ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Εντείνεται η διαμάχη για την εξουσία

Με καθημερινά επεισόδια και δηλώσεις συντηρείται το σίριαλ της εσωκομματικής αντιπαράθεσης στο ΠΑΣΟΚ, ενόψει του συνεδρίου του Ιούλη. Προφανής στόχος των εσωκομματικών διεργασιών στο κυβερνών κόμμα είναι η επίτευξη μιας "συμφωνίας κορυφής" για το μοίρασμα της εξουσίας και των ανώτατων κομματικών πόστων.

Στη συμφωνία αυτή, πάντως, την οποία προτείνουν κυρίως οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κ. Σημίτη,με επικεφαλής τον Α. Τσοχατζόπουλο,αποσκοπώντας σε "μια συνεννόηση για τη διατήρηση της ενότητας του κινήματος", δε φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από τον πρωθυπουργό. Στενοί συνεργάτες του τελευταίου υποστηρίζουν ότι ο Κ. Σημίτης έχει όλες τις δυνατότητες να εξέλθει νικητής από το συνέδριο και να κυριαρχήσει στις εσωκομματικές εξελίξεις. Η "υπεροπτική" στάση του πρωθυπουργού ερμηνεύεται από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, ως μια κίνηση τακτικής, για να μη δείξει αδύναμος απέναντι στις εσωκομματικές πιέσεις και ότι δεν είναι "κυρίαρχος του παιχνιδιού".

Προς το παρόν οι αντιμαχόμενες ομάδες στο ΠΑΣΟΚ φαίνονται να συμφωνούν στη θεσμοθέτηση του αντιπροέδρου του κόμματος με προσδιορισμένες αρμοδιότητες και εξουσίες, αλλά διαφωνούν στο ζήτημα της διαρχίας. Διαφωνούν δηλαδή, να υπάρχει άλλο πρόσωπο επικεφαλής του κόμματος και άλλο να είναι ο πρωθυπουργός. Οι υποστηρικτές του Κ. Σημίτη υποστηρίζουν ότι η διαρχία εμπεριέχει το σπέρμα της διάσπασης και δε διευκολύνει την ενιαία έκφραση του κυβερνώντος κόμματος, ενώ οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του θεωρούν ότι είναι ο καταλληλότερος τρόπος για την αναπλήρωση του κενού που δημιουργεί η απουσία του Α. Παπανδρέου.

Χτες ήταν η σειρά του Απ. Κακλαμάνη να παρέμβει. Ο πρόεδρος της Βουλής τάχθηκε υπέρ της διαρχίας, "κόμμα και κυβέρνηση να βαίνουν παραλλήλως" είπε, ενώ τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει στις εκλογές με τον Κ. Σημίτη.

Στις κυβερνητικές επιλογές αναφορικά με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής διαφοροποιήθηκαν χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γερ. Αρσένης,ο οποίος δήλωσε ότι δεν αντιμετωπίζεται ο επεκτατισμός της Αγκυρας με ήπιες δηλώσεις, αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος, ο οποίος τόνισε με νόημα ότι το θέμα δεν είναι η εκμετάλλευση του Αιγαίου αλλά η κυριαρχία του.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πιέζει η Ουάσιγκτον

Με στόχο την επιβολή "λύσης" στο "ελληνοτουρκικό πρόβλημα", η αμερικανική διπλωματία κλιμακώνει τις πιέσεις της προς την Αθήνα για την πραγματοποίηση διαλόγου με την Τουρκία

Η Ουάσιγκτον κλιμακώνει τις πιέσεις της προκειμένου να επιβάλει μια διαδικασία για τη διευθέτηση του "ελληνοτουρκικού προβλήματος" την οποία ως μόρφωμα, σύμφωνα με πληροφορίες διπλωματικών κύκλων, είναι αποφασισμένη να την υποβάλει στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η αμερικανική διπλωματία πιέζει προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση και ολοκλήρωση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας μέσα στον Απρίλη. Οι αμερικανικές πιέσεις στρέφονται τόσο προς την Αθήνα όσο και προς την Αγκυρα προκειμένου οι δύο πλευρές να αποδεχτούν ένα συμβιβαστικό κείμενο το οποίο θα επαναφέρει τις προσεχείς μέρες προς διαβούλευση η ιταλική προεδρία.

Μέσα στο κλίμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις που συναντά στο εσωτερικό, όπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι, τείνει να διαμορφώσει μια θετική απάντηση στην "επίθεση φιλίας" που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του Μ. Γιλμάζ. Η απάντηση αυτή η οποία θα περιγράφει τις ελληνικές θέσεις γίνεται προσπάθεια να διαμορφωθεί πλήρως, πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, γιατί, όπως επισημαίνουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών θεωρείται σκόπιμο από την ελληνική κυβέρνηση όταν ο Κ. Σημίτης συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Κλίντον να έχει ήδη τοποθετηθεί επί των τουρκικών προτάσεων για διάλογο.

Χτες, ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο θέλησε να διερευνήσει τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης, για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η διαδικασία προσέγγισης των δύο χωρών.

Οπως υποστηρίζουν κύκλοι της κυβέρνησης, η Αγκυρα θεωρεί πως δεν έχει λάβει ακόμη επισήμως ικανοποιητική απάντηση στο "άνοιγμα Γιλμάζ", το οποίο μάλιστα προκαλεί τις αντιδράσεις του "στρατιωτικού και διπλωματικού κατεστημένου" στην Τουρκία.

Ανάλογες αντιδράσεις θα πρέπει να σημειωθεί ότι προκαλούνται και μέσα στην ελληνική κυβέρνηση καθώς ο υπουργός Εθνικής Αμυνας με δημόσιες τοποθετήσεις του τις τελευταίες μέρες επιμένει ότι απέναντι στην επεκτατική πολιτική της Αγκυρας δεν είναι δυνατό να αντιδρά η Ελλάδα με πολιτική ήπιων τόνων, αλλά ενισχύοντας την αποτρεπτική της δύναμη.

Πέρα από τις επίσημες τοποθετήσεις του υπουργού Αμυνας, κύκλοι οι οποίοι πρόσκεινται σε αυτόν "διαδίδουν" πως η αμερικανική διπλωματία οδηγεί την Ελλάδα σε απ' ευθείας διάλογο με την Τουρκία για τον οποίο μάλιστα θα υπάρξει ισχυρότατη αντίδραση στην Αθήνα.

Οι αντιδράσεις αυτές πάντως, όπως υποστηρίζουν κύκλοι οι οποίοι απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης, δεν έχουν να κάνουν με τη συζήτηση περί των επιλογών της ελληνικής διπλωματίας αλλά ξεκινούν από τις προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, ενόψει μάλιστα του επικείμενου Συνεδρίου.

Οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας πρέπει να σημειωθεί ότι σχολιάστηκαν χτες έντονα από τον Τούρκο πρωθυπουργό Μ. Γιλμάζ ο οποίος είπε πως "πρόκειται για συμπεριφορά που υπονομεύει το κλίμα ειρήνης που θέλουμε να δημιουργήσουμε".

Διάσκεψη για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Πραγματοποιήθηκε χτες στα Τίρανα, με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας της Αλβανίας,της Βουλγαρίας,της Τουρκίας,της ΠΓΔΜ, της Ιταλίας και, βέβαια, των ΗΠΑ, η Διάσκεψη "για την ασφάλεια στην Ευρώπη". Η Διάσκεψη αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα Βαλκάνια με ανάθεση ρόλου γι' αυτό το σκοπό από τις ΗΠΑ σε Τουρκία και Ιταλία και εντάσσεται στα πλαίσια του λεγόμενου "Συνεταιρισμού για την ειρήνη".

Η Ελλάδα δε συμμετείχε στη συνάντηση. "Η ελληνική κυβέρνηση, είπε χτες ο εκπρόσωπός της Δ. Ρέππας,θέλει να υπάρχει στην περιοχή κλίμα ομαλότητας και συνεργασίας. Πιστεύει ότι για να εξασφαλιστεί αυτό και η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή, απαιτούνται προϋποθέσεις μεταξύ των οποίων πολύ σημαντική είναι η συμμετοχή όλων των χωρών - κρατών της περιοχής σε τέτοιου είδους συνεργασίες". Ωστόσο, η ελληνική αποχή αποδίδεται στην άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχτεί μέτρα στρατιωτικής συμπεριφοράς, που ισοδυναμούν με τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που προωθούν οι ΗΠΑ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τα οποία σημαίνουν αποδοχή της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδεται από τα Τίρανα, στρατιωτική βοήθεια, ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία αφορά κυρίως σε υλικό, θα παράσχουν οι ΗΠΑ στην Αλβανία. Η βοήθεια συνίσταται στον εξοπλισμό του αλβανικού στρατού με αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, φορτηγά οχήματα, στολές και εξοπλισμό για στρατιωτικά νοσοκομεία. Η αμερικανική βοήθεια σε στρατιωτικό επίπεδο αυξάνεται κατακόρυφα: Υπολογίζεται ότι από το 1991 ως το 1995, το ποσό που οι ΗΠΑ είχαν δαπανήσει ως στρατιωτική βοήθεια για την Αλβανία δεν ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια δολάρια.

Μια από τις πτυχές της διεύρυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο είναι και η έναρξη της λειτουργίας κέντρου εκπαίδευσης στην πόλη Μπίζα, 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Στο "σφυρί" και ο όμιλος επιχειρήσεων της ΔΕΠ

Την απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει στο "σφυρί", μέσω του Χρηματιστηρίου, μετά τον ΟΤΕ και τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) επικύρωσε η Κυβερνητική Επιτροπή στη χτεσινή συνεδρίασή της. Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου η απόφαση αφορά στην εισαγωγή στο χρηματιστήριο "του συνόλου των λειτουργιών του ομίλου". "Η ΔΕΠ είναι ένας όμιλος επιχειρήσεων και η μετοχοποίηση αφορά τη ΔΕΠ στο σύνολο των δραστηριοτήτων της", δήλωσε ο Δ. Ρέππας.

Σύμφωνα με την απόφαση, πριν τη μετοχοποίηση θα προηγηθεί αναδιοργάνωση του Ομίλου, με βάση μελέτη, που θα συντάξει ειδικός σύμβουλος για τον οποίο αποφασίστηκε ήδη να ξεκινήσουν οι διαδικασίες επιλογής. Το ποσοστό μετοχοποίησης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ωστόσο έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κυμαίνεται γύρω στο 10%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει επιλεγεί ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες για τη μετοχοποίηση.

Η απόφαση της κυβέρνησης για μετοχοποίηση της ΔΕΠ, αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα για το ξεπούλημα μιας απ' τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του δημοσίου, στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και μάλιστα με ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά των πετρελαιοειδών. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου το 1995, τα προ φόρων κέρδη της επιχείρησης ανήλθαν στα 23,2 δισ. δρχ. και ο κύκλος εργασιών στα 568 δισ. δρχ. Κερδοφόρες ήταν για το 1995 και οι θυγατρικές εταιρίες του ομίλου, που δραστηριοποιούνται στη διύλιση και την εμπορία πετρελαιοειδών, καθώς και στην έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ