ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Μάρτη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΖΕΥΞΗ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

Σύμβαση αποικιακού

χαρακτήρα

Μ. Κωστόπουλος: Οφείλετε εξηγήσεις στο λαό της Αιτωλοακαρνανίας

και της Ηπείρου

Σκάνδαλο και αποικιακού χαρακτήρα, χαρακτήρισε τη σύμβαση για τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος κατά τη συζήτηση χτες στη Βουλή του νομοσχεδίου με το οποίο η εν λόγω σύμβαση θα κυρωθεί και θα αποκτήσει ισχύ νόμου. "Η σύμβαση, είπε ο κομμουνιστής βουλευτής, είναι σκάνδαλο. Το δημόσιο - μαζί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα - εφόσον χρηματοδοτήσει τελικά το έργο βάζει το 90% ενώ ο ανάδοχος το 10%, δηλαδή αέρα κοπανιστό. Παίρνει όμως το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το έργο για 35 χρόνια. Δηλαδή τα παίρνει όλα. Κι αν δεν έχει κέρδη θα παίρνει από το ελληνικό δημόσιο επιχορήγηση". Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος αναφέρθηκε και σε άλλες πλευρές της σύμβασης, ιδιαίτερα δε στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται σιδηροδρομική ζεύξη αλλά και απαγορεύεται μελλοντική παράλληλη ζεύξη γεγονός που σημαίνει ότι ο σιδηρόδρομος παραπέμπεται στις καλένδες. "Ολοι - είπε - προεκλογικά, όταν θέλατε να πάρετε τις ψήφους της περιοχής, τάζατε μαζί με τη γέφυρα και την κατασκευή σιδηροδρόμου. Δεν το κάνετε. Εμείς εκτιμάμε γιατί δε θέλουν οι ξένοι. Δώστε εσείς τη δική σας εξήγηση. Την οφείλετε στον λαό της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου. Σ' αυτούς που εμπαίζετε διαχρονικά, σ' αυτούς που έχουν χορτάσει από μεγάλα λόγια και οι οποίοι σ' όλα αυτά θα δώσουν τη δική τους απάντηση".

Ψευτοδιλήμματα και η αλήθεια

Ο κομμουνιστής βουλευτής δεν άφησε επίσης αναπάντητο το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το έργο είναι χρήσιμο και επομένως η σύμβαση πρέπει να υπερψηφιστεί. "Μην βάζετε, σημείωσε, τέτοια διλήμματα αν η ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου είναι έργο χρήσιμο. Δεν υπάρχει αντίρρηση ότι όλα τα έργα είναι χρήσιμα. Ομως όταν δεν έχεις να φας δεν αγοράζεις ραπανάκια για την όρεξη. Τίθεται επομένως το ερώτημα: Αυτά τα μεγάλα έργα έπρεπε και πρέπει να γίνουν ή όφειλε η χώρα μας να βάλει άλλες προτεραιότητες; Διότι και το έργο του Αχελώου είναι χίλιες φορές χρήσιμο και απόλυτα αναγκαίο για την αγροτική μας οικονομία που αντιμετωπίζει θανάσιμους κινδύνους. Αφού όμως είναι χρήσιμο γιατί δεν υπάρχει διαφορετική ιεράρχηση και γιατί τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση δεν το έκαναν; Ο λόγος είναι απλός: Γιατί αυτό αποφάσισε το Διευθυντήριο των Βρυξελλών για την εξυπηρέτηση των γενικότερων στρατηγικών συμφερόντων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου".

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ εξέφρασε, επίσης, επιφυλάξεις για το αν τελικά το έργο της ζεύξης θα πραγματοποιηθεί. "Οριστικές μελέτες - υπογράμμισε, δεν υπάρχουν και κανείς δεν ξέρει όταν γίνουν τι θα βγάλουν. Το βάθος της θάλασσας είναι μεγάλο, υπάρχει σαθρότητα του εδάφους και μεγάλη σεισμικότητα στην περιοχή. Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα θα έρθει αργότερα ύστερα από τις μελέτες. Ολα αυτά - και άλλα - θέτουν το ερώτημα αν το έργο θα πραγματοποιηθεί τελικά διότι με μακέτες δε γίνονται έργα".

Καταλήγοντας ο Μ. Κωστόπουλος υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος υπέρβασης του προϋπολογισμένου κόστους του έργου, όπως έγινε και με το μετρό, και αναρωτήθηκε γιατί δεν τιμωρείται κανένας για τέτοια φαινόμενα. "Δεν μπορεί, σημείωσε, τέτοια σκάνδαλα να καλύπτονται πίσω από πλειοψηφίες".

Τα άλλα κόμματα

Υπέρ της σύμβασης τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θ. Κολιοπάνος αν και αναγνώρισε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις μπορεί - όπως είπε - να έγιναν αστοχίες και λάθη. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Αν. Γκόνης, ζήτησε εκ μέρους του κόμματός του την απόσυρση του νομοσχεδίου έτσι ώστε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για να διορθωθεί η σύμβαση διότι όπως είναι τώρα καθιστά το έργο μειωμένης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας. Τέλος επικριτική, όσον αφορά τη σύμβαση, ήταν και η εκπρόσωπος της Πολιτικής Ανοιξης Φ. Στεφανοπούλου η οποία χαρακτήρισε το έργο υπερκοστολογημένο και λειψό επειδή δεν προβλέπεται σιδηροδρομική ζεύξη.

Ψήφος αγώνα

Τη δική τους απάντηση στη μίζερη πραγματικότητα, που καθημερινά βιώνουν στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, μπορούν να δώσουν με την ψήφο τους σήμερα οι φοιτητές και σπουδαστές, με τη συμμετοχή τους στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη των νέων διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων τους.

Εχει ιδιαίτερη σημασία φέτος να εκφραστεί από τις κάλπες η αγωνιστική αντίθεση των φοιτητών και των σπουδαστών, στην κατάσταση που σήμερα επικρατεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Φέτος, ήταν η χρονιά, κατά την οποία μία σειρά σχέδια της κυβέρνησης, με ενθάρρυνση και, στην ουσία, επιβολή των υπερεθνικών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ήρθαν να αμφισβητήσουν έμπρακτα το πλέγμα της δημόσιας δωρεάν παιδείας, που με αγώνες έχει επιβάλει το φοιτητικό και το σπουδαστικό κίνημα. Το πόρισμα του ΟΟΣΑ, που προτείνει ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ και δίδακτρα για τους φοιτητές και τους σπουδαστές, χειροκροτήθηκε από την κυβέρνηση και συνάντησε, φυσικά, την αποδοχή της ΝΔ.

Η "Λευκή Βίβλος" της ΕΕ για την παιδεία, που επιφυλάσσει στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ το ρόλο ενός Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης για την "εκπαίδευση" μισοειδικευμένου εργατικού δυναμικού, εκπονήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, που, φυσικά, δεν έχει την αντίθετη γνώμη της ΝΔ.

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές έδειξαν, τη χρονιά που πέρασε, ότι μπορούν να αντισταθούν στα σχέδια διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Η απόσυρση - έστω προσωρινή - της εγκυκλίου, που έκοβε τη δωρεάν διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές και τους σπουδαστές, ήταν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων, που το φθινόπωρο ανέπτυξαν οι φοιτητές και οι σπουδαστές.

Σήμερα, που καλούνται να αναδείξουν τους εκπροσώπους τους, οι φοιτητές και οι σπουδαστές πρέπει να θυμηθούν αυτούς που πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη των φετινών κινητοποιήσεων και να καταδικάσουν εκείνους, που, με κάθε τρόπο, υπονόμευσαν τους αγώνες τους.

Η καταδίκη των εκπροσώπων του δικομματισμού, αλλά και όσων, εξ αντικειμένου, συμπορεύονται μαζί τους είναι όρος "εκ των ων ουκ άνευ", για να μπορέσει το φοιτητικό και το σπουδαστικό κίνημα να γίνει και πάλι μοχλός αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη επέλαση ενάντια στη δημόσια δωρεάν παιδεία.

Σήμερα, οι ΠΚΣ απευθύνονται στους φοιτητές και τους σπουδαστές, με καθαρές θέσεις. Ολη τη χρονιά ήταν κοντά τους και δεν τους θυμήθηκαν παραμονές των εκλογών. Δεν τους "καλοπιάνουν" με πανάκριβα τηλεοπτικά σποτ, που επιδιώκουν να πείσουν τους φοιτητές και τους σπουδαστές ότι την προηγούμενη χρονιά έζησαν μία "εικονική πραγματικότητα".

Τους καλούν να ψηφίσουν με βάση την πραγματικότητα που έζησαν όλη την ακαδημαϊκή χρονιά. Τους καλούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα αντίστασης και ελπίδας, το μήνυμα του αγώνα και της προοπτικής.

Η ψήφος στις ΠΚΣ είναι ψήφος ανατροπής της σημερινής μίζερης πραγματικότητας. Είναι ψήφος για μία τριτοβάθμια εκπαίδευση, που δε θα είναι υπηρέτης των Διευθυντηρίων της ΕΕ, αλλά ψήφος για μία εκπαίδευση προς όφελος του λαού. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι ΠΚΣ θα είναι κοντά στους φοιτητές και τους σπουδαστές και την "επόμενη μέρα".

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Είναι αντίθετα

στο Σύνταγμα!!!

Τις διατάξεις του Συντάγματος βρήκε τώρα η κυβέρνηση σαν άλλοθι, προκειμένου να απορρίψει το αίτημα των συνταξιούχων να εξαιρεθούν από τη φορολογία εισοδήματος. Την ίδια ώρα όμως, αδιαφορώντας για το τι λέει το Σύνταγμα, προχωρά σε φοροαπαλλαγές δισεκατομμυρίων όταν πρόκειται για τις πολυεθνικές που θα κατασκευάσουν το αεροδρόμια στα Σπάτα ή τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου.

Το προαναφερόμενο αίτημα των συνταξιούχων, μαζί με το αίτημα της αύξησης των συντάξεων έφερε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,για να εισπράξει από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ανωμερίτη την εξής απάντηση: "Το πρώτο θέμα δεν μπορεί να γίνει δεκτό, διότι αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος", ενώ για τις αυξήσεις των συντάξεων παρέπεμψε στη γνωστή Επιτροπή που έχει συσταθεί, λέγοντας γενικά ότι τον Ιούνιο θα καταθέσει το πόρισμά της. Ο Γ. Ανωμερίτης ακολούθως υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει κάποια μέτρα για την ελάφρυνση της φορολογίας μισθωτών και συνταξιούχων, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι "δεν έχει αλλάξει η όλη εικόνα".

Ο Στρ. Κόρακας, αφού κάλεσε τον υφυπουργό να διαβάσει τη σύμβαση για το αεροδρόμιο των Σπάτων, τόνισε: "Οταν πρόκειται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το Σύνταγμα προσαρμόζεται". Αναφερόμενος εξάλλου στο πολυδιαφημισμένο πόρισμα της Επιτροπής για τις συντάξεις, προέβλεψε ότι τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα ξανακοροϊδέψει τους συνταξιούχους, θα πει τα γνωστά περί δημοσιονομικών προβλημάτων και τελικά θα τους δώσει - αν τους δώσει - κάποια ψίχουλα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ