) ο Νίκος Κούνδουρος θα μιλήσει για την "Εικαστική αντίληψη του πλάνου".Για το έργο του Ν. Κούνδουρου θα μιλήσει η σκηνοθέτηςΜ. Ρεμούνδου,προβάλλοντας παράλληλα αποσπάσματα από ταινίες του, για τις οποίες ο δημιουργός θα συζητήσει με το κοινό.
  • Στις 3/4 (7.30μμ) στην ΑΚΤΟ, ο Θόδωρος Πάντος θα αναφερθεί στην "Προσέγγιση του έργου τέχνης".
Εκδήλωση "Σύγχρονης Εποχής"

Μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 6μμ, στο βιβλιοπωλείο "Σύγχρονη Εποχή" (Μαυροκορδάτου 3). Ο Κώστας Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,θα παρουσιάσει το συλλογικό έργο - βιβλίο του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών "Οι αλλαγές στην οικονομία και στην ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας".

Ανδριάντας Μακρυγιάννη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος ετέλεσε χτες τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Στρατηγού Μακρυγιάννη.Ο ανδριάντας φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιάννη Παππά,μετά από πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας και τοποθετήθηκε στη διασταύρωση των οδών Διονυσίου Αρεοπαγίτου και Βύρωνα.

Εκδόσεις ρωσικής πρωτοπορίας

Εβδομήντα πρωτότυπα βιβλία που παρουσιάζουν την εκδοτική δραστηριότητα της Ρωσίας στο χώρο της πρωτοπορίας των αρχών του αιώνα, εκτίθενται μέχρι τις 8 Απριλίου στην Εθνική Πινακοθήκη.Συμπεριλαμβάνονται αντιπροσωπευτικές εκδόσεις των φουτουριστικών, κονστρουκτιβιστικών και άλλων τάσεων στη λογοτεχνία, καθώς και μεμονωμένες πρωτοποριακές εκδόσεις λογοτεχνών. Ακόμη, παρουσιάζονται θεωρητικά κείμενα κριτικών, σύγχρονων των λογοτεχνών της πρωτοπορίας και περιοδικά με εξώφυλλα εικονογραφημένα από γνωστούς Ρώσους καλλιτέχνες. Τα βιβλία προέρχονται από τη βιβλιοθήκη της Μαρίας Τσαντάνογλου.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι προβολές των ταινιών Ρώσων πρωτοπόρων σκηνοθετών. Απόψε, (7μμ) ο κριτικός κινηματογράφου Αν. Παγουλάτος θα προλογίσει την ταινία "Απεργία" του Σ. Αϊζενστάιν.Είσοδος ελεύθερη.

Ετήσια πνευματική διάκριση

Ετήσια πνευματική διάκριση με την επωνυμία "Λογοτεχνικό Βραβείο των Δέκα" καθιέρωσε το 20χρονο περιοδικό "Σύγχρονη Σκέψη".Το φετινό βραβείο ομόφωνα απονέμεται στον Θεσσαλονικιό λογοτέχνη Γιώργο Βαφόπουλο,για την πολυδιάστατη προσφορά του στα Γράμματα και γενικότερα στον πνευματικό χώρο, με κορυφαία έκφρασή του το Βαφοπούλειο Ιδρυμα.Η απονομή θα γίνει σήμερα, στο θέατρο "Οραμα" (Εθνικής Αμύνης 58, Παπάγου).

Πόλεμος και Βυζάντιο

Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Το εμπόλεμο Βυζάντιο" πραγματοποιεί (28-30/3), το Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Σκοπός του συνεδρίου είναι να μελετήσει τον πόλεμο στο Βυζάντιο την εποχή των Νικηφόρου Φωκά και Βασιλείου Βουλγαροκτόνου.Εποχή που ο πόλεμος εναντίον Αράβων και Βουλγάρων παίρνει ολοκληρωτικό χαρακτήρα, οπότε αναπτύσσεται και η βυζαντινή πολεμική ιδεολογία. Πρόκειται για καινούριο θέμα, που θα μελετηθεί με βάση τις αφηγηματικές πηγές, αλλά και τα τεχνικά εγχειρίδια πολεμικής τέχνης, μερικά από τα οποία χρονολογούνται ακριβώς στην εποχή αυτή.

Ολυμπιακό Πνεύμα

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος,την Παγκόσμια Εκθεση Ολυμπιακών - Αθλητικών Γραμματοσήμων και Τεκμηρίων,στο Ζάππειο. Τη διοργάνωση της έκθεσης ανέλαβαν το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, τα ΕΛΤΑ, η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελληνική Φιλοτελική Ομοσπονδία και η Ελληνική Εταιρεία Ολυμπιακού - Αθλητικού Φιλοτελισμού. Μέχρι τις 6/4,το κοινό μπορεί να δει έργα 120 εκθετών από 26 χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και Ωκεανίας. Επίσης, παρουσιάζονται Ολυμπιακά Μετάλλια του 1896, εφημερίδες και καρτ - ποστάλ της εποχής.

Παράλληλα παρουσιάζεται, για δεύτερη φορά, η έκθεση του ΥΠΠΟ "Πνεύμα και Σώμα" (θα διαρκέσει μέχρι 8/4), για την οποία συμβάλλουν το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, ο Δήμος Αθηναίων, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το Μουσείο Βορρέ.

  • Με φωτογραφία, συνεχίζονται "Οι Τετάρτες των εκπλήξεων" που διοργανώνει η Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση.Σήμερα (8.30 μμ), στην αίθουσα "Κίνηση"(Υπατείας 1β και Μητροπόλεως) θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα:"Φωτογραφίες και εικαστικά, οριοθετήσεις και συσχετισμοί".Θα μιλήσουν οι:Κωστής Αντωνιάδης (ΤΕΙ - καθηγητής φωτογραφίας), Πέτρος Ζουμπουλάκης(ζωγράφος) και Χάρης Πρέσσας (ΤΕΙ - καθηγητής φωτογραφίας). Συντονίζει ο φωτορεπόρτερ Νίκος Αποστολόπουλος (Είσοδος ελεύθερη).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ