ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΣΤΟΠ στο ξεπούλημα του "Κοκκιναρά"

Εκανε δεκτή χτες αίτηση αναστολής του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας

Προσωρινό φραγμό στα σχέδια της Εκκλησίας για οικοπεδοποίηση του δασοκτήματος Κοκκιναρά έβαλε χτες το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με απόφασή του (136/96) το Τμήμα Αναστολών έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής που είχε υποβάλλει ο Σύνδεσμος Προστασίας Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ). Στις 12 Ιούνη 1996 το ΣτΕ θα συζητήσει την αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού που έχει προκηρύξει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας για την "αξιοποίηση" του δασοκτήματος.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι οι αναδασωτέες εκτάσεις αποτελούν ευαίσθητα και ευπαθή οικοσυστήματα που προστατεύονται από το Σύνταγμα και τους νόμους, για να διασφαλιστεί ο δημόσιος σκοπός της ομαλής και βέβαιης αναγέννησής τους ως δασικών οικοσυστημάτων. Επίσης θεωρεί ότι, οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να παρακωλύσει την επίτευξη του δημόσιου αυτού σκοπού, απειλεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο φυσικό περιβάλλον που δικαιολογεί τη χορήγηση αναστολής.

Η Εκκλησία της Ελλάδας στις αρχές του χρόνου είχε προκηρύξει διαγωνισμό "αξιοποιήσεως αγροδασοκτήματος Κοκκιναρά Πεντέλης". Η υποβολή των προσφορών θα γινόταν την Πρωταπριλιά. Στην ουσία όμως η Εκκλησία "έβγαζε στο σφυρί" 3.747 στρέμματα δασικής έκτασης, η οποία μετά την πυρκαγιά του 1982 είχε κηρυχτεί αναδασωτέα.

Στις 29-2-96 μάλιστα, το υπουργείο Γεωργίας με έγγραφό του προειδοποιούσε την Ιερά Σύνοδο ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί επειδή η έκταση αυτή έχει κηρυχτεί αναδασωτέα. Επίσης την καλούσε να ματαιώσει το διαγωνισμό διότι ο πλειοδότης αν αποσκοπεί σε οτιδήποτε πέραν της αναδάσωσης θα υποστεί ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Οπως έχει γράψει επανειλημμένα ο "Ρ", η Εκκλησία της Ελλάδας γνωρίζει ότι πρόκειται για μη οικοδομήσιμη έκταση και καλεί, μέσω της προκήρυξης του διαγωνισμού, τον πλειοδότη να βρει τρόπο να παρακάμψει το νόμο. Στην προκήρυξη αναφέρεται ότι "λόγω της αναφερθείσης εδαφολογικής καταστάσεως του κτήματος διά την αξιοποίησίν του θα απαιτηθούν διαδικασία προς χαρακτηρισμόν του, άδεια από δημοσίους αρχάς και προεδρικά διατάγματα. Ταύτα πάντα θα πραγματοποιηθούν αποκλειστικώς μόνον με ενέργειες και δαπάνας του ανακηρυχθησομένου πλειοδότου". Επίσης δεν παραβλέπεται και το οικονομικό συμφέρον της Εκκλησίας αφού, όπως προκύπτει από το κείμενο της προκήρυξης, η αμοιβή της θα είναι "κατ' αξίαν και επιφάνεια... μετά την αφαίρεσιν των κοινοχρήστων χώρων".

Το 1958 η Εκκλησία είχε πουλήσει την έκταση αυτή στον οικοδομικό συνεταιρισμό "Το Αργεννον" αντί εννέα εκατομμυρίων. Σήμερα η Εκκλησία αμφισβητεί το τωρινό ιδιοκτησιακό καθεστώς διότι το Εφετείο Αθήνας με απόφασή του το 1966 ακύρωσε το συμβόλαιο μεταβίβασης, ενώ άλλη ακυρωτική απόφαση ήρθε το 1973 από τον Αρειο Πάγο. Η σημερινή αξία αυτών των στρεμμάτων είναι 475 εκατομμύρια, σύμφωνα με έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας (12-9-95).

Ομως το οικονομικό αλισβερίσι είναι μεγαλύτερο, αφού το 1994 ελβετική εταιρία πρόσφερε 110 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά της περιοχής, στην οποία θα "δημιουργούσε" οικισμό για "Ελληνες υψηλού οικονομικού και πνευματικού επιπέδου...". Η επένδυση της εταιρίας θα ήταν της τάξης των 1,7 δισ. δολαρίων.

Σήμερα στις 11 το πρωί ο ΣΠΑΠ διοργανώνει συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο"Τιτάνια". Στις 6.30 το βράδυ η Επιτροπή Ειρήνης Αμαρουσίου διοργανώνει στα γραφεία της (Μιλτιάδου 4) συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια της Εκκλησίας.

ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Στόχος των ΗΠΑ ο ελληνικός τουρισμός

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ. Η κυβέρνηση αρκείται σε ...αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι τις επόμενες 30 μέρες θα διευθετηθεί το θέμα!

Εκβιαστική παρέμβαση των Αμερικανών ιμπεριαλιστών αποτελούν οι δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών των ΗΠΑ ότι το αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας. Στόχος της παρέμβασης αυτής, είναι να πληγεί ο ελληνικός τουρισμός και η ελληνική οικονομία, με απώτερο σκοπό να ελέγξουν οι Αμερικανοί τις εξελίξεις και να "συμμορφώσουν" την ελληνική κυβέρνηση.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ,με την προσθήκη ότι οι προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού, καθώς και η υπό έκδοση οδηγία με ανάλογο περιεχόμενο, συνιστούν απροκάλυπτη παρέμβαση των Αμερικανών στο εσωτερικό της χώρας μας. "Οι ισχυρισμοί του Αμερικανού υπουργού είναι εντελώς αβάσιμοι, αφού το αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι ασφαλές, ενώ κατά γενική ομολογία η "Ολυμπιακή" είναι η ασφαλέστερη αεροπορική εταιρία του κόσμου", τονίζεται στην ερώτηση και προστίθεται: "Γίνεται φανερό, λοιπόν ότι η αμερικανική παρέμβαση έχει στόχο τον ελληνικό τουρισμό και έτσι καταφέροντας ένα πλήγμα στην οικονομία της χώρας προσπαθούν να ελέγξουν τις εξελίξεις και να "συμμορφώσουν" την ελληνική κυβέρνηση".

"Κι αν οι Αμερικανοί και οι άλλοι ιμπεριαλιστικοί κύκλοι "κάνουν τη δουλιά τους" - υπογραμμίζεται - το ζήτημα είναι αν θα βρεθεί επιτέλους μια ελληνική κυβέρνηση που θα βγάλει τα εξόφθαλμα συμπεράσματα και θα υπερασπιστεί την εθνική ανεξαρτησία και αξιοπρέπεια. Πολύ περισσότερο μάλιστα, που η τελευταία αμερικανική πρόκληση εκδηλώθηκε την περίοδο που η χώρα μας τιμούσε την 175η επέτειο της Επανάστασης του 1821, ενώ την ίδια στιγμή περίσσευαν οι μεγαλόστομες δημοκοπίες της κυβέρνησης και των άλλων αστικών πολιτικών κομμάτων. Οι δυνάμεις αυτές έχουν πεδίον δόξης λαμπρόν, προκειμένου να αποδείξουν την ειλικρίνεια των μηνυμάτων τους με την ευκαιρία της εθνικής επετείου".

Ο Ορ. Κολοζώφ ρωτά τους υπουργούς Μεταφορών - Επικοινωνιών και Εξωτερικών ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά και αποτελεσματικά η νέα αμερικανική προκλητική παρέμβαση.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αρκείται σε... αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι τις επόμενες 30 μέρες θα διευθετηθεί το θέμα. Την αισιοδοξία αυτή εξέφρασε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,μετά τη συνάντησή της με τον Αμερικανό πρέσβη Τ. Νάιλς,αν και νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας είχε ανακοινώσει ότι ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης σε συνάντησή του με τον Τ. Νάιλς, απλώς εξέφρασε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης "ότι πρέπει να αρθεί η ανακοίνωση" του Αμερικανού υπουργού.

Ο Μ. Εβερτ,που συναντήθηκε χτες με επιχειρηματίες του τουρισμού, κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να ζητήσει αμέσως εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρέσβη, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης Αμερικανών εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα, για επανέλεγχο των μέτρων ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Χρειάζονται διπλά γάντια στα χειρουργεία

Τα χειρουργικά γάντια από καουτσούκ δεν προστατεύουν από τον ιό του ΕΪΤΖ. Μια στις τρεις περιπτώσεις, τα διαπερνούν ιοί που έχουν το μέγεθος του ιού του ΕΪΤΖ ή αυτού της ηπατίτιδας.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ομάδα Αμερικανών ερευνητών, ύστερα από σχετική μελέτη. Σύμφωνα με τον γιατρό Τζόρνταν Φινκ,επικεφαλής του Τμήματος Αλλεργιολογίας, του Ιατρικού Κολεγίου του Ουινσκόνσιν, "οι γιατροί, οι νοσοκόμες και οι θεραπεύτριες που έχουν αμυχές ή αλλοιώσεις στο δέρμα των χεριών τους πρέπει να φοράνε τουλάχιστον δυο ζευγάρια γάντια, γιατί τα γάντια αυτά έχουν μικροσκοπικές οπές, από τις οποίες μπορεί να περάσουν οι ιοί". Ο Τζ. Φινκ, πάντως, επισήμανε ότι "όσοι δεν έχουν προβλήματα στην επιδερμίδα των χεριών τους δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο, γιατί το δέρμα είναι η καλύτερη ασπίδα εναντίον των ιών".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Συνεχίζουν τις απεργίες οι εργαζόμενοι

Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας στη χτεσινή κοινή συνέλευση των συλλόγων τους αποφάσισαν να συνεχίσουν τις επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες τους.

Στην απόφαση αυτή οι εργαζόμενοι οδηγήθηκαν μετά την απόρριψη από τον υπουργό Υγείας Αν. Πεπονή και της τελευταίας συμβιβαστικής πρότασης των ΔΣ των σωματείων του υπουργείου. Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι "η διάταξη που θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των υπαλλήλων του υπουργείου είναι υπογεγραμμένη από το Γενάρη του 1996 από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς". Η σημερινή πρόταση του υπουργού, συνεχίζουν, μειώνει την οικονομική παροχή κατά 20%.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χωρίς άδεια τα ακτινολογικά εργαστήρια

Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης μετά από έρευνα που διεξήχθη από επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία διαπίστωσε πως όλα τα ακτινολογικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης, δημόσια και ιδιωτικά, λειτουργούν χωρίς άδεια και χωρίς να πληρούν τους απαραίτητους όρους ασφάλειας για ασθενείς και εργαζόμενους.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία, που αφορούσε τη λειτουργία του Ακτινολογικού Τμήματος του Ψυχιατρικού Ιδρύματος της Πέτρας Πιερίας. Οταν διαπιστώθηκε παράβαση στον τρόπο και τους όρους λειτουργίας του, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Α. Καπόλας, διέταξε έρευνα στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας όλων των ακτινολογικών εργαστηρίων. Σύμφωνα με το πόρισμα, όλα τα εργαστήρια στερούνται της απαραίτητης άδειας από την αρμόδια Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, ενώ εξακριβώθηκε και πλήρη έλλειψη μέτρων ασφάλειας και συντήρησης. Να σημειωθεί πως και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και τα συνδικαλιστικά τους όργανα επανειλημμένα έχουν καταγγείλει τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στα ακτινολογικά εργαστήρια, των οποίων ο εξοπλισμός είναι συνήθως ξεπερασμένης τεχνολογίας αρκετών δεκαετιών.

Η δίωξη ασκήθηκε σε βαθμό κακουργήματος για τις ευθύνες έκθεσης των ασθενών σε ακτινοβολίες χωρίς προστασία και σε βαθμό πλημμελήματος για την ανυπαρξία των απαραίτητων αδειών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ