ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ ΚΑΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ

Μια ακόμα χρονιά οι καταναλωτές και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν τους εκβιασμούς των χονδρεμπόρων κρέατος, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σήμερα, της ΝΔ προηγούμενα. Μια ακόμα φορά, πασχαλιάτικα, οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι γίνονται έρμαια της ασύδοτης δράσης των κερδοσκόπων της αγοράς. Πολύ περισσότερο, επειδή η λεγόμενη απελευθέρωση και οι νόμοι της αγοράς τους προσφέρουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερες... ευκαιρίες. Ετσι, οι κτηνοτρόφοι βλέπουν να συμπιέζεται το εισόδημά τους με τις κυβερνητικές πυροσβεστικές παρεμβάσεις και την ασυδοσία που εξασφαλίζει η απελευθέρωση της αγοράς στους εμπόρους. Και οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν την πολύχρονη μονόπλευρη λιτότητα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που επιβάλλεται στο όνομα του Μάαστριχτ, την ανεργία και την υποαπασχόληση, γίνονται ξανά αντικείμενο κερδοσκοπίας μέσω της πασχαλιάτικης αγοράς αρνιού και κατσικιού, τα οποία υποχρεώνονται να πληρώσουν σε ιδιαίτερα υψηλές για το βαλάντιό τους τιμές.

Η κυβέρνηση, αφού έχει αφήσει ασύδοτη την αγορά και τους εμπόρους να διαμορφώνουν ανεξέλεγκτοι τις τιμές των ζωοτροφών και όλων των συντελεστών του κόστους στην κτηνοτροφική παραγωγή, αφού επέβαλε με κάθε τρόπο τη λογική της δήθεν απελευθέρωσης, καθιερώνοντας και νομιμοποιώντας πλήρως το καθεστώς της ασυδοσίας των κερδοσκόπων, θυμήθηκε τώρα τη διαδικασία επιβολής "πλαφόν" στις τιμές των αρνιών και κατσικιών! Ενα "πλαφόν", το οποίο αφορά, τελικά, σχεδόν αποκλειστικά τους κτηνοτρόφους, εξαιτίας του αποσπασματικού του χαρακτήρα. Μια ρύθμιση, που γίνεται μάλιστα όπλο στα χέρια των μεγαλεμπόρων, για να ασκήσουν τους πολυποίκιλους εκβιασμούς τους, σε βάρος των κτηνοτρόφων, χωρίς και πάλι να εξασφαλίζει χαμηλές τιμές στους καταναλωτές.

Οι έμποροι, εκμεταλλευόμενοι το κυβερνητικό πλαφόν, πιέζουν και εξαναγκάζουν τους κτηνοτρόφους να πουλάνε με τιμές πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής - που η αντιαγροτική κυβερνητική πολιτική της "απελευθέρωσης" το έχει οδηγήσει σε δυσθεώρητα ύψη... Ενώ, την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι... της λιτότητας και της ανεργίας, ληστεύονται αγοράζοντας πανάκριβα για τα εισοδήματά τους το αρνί του Πάσχα. Ολη η ιστορία του πλαφόν, αποδείχνεται μια κοροϊδία σε βάρος τόσο των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, όσο και των καταναλωτών, που επίσης μένουν, για μια ακόμα φορά έρμαιο στην κερδοσκοπία των εμπορομεσαζόντων. Οπως και η εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων αρνιών από τρίτες χώρες. Στα πλαίσια των σημερινών συνθηκών γίνεται και αυτό το μέτρο όπλο των μεγαλομεσαζόντων, αφού υποχρεώνουν τους κρεοπώλες να αγοράζουν και αρνιά εισαγωγής, μαζί με τα εγχώρια και μάλιστα σε τιμές που τους εξασφαλίζουν τα υπέρογκα κέρδη τους.

***

Υπάρχει, ασφαλώς, σοβαρότατο πρόβλημα τιμών, για τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που υφίστανται τις συνέπειες της σκληρής λιτότητας, της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, που "τσακίζουν". Αλλά ταυτόχρονα και για τους κτηνοτρόφους, για να μπορούν να πουλάνε σε τιμές ικανοποιητικές και, συνάμα, προσιτές για το βαλάντιο των εργαζομένων. Σε τιμές τέτοιες, που και οι καταναλωτές να μπορούν να αγοράζουν και οι κτηνοτρόφοι να εξασφαλίζουν εισόδημα που θα τους επιτρέπει να συνεχίζουν απρόσκοπτα την παραγωγή τους, να αναπτύσσουν την κτηνοτροφία, αντί, όπως γίνεται σήμερα, να οδηγούνται σε χρεοκοπία.

Ετσι, καθώς οι κτηνοτρόφοι πουλάνε π.χ. το γάλα 30% - 40% φθηνότερα από πέρσι, ενώ αγοράζουν ακριβότερα τις ζωοτροφές κατά ανάλογο ποσοστό, ώστε το κόστος παραγωγής και πάχυνσης των αρνιών και των κατσικιών να είναι πολύ αυξημένο λόγω της ασύδοτης αυτής αύξησης, θα περίμεναν λογικά η κυβέρνηση να στηρίξει τις τιμές των προϊόντων τους, τώρα του αρνιού και κατσικιού, ώστε να μπορούσαν να πουλήσουν με τιμές που θα μπορούσαν να επωφεληθούν και οι εργαζόμενοι. Ομως, η κυβέρνηση, αντί για τους κτηνοτρόφους και τους εργαζόμενους, για μια ακόμα φορά, φροντίζει για τους μεγαλεμπόρους...

***

Για να στηριχτεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων και η κτηνοτροφία και να εξασφαλίζεται αρνί σε τιμές που να μπορούν οι εργαζόμενοι να αγοράσουν, χρειάζονται δραστικά μέτρα. Μέτρα που δυναμικά με τα συλλαλητήριά τους οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι απαιτούν για τη στήριξη της ντόπιας κτηνοτροφίας, όπως: φτηνές ζωοτροφές, χαμηλότοκη χρηματοδότηση και στήριξη ικανοποιητικών τιμών στη γαλακτοπαραγωγή χωρίς ποσοστώσεις και περιορισμούς στον αριθμό των επιδοτούμενων γιδοπροβάτων κλπ. Για να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να παράγουν προϊόντα (γάλα, αρνιά και κατσίκια) με χαμηλό κόστος και να πουλάνε όλο το χρόνο με ικανοποιητικές τιμές και για τους ίδιους και για τους καταναλωτές. Σ' αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να αγωνίζονται οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και είναι προς το συμφέρον όλων των εργαζομένων, μαζί, με τον αγώνα τους, να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας, να υποστηρίξουν τον αγώνα για στήριξη της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Κυβερνητική πολιτική και "νόμοι" της αγοράς έκαναν και φέτος κτηνοτρόφους και καταναλωτές θύματα της ασυδοσίας και κερδοσκοπίας των μεγαλομεσαζόντων

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΚΟΥΒΑΡΗ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝΣΧΟΛΕΙΩΝ
Οχι άλλον εμπαιγμό!

- Εδώ και χρόνια, οι καθαρίστριες δημοσίων σχολείων διεκδικούν την αλλαγή της εργασιακής σχέσης από εργολαβική σε αορίστου χρόνου. Οι αρμόδιοι, παρότι παραδέχονται ότι το αίτημά σας είναι δίκαιο, αρνούνται να δώσουν λύση, επικαλούμενοι το οικονομικό κόστος. Κατά πόσον ευσταθεί αυτό τους το επιχείρημα;

- Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά που να ανατρέπουν αυτό τους το επιχείρημα. Οικονομικό κόστος είναι και τα τόσα δισ. που σπαταλιούνται από τα δημόσια ταμεία, οι ρεμούλες, τα δανεικά κι αγύριστα, τα ρουσφετολογικά τους. Για να αλλάξει η εργασιακή μας σχέση χρειάζονται 15 - 16 δισ., δηλαδή 1,5 φορά πάνω από ό,τι στοιχίζει η σημερινή κατάσταση. Μπορεί να είναι και λιγότερο, γιατί δεν υπάρχει καμία μελέτη. Τόσα χρόνια μιλάγανε για 27.000 καθαρίστριες και τώρα γίναμε 9.800. Αλλά, επιτέλους, αφού δέχονται το δίκαιο του αιτήματός μας, αφού αναγνωρίζουν ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των σχολείων, δηλαδή είμαστε εργαζόμενοι και όχι εργολάβοι, να αφήσουν τους μπακαλίστικους λογαριασμούς που βαρεθήκαμε τόσα χρόνια να ακούμε. Είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης.

- Πριν λίγο καιρό ο υφυπουργός Παιδείας σάς ζήτησε ένα μήνα καιρό για να μελετήσει το ζήτημα. Τελικά ποια ήταν η απάντηση;

- Ο υφυπουργός, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, δεσμεύτηκε μπροστά στους εργαζόμενους για δύο πράγματα. Το ένα είναι να πάρει το πόρισμα - εισήγηση από την Επιτροπή, που ένα χρόνο τώρα είναι ανενεργό, και δεύτερο να βάλει το ζήτημα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Στη συνάντηση, που ζητήσαμε στο τέλος του Μάρτη, όταν έληξε η προθεσμία που μας είχε ζητήσει ο υφυπουργός, μάς παρέπεμψε στον διευθυντή του γραφείου του που, εντελώς πρόχειρα, μας μίλησε για κάποιες σκέψεις - αποφάσεις του υπουργού, να αρχίσουν να αλλάζουν οι συμβάσεις των εργαζομένων, με πάνω από 15 χρόνια υπηρεσία... Μίλησα για προχειρότητες στις ανακοινώσεις αυτές, γιατί τέτοιες σκέψεις ή αποφάσεις δεν ευσταθούν και δεν τις δεχόμαστε. Και στις συνεδριάσεις της Επιτροπής ποτέ δε συζητήθηκε τέτοιος τρόπος αντιμετώπισης. Πιστεύουμε ότι η συνάντηση έγινε, για να γίνει. Διαπιστώνουμε ότι η αντιμετώπιση του υπουργείου παραμένει η ίδια. Δηλαδή, αναβλητικότητα, εμπαιγμός και αδιαφορία. Οι εργαζόμενοι νιώθουν την αδικία που γίνεται εις βάρος τους με αυτή τη σύμβαση που μας υποχρεώνουν να υπογράφουμε, στερώντας μας τα δικαιώματα του εργαζόμενου. Και, επιπλέον, αγανακτούν, γιατί οι εκάστοτε υποσχέσεις, δεσμεύσεις και προθεσμίες, που δίνουν οι αρμόδιοι, αποδεικνύονται λόγια μεγάλα και κάλπικα.

- Πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε από δω και πέρα;

- Οι εργαζόμενες γνωρίζουν πια πολύ καλά ότι μόνο με τον αγώνα μας και με την πίεση που ασκούμε, γίνεται κάθε φορά ένα βηματάκι μπροστά. Ετσι θα γίνει και τώρα. Στις 28 του Απρίλη έχουμε γενική συνέλευση στην Αθήνα, για να αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε. Πρέπει να συντονιστούμε και με τα άλλα σωματεία, πανελλαδικά. Αυτό είναι και ευθύνη της ΟΙΥΕ που γενικά παραμένει αδρανής και μόνο μετά από πίεση των σωματείων δραστηριοποιείται. Εχουμε συμπαραστάτες στον αγώνα μας τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και όλους τους φορείς της εκπαίδευσης (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, γονείς). Πιστεύουμε ότι με τον αγώνα μας θα κάνουμε και το μεγάλο βήμα μπροστά, που θα είναι η αλλαγή της σύμβασης έργου σε σύμβαση εξαρτημένης σχέσης εργασίας αορίστου χρόνου.

Β. Ν.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ σύμβαση εργασίας στα πλαίσια της εισοδηματικής πολιτικής αποφάσισε να υπογράψει η ΟΤΟΕ, σύμφωνα με την, κατά πλειοψηφία, χθεσινή απόφαση του Γενικού της Συμβουλίου (σελίδα 13).

ΟΙ ΑΣΥΡΜΑΤΙΣΤΕΣ προειδοποιούν: Κίνδυνος - θάνατος η απομάκρυνσή τους από τα πλοία και οι ανάθεση της ασφάλειας των πλοίων στο αυτόματο σύστημα (σελίδα 12).

ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ στο Βόλο οι καταλήψεις τραπεζικών καταστημάτων από τους εργαζόμενους στη "Βαμβακουργία Βόλου", οι οποίοι ζητάνε να πληρωθούν και επαναλειτουργήσει η επιχείρηση (σελίδα 12).

ΣΕ ΞΕΦΡΑΓΟ αμπέλι έχουν μετατρέψει με τις απροκάλυπτες παρεμβάσεις τους τη Διεύθυνση Μηχανογράφησης του ΟΤΕ, οι προμηθεύτριες εταιρίες προϊόντων πληροφορικής, καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Πληροφορικής ΟΤΕ (σελίδα 18).

ΔΙΟΡΙΑ 30 ημερών έδωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ στους κατοίκους 24 οικισμών των Γρεβενών και της Κοζάνης, ώστε να αποφασίσουν ποιες από τις λύσεις που προτείνει το υπουργείο θα επιλέξουν για τη μετεγκατάστασή τους (σελίδα 18).

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ομολογεί τώρα, ότι η "Ολυμπιακή" βρίσκεται σε αδιέξοδο και για πρώτη φορά κάνει και επίσημα λόγο για "δυσοίωνο μέλλον" (σελίδα 18).

ΤΑ ΓΕΝΙΚΑ Αρχεία του Κράτους φαίνεται ότι αποκτούν στέγη. Σε 2,5 χρόνια προβλέπεται να ολοκληρωθεί η ανέγερση του κτιρίου στο Π. Ψυχικό, που παραμένει γιαπί εδώ και 9 χρόνια (σελίδα 18).

ΚΙΝΔΥΝΟΣ να οδηγηθεί σε οικονομική χρεοκοπία η "Μελισσοκομική" εξαιτίας κακοδιαχείρισης, αδιαφάνειας και ρουσφετολογικής δράσης της πλειοψηφίας της διοίκησης (σελίδα 21).

ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ όπως "Κάτω τα χέρια από τους Τσιγγάνους" και "Νερό και φως για τα παιδιά μας", αρκετοί Τσιγγάνοι έκαναν πορεία χτες από τα Α. Λιόσια και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ (σελίδα 22).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ