ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Ανώμαλη προσγείωση

Οι θριαμβευτές του Αμστερνταμ σκόνταψαν στη Νεάπολη, χάνοντας με 1 - 2. Ξέφυγε η ΑΕΚ. "Αποχή" των "ερυθρόλευκων" οπαδών

Μιμούμενοι τον Μιχάλη Βιολάρη, που πριν από αρκετά χρόνια τραγουδούσε "τι Λωζάνη, τι Κοζάνη", οι παίχτες του Παναθηναϊκού θέλησαν να κάνουν το ίδιο προχτές... τραγουδώντας τι Αμστερνταμ, τι Νίκαια. Ομως, φαλτσάρισαν αφού φάνηκαν "μεθυσμένοι" από τα επινίκια, με αποτέλεσμα την αποκαθήλωσή τους από το πρώτο σκαλί της βαθμολογίας.

Ο Μπλαχίν και οι παίχτες του περίμεναν ότι οι "πράσινοι" θα είναι κουρασμένοι από την υπερπροσπάθεια στο Αμστερνταμ και με σύμμαχο τον απαράδεκτο αγωνιστικό χώρο πήραν αυτό που ήθελαν με έξυπνο τρόπο. Δίκην κομάντος αιφνιδίασαν, χτύπησαν και έφυγαν νικητές με 2 - 1.

Την ίδια ώρα στη Ν. Φιλαδέλφεια η ΑΕΚ χωρίς να αγγίξει τα συνηθισμένα επίπεδα απόδοσης και με αρκετή τύχη στο πλευρό της επικρατούσε του Απόλλωνα με 1 - 0 και αισθανόταν ξανά τη γλυκιά μοναξιά της κορυφής.

Για τους φιλοξενούμενους (είχαν αρκετές απουσίες) μάλλον ήταν από τις λίγες φορές που "ευχαριστήθηκαν" την ήττα. Οπως παραδέχτηκε ο Γ. Παθιακάκης, τώρα ελπίζουν να κερδίσει και το ντέρμπι η ΑΕΚ, ώστε να πάρει το πρωτάθλημα, για να βγουν στο κυπελλούχων.

Αν υπήρχε πρόστιμο για την κακοποίηση του αθλήματος, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ θα πλήρωναν πολλά λεφτά. Ενενήντα λεπτά επιδίδονταν σε αντιποδόσφαιρο με συνέπεια το 1 - 0 στο άδειο Καραϊσκάκη να φαντάζει μαγική εικόνα.

Οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, έμειναν έξω από το γήπεδο και απέτρεπαν όσους ήθελαν να μπουν. Τα 6.191 εισιτήρια μιλούν από μόνα τους. Επεισόδια και ζημιές προκάλεσαν στο κέντρο της Αθήνας οπαδοί του ΠΑΟΚ πριν το παιχνίδι. Οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν 88, αλλά τελικά κρατήθηκαν μόνο τρεις.

Μάχη θα γίνει για την τέταρτη προνομιούχο θέση, η οποία ίσως οδηγήσει στην Ευρώπη. Ο ΟΦΗ γνώρισε τη συντριβή από τον Ηρακλή με 5 - 1 και μπαίνει σε περιπέτειες. Εχει τρία... βήματα πίσω του τον εκπληκτικό φέτος Εδεσσαϊκό που "έπνιξε" τον Εθνικό με 6 - 2 και έξι πόντους το Γηραιό.

Στην αντίπερα όχθη, το μονοπάτι των καταραμένων αγωνίζονται να αποφύγουν έξι ομάδες. Στο... χορό του υποβιβασμού είναι (λιγότερο ή περισσότερο κοντά) Λάρισα, Πανιώνιος, Παναχαϊκή, Πανηλειακός, ΠΑΟΚ και Αρης.

Στη Ν. Σμύρνη η ένταση ήταν το κυρίαρχο στοιχείο. Συχνά - πυκνά διακοπές, προπηλακισμοί και... παρέλαση στο τερέν σχετικών και μη. Πάντως, η επικράτηση των γηπεδούχων (όσο παίχτηκε ποδόσφαιρο) ήταν δίκαιη.

Στη Λάρισα μετά από πολύ καιρό βγήκε ο αυγερινός της νίκης που ενίσχυσε τις ελπίδες παραμονής. Ταυτόχρονα έβαλε σε σοβαρές περιπέτειες την Παναχαϊκή. Επισφαλής νιώθει και ο Αρης αφού το 4 - 0 στην Ξάνθη τον αφήνει στους 32 βαθμούς, δηλαδή έξι παραπάνω από την καταδικαστική 16η θέση.

ΠΑΟ - ΑΕΚ
Μια παρένθεση...

Ο Ρότσα δεν ανησυχεί για το ηθικό της ομάδας του ενόψει ντέρμπι, ενώ ο Μπάγεβιτς θεωρεί ότι η ΑΕΚ έχει καλύτερη ψυχολογία

Η ήττα του Παναθηναϊκού στη Νίκαια και η άνοδος της ΑΕΚ στην κορυφή της βαθμολογίας οπωσδήποτε διαφοροποιεί τις συνθήκες διεξαγωγής του αυριανού ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η σπουδαιότητά του0,0ού κατά πολλούς θα ξεκαθαρίσει την υπόθεση τίτλος.

Ο Ρότσα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου κάλυψε πλήρως τους παίχτες του και ανέλαβε τις ευθύνες για το κυριακάτικο στραβοπάτημα, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διατηρήσει το ηθικό σε υψηλό σημείο. "Είναι μια παρένθεση και μόνο. Αναλαμβάνω όλες τις ευθύνες. Οι επιλογές είναι δικές μου και δε μετανιώνω. Οι παίχτες μου είναι ήρωες, δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους σε Ελλάδα και Ευρώπη".

Αναφερόμενος στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ0,0προπονητής του ΠΑΟ είπε: "Είναι άλλο παιχνίδι, δε θα μας επηρεάσει η ήττα. Οι μεγάλες ομάδες έχουν την κατάλληλη ψυχολογία για τέτοιους αγώνες". Στην ενδεκάδα των "πρασίνων" επανέρχονται οι Καλιτζάκης, Αποστολάκης, Μπορέλι και Καπουράνης.

Στην αντίπερα όχθη οι "κιτρινόμαυροι" επιζητούν αυτοσυγκέντρωση και ηρεμία πριν από το ντέρμπι. Γι' αυτό ο Μπάγεβιτς δεν έδωσε συνέντευξη Τύπου (...) και έκανε την προπόνηση κεκλεισμένων των θυρών.

Παρά το περιθώριο που δίνει η κατοχή της κορυφής, για ισοπαλία στο ΟΑΚΑ, η ΑΕΚ θα επιδιώξει τη νίκη σύμφωνα με τις δηλώσεις του ελληνοποιημένου τεχνικού: "Είμαστε έτοιμοι για το παιχνίδι, πάμε για τη νίκη. Η ψυχολογία είναι υπέρ μας, όμως μέσα στο γήπεδο αυτά δε μετράνε (!).

Το αποτέλεσμα στο ντέρμπι δε θα κρίνει τον τίτλο, αφού η ζημιά μπορεί να γίνει στους επόμενους αγώνες. Αν κερδίσουμε αποχτάμε πλεονέκτημα αλλά δεν τελειώνει τίποτα".

Αναφορικά με τον κυριακάτικο αγώνα, ο Μπάγεβιτς είπε: "Θα πληρώναμε τις βλακείες μας. Μπορούσαμε να "καθαρίσουμε" το παιχνίδι από το α ημίχρονο. Μας στοίχισαν οι ευκαιρίες που χάσαμε, τα χαλάσαμε όλα".

  • Αιμάτωμα στη γάμπα έχει ο Βάιος Καραγιάννης.
ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ - ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
Τελευταίο τεστ για Ατλάντα

Στην πόλη Στράβαγκερ της Νορβηγίας βρίσκεται από χτες η Εθνική ομάδα ανδρών της άρσης βαρών, προκειμένου να λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το οποίο ξεκινάει αύριο. Την αποστολή απαρτίζουν οι αθλητές:

Σαμπάνης (59 κιλά), Τζελίλης, Λεωνίδης (64 κ.), Σπύρου (70 κ.), Μήτρου (76 κ.), Δήμας (83 κ.), Κόκκας (91 κ.), Καχιασβίλι (99 κ.), Πανατίδης (108 κ.), Σαλτσίδης (+108 κ.). Η διοργάνωση αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο τεστ πριν από τους Ολυμπιακούς στην Ατλάντα.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Χρήστος Ιακώβου ανέφερε μεταξύ άλλων: "Δεν έχουμε κάνει ειδική προετοιμασία για αυτούς τους αγώνες αφού δεν είναι ο κύριος στόχος μας. Θα είμαι απόλυτα ευχαριστημένος αν οι αθλητές σηκώσουν 5 - 10 κιλά περισσότερο απ' ό,τι στους αγώνες της ΕΕ".

  • Ο αρσιβαρίστας (99 κιλά) Ανατόλι Κραπάτι από το Καζακστάν κατέριψε, στο ασιατικό πρωτάθλημα το οποίο γίνεται στην Ιαπωνία, το παγκόσμιο ρεκόρ στο ζετέ. Σήκωσε 228 κιλά και βελτίωσε κατά μισό κιλό το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε ο Κάχι Καχιασβίλι.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Εγκώμια για Κρεμενλίεφ!

Η απόδοση του Εμίλ Κρεμενλίεφ ήταν το σημαντικότερο στοιχείο που αποκόμισε ο προπονητής του Ολυμπιακού Τάκης Περσίας στον αγώνα της περασμένης Κυριακής με τον ΠΑΟΚ. Ο νεαρός τεχνικός που συνήθως δε σχολιάζει ξεχωριστά την παρουσία των παικτών μετά από κάθε παιχνίδι και χθες είχε ένα καλό λόγο για τον Βούλγαρο διεθνή: "Εδειξε πολύ καλά στοιχεία στο ματς της περασμένης Κυριακής. Θα του δώσω και άλλες ευκαιρίες ως το τέλος της σεζόν ώστε να δείξει την αξία του", τόνισε ο Περσίας. Αναφορικά με την ανόητη κίτρινη κάρτα που δέχτηκε ο Βασίλης Καραπιάλης και θα μείνει εκτός ομάδας στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και μετέπειτα με τον Απόλλωνα (σ.σ. 6 κίτρινες κάρτες) ο τεχνικός των Πειραιωτών ακόμη δεν έχει αποφασίσει αν θα εισηγηθεί την παραδειγματική χρηματική τιμωρία του. Πάντως δεν έκρυψε την πικρία του: "Ο Βασίλης είναι έμπειρος παίκτης και σίγουρα θα μπορούσε να αποφύγει την κάρτα".

Χθες ο γιος του προέδρου του Ολυμπιακού Πέτρος Κόκκαλης σε δηλώσεις του στη λέσχη του Ολυμπιακού στο Πασαλιμάνι υποστήριξε πως καλά κάνουν οι οργανωμένοι οπαδοί και "σνομπάρουν" την ποδοσφαιρική ομάδα. Τα λόγια του Κόκκαλη "τζούνιορ" έγιναν με την ευκαιρία της χορηγίας του τμήματος πόλο από την εταιρία ΘΡΥΛΟΣ ΑΕ.

Το πάθος και η δύναμη των παικτών του Ιωνικού ανάγκασε τον ΠΑΟ σε ήττα, η οποία τον έφερε στη δεύτερη θέση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ