ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ενάντια στους όρους του Μάαστριχτ

Προκλητική αντισυγκέντρωση από τους ακροδεξιούς

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας τίμησαν, χτες, οι Γάλλοι εργαζόμενοι την Εργατική Πρωτομαγιά. Αντισυγκέντρωση, όμως, πραγματοποίησε στο Παρίσι, όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Συγκέντρωση, που δεν ακολουθήθηκε από πορεία, πραγματοποίησε, χτες, στο Παρίσι η CGT, το ισχυρότατο συνδικάτο των σιδηροδρομικών, το οποίο είχε ηγηθεί των μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, που παρέλυσαν τη χώρα το Νοέμβρη. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Μαρκ Μπλοντέλ, γραμματέας της CGT, που αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν το μόνο γαλλικό εργατικό συνδικάτο που οργάνωσε συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά. Στην ομιλία του ο Μαρκ Μπλοντέλ καταδίκασε την πολιτική λιτότητας και περικοπών στο δημόσιο τομέα και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, που εφαρμόζεται από τη γαλλική κυβέρνηση, στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ και ενόψει της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης.

Την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, όμως, την πολιτική του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ και κυρίως τους μετανάστες είχαν ως στόχο και τα επικριτικά συνθήματα των χιλιάδων ακροδεξιών, που πραγματοποίησαν αντισυγκέντρωση στη γαλλική πρωτεύουσα. Επικεφαλής της πορείας τέθηκε ο αρχηγός του εθνικιστικού "Εθνικού Μετώπου" Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος έκανε και την καθιερωμένη του στάση στο χρυσό άγαλμα της Ζαν ντ' Αρκ, όπως και στις άλλες πρωτομαγιάτικες αντισυγκεντρώσεις του, για να τιμήσει τη μνήμη της εθνικής ηρωίδας της Γαλλίας.

Τόσο στην ομιλία του Λεπέν όσο και στα πανό και στα συνθήματα των οπαδών του κυριάρχησε το θέμα της αποπομπής των ξένων μεταναστών. Ο αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς έχει, επανειλημμένως, ζητήσει την απέλαση, τουλάχιστον, 2 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών, κυρίως, από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. Οπως υποστήριξαν οι Γάλλοι ακροδεξιοί, μέσα από τα συνθήματά τους, "ήρθε η ώρα των Γάλλων", οι οποίοι "έχουν παραγκωνιστεί τόσο από τη δεξιά κυβέρνηση όσο και από την αριστερή αντιπολίτευση", καθώς όλο το πολιτικό φάσμα προωθεί "αντιγαλλικές πολιτικές" υπό την κάλυψη της "καταπολέμησης του ρατσισμού".

Λίγα μέτρα πιο εκεί, τουλάχιστον, 400 μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων πραγματοποίησαν μία σύντομη και σεμνή τελετή στη μνήμη του άτυχου νεαρού Μαροκινού, που 3 μέλη του Εθνικού Μετώπου είχαν πνίξει στο Σηκουάνα, κατά τη διάρκεια της περσινής πρωτομαγιάτικης αντισυγκέντρωσης των Γάλλων ακροδεξιών.

ΚΟΥΒΑ
Η Επανάσταση πιο ισχυρή από ποτέ

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έδωσαν το μαχητικό παρών στις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά

ΑΒΑΝΑ.-

Χιλιάδες κόκκινες σημαίες, πανό, πορτρέτα ηγετών της κομμουνιστικής κουβανικής επανάστασης είχαν γεμίσει, από νωρίς χτες το πρωί, κάθε σημείο της Αβάνας. Ωρες μετά, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σχημάτισαν ένα ανθρώπινο ποτάμι, δίνοντας μαχητικό παρών στις εργατικές εκδηλώσεις της 1ης Μάη στην Κούβα.

Επικεφαλής της μεγάλης λαϊκής πορείας, ο γενικός γραμματέας της Κουβανικής Εργατικής Συνομοσπονδίας, Πέδρο Ρος. Ηταν αυτός που έδωσε το πρώτο κεντρικό σύνθημα: "Σοσιαλισμός ή θάνατος", "Θα νικήσουμε". Στη συνέχεια, ακούστηκαν μαχητικά συνθήματα κατά του αμερικανικού νόμου "Χελμς - Μπάρτον", που αποσκοπεί σε νέο θανάσιμο σφιχταγκάλιασμα της κουβανικής οικονομίας μέσω του "παγώματος" των ξένων επενδύσεων.

Αυτές, οι μερικές, έστω, από τις πιο δυνατές εικόνες των χτεσινών εργατικών εκδηλώσεων στην Κούβα είχαν να φανούν στο "Νησί της Επανάστασης" από το 1993. Βασική αιτία ήταν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση του Κουβανού ηγέτη, Φιντέλ Κάστρο, και τα οποία δεν επέτρεπαν τη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, μιας που δεν μπορούσε να θυσιαστεί τίποτε από το εθνικό πρόγραμμα υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και το εκπαιδευτικό σύστημα. Φέτος, με τους δείχτες της οικονομικής ανάπτυξης να διανύουν μία ανοδική πορεία και τις φετινές προβλέψεις αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος στο 5%, οι πρωτομαγιάτικες εργατικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν με τους διοργανωτές να ευελπιστούν για το μαχητικό παρών περίπου 1.000.000 εργαζομένων.

Το βράδυ της Τρίτης, σε κεντρική εκδήλωση του Κουβανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Φιντέλ Κάστρο είχε στείλει νέο, σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ. Ο Κάστρο, υπογραμμίζοντας ότι "η αμερικανική κυβέρνηση εξακολουθεί να συμπεριφέρεται σαν να έχει όλο τον κόσμο στην ιδιοκτησία της", τόνισε: "Είμαστε ικανοποιημένοι που είμαστε διεθνιστές, που ονομαζόμαστε σοσιαλιστές και κομμουνιστές. Η επανάσταση είναι πιο ισχυρή από ποτέ!".

  • Τρία ιδιωτικά σκάφη της αντεπαναστατικής οργάνωσης "Κίνηση για τη Δημοκρατία" αναχώρησαν χτες το πρωί από τη Φλόριδα, με κατεύθυνση τα χωρικά ύδατα της Κούβας. Νωρίτερα, πάντως, η κυβέρνηση Κλίντον είχε προειδοποιήσει την οργάνωση ότι μπορεί να υποστεί τα αντίποινα της Κούβας, αν παραβιάσει τα χωρικά της ύδατα.
ΙΑΠΩΝΙΑ
Εκατοντάδες εργατικές συγκεντρώσεις

ΤΟΚΙΟ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες Ιάπωνες εργαζόμενοι συμμετείχαν χτες σε 409 κεντρικές εργατικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Μεταξύ των συγκεντρωθέντων ήταν χτες για πρώτη φορά - στα χρονικά της Ιαπωνίας - και ο πρωθυπουργός, Ριουτάρο Χασιμότο.

Ο Χασιμότο, μιλώντας στην κεντρική εκδήλωση της "Ρένγκο" (Εργατική Ομοσπονδία Σωματείων Ιαπωνίας), που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 44.000 ατόμων σε πάρκο του Τόκιο, τόνισε ότι η οικονομία της χώρας φθάνει επιτέλους σε φάση ανάκαμψης, αλλά διευκρίνισε ότι η ανεργία παραμένει στάσιμη, αγγίζοντας το 3,1%. Απέφυγε, πάντως, επιμελώς να προχωρήσει στην ανακοίνωση μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

ΚΙΝΑ
Κινητήρια δύναμη, η εργατική τάξη

ΠΕΚΙΝΟ.-

Στις γιορταστικές εκδηλώσεις και κατά την έπαρση της σημαίας στο Πεκίνο, για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, το μήνυμα της ηγεσίας της χώρας ήταν η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οι οποίοι επωμίζονται το δύσκολο ρόλο της "κινητήριας δύναμης" για την ανάπτυξη της χώρας.

Η προσπάθεια για αναδιαμόρφωση της κινεζικής βιομηχανίας και την επανεκπαίδευση των εργαζομένων είχαν εκφραστεί φόβοι ότι θα στοίχιζε τις θέσεις εργασίας χιλιάδων, αλλά η ηγεσία της Κίνας εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αφήσει τους Κινέζους εργαζόμενους να υποστούν τις συνέπειες αυτής της διαδικασίας.

ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Τα οικονομικά στο επίκεντρο

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-

Τα συνθήματα των μαζικών συγκεντρώσεων πολλών εκατοντάδων Ταϊλανδέζων εργαζομένων, που πραγματοποιήθηκαν χτες σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας Μπανγκόγκ, επικεντρώθηκαν σε ένα: Να δοθούν τώρα αυξήσεις της τάξης του 15% σε μισθούς και ημερομίσθια!

Η απάντηση του υπουργού Εργασίας της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπαχάρν Σίλμπα - άρκα περιορίστηκε στην έκφραση συμπάθειας και στην αναγνώριση "της τεράστιας συμβολής της εργατικής τάξης στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας της Ταϊλάνδης". Φυσικά, η "συμπάθεια" του υπουργού... δε θα οδηγήσει, από μόνη της, σε αύξηση του ημερομίσθιου ενός μέσου Ταϊλανδού εργαζόμενου, που δεν ξεπερνά τις 1.200 δρχ.

Τα οικονομικά αιτήματα προβλήθηκαν περισσότερο από άλλα εξίσου σημαντικά εργατικά ζητήματα, που σχετίζονται με την ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους και την υπερεκμετάλλευση εκατοντάδων χιλιάδων Ταϊλανδέζων και παράνομων ξένων μεταναστών εργατών από την εργοδοσία.

ΚΟΡΕΑ
Ελευθερώστε το συνδικαλισμό

ΣΕΟΥΛ.-

Το δικαίωμα στον ελεύθερο συνδικαλισμό και η ύπαρξη εργατικής νομοθεσίας, που να προστατεύει τον εργαζόμενο, παραμένουν ανεκπλήρωτα όνειρα για τη συντριπτική πλειοψηφία των Νοτιοκορεατών. Για το λόγο αυτό, οι κεντρικές εργατικές συγκεντρώσεις, που έγιναν στη Σεούλ, για την 1η Μάη ήταν δύο.

Η πρώτη διοργανώθηκε από την - ελεγχόμενη από την κυβέρνηση - "Ομοσπονδία Κορεατικών Συνδικάτων", με τη συμμετοχή περίπου 4.500 "επίσημων" συνδικαλιστών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η δεύτερη και μαζικότερη ήταν αυτή της παράνομης "Εθνικής Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Σωματείων" με τη συμμετοχή άνω των 15.000 εργαζομένων. Το πλήθος επιστράτευσε την εφευρετικότητά του για να κάνει το αίτημά του, για ελεύθερο συνδικαλισμό, να ακουστεί από την κυβέρνηση του Προέδρου Κιμ Γιανγκ - Σαμ. Οι δρόμοι της νότιας Σεούλ γέμισαν από πολύχρωμα πανό, γκονγκ, τύμπανα και μία πλειάδα συνθημάτων, όπως: "Απαγορεύστε τους κακούς εργατικούς νόμους", "Ελευθερώστε το συνδικαλισμό", "Βελτιώστε τις συνθήκες δουλιάς", "Αυξήστε τους μισθούς".

Σε αντίθεση με την "παράδοση" των προηγούμενων χρόνων, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία δε μετέδωσαν καμία πληροφορία για τις συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών, οι οποίοι περιπολούσαν "διακριτικά" κατά εκατοντάδες όχι μόνον στη Σεούλ, αλλά και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Νότιας Κορέας, όπου πραγματοποιήθηκαν πρωτομαγιάτικες εργατικές συγκεντρώσεις.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αγώνας για την ανατροπή των μέτρων της κυβέρνησης

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. -

Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της Γερμανίας παρευρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι κατήγγειλαν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για περικοπές στο κράτος πρόνοιας, κυρίως για τα μέτρα που θα πάρει σχετικά με τη μείωση κατά 20% του μισθού κατά τη διάρκεια της ασθένειας τους πρώτους έξι μήνες και κατά 10% στη συνέχεια. Επίσης, προβλέπεται και η κατάργηση της συμμετοχής των ταμείων υγείας στα γυαλιά και τις τεχνητές οδοντοστοιχίες των ασφαλισμένων, ενώ κατά τη διάρκεια ασθενείας διπλασιάζεται η οικονομική συμμετοχή των πασχόντων.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας των Συνδικάτων της Γερμανίας, Ντίτερ Σουλτ, μιλώντας σε περίπου 20.000 συγκεντρωμένους στο δημαρχείο του Βερολίνου, επισήμανε ότι αν η κυβέρνηση ψάχνει για τσακωμό "τότε θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις γροθιές μας".

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι όποιος παίρνει πίσω ήδη κατακτημένα δικαιώματα, όπως αυτά που αφορούν την υγειονομική περίθαλψη "παίζει με τη φωτιά. Κάτω από το περικάλυμμα των κοινωνικών καταχρήσεων, η κυβέρνηση αντιτίθεται στους εργαζόμενους και όχι την ανεργία".

Παρόμοιες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας. Σε μια από αυτές, ο αρχηγός του ισχυρού συνδικάτου Μετάλλου "IG", Κλάους Ζβίκελ τόνισε ότι τα σχέδια αυτά της κυβέρνησης είναι ένα κάλεσμα να πάρουν τα όπλα.

"Δε θα καθυστερήσουμε ούτε για ένα λεπτό να χρησιμοποιήσουμε όλες, και επισημαίνω, όλες τις τακτικές των συνδικάτων που διαθέτουμε", πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, μετά τη συγκέντρωση σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και νεαρούς, με αποτέλεσμα να συλληφθούν αρκετά άτομα.

ΕΛΒΕΤΙΑ
Ταραχές και συγκρούσεις...

ΖΥΡΙΧΗ.-

Ταραχές ακολούθησαν τις επίσημες γιορταστικές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς στην Ελβετία, όταν νεαροί έσπαζαν παράθυρα και έκαιγαν αυτοκίνητα, ενώ οι άνδρες της αστυνομίας τούς αντιμετώπισαν με δακρυγόνα και πυροβόλησαν με ελαστικές σφαίρες.

Από τις συγκρούσεις, τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Μάρκο Κορτέζι, στην επιχείρηση της καταστολής έλαβε μέρος "μεγάλος αριθμός αστυνομικών".

Από τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στην πλατεία Τιέν α μεν στο Πεκίνο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ