ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Απρίλη 1996
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΒΕΛΛΙΔΗ
Από σήμερα 48ωρη απεργία

Σε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση από σήμερα το πρωί προχωρούν οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί Τύπου του εκδοτικού συγκροτήματος Βελλίδη της Θεσσαλονίκης, που εκδίδει τις δύο εφημερίδες "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη", με αίτημα την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Το συγκρότημα χρωστά στους 400 εργαζόμενους εξόφληση Φλεβάρη, Μάρτη, υπόλοιπο από το δώρο των Χριστουγέννων και σύμφωνα με τα δεδομένα η επιχείρηση αδυνατεί να πληρώσει και το δώρο του Πάσχα.

Οι περισσότεροι από τους δημοσιογράφους και τους τεχνικούς αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα, λόγω της αποκλειστικής απασχόλησης στο συγκρότημα και ήδη πολλοί έχουν αποφασίσει να καταθέσουν μηνήσεις κατά της εκδότριας Κατερίνας Βελλίδη. Στην απεργία, με απόφαση των σωματείων τους, δε συμμετέχουν οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι οδηγοί της επιχείρησης.

Η ίδια η εκδότρια στα μέσα Μάρτη είχε δεσμευτεί πως θα ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις του συγκροτήματος προς τους εργαζόμενους μέχρι τις 5 Απρίλη, αλλά για μια ακόμη φορά - όπως καταγγέλλει και η ΕΣΗΕΜΘ - αθέτησε τις υποσχέσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα έχει δεχτεί προτάσεις και πιέσεις από αρκετούς εκδότες και πολιτικούς παράγοντες να πουλήσει το εκδοτικό συγκρότημα, ενώ πρόσφατα υπήρξε και ενδιαφέρον από Ελβετούς επιχειρηματίες. Να σημειωθεί πως οι τρέχουσες υποχρεώσεις του συγκροτήματος προς τους εργαζόμενους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους προμηθευτές ξεπερνούν τα 8 δισ., αλλά το συνολικό ποσό των χρεών εκτιμάται πως υπερβαίνει τα 12 δισ.

Προχτές, η επιχείρηση, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσει την ένταση, έδωσε σε κάθε εργαζόμενο από 30.000 - 35.000 δρχ., γεγονός που δε στάθηκε ικανό να αποτρέψει την αγωνιστική διάθεση των δημοσιογράφων και των τεχνικών. Μέχρι τώρα πάντως η εκδότρια εμφανίζεται ανυποχώρητη στην εκχώρηση του ελέγχου του συγκροτήματος και σύμφωνα με εκτιμήσεις η επιβίωση των δύο εφημερίδων είναι επισφαλής.

ΑΘΗΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
Περίπλοκες ισορροπίες

Με την αναγνώριση των Σκοπίων ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Βελιγράδι επανεμφανίζεται ορμητικά στο βαλκανικό σκηνικό, διεκδικώντας το ρόλο που θεωρεί πως του αναλογεί στην περιοχή

Οσοι δε θέλησαν να ξεχάσουν πως η εξωτερική πολιτική κάθε χώρας αποτελεί ξεκάθαρη έκφραση των συμφερόντων της, δεν αισθάνθηκαν ούτε πίκρα ούτε έκπληξη από τη "μη φιλική" (όπως τη χαρακτήρισε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών) ενέργεια της Σερβίας, η οποία αναγνώρισε τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, θέλει να εμφανίζεται πικραμένη και αιφνιδιασμένη από την κίνηση του Βελιγραδίου, το οποίο υποτίθεται πως λησμόνησε την ελληνική συμπαράσταση κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση του Βελιγραδίου ήταν και προδιαγεγραμμένη και αναμενόμενη μετά τη Συμφωνία του Ντέιτον. Το Βελιγράδι, απαλλαγμένο από το φάσμα του πολέμου, ήταν αναμενόμενο πως θα επεδίωκε να επανακτήσει το κύρος και το ρόλο του στην περιοχή. Ρόλος, που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κύκλων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, είναι ανταγωνιστικός των φιλοδοξιών της ελληνικής κυβέρνησης για μετατροπή της Ελλάδας στο σημαντικότερο οικονομικό κέντρο της Βαλκανικής.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών, με την αναγνώριση των Σκοπίων, το Βελιγράδι επεδίωξε και πέτυχε: Πρώτον, τη δρομολόγηση της αναγνώρισής του από την ΕΕ. Ηδη, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ δήλωσε πως "αίρεται το τελικό εμπόδιο".

Δεύτερον, τα Σκόπια αναγνωρίζουν το σημαίνοντα ρόλο του Βελιγραδίου, αποδεχόμενα τη Νέα Γιουγκοσλαβία ως κληρονόμο του προηγούμενου ομόσπονδου γιουγκοσλαβικού κράτους.

Τρίτον, το Βελιγράδι, αναγνωρίζοντας τα Σκόπια ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, υπονομεύει την επιρροή των βουλγαρόφρονων απόψεων μέσα σ' αυτό το κράτος, καθώς, όπως είναι γνωστό, η Σόφια πρώτη είχε σπεύσει να αναγνωρίσει ως Μακεδονία το νέο κράτος.

Για τη συνέχεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ελληνικής διπλωματίας, οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέα διλήμματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας στα Βαλκάνια, για τα οποία απαιτούνται σαφείς και ψύχραιμες απαντήσεις.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο οι συνομιλίες Αθηνών - Σκοπίων, που διεξάγονται στη Ν. Υόρκη υπό την αιγίδα του Σ. Βανς, να οδηγηθούν σε ναυάγιο. Μια πρώτη νύξη προς αυτή την κατεύθυνση έκανε, ήδη, ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια, λέγοντας πως καλό θα είναι να ξεκινήσουν απ' ευθείας συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.

Οπως υπογραμμίζουν παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, μία ακόμη σοβαρότατη συνέπεια αυτών των εξελίξεων είναι πως εισερχόμαστε σε μια περίοδο επανακαθορισμού των ελληνοσερβικών σχέσεων, η ποιότητα των οποίων δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΕ ΛΕΣΒΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποφασιστικά για την ενίσχυση του ΚΚΕ

Σε κλίμα έντονου προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή η προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της ΚΟ Λέσβου του ΚΚΕ.

Από το σύνολο των αντιπροσώπων εκτιμήθηκε πως η προσυνεδριακή περίοδος έως τώρα προσφέρεται για χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα, καθώς οι τελευταίοι μήνες ήταν πλούσιοι σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις πλατιών λαϊκών στρωμάτων του νομού.

Τα αιτήματα και συνθήματα των πρωτοφανών σε συμμετοχή και δυναμισμό κινητοποιήσεων των αγροτοκτηνοτρόφων, των εργατών, των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων και των συνταξιούχων έδειξαν πως ολοένα και περισσότερα λαϊκά στρώματα κατανοούν πως μόνο με συνεχείς και ανυποχώρητους αγώνες, καθώς και με την ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να μπει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική που αποφασίζεται στις Βρυξέλλες, εφαρμόζεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις και στηρίζεται από τα άλλα κόμματα.

Για να υπάρξουν, όμως, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα πρέπει οι αγώνες να έχουν συνέχεια και κυρίως η δράση να περάσει στο επίπεδο του χωριού στις πρωτοβάθμιες αγροτικές και εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Η συμμετοχή και παρέμβαση των κομμουνιστών στους αγροτικούς φορείς, τα εργατικά και τα επαγγελματοβιοτεχνικά σωματεία ήταν αρκετά σημαντική και συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων για μονιμότερη κοινή δράση σε αντιμονοπωλιακή αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Η Συνδιάσκεψη στάθηκε ιδιαίτερα στη δουλιά των ΚΟΒ. Εντοπίστηκαν κενά και αδυναμίες στη λειτουργία και δράση τους. Συζητήθηκε η λήψη άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων για την άνοδο της λειτουργίας και δράσης τους, ώστε να μπορέσουν να συμβάλλουν στους χώρους τους στη δημιουργία των προϋποθέσεων για τη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου.

Επίσης, στη Συνδιάσκεψη τέθηκαν συγκεκριμένα καθήκοντα μέχρι το 15ο Συνέδριο:

  • Πλατύ άνοιγμα στο λαό της Λέσβου με συσκέψεις και συγκεντρώσεις, για να συζητηθούν τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα.
  • Ενταση της δράσης για τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.
  • Ενταση της προσπάθειας όλων των κομμουνιστών για την υπερκάλυψη του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης για το 15ο Συνέδριο, που ήδη βρίσκεται στο 60%.Να σημειωθεί πως ένα μέρος του αυξημένου πλάνου θα διατεθεί για την αναμετάδοση του "902" στο νομό.
  • Παρουσίαση της δράσης του βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ τη χρονιά που πέρασε.

Η Συνδιάσκεψη ενέκρινε ομόφωνα τα 3 προσυνεδριακά ντοκουμέντα.

Τις εργασίες της συνδιάσκεψης παρακολούθησε ο Μήτσος Ζάχαρης μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Γιορτή για τα παιδιά

Πρωτοβουλία για τους ...λιλιπούτειους φίλους της Ειρήνης παίρνει η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης, διοργανώνοντας, την Πέμπτη 18 Απρίλη, στις 6 το απόγευμα, γιορτή για τα παιδιά. Η γιορτή θα γίνει στην αίθουσα επαγγελματοβιοτεχνών Ν. Σμύρνης (Ικονίου 26 και Καλλιπόλεως). Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ιστορίες, απαγγελίες, παιχνίδι, μουσική και τραγούδια με τη χορωδία φίλων της Μουσικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ