ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Φιλοφρονήσεις μεταξύ Προέδρων

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και Εντβαρ Σεβαρντνάτζε "έσταζαν μέλι" χτες στην Αγκυρα, μετά το τέλος της διήμερης επίσκεψης του δεύτερου στην Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε "την υποστήριξή του" στην ειρηνευτική διαδικασία που προωθεί ο ομόλογός του της Γεωργίας, στην ταραγμένη περιοχή του Καυκάσου. Και ο Γεωργιανός Πρόεδρος τόνισε σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση ότι η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή, "για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας".

Οι φιλοφρονήσεις εκατέρωθεν δε σταμάτησαν εκεί, φυσικά. Ο Σεβαρντνάτζε τόνισε ότι η Τιφλίδα θεωρεί την Αγκυρα ως "τον σπουδαιότερο εταίρο της" και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη συνεισφορά της Τουρκίας στην ενίσχυση και τη σταθεροποίηση της χώρας του.

Κατά την επίσκεψη του Γεωργιανού ηγέτη υπογράφτηκαν συμφωνίες στους τομείς της δικαιοσύνης, των προξενικών αρμοδιοτήτων, των τελωνείων, της στρατιωτικής εκπαίδευσης, της ενεργειακής συνεργασίας και της διμερούς επικοινωνίας.

Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξε συγκεκριμένη συμφωνία όσον αφορά την τουρκική πρόταση για τη διαμετακομιδή των πετρελαίων της Υπερκαυκασίας, μιας υπόθεσης στην οποία εμπλέκονται τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.

Εκκαθαρίσεις

Εννιά νεκροί αντάρτες είναι ο πρώτος απολογισμός των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων που διεξάγει ο τουρκικός στρατός κατά του Εργατικού Κόμματος των Κούρδων (ΡΚΚ), η οποία κορυφώθηκε χτες. Στην επιχείρηση μετέχουν χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις.

Οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατόλια", συνεχίζονται.

  • Το ΡΚΚ, στο μεταξύ, διέψευσε κατηγορηματικά την πληροφορία ότι απείλησε να δολοφονήσει τον Γερμανό καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ, και τον υπουργό των Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, όπως είχε διαδοθεί στο γερμανικό Τύπο.

Στη φιλοκουρδική εφημερίδα "Οζγκούρ Πολίτικα" δημοσιεύτηκε χτες διάψευση του πολιτικού σκέλους του ΡΚΚ, του Εθνικοαπελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν, στην οποία αναφέρεται ότι πρόκειται περί ενός "καλά ενορχηστρωμένου ψέματος".

Στην ανακοίνωση απευθύνεται ακόμη έκκληση στον "αδελφό γερμανικό λαό να μην παρασυρθεί από αυτήν την εκστρατεία συκοφαντίας" των ΜΜΕ.

Βεβαίως, το ΡΚΚ γνωρίζει πολύ καλά ότι το να δολοφονήσει τον Κολ θα ήταν ισοδύναμο με το να δολοφονούσε ο IRA τον Πάπα...

  • Πάντως, η γαλλική διπλωματία καταδίκασε χτες "την απαράδεκτη όψη της τρομοκρατίας" του ΡΚΚ στη Γερμανία, "περιλαμβανομένων θανατικών απειλών". Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τόνισε ότι "και η Γαλλία έχει υποφέρει από την τρομοκρατία του ΡΚΚ".
ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Τουλάχιστον 36 μαχητές της οργάνωσης "Τίγρεις των Ταμίλ" έχασαν τη ζωή τους στη Σρι Λάνκα, κατά τη διάρκεια ακόμα μίας εκκαθαριστικής επιχείρησης των κυβερνητικών στρατιωτικών δυνάμεων. Στις συγκρούσεις των δύο μερών έχασαν τη ζωή τους και πέντε στρατιώτες και δύο αξιωματικοί του στρατού, σύμφωνα με ανακοίνωση στρατιωτικών πηγών.

Στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες στο Κολόμπο ότι η εκκαθαριστική επιχείρηση εκτελείται στη βόρεια χερσόνησο της Τζάφνα, έχει αρχίσει εδώ και πέντε μέρες και συνεχίζεται...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αφορμές για "έκτακτα" σκληρά μέτρα βρίσκονται...

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Σε ασφυκτικό στρατιωτικό κλοιό έχει τεθεί το Ισραήλ, μετά τη σύλληψη από την παλαιστινιακή αστυνομία τριών υποψήφιων κομάντος αυτοκτονίας. Οι παλαιστινιακές αρχές, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι συνέλαβαν και ένα ανώτατο στέλεχος της ισλαμικής οργάνωσης "Τζιχάντ".

Μέλη της οργάνωσης "Χαμάς" φέρονται να είναι οι τρεις συλληφθέντες, οι οποίοι, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, μετέφεραν τέσσερις βαλίτσες γεμάτες με εκρηκτικά στη Λωρίδα της Γάζας. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, αλλά και την έναρξη του εορτασμού του εβραϊκού Πάσχα, ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία, καθώς και πολλοί ένοπλοι εθελοντές έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στη φύλαξη όλων των θρησκευτικών τόπων, αφού στο Ισραήλ έχουν σπεύσει πολλοί προσκυνητές από όλο τον κόσμο. Εκπρόσωπος της παλαιστινιακής ασφάλειας ανακοίνωσε, χτες, ότι εκτός από τα τρία μέλη της "Χαμάς" συνελήφθη και ένα ηγετικό στέλεχος της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Τζιχάντ". Σύμφωνα, πάντα, με δηλώσεις του ίδιου αξιωματούχου, ο Ναφέζ Αζάμ συνελήφθη μέσα στο σπίτι του στη Ράφα, μετά από ένα μήνα έρευνας. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η παλαιστινιακή αστυνομία έχει, ήδη, θέσει υπό κράτηση πολλά ανώτατα στελέχη τόσο της "Χαμάς" όσο και της "Τζιχάντ".

ΛΙΒΑΝΟΣ
Εκτοξευτήρες πυραύλων, για να... υποδεχτούν τον Σιράκ

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έφτασε, χτες το απόγευμα, στη λιβανική πρωτεύουσα ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Οι αεροπορικές πτήσεις διεκόπησαν για, τουλάχιστον, δύο ώρες, εκατοντάδες άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας "χτένιζαν" όλους τους δρόμους της Βηρυτού, ενώ στις περισσότερες πολυκατοικίες είχαν πάρει θέσεις ελεύθεροι σκοπευτές. Επιπλέον, εκατό, τουλάχιστον, στρατιώτες οπλισμένοι με εκτοξευτήρες πυραύλων περικύκλωσαν το κτίριο της Συνομοσπονδίας των Εργασιακών Συνδικάτων, πετυχαίνοντας να ματαιώσουν τα σχέδια των εργαζομένων να πραγματοποιήσουν μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά των σκληρών οικονομικών μέτρων που έχει υιοθετήσει η λιβανική κυβέρνηση. Ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη, είναι ο πρώτος Δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται το Λίβανο μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990. Στο αεροδρόμιο υποδέχτηκαν τον Ζαλ Σιράκ ο Λιβανέζος Πρόεδρος Ελίας Χράουι, ο πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι και ο πρόεδρος της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι.

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
Κανένας δεν επέζησε

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

"Δυστυχώς όλοι όσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος είναι νεκροί". Με αυτή τη δήλωση ο Κροάτης πρεσβευτής στις ΗΠΑ, Μιομίρ Ζούζουλ, ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους τα αποτελέσματα των εντατικών ερευνών που ολοκλήρωσαν νωρίς χτες το μεσημέρι οι δεκάδες Αμερικανοί και Γάλλοι στρατιώτες που είχαν αναλάβει το "χτένισμα" της κακοτράχηλης ορεινής περιοχής του λόφου "Αγίου Ιωάννη" (κοντά στην κροατική πόλη Ντουμπρόβνικ). Ηταν εκεί όπου κατέπεσε το στρατιωτικό αεροσκάφος "Μπόινγκ 737" (τύπου Τ-43) που μετέφερε τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Ρον Μπράουν και άλλα 32 άτομα, μεταξύ των οποίων γνωστά διευθυντικά στελέχη αμερικανικών επιχειρήσεων, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ. Ολοι τους συμμετείχαν στην τριήμερη περιοδεία του Αμερικανού υπουργού στην Κροατία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη...

Τα αίτια της προχτεσινής συντριβής του αεροσκάφους παραμένουν αδιευκρίνιστα, αν και - κατά πολλούς - σχετίζονται με τις κάκιστες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή. Πάντως, επιτροπή Αμερικανών εμπειρογνωμόνων, μεταξύ τους στελέχη της εταιρίας "Μπόινγκ", αναχώρησε ήδη για την Κροατία για τη διενέργεια σχετικών ερευνών. Εκπρόσωπος της "Μπόινγκ" δήλωσε ότι οι ειδικοί της εταιρίας θα συμβάλουν στο έργο των ανακριτών της αμερικανικής αεροπορίας για τον εντοπισμό της αιτίας που προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους. Τα τελευταία χρόνια έχουν "ανεξήγητα" συντριβεί δύο αεροσκάφη τύπου Τ-43 και γι' αυτό ήδη ομάδα ειδικών της "Μπόινγκ" ερευνούσε κυρίως το σύστημα πλοήγησης αυτών των αεροπλάνων.

Η είδηση της συντριβής του στρατιωτικού "Μπόινγκ" προκάλεσε την οδύνη του Προέδρου Κλίντον, καθώς ο 54χρονος Ρον Μπράουν εκτός από υπουργός της κυβέρνησής του ήταν στενός συνεργάτης και φίλος.

ΙΤΑΛΙΑ
Καταδίκη πρώην ναζί

ΡΩΜΗ.-

Ο πρώην αξιωματικός των ναζί Εριχ Πρίμπκε, παραπέμφθηκε σε δίκη για τη συμμετοχή του στη σφαγή 335 Ιταλών το Μάρτη του 1944 και θα δικαστεί για "φόνους κατά συρροή ιδιαιτέρως ειδεχθείς" στις 8 του Μάη από το Στρατοδικείο της Ρώμης.

Ο κατηγορούμενος, όταν ανακοινώθηκε η απόφαση, "δεν έπαιξε ούτε τα βλέφαρά του", δήλωσε ο δικηγόρος που υπερασπιζόταν τους συγγενείς των θυμάτων.

Ο Εριχ Πρίμπκε, ο οποίος εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβρη από την Αργεντινή στην Ιταλία, υπερασπίστηκε προχτές για πρώτη φορά τον εαυτό του, ισχυριζόμενος ότι είναι αθώος και ρίχνοντας στους παρτιζάνους την ευθύνη για τη σφαγή που είχε διαταχθεί σε αντίποινα για μια επίθεση εναντίον Γερμανών στρατιωτών στη Ρώμη.

Ο δικηγόρος του Πρίμπκε, Βέλιο Ντι Ρέτζε, υποστήριξε ότι ο κατηγορούμενος πίστευε ότι εκτελούσε διαταγές για να εκδικηθεί τον θάνατο Γερμανών στρατιωτών. Ωστόσο, ο Πρίμπκε αργότερα είπε πως έχει τύψεις για τους θανάτους και πρόσθεσε ότι έχει ζήσει με "ψυχολογικό βάρος" επειδή εκτέλεσε τις διαταγές.

Αμερικάνοι και Κροάτες ειδήμονες και τεχνικοί στην περιοχή των ερηπίων

Αμερικανοί και Κροάτες ειδήμονες και τεχνικοί στην περιοχή των ερηπίων του αεροπλάνου

ΟΗΕ
Τα παιδιά στο στόχαστρο των απανταχού βασανιστών

ΓΕΝΕΥΗ.-

Σημαντικό μέρος των σωματικών και ψυχολογικών βασανιστηρίων, τα οποία καταγράφονται σε τουλάχιστον 72 χώρες, σε ολόκληρο τον κόσμο, υφίστανται παιδιά. Η αποκρουστική διαπίστωση ανήκει στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νάιτζελ Ρόντλεϊ. Στην ετήσια έκθεσή του, ο Ρόντλεϊ επισημαίνει ακόμη ότι ένας σημαντικός αριθμός παιδιών και ανηλίκων βρίσκεται στις φυλακές αυτών των χωρών.

Η Εκθεση Ρόντλεϊ, 43 σελίδων στο σύνολό της, υποβλήθηκε χτες στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία πραγματοποιεί την καθιερωμένη σύνοδό της. Η σύνοδος θα διαρκέσει 6 βδομάδες και θα έχει ως αντικείμενο την εξέταση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην έκθεση εκφράζεται "ιδιαίτερη ανησυχία" για την κατάσταση που επικρατεί, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες, όπως η Τουρκία, η Κίνα, η Κολομβία, η Αίγυπτος, το ινδικό κρατίδιο του Τζαμού - Κασμίρ, τα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη, το Πακιστάν, το Περού, η ρωσική περιφέρεια της Τσετσενίας, η σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, το Σουδάν και η Συρία."Είναι σαφές ότι τα βασανιστήρια γίνονται σε πολλές χώρες πολύ συχνά και με μεγάλη ένταση... ο ειδικός εισηγητής έλαβε πληροφορίες σχετικά με έναν πολύ μεγάλο αριθμό περιπτώσεων, στις οποίες τα θύματα βασανιστηρίων ή ωμής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ήσαν παιδιά", αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Ρόντλεϊ, ο οποίος έχει εργαστεί στο παρελθόν για τη Διεθνή Αμνηστία, δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ότι "θα ήταν μεγάλο λάθος να υποθέσουμε ότι αυτές οι 72 χώρες που αναφέρονται είναι οι μοναδικές όπου γίνονται βασανισμοί... Βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ