ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ
Χρωστά στους εργαζόμενους από το '94!

Αρκετοί εργαζόμενοι έχουν διωχτεί απ' τα σπίτια τους, γιατί δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο

Σε απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική κλινική "Ασκληπιείον Αθηνών",στους οποίους ο εργοδότης Α. Παπαδάτος οφείλει τους μισθούς αρκετών μηνών, που φτάνουν μέχρι και το Νοέμβρη ή το Δεκέμβρη του '94!

Το πρόβλημα με την καταβολή των μισθών ξεκίνησε το Νοέμβρη του '94, όταν ο εργοδότης - επικαλούμενος οικονομικές δυσκολίες - ζήτησε απ' τους εργαζόμενους να μην πληρωθούν για δυο μήνες, με την υπόσχεση ότι τους δυο μισθούς θα τους κατέβαλε αμέσως μετά. Οι μήνες περνούσαν και ο εργοδότης όχι μόνο ανέβαλε συνεχώς να καταβάλει τις οφειλές του, αλλά απειλούσε με απόλυση και όποιον εργαζόμενο διαμαρτυρόταν γι' αυτό. Το Σεπτέμβρη του '95 ο εργοδότης άφησε και πάλι απλήρωτους τους εργαζόμενους, ενώ για το Νοέμβρη και Δεκέμβρη τους πλήρωσε και πάλι με "έναντι". Ετσι μόνο στις νοσηλεύτριες, πέρα από το υπόλοιπο προσωπικό, οφείλει από 800 χιλιάδες δρχ. ως 1,6 εκατ. δραχμές σε κάθε μια.

Δε σταμάτησε μόνο εδώ. Ολο το '94 και το '95 παρουσίαζε στο ΙΚΑ πλαστά μισθολόγια, δηλαδή μικρότερους μισθούς απ' αυτούς που πραγματικά κατέβαλε, ώστε να πληρώνει μικρότερες ασφαλιστικές εισφορές. Η απάτη ανακαλύφτηκε τυχαία, όταν κάποιες εργαζόμενες προσέφυγαν στο ΙΚΑ για ένσημα που τους έλειπαν. Με ενέργειές του το ΙΚΑ ακύρωσε τα προηγούμενα πλασματικά ένσημα και κατακύρωσε τα πραγματικά στους εργαζόμενους.

Τα τρία τελευταία χρόνια ο Α. Παπαδάτος έχει προχωρήσει στη δημιουργία θυγατρικών εταιριών, μέσα στην ίδια την κλινική, όπως π. χ. την "Κέντρο Υψηλής Ερευνας ΑΕ",στην οποία ανήκει όλο το διαγνωστικό τμήμα (αξονικός τομογράφος, υπέρηχοι, αγγειογράφος κτλ.), που είναι και το πιο κερδοφόρο. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι ότι στόχος του είναι το κλείσιμο της κλινικής και η διατήρηση μόνο των κερδοφόρων αυτών τμημάτων, στα οποία δεν εμφανίζεται σαν μέτοχος ο ίδιος, αλλά η γυναίκα και τα παιδιά του.

Οπως καταγγέλλει η Σ. Σίψα,μέλος της διοίκησης του Επιχειρησιακού Σωματείου, "ο εργοδότης ποτέ δεν τήρησε ούτε τις συλλογικές συμβάσεις, ούτε την εργατική νομοθεσία. Για παράδειγμα εγώ δούλευα επί ένα χρόνο στον κλίβανο, αρκετές φορές και 17 ώρες την ημέρα, χωρίς να μου πληρώνει ούτε επιδόματα (με παρουσίαζε απλή νοσηλεύτρια), ούτε τις υπερωρίες. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σε αρκετούς συναδέλφους τούς έχουν κάνει εξώσεις, γιατί δεν είχαν να πληρώσουν".

ΦΑΡΜΑΚΟ
Θα παρθούν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα;

Ερώτηση των Σπ. Στριφτάρη και Γερ. Αραβανή για το πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Γερ. Αραβανής κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εμπορίου και Υγείας - Πρόνοιας σχετικά με το πακέτο μέτρων (λίστα, μείωση ποσοστού κέρδους φαρμάκων... κυρίως) για τον τομέα του φαρμάκου που ετοιμάζει εδώ και μήνες η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα οι βουλευτές του Κόμματος ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς "αν θα πάρουν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα και αν θα προωθήσουν μέτρα που θα ικανοποιούν τα δίκαια αιτήματα των ασφαλισμένων, των φαρμακοποιών και γενικότερα των πιο αδυνάτων οικονομικά ομάδων που πλήττονται στον τομέα των φαρμάκων, μέτρα που να εξασφαλίζουν ποιοτικά καλό και προσιτό οικονομικά φάρμακο για τον ελληνικό λαό;".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι "η κυβέρνηση προωθώντας από τη μια συναντήσεις με φορείς του χώρου για την εξασφάλιση κάποιας αποδοχής ή ανοχής των μέτρων αυτών, εντείνει στο έπακρο την προπαγάνδα της, προσπαθώντας μέσω των ΜΜΕ και των στελεχών της, να πείσει τον ελληνικό λαό ότι καταναλώνει φάρμακα όσα σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης και ότι η υποτιθέμενη αυτή μεγάλη κατανάλωση είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τα οικονομικά προβλήματα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και για τη νοσηρότητα που παρατηρείται".

Στην πραγματικότητα, επισημαίνουν, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες με τη χαμηλότερη κατανάλωση φαρμάκων. Συγκεκριμένα, τα τελευταία οκτώ χρόνια η κατανάλωση φαρμάκων αυξήθηκε ελάχιστα, παρά τη γήρανση του πληθυσμού, αντίθετα πολλαπλασιάστηκε το κόστος σαν αποτέλεσμα της κατακόρυφης ανόδου των τιμών, που επέβαλε η ασυδοσία των πολυεθνικών του κλάδου με τις ευλογίες πρώτα της κυβέρνησης της ΝΔ και τώρα του ΠΑΣΟΚ.

Η προώθηση των μέτρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση, καταλήγουν στο κείμενο της ερώτησης οι βουλευτές του Κόμματος, θα κάνουν ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες λειτουργίας χιλιάδων φαρμακείων. Θα φορτώσουν νέα οικονομικά βάρη στους ασφαλισμένους που θα αναγκαστούν να πληρώνουν εξαιτίας της λίστας, ενώ παράλληλα δε θα θίξουν τα τεράστια υπερκέρδη των πολυεθνικών του φαρμάκου και των ντόπιων μεταπρατών που θησαυρίζουν. Αντίθετα η παραγωγή των μικρών ελληνικών επιχειρήσεων θα συνεχίζει να καταρρέει.

Ολομέλεια της ΔΗΠΑΚ Γιατρών

Η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών" καλεί τα μέλη και τους φίλους της σε Ολομέλεια στις 4.4.1996 στα γραφεία της ΕΙΝΑΠ, Μάρνη 30, 7ος όροφος και ώρα 9 μμ.

Θέμα της Ολομέλειας είναι οι εκλογές στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, που θα γίνουν στις 26-27 Μάη 1996.

Βασανιστικά προβλήματα στα Ταμεία

Αρχισε χτες το Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ

Απουσία μέσων πληροφορικής, δαιδαδώλης πολυνομία και πολυπλοκότητα των διαδικασιών, έλλειψη αναλογιστικών μελετών και ανυπαρξία κατά κανόνα αξιόπιστων μητρώων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, συνθέτουν τη λειτουργική εικόνα των ασφαλιστικών ταμείων, όπως τονίστηκε χτες στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Κοινωνικής Ασφάλισης (ΠΟΠΟΚΠ) - πλην του ΙΚΑ.

Επίσης πολλά Ταμεία μέχρι πρότινος λειτουργούσαν με λιγότερο από το μισό προβλεπόμενο προσωπικό. Οι πρόσφατες προσλήψεις με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, έδωσαν μια "ανάσα", αλλά οι χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια για πολλά χρόνια προσλήψεις, η μεταφορά άλλων υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες και η έλλειψη στοιχειώδους εκπαίδευσης έχουν στερήσει από τα Ταμεία τη δυνατότητα να έχουν εξειδικευμένο προσωπικό. Στις χαμηλές αποδοχές των εργαζομένων αντιστοιχούν ετήσιες αυξήσεις, αν αφαιρεθούν οι κρατήσεις εισφορών, κατά 1,6% από τις συνολικές αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Σαλαγιάννης υπογράμμισε ότι η Κοινωνική Ασφάλιση θα αποτελέσει μελλοντικά το πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της "κοινωνίας αλληλεγγύης" και του "κοινωνικού δαρβινισμού". Η μελέτη του ΙΟΒΕ - αν και ο Ν. Σαλαγιάννης δεν την κατονόμασε - "υπακούει στον κοινωνικό δαρβινισμό και ανοίγει την πίσω πόρτα στην ιδιωτική ασφάλιση". Αλλά, παρά ταύτα, θα αποτελέσει στοιχείο του περίφημου κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό, τώρα, που, όπως είπε, "δεν επίκειται κανένα νομοσχέδιο".

Χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ μετέφερε στο συνέδριο ο Δ. Αγκαβανάκης,μέλος του Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ, ο οποίος τόνισε ότι ο καλύτερος διάλογος γίνεται με αγώνες που επιβάλλουν λύσεις.

Εκλογές συνταξιούχων του ΤΕΒΕ

Την Κυριακή, 31 Μάρτη, αρχίζουν οι εκλογές και θα συνεχιστούν για τρεις ακόμα μέρες - 1, 2, 3 Απρίλη - στην Ενωση Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Αθήνας και Περιχώρων.

Στις εκλογές παίρνουν μέρος δύο παρατάξεις: Η "Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία", με επικεφαλής το Χρ. Τριάντη και η "Ανεξάρτητη".Οι εκλογές θα γίνουν στα γραφεία της Ενωσης, οδός Σωκράτους 43, 4ος όροφος απ' τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το βράδυ. Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, πρέπει οι συνταξιούχοι να έχουν μαζί τους την απόδειξη σύνταξης της Τράπεζας και την αστυνομική ταυτότητα.

Η "Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία" καλεί τους συνταξιούχους να την υπερψηφίσουν, γιατί η ανάδειξή της σε πρώτη δύναμη αποτελεί εγγύηση για τον αγωνιστικό προσανατολισμό της Ενωσης.

Συνέλευση της Πανηπειρωτικής

Η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας γίνεται την Κυριακή, 31 Μάρτη 1996, στο Πνευματικό Κέντρο των Ηπειρωτών (Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, Αθήνα) και ώρα 8 μμ.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η συνέλευση θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, 7 Απρίλη 1996, στον ίδιο χώρο και ώρα.

Αιωρούμενα σωματίδια "πνίγουν" τη Θεσσαλονίκη

Το κυριότερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης είναι η παρουσία και η αυξημένη συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Αυτά δηλώνει στο "Τεχνογράφημα", δημοσιογραφικό όργανο του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος, καθηγητής Θ. Κουϊμτζής.

Προσθέτει ακόμα πως τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πάρα πολύ επικίνδυνα για την υγεία, δεδομένου ότι και το αναπνεύσιμο ποσοστό των αιωρούμενων σωματιδίων της Θεσσαλονίκης ξεπερνάει το ανώτατο επιτρεπτό όριο που έχει θεσπίσει η ΕΟΚ. Δηλαδή, ενώ για τα ολικά αιωρούμενα σωματίδια σε ετήσια βάση το ανώτερο επιτρεπτό όριο είναι 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τα ολικά αιωρούμενα σωματίδια της Θεσσαλονίκης κυμαίνονται σε ετήσια βάση από 200 - 300 μικρογραμμάρια περίπου. Αυτό οφείλεται, σύμφωνα με τον Θ. Κουϊμτζή, στο μικρό αερισμό της πόλης, λόγω του χωροταξικού της σχεδιασμού. Επίσης, όπως επισημαίνει ο καθηγητής, η Θεσσαλονίκη έχει 40% σε ετήσια βάση ποσοστό άπνοιας, που σημαίνει πως ό,τι εκπέμπεται δε διασκορπίζεται.

Εθελοντικές αιμοδοσίες

Αιμοδοσία οργανώνει αύριο ο Δήμος Κορυδαλλού. Η αιμοδοσία θα γίνει στο χώρο του Συμβουλευτικού Σταθμού του δήμου, στην πλατεία Παγκοσμίου Ειρήνης (πρώην πλατεία Μέμου) και τις ώρες 9 π.μ. ως 13.30 μ.μ.

Ομαδική εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών του ΕΚΑΒ στη μνήμη του Γ. Γεννηματά, που θα γίνει στο χώρο των Επειγόντων Εξωτερικών Ιατρείων του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Αθήνας. Η αιμοδοσία γίνει τη Δευτέρα, 1 Απρίλη, από τις 10 π.μ. - 7 μ.μ. και την Τρίτη και Τετάρτη (2 και 3 Απρίλη) από τις 8.30 π.μ. - 7 μ.μ.

Ανακάλυψη για το διαβήτη

Ανακάλυψη - σωτηρία για εκατομμύρια διαβητικούς σε όλο τον κόσμο, έκαναν ξένοι ερευνητές. Συγκεκριμένα με τη χορήγηση "ακαρβόζης", κατόρθωσαν να αποτρέψουν την εκδήλωση της αρρώστιας σε άτομα υψηλού κινδύνου, τα οποία σώθηκαν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τις άλλες σοβαρές επιπλοκές του διαβήτη.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Κέντρου Ερευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Διαβήτη, Σωτ. Ράπτης.

Τα μέτρα της κυβέρνησης θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολες τις συνθήκες λειτουργίας των φαρμακείων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ