ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Απαγόρευσαν τις εξαγωγές μετά τον πανικό}

"ΤΡΕΛΕΣ ΑΓΕΛΑΔΕΣ"
Απαγόρευσαν τις εξαγωγές μετά τον πανικό
Η Κομισιόν αποφάσισε χτες γενική απαγόρευση εξαγωγών από τη Μ. Βρετανία ζώντων βοοειδών, βοδινού κρέατος και όλων των παραγώγων, ενώ αποκαλύπτονται επικίνδυνα παιχνίδια των εταίρων του Διευθυντηρίου και της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Εκρηκτικές διαστάσεις, που φθάνουν στα όρια του πανικού, προσλαμβάνει το πρόβλημα με τις "τρελές αγελάδες", ενώ χτες η Επιτροπή της ΕΕ αποφάσισε, επιτέλους, να επιβάλει απαγόρευση εξαγωγών ζώντων ζώων, βοδινού κρέατος και των παραγώγων του από τη Μ. Βρετανία, όπου φαίνεται να έχει πάρει διαστάσεις η ασθένεια, προς όλον τον κόσμο. Η ανησυχία και η αγανάκτηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης εντείνεται, καθώς αποκαλύπτεται και η εγκληματική στάση των υπευθύνων της Μ. Βρετανίας και άλλων χωρών του Διευθυντηρίου της ΕΕ και της Επιτροπής, που, ενώ γνώριζαν από χρόνια την προσβολή των βοοειδών στη Μ. Βρετανία, όσο και τις πιθανές επιπτώσεις στους ανθρώπους, όχι μόνον δεν πήραν κανένα προληπτικό μέτρο, αλλά και αποσιώπησαν το πρόβλημα. Ετσι, στο όνομα των μεγάλων συμφερόντων και της κερδοσκοπίας των πολυεθνικών τροφίμων, άφησαν ανυπεράσπιστους τους καταναλωτές!

Τις ευθύνες αυτές κατάγγειλε, χτες, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης, με παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάλεσε το ΕΚ να καταγγείλει τις παραλείψεις και τις ευθύνες όλων των παραγόντων, βρετανικών και κοινοτικών, που ανέχθηκαν, αν δεν υπέθαλψαν, το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Επίσης, ενόψει της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ζήτησε την επιβολή περιορισμών και ελέγχων στην ασύδοτη λειτουργία της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς και του λυσσαλέου ανταγωνισμού και του κυνηγητού του κέρδους. Το ΕΚ πρέπει "να χτυπήσει καμπάνα" ότι ο τρόπος λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς αποδεικνύεται ανάλογος με "τον μύθο του μαθητευόμενου μάγου", σημείωσε ο κομμουνιστής ευρωβουλευτής.

Τελικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - μπροστά στον θόρυβο που ξεσηκώθηκε και που είχε σαν αποτέλεσμα να απαγορευτούν, μονομερώς, από όλες τις χώρες της ΕΕ οι εισαγωγές βοδινού κρέατος από τη Μ. Βρετανία - αποφάσισε χτες να απαγορεύσει τις βρετανικές εξαγωγές βοοειδών σ' όλο τον κόσμο με αντάλλαγμα, βεβαίως, "να συνδράμει τη βιομηχανία βοδινού κρέατος που αντιμετωπίζει κρίση". Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομισιόν θεωρεί τα μέτρα για απαγόρευση εξαγωγών ζώντων ζώων, βοδινού κρέατος και των παραγώγων προϊόντων του - και με τα όσα αναφέρονται - ως "μέτρα προσωρινά, προληπτικής φύσεως"! Μάλιστα, κάτω από την πίεση των τεράστιων συμφερόντων της Μ. Βρετανίας και των πολυεθνικών, σε ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η Επιτροπή, που προχτές δήλωνε ότι δε θα αποζημιώσει τους Βρετανούς, προφανώς γιατί τους θεωρούσε υπεύθυνους που δεν πήραν μέτρα για εξάλειψη της νόσου, χτες δήλωσε "έτοιμη να εξετάσει μέτρα συνδρομής προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με τεχνικούς ή οικονομικούς τρόπους, στη βάση της βρετανικής πρότασης και σε συνεργασία με την Κομισιόν"...

Κι ενώ οι καταναλωτές ανησυχούν, μένοντας χωρίς υπεύθυνη ενημέρωση από τις κατά τόπους κυβερνήσεις - και στη χώρα μας - αλλά και από τις αρμόδιες για τη δημόσια υγεία υπηρεσίες της ΕΕ, μόλις χτες... η Επιτροπή ανακοίνωσε τη"σύσταση ειδικής ομάδας επιστημόνων εμπειρογνωμόνων για την ασθένεια των"τρελών αγελάδων", οι οποίοι, όπως αναφέρεται, θα επικεντρώσουν την εργασία τους στο ενδεχόμενο μετάδοσης της ασθένειας στον άνθρωπο, στον έλεγχο της ασθένειας και την αναθεώρηση των δεδομένων"!

Σχετικά με τις επιπτώσεις από τυχόν κατανάλωση κρέατος ή προϊόντων από ζώα προσβλημένα από την ασθένεια της "σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας" και την, τυχόν, μετάδοση της νόσου στον άνθρωπο, οι απόψεις ειδικών και μη αλληλοσυγκρούονται. Κανένας, ωστόσο, δεν μπορούσε να βεβαιώσει αν υπάρχει συσχέτιση της ασθένειας στα ζώα με την ασθένεια την επονομαζόμενη "σύνδρομο Κρόιτσενφελντ Γιάκομπ" των ανθρώπων, αλλά ούτε και αν μεταδίδεται η ασθένεια από τα βοοειδή σε άλλα είδη ζώων. Τέλος, η ανησυχία των καταναλωτών στη χώρα μας εντείνεται και από το γεγονός ότι με την απελευθέρωση των αγορών στα πλαίσια της ΕΕ οι αρμόδιες υπηρεσίες (της χώρας) αδυνατούν να ελέγξουν τις εισαγωγές και να εμποδίσουν τη διακίνηση τυχόν εισαχθέντων από τη Μ. Βρετανία βοδινών κρεάτων. Ετσι, η απαγόρευση των εισαγωγών, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σχετική μόνον αξία έχει...

Ανησυχούν οι καταναλωτές

Νιώθουν ανυπεράσπιστοι, ενώ η ζήτηση βοδινού κρέατος, σύμφωνα με εκτιμήσεις των κρεοπωλών, μειώθηκε κατά 80%!

Στο μεταξύ και χτες οι κτηνιατρικές υπηρεσίες του υπουργείου Γεωργίας συνέχισαν το "κυνήγι" για την ανεύρεση ποσοτήτων βοδινού κρέατος αγγλικής προέλευσης, σε μια προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα... Ετσι χτες στην Αθήνα δεσμεύτηκαν άλλοι 20 τόνοι βόειου κρέατος που ήρθαν στη χώρα μας από τη Μ. Βρετανία. Η ποσότητα αυτή βρέθηκε στα ψυγεία "Ταϋγετος". Οπως δήλωσε ο υφυπουργός Γεωργίας Απ. Φωτιάδης, ήδη 55 συνεργεία ψάχνουν σε ολόκληρη τη χώρα για να ανακαλύψουν τις υπάρχουσες ποσότητες "ύποπτων" αγγλικών κρεάτων. Πάντως μέχρι τώρα, δεσμεύσεις έγιναν μόνο στην Αθήνα και φτάνουν συνολικά τους 40 τόνους, ενώ ο υφυπουργός Γεωργίας παραδέχτηκε και χτες πως δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον όγκο των εισαγωγών βόειου κρέατος από τη Μ. Βρετανία. Ο θόρυβος που ξεσηκώθηκε σχετικά με τις "τρελές αγελάδες" έχει από ότι φαίνεται, σοβαρό αντίκτυπο και στους Ελληνες καταναλωτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των κρεατεμπόρων η ζήτηση βοδινού κρέατος έπεσε κατακόρυφα την τελευταία βδομάδα και φτάνει μέχρι 80% στη λιανική, ενώ στη χοντρική, η μείωση φτάνει το 30%. Επίσης, οι κρεοπώλες τόνιζαν χτες, πως δεν υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση από το κράτος, ώστε να πάψει η ανησυχία του καταναλωτικού κοινού, που νιώθει ανυπεράσπιστο, μπρος σ' αυτά που συμβαίνουν.

Στις άλλες χώρες

Εκτός από την Ελλάδα τα θέμα των τρελών αγελάδων συνεχίζει να δημιουργεί αναστάτωση και ανησυχία και στις υπόλοιπες χώρες τις ΕΕ καθώς και σε Τρίτες χώρες. Στη Γαλλία για παράδειγμα, η μείωση του βοδινού κρέατος μειώθηκε από την αρχή της βδομάδας κατά 35% και στην Ιταλία κατά 40%. Επίσης, η Γαλλία για να καθησυχάσει τους καταναλωτές της καθιέρωσε μια τρίχρωμη ετικέτα για το γαλλικό κρέας την οποία όλοι οι κρεοπώλες είναι υποχρεωμένοι να βάζουν στα γαλλικά κρέατα, παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπει η ΕΕ. Την "παράσταση" όμως έκλεψε, χτες, η Αλβανία, ανακοινώνοντας την απαγόρευση των εισαγωγών βοδινού κρέατος από τις χώρες της ΕΕ και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να αποφύγει τον κίνδυνο να φτάσει στις αγορές της, βρετανικό κρέας, που βρίσκεται ήδη στις χώρες αυτές.

"Εξελισσόμενο έγκλημα"

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Βασ. Εφραιμίδη, στη συζήτηση που έγινε χτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Με αφορμή το θέμα των "τρελών αγελάδων", που συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδης τόνισε τα παρακάτω:

"Η ασθένεια των "τρελών αγελάδων", που μπορεί να μεταδίδεται και στον άνθρωπο και μπορεί να προκαλεί θανατηφόρο εγκεφαλική προσβολή, συνιστά όχι απλά κάποιο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, αλλά κυριολεκτικά εξελισσόμενο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Τα πρώτα σήματα κινδύνου για το διπλό αυτό φαινόμενο εμφανίστηκαν πριν δέκα χρόνια με τεκμηριωμένες επιστημονικές ανακοινώσεις, που ανίχνευσαν και επισήμαναν τις αιτίες. Ανάμεσα σ' αυτές είναι η διακοπή της αλυσίδας φυσιολογικής διατροφής, ανάπτυξης και αναπαραγωγής των βοοειδών. Κι αυτό έγινε με την επέμβαση μεγαθηριακών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων στη Βρετανία - ίσως και αλλού - για να πετύχουν το μέγιστο αποτέλεσμα παραγωγής και ανταγωνισμού, τη διαφημιζόμενη - ασύδοτη - ελεύθερη αγορά και την αποκόμιση του μέγιστου κέρδους, χρησιμοποιώντας για τη διατροφή των βοοειδών ακατάλληλες και μολυσμένες τροφές, που προκάλεσαν και την ασθένεια.

Αυτά είναι βεβαιωμένα και τεκμηριωμένα - συνέχισε ο Β. Εφραιμίδης - από ειδικές επιστημονικές επιτροπές και όργανα. Υπεύθυνοι ως άμεσοι ηθικοί αυτουργοί είναι τα επιχειρηματικά συγκροτήματα που επιδόθηκαν σ' αυτή την εγκληματική επιχείρηση. Επίσης, υπεύθυνοι και ηθικοί αυτουργοί είναι η βρετανική κυβέρνηση και οι αρχές, που παρά τα εκτεταμένα κρούσματα ασθένειας των "τρελών αγελάδων" και τις διαπιστωμένες περιπτώσεις μετάδοσής της στον άνθρωπο δεν επενέβησαν άμεσα και δραστικά για την άρση της αιτίας, από ύποπτο υπολογισμό οικονομικού - πολιτικού κόστους και της μη αντίθεσης με τα συγκροτήματα συμφερόντων. Υπεύθυνη είναι ακόμα και η Κομισιόν, γιατί και αυτή ήταν ενήμερη από τις αρχές το '90 για το εξελισσόμενο έγκλημα. Δεν κατήγγειλε, δεν επενέβη έστω και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, για να τερματίσει την κατάσταση με δραστικά μέτρα. Αντί για αυτά έρχεται τώρα ο επίτροπος, "κατόπιν εορτής" και επικαλείται τη γνωμοδότηση της αρμόδιας κτηνιατρικής υπηρεσίας, που ρητά αποφαίνεται για τις αιτίες και από αυτό το φαινόμενο. Τα όσα ανακοινώθηκαν τελευταία, όμως, είναι πρόσκαιρα, αφού εξαγγέλθηκαν κάποια προσωρινά μέτρα απαγόρευσης εξαγωγών βοοειδών και υποπροϊόντων τους από τη Βρετανία στο χώρο της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν στην αναζήτηση μεθόδων και τρόπων αποζημίωσης από την απαγόρευση των εξαγωγών και τη σφαγή εκατομμυρίων βοοειδών. Κι όλα αυτά ως ένδειξη αλληλεγγύης στους καταναλωτές που κινδυνεύουν".

Και κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης: "Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να καταγγείλει τις παραλείψεις, τις ευθύνες όλων των παραγόντων, βρετανικών και κοινοτικών που ανέχτηκαν, αν δεν υπέθαλψαν, το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Επίσης, να ζητήσει την απαγόρευση εξαγωγών βοοειδών από τη Βρετανία όχι μόνο στο χώρο της ΕΕ, αλλά και οπουδήποτε αλλού, γιατί και εκεί οι καταναλωτές θα κινδυνεύουν, αλλά και γιατί μπορεί να επανεξάγονται στο χώρο της ΕΕ σαν προϊόντα των χωρών αυτών. Ακόμα, να ζητήσει ενόψει και της Διακυβερνητικής Διάσκεψης την επιβολή περιορισμών και ελέγχων στην ασύδοτη λειτουργία της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς και του λυσσαλέου ανταγωνισμού στο κυνήγι του κέρδους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να "χτυπήσει την καμπάνα" ότι ο τρόπος λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς αποδεικνύεται ανάλογος με το μύθο "του μαθητευόμενου μάγου"".

Γνώριζαν το πρόβλημα, αλλά το αποσιωπούσαν...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ