Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 1996

Η κυβερνητική πολιτική φέρνει εκβιασμούς για τα ναυπηγεία

Παρατείνονται τα αδιέξοδα και παράλληλα η αγωνία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας. Οι υποψήφιοι για την ανάληψη της διαχείρισης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, προβάλουν προκλητικές αξιώσεις


ΣΕΛ.  15

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΕΚΧΩΡΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΡΟΛΟ "ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑ" ΣΤΟΝ ΚΛΙΝΤΟΝ
ΝΕΟΙ
ΚΙΝΔΥΝΟΙ
από την αμερικανική επιδιαιτησία

Υποκρισίες και προκλήσεις από τους εμπνευστές της "νέας τάξης", που εμφανίζονται ως "προστάτες της ειρήνης και της μη χρήσης βίας"!

"Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναγόρευσε επίσημα επιδιαιτητή των ελληνοτουρκικών σχέσεων τον αμερικανικό παράγοντα, ο οποίος το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να κατοχυρώσει ακόμα πιο ευρύτερο και επικίνδυνο ρόλο στην περιοχή". Τα παραπάνω τονίζει σε χτεσινή του ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά τη νέα εκδήλωση πλήρους υποταγής της ελληνικής κυβέρνησης στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Ο Κ. Σημίτης κατέστησε σαφές μέσα σε μισή ώρα - όση ακριβώς έγινε δεκτός προς ακρόαση από τον Κλίντον - ότι η κυβέρνησή του είναι διατεθειμένη να υποθηκεύσει το παρόν και το μέλλον του τόπου, μετατρέποντας την Ελλάδα σε πιόνι της αμερικανόπνευστης "νέας τάξης".

Βέβαια, το βάθεμα της εξάρτησης από τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός το παρουσίασε σαν "επίτευγμα". Ενα "επίτευγμα" που δεν είναι άλλο από την "αξιοποίηση" της άρχουσας τάξης της χώρας σε ρόλο "αντιπροσώπου" των συμφερόντων των αμερικανικών πολυεθνικών στην περιοχή. Οπως, μάλιστα, είπε ο Κ. Σημίτης, ο Κλίντον έκανε αποδεκτή τη θέση πως η Ελλάδα μπορεί να παίξει ρόλο στην περιοχή! Την ίδια ώρα η ελληνική αντιπροσωπεία δεν έχασε την ευκαιρία να λανσαριστεί εθελοντικά ως κομπάρσος μιας παράστασης, με τις ΗΠΑ να αυτοδιαφημίζονται ως "προστάτες της ειρήνης και της μη χρήσης βίας"!


ΣΕΛ.  5

Η Λεωφόρος Λαυρίου αποτελεί έναν από τους δύο βασικούς οδικούς κόμβους της Μεσογαίας. Συνδέει την Αθήνα με πολλούς δήμους της περιοχής. Κάθε χρόνο, χιλιάδες οχήματα τη διασχίζουν. Η λεωφόρος επαρκούσε για την κυκλοφορία τη δεκαετία του 1970. Τώρα, όμως, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Λακκούβες, κακοτεχνίες, έλλειψη φωτισμού και σήμανσης προκαλούν κάθε χρόνο θύματα και τραυματίες. Οι αρμόδιοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα "ναρκοπέδιο". Ομως ολιγωρούν...


ΣΕΛ.  16

"Τρελές" ιδέες

Στις 27 του Μάρτη 1996 ο "Ρ" αποκάλυπτε, ότι η κυβέρνηση μελετά την αύξηση των νοσηλίων, με πρόσχημα την κάλυψη των τεράστιων ελλειμμάτων και την εξεύρεση πόρων για τη χορήγηση κάποιων επιδομάτων προς τους εργαζόμενους. Το θέμα, προς στιγμήν, πάγωσε, αλλά επανέρχεται. Ακούγονται, μάλιστα, "τρελές" ιδέες: Να πενταπλασιαστεί το χιλιάρικο στα εξωτερικά ιατρεία και να διπλασιαστεί η κάρτα εισόδου (5.000 δρχ.) στα νοσοκομεία. Μια άλλη "τρελή" ιδέα είναι η επιβολή φόρων σε κάποια είδη κατανάλωσης.

Στο ερώτημα, αν θα γίνει ή όχι αύξηση των νοσηλίων, κάποιοι αρμόδιοι δεν απαντούν ούτε με "ναι", ούτε με "όχι". Το πεντοχίλιαρο καθιερώθηκε Μεγάλη Πέμπτη (24.4.1992), με ταυτόχρονη αύξηση των νοσηλίων. Από κει και πέρα ας μην ξεχνάμε, πως η κυβέρνηση, υποτίθεται, έχει δεσμευτεί ότι στον τομέα της υγείας ανήκουν τα 85 δισ. δραχμές, που έχουν εισπραχθεί από το φόρο καπνού, ποσό που αυξάνεται κάθε χρόνο.

Η επιβολή αυτού του φόρου ανακοινώθηκε το Φλεβάρη του 1994 απ' τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Γ. Γεννηματά, με τη ρητή διαβεβαίωση ότι αυτά τα χρήματα θα πάνε στην υγεία. Ας πάνε, λοιπόν, στον προορισμό τους, έστω και καθυστερημένα, για να σταματήσουν οι "τρελές", και πρωτίστως ανθυγιεινές, ιδέες.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
  • Ο Π. Π. Σ. προσφέρει ως τρίτη δόση 500.000 δρχ.
  • Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΚΡΑΣΣΑ προσφέρει 200.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Μελισσίων, στη μνήμη του πατέρα της Αλέκου Ελευθεριάδη,του αδελφού της Κοσμά και του συζύγου της Νίκου Κρασσά.


"Κρυφτούλι" στην πασχαλινή αγορά

Αθρόες εισαγωγές αμνοεριφίων από τη Βουλγαρία (υπερτετραπλάσιες σε σχέση με πέρσι) πραγματοποιήθηκαν μέσα στις τελευταίες πέντε ημέρες, με τις οποίες κυβέρνηση και χονδρέμποροι εκβιάζουν τους κρεοπώλες, για να "συγκρατήσουν" τις τιμές


ΣΕΛ.  32
Σήμερα οι πικετοφορίες των συνταξιούχων

Με δυο πικετοφορίες οι συνταξιούχοι διαδηλώνουν την αντίθεσή τους στην αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης. Στην Αθήνα στην πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 π.μ., και στον Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο, ώρα 9.30 π.μ.


ΣΕΛ.  19
"Λυπητερή" για τους βαμβακοπαραγωγούς

"Εισπράττουν" κυβερνητική κοροϊδία: Ούτε δραχμή δεν πρόκειται να πάρουν πίσω από επιστροφή συνυπευθυνότητας, αφού η παραγωγή του βαμβακιού έφτασε τους 1.350.000 τόνους, ενώ η μέση τιμή παραγωγού αναμένεται να είναι τουλάχιστον 30 δραχμές μικρότερη σε σχέση με πέρσι


ΣΕΛ.  21
Υπεκφυγή για την ευρω-"βόμβα"

Το ΔΣ του ΙΚΑ δεν πήρε απόφαση στη χτεσινή συνεδρίασή του - στην οποία δε συμμετείχε ο διοικητής Γρ. Σολωμός - για την κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης στο Ιδρυμα των καταρτιζόμενων στα κοινοτικά προγράμματα και μετέθεσε το θέμα για μετά το Πάσχα. Υπεκφυγή χαρακτήρισε τη μετάθεση ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ, Κ. Κερασουνλής


ΣΕΛ.  19
Η ΚΝΕ κοντά στους νεοσύλλεκτους

Πανεξόρμηση ενημέρωσης των νεοσυλλέκτων, διοργανώνει αύριο, μετά την ορκωμοσία της '96 Β ΕΣΣΟ, η ΚΝΕ σε Κέντρα Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα


ΣΕΛ.  3

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ