ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΣΤ ΕΪΤΖ
... Συμπερασματικές καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις
  • Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και επιστήμονες διαβεβαιώνουν, με βάση τα διεθνή δεδομένα και όχι απ' τον έλεγχο των πραγματικών στοιχείων, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στη χώρα μας
  • Αδυναμίες στην πληρότητα, γενικότερα, των υπηρεσιών δημόσιας υγείας, ομολογεί το ίδιο το υπουργείο

Η προβληματικότητα του αντιδραστήριου ελέγχου του ιού του ΕΪΤΖ της εταιρίας ΑΒΒΟΤΤ, έφερε για μια ακόμα φορά, με δραματικό τρόπο, στην επιφάνεια τις ανησυχίες για την πληρότητα, τη δυνατότητα και τον προσανατολισμό των υπηρεσιών προστασίας της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Ανησυχίες που έχουν να κάνουν, τόσο με τις εγγενείς αδυναμίες των ίδιων των υπηρεσιών, όσο και τις επιλογές της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας, γενικότερα.

Οι πλευρές αυτές αναδύθηκαν χτες στην έκτακτη ενημέρωση του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας Αν. Πεπονή για το θέμα. Στην ενημέρωση παρευρέθηκαν οι υφυπουργοί Υγείας Φρ. Παπαδέλης και Πρόνοιας Θ. Κοτσώνης και επιστήμονες μέλη της Επιτροπής, που συγκροτήθηκε για να μελετήσει το θέμα.

Το πρώτο, λοιπόν, που προέκυψε, κατά δήλωση του ίδιου του Αν. Πεπονή, είναι ότι διερευνώνται οι διοικητικές ευθύνες οργανισμού - στην αρχή δεν ήθελε να τον κατονομάσει, αλλά στο τέλος τον κατονόμασε - του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για πιθανή καθυστέρηση ενημέρωσης της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, όσον αφορά την προβληματικότητα του αντιδραστήριου. Μέχρι το Σάββατο το πρωί, είπε ο υπουργός, πιστεύαμε ότι η εταιρία ΑΒΒΟΤΤ είχε ενημερώσει τον ΕΟΦ το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Υστερα από νέα δεδομένα υπάρχουν ενδείξεις καθυστέρησης από τον ΕΟΦ, σύμφωνα με τον Αν. Πεπονή.

Το δεύτερο ζήτημα που προέκυψε απ' τη χτεσινή ενημέρωση ήταν ότι, αν και υπήρχε μεγάλος αριθμός αξιόλογων επιστημόνων, δεν κατάφεραν να ενημερώσουν με έναν εκλαϊκευμένο τρόπο για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Μέσα από επιστημονικά εξειδικευμένους όρους και με έντονα τα σημεία μη συντονισμού μεταξύ τους έδιναν στοιχεία και παρουσίαζαν όρους, οι οποίοι επιτείνουν τη σύγχυση και μεγαλώνουν αντί να μειώσουν την ανησυχία.

Το τρίτο ζήτημα είναι ότι οι καθησυχαστικές δηλώσεις περί "άκρως απίθανου του λάθους" στη χώρα μας με το παραπάνω τεστ - και κατ' επέκταση του επανελέγχου των αιμοδοτών, καθώς και των ομάδων υψηλού κινδύνου - δεν προέκυψε απ' τον έλεγχο των πραγματικών στοιχείων της χώρας, αλλά κυρίως προβλήθηκαν στη βάση αναλογικών συγκρίσεων των διεθνών δεδομένων. Οτι, δηλαδή, όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρία, τέσσερα περιστατικά - σε σύνολο τεσσάρων εκατομμυρίων στην Ευρώπη - βρέθηκαν θετικά παρότι το τεστ έδειξε ότι ήταν αρνητικά στον ιό του ΕΪΤΖ. Τα μόνα σίγουρα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες ήταν ότι η εταιρία απ' τον περασμένο Ιούνη - από τότε άρχισε να χρησιμοποιείται το τεστ στην Ελλάδα - έκανε 114.700 πωλήσεις αντιδραστηρίων. Απ' τις 95 μονάδες αιμοδοσίας της χώρας το χρησιμοποίησαν οι 61 που συνέλεξαν το 10% (55.000 μονάδες αίματος) της συνολικής ποσότητας του αίματος στην παραπάνω περίοδο. Ηδη δόθηκε εντολή να κάνουν ελέγχους επί τω συγκεκριμένω οι παραπάνω αιμοδοσίες.

Σύμφωνα με την Τ. Πολίτη το μεγαλύτερο μέρος των αιμοδοσιών προέρχεται απ' το στρατό και κατευθύνονται για έλεγχο στο Κρατικό της Νίκαιας, στο οποίο δε χρησιμοποιείται το τεστ της ΑΒΒΟΤΤ. Εξ άλλου πρόσθεσε, δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση λευκωματίνης, παραγώγου του πλάσματος του αίματος, που εισάγεται βάσει διακρατικής συμφωνίας απ' την Ελβετία, που να αναφέρθηκε ως μολυσμένη.

Το τέταρτο και βασικό θέμα προκύπτει απ' τη δήλωση του ίδιου του υπουργού Υγείας, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν ανησυχίες για την επάρκεια των υπηρεσιών μετά τα απανωτά κρούσματα για τη δημόσια υγεία. "Το υπουργείο, είπε ο Αν. Πεπονής, απ' το Φεβρουάριο είχε αυτή την ανησυχία και ξεκίνησε μια συστηματική αλληλογραφία, για να κάνει μια απογραφή των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την αντιμετώπιση τέτοιων συμπτωμάτων. Ελπίζουμε ότι μετά το Πάσχα να σας ανακοινώσουμε τα συμπεράσματα, όχι βεβαίως και τόσο αισιόδοξα".

Τέλος, όσον αφορά το βασικό ερώτημα αν πρέπει να επανελεγχθούν οι αιμοδότες και όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως υποστήριξαν και κάποιοι επιστήμονες σε διάφορα μέσα ενημέρωσης, η απάντηση ήταν ότι δε χρειάζεται. Με το θέμα αυτό ασχολήθηκε χτες και η Εθνική Επιτροπή Αιμοδοσίας στην οποία, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", προκρίθηκε η υπόδειξη του προαιρετικού επανελέγχου.Αν, είπε ο Αν. Πεπονής, στην Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε για την περαιτέρω εξέταση του θέματος, υπάρξουν διιστάμενες απόψεις τότε η ηγεσία του υπουργείου θα πάρει τις απαραίτητες προτάσεις.

Ο Αν. Πεπονής παρέπεμψε συνολικά την υπόθεση στον εισαγγελέα.

Οικονομικός βρόχος στον "Ευαγγελισμό"

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ και Σπ. Στριφτάρης, και ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς πώς πρόκειται να αντιμετωπίσουν την πρόταση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγείται το μεγαλύτερο γενικό νοσοκομείο της χώρας, ο "Ευαγγελισμός", το έλλειμμα του οποίου στις 31.12.1995 έφτανε τα 9.279 εκατομμύρια δραχμές. Βάσει εγγράφου της Επιτροπής Προγραμματισμού Πληρωμών Προμηθευτών και Συντονισμού Εισπράξεως Εσόδων του νοσοκομείου, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ και Σπ. Στριφτάρης,κατέθεσαν χτες ερώτηση στη Βουλή, προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Στο έγγραφο της Επιτροπής, που έχει ημερομηνία 26.3.1996 και απευθύνεται στον πρόεδρο του ΔΣ του νοσοκομείου, αναφέρεται πως "είναι αδύνατος ο προγραμματισμός για την πληρωμή προμηθευτών μέσα στο μήνα Απρίλιο 1996,η πληρωμή των οποίων, σημειωτέον, καθυστερεί 15 και πλέον μήνες. Τα προβλεπόμενα έσοδα καλύπτουν μόνο τις δαπάνες μισθοδοσίας του προσωπικού και την απόδοση των κρατήσεων υπέρ δημοσίου και τρίτων (ασφαλιστικά ταμεία) για την ίδια περίοδο. Τα προβλεπόμενα έσοδα μέχρι την 20.4.1996 ανέρχονται σε 1,735 δισ. δραχμές και τα προβλεπόμενα έξοδα θα ανέλθουν σε 1,715 δισ. δραχμές. Ηδη πολλές προμηθεύτριες εταιρίες "αρνούνται" να εφοδιάσουν το νοσοκομείο με φαρμακευτικό, υγειονομικό και καρδιοχειρουργικό υλικό αν δεν εξοφληθούν άμεσα για το πρώτο εξάμηνο του 1995".

"Οξύτατο - συνεχίζει το έγγραφο - επίσης πρόβλημα έχει δημιουργηθεί και στις προμήθειες ειδών συντήρησης και εξοπλισμού, καθώς και με την ίδια τη συντήρηση των ιατρικών μηχανημάτων, δεδομένου ότι οι εταιρίες δεν αναλαμβάνουν την εκτέλεση των σχετικών εργασιών, λόγω της ασυνέπειας στην εκπλήρωση των συμβατικών μας υποχρεώσεων. Ηδη κινδυνεύουν να τεθούν εκτός λειτουργίας οι αναλυτές αερίων αίματος επειδή η προμηθεύτρια εταιρία ΙΝΤΕΡΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΕ αρνείται να προμηθεύσει το νοσοκομείο με τα απαραίτητα υγρά για τη λειτουργία τους".

Στο έγγραφο αναφέρεται πως πολλοί πιστωτές έχουν προσφύγει στα δικαστήρια. Ακόμη, επισημαίνεται πως τα ασφαλιστικά ταμεία, που αποτελούν την κύρια πηγή προσόδου του νοσοκομείου, οφείλουν σημαντικά ποσά από ανεξόφλητους λογαριασμούς νοσηλίων. Ηδη το υπόλοιπο της οφειλής τους έχει φτάσει τα 1,3 δισ. δραχμές.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο "Ευαγγελισμός" χρειάζεται άμεση επιχορήγηση με 3 δισ. δραχμές προκειμένου να καλυφθούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό οι υποχρεώσεις του από το Δεκέμβρη 1994, μέχρι τουλάχιστον και τον Απρίλη 1995. Ακόμη, να γίνει 1 δισ. δραχμές (όσο και η μηνιαία μισθοδοσία), το ποσό της μηνιαίας ειδικής επιχορήγησης για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού που χορηγείται από τη Νομαρχία Αθηνών, και όχι να καταβάλλεται μειωμένο κατά 300 εκατ. δραχμές, περίπου, το μήνα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ και Σπ. Στριφτάρης, ερωτούν τους υπουργούς, Αν. Πεπονή,Αλ. Παπαδόπουλο και Ε. Γιαννόπουλο,ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα του "Ευαγγελισμού". Ακόμη, ερωτούν πώς τοποθετείται η κυβέρνηση σε σχέση με τις προτάσεις της Επιτροπής για άμεση επιχορήγηση του νοσοκομείου με 3 δισ. δραχμές και το ύψος της μηνιαίας ειδικής επιχορήγησης, για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού, να φτάσει το 1 δισ. δραχμές.

πινέζα Χωρίς αναλυτή

Κοντά στις τέσσερις ώρες έμεινε την Κυριακή το βράδυ το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ - που είναι ενταγμένο στις εφημερίες - χωρίς αναλυτή αίματος, γιατί χάλασε ο ένας και μοναδικός και δεν υπάρχει εφεδρικός. Αν δεν προσπαθούσαν οι εργαζόμενοι να βρουν συντηρητή και να δουλέψουν με αυταπάρνηση, δεν είναι βέβαιο ότι θα διεκπεραιωνόταν η εφημερία μέχρι το πρωί της Δευτέρας. Αυτές βέβαια οι βλάβες συμβαίνουν συχνά - πυκνά, κι αν το Νοσοκομείο δεν εφοδιαστεί με δεύτερο βιοχημικό και αιματολογικό αναλυτή, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται και αυτό θα αποβαίνει σε βάρος των ασθενών.

Κι ύστερα έρχονται κάποιοι απ' την κυβέρνηση, και λένε ότι θα βρουν πόρους για την υγεία απ' τις σπάταλες δαπάνες. Ας φροντίσουν λοιπόν πρώτα για τα στοιχειώδη και μετά βλέπουμε...

Αύριο οι πικετοφορίες των συνταξιούχων

Οι συνταξιούχοι οργανώνουν αύριο πικετοφορίες στην Αθήνα και στον Πειραιά για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη συνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης.

Στην Αθήνα η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 10 πμ από την πλατεία Κάνιγγος και την οργανώνουν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ και του ΤΣΑ. Στον Πειραιά η πικετοφορία θα ξεκινήσει 9.30 πμ από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης και οργανώνεται από την επιτροπή των συνταξιουχικών σωματείων. Με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά έχει καλέσει όλους τους εργαζόμενους της πόλης να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία συνταξιούχων του ΙΚΑ αναφέρει ότι επιλέχτηκε αυτή η μορφή διαμαρτυρίας γιατί τα προβλήματα των συνταξιούχων παραμένουν άλυτα και η διυπουργική επιτροπή που συγκροτήθηκε για το θέμα των λεγόμενων χαμηλοσυνταξιούχων, δεν τα αντιμετωπίζει σε σωστή κατεύθυνση. "Εχουμε, τονίζει η Ομοσπονδία, αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων για την επανασύνδεση των κατώτατων ορίων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Ενώ η ακρίβεια καλπάζει, δεν πήραμε την αύξηση - κοροϊδία του 1996. Θα κάνουμε μαύρο Πάσχα".

Λεζάντα 1ου σελ. 19

Ο "Ευαγγελισμός" χρειάζεται άμεση επιχορήγηση τριών δισ. δραχμών για να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τους προμηθευτές

Ζητούν παράταση της σύμβασης του Θ. Γουλή

Την άμεση έγκριση της 6μηνης παράτασης της θητείας του γιατρού Θεοδώρου Γουλή στην παθολογική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας, ζητά με ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο.

Είναι η δεύτερη απόφαση του σωματείου μετά την απομάκρυνση του γιατρού και γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ, Θεοδώρου Γουλή. Η εξάμηνη παράταση της σύμβασης του Θ. Γουλή δεν εγκρίθηκε απ' το υπουργείο Υγείας, με το αιτιολογικό ότι έλαβε την εισήγηση του ΔΣ του Νοσοκομείου μετά τη λήξη της σύμβασης του γιατρού...

Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους, τονίζουν ότι "η παράταση της θητείας πρέπει να εγκριθεί, όπως μέχρι σήμερα έχει γίνει με όλους τους άλλους συναδέλφους γιατρούς και μάλιστα τη στιγμή που εξυπηρετεί υπαρκτές ανάγκες της κλινικής". Επίσης, οι εργαζόμενοι ζητάνε για τις ανάγκες της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου - και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε δικαστικές παραλείψεις - να υλοποιηθεί άμεσα η απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου από το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να παραμείνει σ' αυτό ο συγκεκριμένος γιατρός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ