ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
Η κυβέρνηση έβαλε συνδιαχειριστή το ΣΕΒ

Η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου, δικαιολόγησε την κυβερνητική απόφαση, να ικανοποιήσει μια ακόμη αξίωση των βιομηχάνων, στο όνομα του "εκσυγχρονισμού"

Την ικανοποίηση του αιτήματος των βιομηχάνων για τη συμμετοχή τους στην ίδρυση και διαχείριση των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ) και Βιομηχανικών Πάρκων (ΒΙΠΑ), αποφάσισε η κυβέρνηση. Την κυβερνητική απόφαση, ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, παράλληλα με την έγκριση από την Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιομηχανίας έργων συνολικού ύψους περίπου 10 δισ. δρχ. για την περίοδο 1996 - 1999.

Η υπουργός, δικαιολόγησε την κυβερνητική απόφαση, να ορίσει συνδιαχειριστή το ΣΕΒ στις βιομηχανικές περιοχές και τα βιομηχανικά πάρκα, επικαλούμενη τον "εκσυγχρονισμό" του θεσμικού πλαισίου,που προωθείται με το σχέδιο νόμου το οποίο έχει διανεμηθεί στους συναρμόδιος φορείς προκειμένου να αρχίσει ο διάλογος για την οριστικοποίησή του. Οπως προκύπτει απ' τις δηλώσεις της υπουργού, το βασικό στοιχείο του "εκσυγχρονισμού" που προωθείται με το σχέδιο νόμου είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στην ίδρυση και τη διαχείριση των ΒΙΠΕ και ΒΙΠΑ.Ικανοποιείται δηλαδή ένα ακόμη αίτημα, το οποίο είχαν εκφράσει κατ' επανάληψη οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, αφού πρόκειται για διαχείριση κονδυλίων ύψους 145 εκατ. ECU ή περίπου 44 δισ. δραχμές. Πρόκειται για αρμοδιότητα που μέχρι τώρα ανήκε αποκλειστικά στην ΕΤΒΑ, ενώ με το νομοσχέδιο για το χρύσωμα του χαπιού προβλέπεται και η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Επιμελητηρίων.

Σχετικά με την πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος Βιομηχανίας η υπουργός ανακοίνωσε ότι εντάχθηκαν σε αυτό επιπλέον έργα συνολικού ύψους επένδυσης περίπου 10 δισ. δρχ. Πρόκειται για τα εξής έργα:

  • Συμπλήρωση και επέκταση υποδομών των Βιομηχανικών Περιοχών Ξάνθης, Ηρακλείου και Κιλκίς συνολικού προϋπολογισμού 3,6 δισ. δρχ.
  • Δημιουργία θερμοκοιτίδων στο ΒΙΟΠΑ Χανίων, στο Τεχνολογικό Πάρκο Ηρακλείου και στη Λάρισα, σε συνεργασία με τον ΕΟΜΜΕΧ συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. δρχ.
  • Για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη λειτουργία στο Θριάσιο Πεδίο Αττικής και στις περιοχές Νομού Ημαθίας και Πέλλας, συνολικού προϋπολογισμού 65 εκατ. δρχ.
  • Δημιουργία υποδομών για ανταλλαγή πληροφοριών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, συνολικού προϋπολογισμού 690 εκατ. δρχ.
ΚΑΥΣΙΜΑ
Νέο κύμα ανατιμήσεων από αύριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βενζίνες θα ακριβύνουν γύρω στις 3,50 δραχμές το λίτρο και το ντίζελ περίπου 3 δραχμές

Νέες αυξήσεις στα καύσιμα που θα βάλουν φωτιά στις τσέπες των ΙΧήδων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, μετά από την προσωρινή "ανάσα" της προηγούμενης βδομάδας. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα επίκεινται ανατιμήσεις στις διυλιστηριακές τιμές των καυσίμων - που ασφαλώς θα μετακυληθούν στη λιανική - ύψους περίπου 3 δρχ. στις βενζίνες και 3,5 δρχ. στις ντίζελ.

Οι νέες αυτές ανατιμήσεις - για έβδομη συνεχή φορά μετά από το "διάλειμμα" της προηγούμενης βδομάδας - θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσουν την κυβέρνηση στην ίδια εύκολη λύση που εφαρμόζει τις τελευταίες βδομάδες, την επιβολή πλαφόν στις ανώτατες τιμές λιανικής πώλησης των καυσίμων στην επαρχία, επιχειρώντας για άλλη μια φορά με προσωρινά και επιφανειακά μέτρα να ρίξει στάχτη στα μάτια των καταναλωτών που πληρώνουν τα σπασμένα της ελεύθερης αγοράς, αφήνοντας όμως στο απυρόβλητο τα κέρδη των εταιριών εμπορίας και των διυλιστηρίων στο όνομα του "ανταγωνισμού". Αυτό, καταγγέλλουν και οι βενζινοπώλες, οι οποίοι τονίζουν ότι η κυβέρνηση επιμένει να μην επεκτείνει το πλαφόν και τον καθορισμό των περιθωρίων κέρδους των εταιριών και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου διακινείται το 60% των καυσίμων, ενώ την ίδια στιγμή το 70% των πρατηριούχων είναι "δεμένοι" με τις εταιρίες με συμβόλαια αποκλειστικής συνεργασίας διάρκειας από 5 μέχρι 10 χρόνια.

Αναταραχή, όμως, προκαλούν οι ανατιμήσεις των καυσίμων και στη διεθνή αγορά. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπ. Κλίντον, ο οποίος έδωσε εντολή στο αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας να αποδεσμευτούν από τα "στρατηγικά αποθέματα" της χώρας δώδεκα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, με στόχο να αυξηθεί η προσφορά του και να συμπιεστεί τεχνητά η λιανική τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ, που τελευταία εμφανίζει συνεχείς ανατιμήσεις.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενο αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι η ύφεση στην αγορά της βενζίνης, που έχει επίσης πολιτικό κόστος, αφού θα διακύβευε τη λειτουργία πολλών μικρού μεγέθους αμερικανικών πετρελαιοπηγών.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Κρίνεται σήμερα η ονομαστικοποίηση μετοχών

Σε τεντωμένο σχοινί ισορροπεί το πολύπαθο - τον τελευταίο καιρό - Χρηματιστήριο εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα με θέμα την αναστολή ή μη της ισχύος του ΠΔ περί ονομαστικοποίησης των μετοχών ανωνύμων εταιριών που υλοποιούν για λογαριασμό του δημοσίου συμβάσεις άνω του 1 δισ. δρχ. Αν δε ληφθεί ούτε σήμερα απόφαση ή αν δεν κριθεί σκόπιμο να δοθεί παράταση, καθώς σήμερα λήγει η προθεσμία ονομαστικοποίησης όλων των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου,θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν παρενέργειες και στο Χρηματιστήριο. Παρενέργειες, όχι μόνο για τις μετοχές των εταιριών που "κλοτσούν" στην ονομαστικοποίηση, αλλά και για το σύνολο του Χρηματιστηρίου, καθώς υπολογίζεται ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στη σχετική διάταξη αντιστοιχεί στο 30% του συνόλου των εισαγμένων εταιριών.

Να θυμίσουμε, ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε, από την απόφαση των 39 κατασκευαστικών εταιριών, οι οποίες αντιδρώντας στην ονομαστικοποίηση - με διάφορα προσχήματα - έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ, ζητώντας να κηρυχτεί αντισυνταγματικό το εν λόγω ΠΔ.

Η κυβέρνηση πάντως, κρατά κλειστά τα χαρτιά της. Ενδεικτικό από αυτή την άποψη, είναι και το γεγονός, ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, δήλωσε προχτές - μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό - πως "δεν υπάρχει κανένα θέμα".

  • Κάθετα αντίθετος στη δημοσίευση παραπλανητικών δημοσιευμάτων και την αγοραπωλησία "αέρα" τάσσεται με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά και ζητά από την κυβέρνηση να παρέμβει δυναμικά,ενάντια στην "τυχοδιωκτική συμπεριφορά αυτών των ολίγων, αλλά επικίνδυνων "επιχειρηματιών" που μετατρέπουν το Χρηματιστήριο σε τζόγο".
Το ΚΚΕ καταγγέλλει το σκάνδαλο εκποίησης της ΕΛΒΙΚ

Με ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να πάρει θέση

Το ζήτημα που δημιουργήθηκε με το ξεπούλημα της ΕΛΒΙΚ σε ιδιώτες έφερε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να τερματιστεί το σκάνδαλο.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ερώτηση που υπογράφεται απ' τον βουλευτή του Κόμματος Αντώνη Σκυλάκο, οι ιδιοκτήτες της ΕΛΒΙΚ αφού εξαγόρασαν την επιχείρηση αντί "πινακίου φακής", αποθρασυμένοι απ' τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που τους παραχώρησαν και έκταση 820 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Κοινότητας Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων, απαιτούν τώρα και επιδότηση ύψους 3 δισ. δρχ. για τον εκσυγχρονισμό της επιχείρησης, ενώ απειλούν με πυροβολισμούς τους κατοίκους της κοινότητας που αντιδρούν στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ καλεί τους υπουργούς Ανάπτυξης, Γεωργίας και Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης να απαντήσουν:

  • Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να τερματίσει το σκάνδαλο της παραχώρησης της κοινοτικής έκτασης στην ΕΛΒΙΚ και να δώσει πολιτική λύση στο θέμα.
  • Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να διατεθούν μερικά απ' τα δισ. δρχ. που χαρίζονται στους διάφορους αετονύχηδες της "ιδιωτικής πρωτοβουλίας" για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής του Νομού Τρικάλων καθώς και
  • Εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να πάρει κάποια μέτρα ώστε να συνετιστούν οι αγοραστές της ΕΛΒΙΚ στη συμπεριφορά τους απέναντι στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της κοινότητας.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Συζήτηση για τα αδιέξοδα της πολιτικής λιτότητας

Συζήτηση εφ' όλης της ύλης της ελληνικής οικονομίας, είχεο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στη διάρκεια συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη προχτές το πρωί. Οπως προκύπτει από σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Γ. Παπαντωνίου - στις οποίες μίλησε για προβλήματα και επιτεύγματα - κατά τη συνάντηση που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δυσμενείς εξελίξεις που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα στο μέτωπο του πληθωρισμού, των ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους. Στα παραπάνω ζητήματα άλλωστε, αναφέρθηκε μία μέρα πριν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος,παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ζητώντας στην ουσία τη λήψη νέων μέτρων.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε - πράγμα που έκανε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας στις ίδιες δηλώσεις - ότι ο Γ. Παπαντωνίου στην ομιλία του στο Ιδρυμα Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), συμφώνησε με το πνεύμα της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η συγκεκριμένη κίνηση προοιωνίζεται ακόμη μεγαλύτερη σκλήρυνση της εφαρμοζόμενης πολιτικής λιτότητας - παρά τα αδιέξοδα που αποδεδειγμένα πλέον δημιουργεί η πολιτική αυτή - στο όνομα της εκπλήρωσης των όρων του προγράμματος "σύγκλισης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ