ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Τα τρία ατού του ΠΑΟ

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός και για έκτη η Ελλάδα, διεκδικούν την ανώτερη ευρωπαϊκή μπασκετική διάκριση. Τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης.

Από το 1988 που ξεκίνησε ο θεσμός του φάιναλ φορ, το ελληνικό μπάσκετ δεν εκπροσωπήθηκε στις διοργανώσεις του 1991 και 1992. Στις υπόλοιπες κατάφερε απλώς να αποτύχει. Αρχικά ο Αρης, στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ και τα δύο τελευταία χρόνια οι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.

Λογικά δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια απωλειών. Πώς να πεις όμως με σιγουριά, ότι ο φετινός Παναθηναϊκός θα τα καταφέρει καλύτερα από ό,τι στο Τελ Αβίβ ή τη Σαραγόσα. Χωρίς Σοκ και Κούουσμα, με τον Παταβούκα νοκ άουτ εξαιτίας τραυματισμού και τρεις βασικούς, Γιαννάκη, Ουίλκινς, Βράνκοβιτς άνω των 33 ετών, "οι πράσινοι" υστερούν σε αγωνιστικότητα των αντιπάλων τους.

Αν και κατέκτησε την πρόκριση στο παραπέντε και στην πορεία ηττήθηκε από την Ορτέζ στην Αθήνα και την Μπενφίκα στη Λισαβόνα, ειδικοί και μη, θεωρούν τον Παναθηναϊκό φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. "Αυτοί που το λένε δε θέλουν το καλό μας, αλλά ο τίτλος αυτός αρμόζει στον Παναθηναϊκό" απάντησε ο Κ. Παταβούκας. Γιατί άραγε να είναι φαβορί ο Παναθηναϊκός και όχι η ΤΣΣΚΑ που τερμάτισε άνετα πρώτη στον όμιλό της, νικώντας μάλιστα εντός κι εκτός τον Ολυμπιακό; Αουτσάιντερ είναι η Μπαρτσελόνα, που έκανε φέτος μια εκπληκτική πορεία, συντρίβοντας δυο φορές τον Παναθηναϊκό; Η μήπως η κάτοχος του τίτλου Ρεάλ πηγαίνει στο Παρίσι μόνο και μόνο για να στέψει το νέο πρωταθλητή Ευρώπης.

Κι όμως ο Παναθηναϊκός είναι φαβορί για τρεις λόγους. Είναι η πλουσιότερη ομάδα και θα έχει στο πλευρό του 4.000 οπαδούς. Διαθέτει ονόματα όπως ο Ντ. Ουίλκινς που στη βραδιά του είναι ικανός να... τσακίσει κάθε αντίπαλο και ο Στ. Βράνκοβιτς στο μπόι του οποίου υποκλίνεται κάθε επιθετικός. Πάνω απ' όλα έχει όμως τον Μπ. Μάλκοβιτς, με πέντε παρουσίες σε φάιναλ φορ και νικητή στις διοργανώσεις του 1989, 1990 και 1993. Θα τα καταφέρει και πάλι ο Σέρβος; Το Παρίσι τον είχε πικράνει το 1991. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι κάτι του χρωστάει η πόλη του φωτός. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι έχει να αντιμετωπίσει τον πάντα ικανό για την έκπληξη Ομπράντοβιτς, τον Ερέμιν που ονειρεύεται την αναβίωση περασμένων μεγαλείων της ΤΣΣΚΑ, αλλά και τον Αϊτο Ρενέσες που θέλει να διώξει από την Μπαρτσελόνα το στίγμα της πιο ηττοπαθούς ομάδας.

Ευχή όλων, να νικήσει ο πιο ικανός. Αν νικήσει ο πιο τυχερός, ο Παναθηναϊκός μάλλον είναι χαμένος από χέρι...

ΤΣΣΚΑ Μ. - ΠΑΟ
"Κλειδί ο έλεγχος του ρυθμού"

Τα σχέδια του Μάλκοβιτς για το σημερινό ημιτελικό. Με τρίποντα απειλούν οι Ρώσοι

Το Παλέ Ντε Μπερσί του Παρισιού ανοίγει σήμερα τις πύλες του για να φιλοξενήσει τις τέσσερις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες της περιόδου. Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ - Μπαρτσελόνα, στην αφετηρία για τον μεγάλο τελικό της Πέμπτης. Ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα;

Την πρωταθλήτρια Ρωσίας ΤΣΣΚΑ αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός, κι όποιος στοιχηματίσει από τη μια ή την άλλη πλευρά, έχει 50% πιθανότητες να χάσει τα λεφτά του. Αντίθετες πλευρές του ίδιου νομίσματος είναι οι δύο ομάδες. Με τους ψηλούς του Παναθηναϊκού και την περιφέρεια της ΤΣΣΚΑ, θα μπορούσες να συνθέσεις μια υπερομάδα. Οι Ρώσοι από τα 6.25μ. μπορούν να σε σκοτώσουν αν βρεθούν στη βραδιά τους, αλλά κι οι "πράσινοι" να σε βάλουν στα καλάθια αν επιβάλουν το παιχνίδι τους. Μην περιμένετε όμως θέαμα. Οπως τόνισε ο Μπ. Μάλκοβιτς λίγο πριν ο Παναθηναϊκός αναχωρήσει για το Παρίσι, "στα παιχνίδια αυτού του επιπέδου δεν υπάρχει ποιότητα. Κερδίζουν οι ομάδες που ελέγχουν το ρυθμό. Δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα ιδιαίτερο. Είναι μια δημόσια προπόνηση και τίποτα περισσότερο". Ο Σέρβος προπονητής αν και δηλώνει ότι ο ψυχολογικός παράγοντας είναι άριστα συνδεδεμένος με τη φυσική κατάσταση, προσπάθησε να κρατήσει τους παίκτες του μακριά από συγκινήσεις και φορτίσεις της τελευταίας στιγμής. Υποχρεώθηκε εκ των πραγμάτων να δεχτεί τον τίτλο του φαβορί για την ομάδα του, αλλά βρήκε άλλοθι για να καλύψει το χάντικαπ. "Δέχομαι ό,τι μου προσάπτουν. Ημουνα φαβορί στη Σαραγόσα το 1990, αουτσάιντερ στο Μόναχο το 1989 και στην Αθήνα το 1993". Και στις τρεις περιπτώσεις αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης, άρα τα φαβορί και τα αουτσάιντερ είναι για τους προληπτικούς και τίποτα περισσότερο.

Ο Ουίλκινς

"Πεινασμένο για τίτλο" χαρακτηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ρόιτερ" τον Παναθηναϊκό, φιλοξενώντας παράλληλα δηλώσεις του Ντ. Ουίλκινς που βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με το που πάτησε το πόδι του στο Παρίσι. "Θέλω πολύ αυτόν τον τίτλο και βρισκόμαστε μόλις δύο αγώνες πριν την κατάκτησή του. Θα αφιερώσω το τρόπαιο στον πατέρα μου που έχασα πρόσφατα, αλλά και στους χιλιάδες οπαδούς του Παναθηναϊκού που αξίζουν μια τέτοια ικανοποίηση" δήλωσε ο Αμερικανός.

Οι Ρώσοι

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι αισιοδοξούν. "Δεν είμαστε φαβορί, αλλά αρκετά ισχυροί για να νικήσουμε οποιαδήποτε ομάδα. Εχουμε μπροστά μας ένα μεγάλο αντίπαλο κι εγώ έναν μεγάλο προπονητή. Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε γρήγορα και να κτυπήσουμε το παιχνίδι από την περιφέρεια, με σουτ τριών πόντων. Θα τα βάλουμε όμως;" αναρωτήθηκε ο Ρώσος προπονητής Στ. Ερέμιν. Θα έχει πάντως στη διάθεσή του τον Κουντέλιν που έχει αναδειχτεί σε κορυφαίο τριποντάκια της διοργάνωσης. Αν έχει μαζί του και την τύχη... γιατί μην ξεχνάμε ότι το τρίποντο είναι ρώσικη ρουλέτα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TV

Ημιτελικός 20.00: Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ

Ρεμς (Σλοβ.) - Ντοριζόν (Γαλ.)

Ημιτελικός 22.00: Ρεάλ - Μπαρτσελόνα

Βιρόβνικ (Ισρ.) - Αραούζο (Πορτ.)

Ολα τα παιχνίδια θα μεταδοθούν απο την ΕΤ-1.

Ισπανικός εμφύλιος

Για τρίτη φορά θα βρεθούν αντιμέτωπες σε ημιτελικό φάιναλ φορ, ισπανικές ομάδες. Το 1992 στην Κωνσταντινούπολη αναμετρήθηκαν Μπανταλόνα - Σαραγόσα, αλλά το τρόπαιο πήγε στο Βελιγράδι. Δυο χρόνια αργότερα στο Τελ Αβίβ η Μπανταλόνα απέκλεισε την Μπαρτσελόνα και στη συνέχεια πήρε το κύπελλο. Αλλο όμως Μπανταλόνα - Σαραγόσα κι άλλο Ρεάλ - Μπαρτσελόνα. Είναι σαν να λέμε Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός. Το ενδεχόμενο οι δυο ομάδες να τα δώσουν όλα στο μεταξύ τους παιχνίδι, είναι πολύ πιθανό. Προς το παρόν η Μπαρτσελόνα έχει με το μέρος της τα προγνωστικά. Νίκησε τέσσερις φορές φέτος τη Ρεάλ, δύο για το ισπανικό και δύο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τον αήττητο σε φάιναλ φορ Ζ. Ομπράντοβιτς, δεν είσαι ποτέ σίγουρος.

Οι Ρώσοι πρώτοι στα στατιστικά

Την καλύτερη άμυνα θα παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός στο Παρίσι, με μέσο όρο παθητικό 71,8 πόντους στα παιχνίδια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Τη χειρότερη θα παρουσιάσει η ΤΣΣΚΑ με μ.ο. 77,8. Πολλές φορές οι αριθμοί δεν λένε όμως την αλήθεια κι αυτό γιατί οι Ρώσοι συνηθίζουν να παρατάνε παιχνίδια που δεν μπορούν να κερδίσουν. Απόδειξη; Οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ είναι πρώτοι στον πίνακα των τριπόντων με ποσοστό ευστοχίας 44,1%. Στα αμυντικά ριμπάουντ με μ.ο. 22,3 ανά αγώνα. Στα επιθετικά ριμπάουντ με μ.ο. 10,8, στις ασίστ με 10,8 και στα κλεψίματα με 8,9, ενώ διαθέτουν και την πρωτιά στα λάθη με 15,9. Την καλύτερη επίθεση θα παρουσιάσει η Μπαρτσελόνα με μ.ο. 84,1 πόντους ανά παιχνίδι, ενώ οι παίκτες της Ρεάλ είναι πιο εύστοχοι στα δίποντα με ποσοστό 58,7%.

Σε ατομικό επίπεδο πρώτος σκόρερ είναι ο Αρλάουσκας με μ.ο. 28,6 πόντους, ενώ σε όλες τις άλλες κατηγορίες ηγούνται παίκτες της ΤΣΣΚΑ και του Παναθηναϊκού. Ο Κουντέλιν στα τρίποντα με 50%, ο Καράσεφ στις βολές με 89,2% και στις ασίστ με 6,9%, ο Πανόφ στα κλεψίματα με 1,9, ο Βράνκοβιτς στα αμυντικά ριμπάουντ με 10,2 και ο Νουόσου στα επιθετικά με 2,8 σε κάθε παιχνίδι.

Ντ. Ουίλκινς, Εβγ. Κισούριν. Δίδυμο "φωτιά" στον ημιτελικό Παναθηναικο

Ντ. Ουίλκινς, Εβγ. Κισούριν. Δίδυμο "φωτιά" στον ημιτελικό Παναθηναϊκού - ΤΣΣΚΑ

Η ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
"Ισόπαλοι" Μάλκοβιτς, Ομπράντοβιτς

Από τους 4 μνηστήρες για την κατάκτηση του 39ου κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης η Ρεάλ είναι αυτή που έχει την πλέον ένδοξη ιστορία στο θεσμό. Οι Μαδριλένοι έχουν κατακτήσει 8 τίτλους (1964, 65, 67, 68, 74, 78, 80, 95) και αναμφίβολα είναι σωστά οι "βασιλιάδες" της Ευρώπης. Ακόμη ήταν 7 φορές φιναλίστ! Ακολουθεί η ΤΣΣΚΑ Μόσχας που ήταν παντοδύναμη τη δεκαετία του '60 αλλά και στις αρχές του '70 με ηγέτη τον μεγάλο Σεργκέι Μπέλοφ. Στο παλμαρέ των Μοσχοβιτών είναι 4 τίτλοι (1961, 63, 69, 71), ενώ ήταν φιναλίστ άλλες τρεις φορές. Μάλιστα οι Ρώσοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη Ρεάλ τρεις φορές στον τελικό και μετράνε 2-1 νίκες.

Η Μπαρτσελόνα ήταν φιναλίστ το 1984, ενώ στα φάιναλ φορ έφτασε στην πηγή το 1990 και το 1991 όμως... νερό δεν ήπιε.

Ο Παναθηναϊκός έχει τη λιγότερη ιστορία, αφού μετράει δυο τρίτες θέσεις το 1994 και 1995.

Οσον αφορά τους "στρατηγούς" στον πάγκο οι τρεις στους τέσσερις (σ.σ. βλέπε Ερέμιν) είναι παλιές καραβάνες. Μάλιστα Μάλκοβιτς και Ομπράντοβιτς έχουν από τρεις τίτλους στο ενεργητικό τους. Ο Ρενέσες της Μπάρτσα είναι... λούζερ ως τώρα στα φάιναλ φορ, ενώ ο Ερέμιν σαν... πρωτάρης ποντάρει και στον παράγοντα τύχη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ