ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
μικραΜΕΓΑΛΑ

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ: Εκδικάζεται αύριο Τετάρτη, 10 του Απρίλη, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την οποία κατέθεσαν οργανώσεις - μέλη του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) κατά της ΔΕΗ, με αφορμή τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Αυτό ανακοίνωσε χτες το ΙΝΚΑ, το οποίο εκτιμά ότι οι σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για το νέο σύστημα τιμολόγησης δεν καλύπτουν σημαντικό ποσοστό των πελατών της ΔΕΗ, και παράλληλα, θέτουν θέμα εντόκου επιστροφής των αχρεωστήτως καταβεβληθέντων.

Επίσης, στις 14 του Μάη, θα εκδικαστεί οριστικά η συλλογική αγωγή των οργανώσεων - μελών του ΙΝΚΑ κατά του ΟΤΕ, στην οποία συμμετέχουν 17.302 καταναλωτές.

ΑΣΠΙΣ BANK: Σε 421 εκατομ. δρχ. ανήλθαν τα κέρδη της στεγαστικής τράπεζας το 1995 έναντι 394 εκατομ. δρχ. το '94. Στους στόχους της διοίκησης για το 1996 περιλαμβάνεται η αύξηση του μεριδίου αγοράς των στεγαστικών δανείων μέσω αύξησης κατά 20% στις χορηγήσεις, ώστε αυτές να φτάσουν τα 10 δισ. δρχ., ποσό που αντιστοιχεί σε 1.000 περίπου στεγαστικά δάνεια επιδοτούμενα και μη. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε χτες, θα γίνει αίτηση μετατροπής της "Ασπίς" σε εμπορική τράπεζα, ώστε να εκτελεί ευρύτερες τραπεζικές εργασίες και να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ: Ο Γ. Μιχελής είναι ο νέος γενικός διευθυντής στη δεύτερη τη τάξει τράπεζα της χώρας στη θέση του απελθόντος Δ. Σαντιξή. Προηγήθηκε η αντικατάσταση του διοικητή της Εμπορικής Π. Πουλή από τον Κ. Γεωργουτσάκο. "Κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά"...

ΕΘΝΙΚΗ: Στα επίπεδα του 1994 αναμένεται τελικά να διαμορφωθούν τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ισολογισμός για το 1995 θα εμφανίσει κέρδη περίπου 50 δισ. δρχ., αρκετά κάτω, δηλαδή, από τα προσδοκώμενα. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες το μέρισμα προς τους μετόχους του ιδρύματος θα είναι 1.000 δρχ. έναντι 900 το 1994.

Στο μεταξύ με βάση επίσημη ανακοίνωση της τράπεζας, τα κέρδη της θυγατρικής της Atlantic Bank (Νέας Υόρκης) για το 1995 έφτασαν τα 3 δισ. δρχ., ενώ το σύνολο του ενεργητικού της τα 240 δισ. δρχ. Για το 1996 προγραμματίζεται η ίδρυση δυο νέων υποκαταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή της αμερικανικής μεγαλούπολης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ: Σε αναδιάρθρωση του προεδρείου του προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας στη συνεδρίασή του στις 6 Απρίλη. Στο νέο προεδρείο μετέχουν οι εξής: Ηλιάδης Γ. (πρόεδρος), Στεργίου Ν. (αντιπρόεδρος), Τούντας Αγγελος (γ. γ. ), Παππάς Κ.(ταμίας), Βασιλειάδης Δ. (αναπλ. γ. γ. ). Μέλη, ορίστηκαν οι Ανδρέου Γ., Γαλάνης Γ., Γκολφινόπουλος Β., Ιατρίδης Γ.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Παζαρεύουν το μέλλον τους στα παρασκήνια

Διαδοχικές συσκέψεις, χωρίς να γίνεται καμιά επίσημη ανακοίνωση

Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες βδομάδες, με διαδοχικές συσκέψεις κυβερνητικών στελεχών και άλλων παραγόντων, το περιεχόμενο των οποίων καλύπτεται με πέπλο σιωπής. Την ίδια στιγμή η αβεβαιότητα των χιλιάδων εργαζομένων στα δύο ναυπηγεία για το μέλλον τους έχει κορυφωθεί, καθώς κανείς κυβερνητικός παράγοντας δεν μπαίνει στον κόπο να τους ενημερώσει.

Λύσεις στο παρασκήνιο προωθεί η κυβέρνηση, τόσο για το Ναυπηγείο Ελευσίνας, όσο και για θέματα που σχετίζονται με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Μετά τη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, καθώς και οι διοικητές των τραπεζών Εθνικής και Εμπορικής, χτες πραγματοποιήθηκε και νέα σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης μεταξύ των προέδρων των σωματείων των εργαζομένων στα δύο ναυπηγεία, εκπροσώπου της ΓΣΕΕ και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου, χωρίς και πάλι να υπάρξει κάποια ανακοίνωση σχετικά με το μέλλον των ναυπηγείων.

Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση με την εμμονή της στις ιδιωτικοποιήσεις έχει βρεθεί μπροστά σε ένα νέο αδιέξοδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που την απασχολεί κυρίως είναι πώς θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του Ναυπηγείου Ελευσίνας μετά την αναμενόμενη απόρριψη της προσφοράς Καρρά, αλλά και το πώς θα προχωρήσουν μέτρα "κοινωνικής" προστασίας για τους εργαζόμενους στα δύο ναυπηγεία που έχουν δηλώσει οικειοθελείς αποχωρήσεις. Η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει ήδη τα 7 δισ. δρχ. που απαιτούνται για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά απ' το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ προβληματίζεται για την ανεύρεση περίπου ανάλογου ποσού για το Ναυπηγείο Ελευσίνας.

Αναφορικά με την Ελευσίνα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη κρίνει άκαρπο το διαγωνισμό και αναμένεται να το ανακοινώσει μέσα στη βδομάδα, ταυτόχρονα με την απόφαση για προκήρυξη δεύτερου διαγωνισμού. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κυβερνητικοί παράγοντες βρίσκονται ήδη σε επαφή με τους εκπροσώπους της αμερικάνικης εταιρίας "Προντένσιαλ" (πρόκειται για την εταιρία που πήρε μέρος στον πρώτο διαγωνισμό με τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία του Καρρά), η οποία φέρεται ως υποψήφια αγοράστρια του ναυπηγείου.

Εκπρόσωποι της αμερικάνικης εταιρίας βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και τρεις βδομάδες και πραγματοποιούν συνεχείς επαφές, τόσο με τραπεζίτες και εκπροσώπους της κυβέρνησης, όσο και με Ελληνες επενδυτές, προκειμένου να συμμετάσχουν με ένα νέο κοινοπρακτικό σχήμα στο δεύτερο διαγωνισμό για την πώληση του Ναυπηγείου Ελευσίνας. Στα πλαίσια αυτά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα πραγματοποιήσουν αύριο νέα σύσκεψη με εκπροσώπους των τραπεζών Εθνικής και Εμπορικής.

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Συσπείρωση Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγείων Ελευσίνας καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι, αντί να ενημερώσει τους εργαζόμενους, δηλώνει αναρμόδια και παραπέμπει στις τράπεζες, οι οποίες κατά τον ίδιο τρόπο τους παραπέμπουν στην κυβέρνηση!

Ο Λάτσης νέος μνηστήρας για την "Interbank"

Η Ευρωεπενδυτική Τράπεζα, που ανήκει στον μεγιστάνα Γ. Λάτση,είναι ο νέος μνηστήρας για την εξαγορά της "Interbank", που με τη σειρά της αποδεσμεύτηκε από τη μητρική "Interamerican" και περιήλθε στα χέρια της γαλλικής τράπεζας "Worms" το Δεκέμβρη του 1995. H τελευταία ανακοίνωσε επίσημα χτες την έναρξη συνομιλιών με την Ευρωεπενδυτική για τη διερεύνηση της δυνατότητας εξαγοράς της υπό πώληση τράπεζας.

Η Ευρωεπενδυτική είχε συμμετάσχει για τον ίδιο σκοπό και σε πρωτύτερο διαγωνισμό, στον οποίο όμως πλειοδότησε η ξένη τράπεζα "Midland", που ανήκει στο χρηματοπιστωτικό κολοσσό "Hong Kong and Shangai Banking Corporation" (HSBC). Οι διαπραγματεύσεις ωστόσο ναυάγησαν την περασμένη βδομάδα εξαιτίας οικονομικών διαφορών. Συγκεκριμένα, η "Worms" ζητούσε όχι λιγότερα από 15 δισ. δρχ. για την "Interbank" των 20 υποκαταστημάτων, πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή από τη "Midland".

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η Ευρωεπενδυτική στην αρχική προσφορά της προσδιόρισε την αξία της "Interbank" στα 12 δισ. δρχ. και το επίμαχο αυτό σημείο θα κρίνει αν θα υπάρξει υπαναχώρηση εκ μέρους της ώστε να επιτευχθεί τελική συμφωνία. Απ' την άλλη μεριά πληροφορίες κάνουν λόγο για επαναγορά της "Interbank" από την "Interamerican" του Δ. Κοντομηνά,σε περίπτωση νέου ναυαγίου.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ
Ακόμα να εκδώσουν τους πίνακες αγροτικού εισοδήματος

Μια βδομάδα πριν την εκπνοή της ημερομηνίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων των αγροτών - λήγει στις 15 Απρίλη - και ενώ έχουμε ήδη εισέλθει στη Μεγάλη Βδομάδα "των παθών", το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμα τους σχετικούς φορολογικούς πίνακες, ούτε και έχει γνωστοποιήσει τις προθέσεις του για το εάν προτίθεται να δώσει παράταση.

Οι πίνακες, των οποίων η έκδοση καθυστερεί (αφορούν την απόδοση φυτικής παραγωγής κατά στρέμμα ή ζωικής παραγωγής κατά κεφαλή ζώου), χρησιμοποιούνται για τον "αντικειμενικό" προσδιορισμό του γεωργικού εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μη έκδοση των σχετικών πινάκων προσκρούει στις διαφωνίες της αρμόδιας επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και των αγροτικών συνδικαλιστικών - συνεταιριστικών οργανώσεων. Το μεν υπουργείο Οικονομικών ζητά την επιβολή υψηλών τιμών, με το επιχείρημα ότι οι περσινές τιμές ήταν πολύ χαμηλές, γεγονός που οδήγησε σε μείωση του φόρου εισοδήματος των αγροτών. Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων από την πλευρά τους, οι οποίοι πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, προβάλλουν τον ισχυρισμό ότι επιβολή υψηλών τιμών, θα αποτελέσει νέα αιτία προστριβών και αναταραχής μεταξύ της κυβέρνησης και των αγροτών. Οι τελευταίοι αφού το 1994 συμμετείχαν στον περίφημο "κοινωνικό διάλογο" της κυβέρνησης, ο οποίος οδήγησε στο φορολογικό νόμο - έκτρωμα, μιας και το φορολογητέο εισόδημα των αγροτών προσδιορίζεται πλέον αυθαίρετα και ισοπεδωτικά, προβάλλουν σήμερα υπερασπιστές των "χαμηλότερων τιμών" για να μην απομονωθούν εντελώς από τον αγροτικό πληθυσμό.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΕΗ
Διεκδίκηση επιδόματος με συμβολική κατάληψη

Την παραίτηση της διοίκησης της ΔΕΗ ζητά ο σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών της ΔΕΗ, κατηγορώντας τη για παρατυπίες στη διαχείριση των προμηθειών της επιχείρησης. Οπως υποστηρίζουν η ΔΕΗ, χάνει πολλά δισ. δρχ. απ' τα έργα των προμηθειών που - ελέω κυβερνητικής πολιτικής - γίνονται με απ' ευθείας αναθέσεις, ενώ την ίδια ώρα η διοίκηση της επιχείρησης αρνείται να καταβάλει στους ίδιους το θεσμοθετημένο επίδομα του 10% επί της συλλογικής σύμβασης.

Πρόκειται για επίδομα που είχε θεσμοθετήσει με υπουργική απόφαση στις αρχές του 1995 ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας και σημερινός πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και το οποίο αρνείται να καταβάλει στους εργαζόμενους μηχανικούς η διοίκηση της επιχείρησης. Διεκδικώντας το επίδομα οι διπλωματούχοι μηχανικοί της επιχείρησης πραγματοποίησαν χτες συμβολική κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ, ενώ απαίτησαν την παραίτηση της διοίκησης.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι διαδηλωτές κατήγγειλαν τη διοίκηση για κακοδιαχείριση στο θέμα των προμηθειών, με αποτέλεσμα να χάνονται πολλά δισ. δρχ. Από πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γ. Μπιρδιμήρης αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του επιδόματος αποτελεί σημείο τριβής και μεταξύ των συναρμοδίων υπουργών της κυβέρνησης. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η υπουργός Ανάπτυξης φέρεται σύμφωνη να δοθεί το επίδομα, ενώ, τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος, φέρονται να διαφωνούν υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει την εισοδηματική πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ