ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΩΜΑ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Βήμα προς τον πολιτικό και οικονομικό αυταρχισμό

Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών, το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την ίδρυση και τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Αστυνομίας

Σε νέο βήμα διολίσθησης προς τον αυταρχισμό προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη δημοσιοποίηση χτες του Προεδρικού Διατάγματος, με θέμα τη συγκρότηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από το αποτελούμενο από 12 άρθρα Προεδρικό Διάταγμα, είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας, με ένα πνεύμα "αστυνομικής" αντιμετώπισής τους. Η αντίληψη αυτή διαπερνάει όλη τη φιλοσοφία της συγκρότησης του νέου "κλειστού" αυτού Σώματος, το οποίο θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομικών.

Οσο για την αποτελεσματικότητα του νέου αυτού Σώματος στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι τα προβλήματα αυτά δεν επιδέχονται αστυνομικών λύσεων καθώς είναι από τη φύση τους πολιτικά. Αν δεν υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό σύστημα στην κατεύθυνση της απάλειψης των αδικιών που αυτό προκαλεί στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, υποστηρίζουν οι ίδιοι παράγοντες, τότε οποία μέτρα και να παρθούν, είναι καταδικασμένα να αποτύχουν.

Ενα δεύτερο σημείο που πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι στο Προεδρικό Διάταγμα δεν αναφέρεται αν το νέο αυτό Σώμα, σε ό,τι αφορά το ελεγκτικό του έργο, θα έχει αρμοδιότητες μεγαλύτερες από αυτές που έχουν σήμερα τα αντίστοιχα σώματα (ΥΠΕΔΑ, ΕΥΤΕ) και αν προκύπτουν θέματα παραβίασης των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών. Για το θέμα αυτό, η μόνη αναφορά που γίνεται στο ειδικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο συνόδευε το Προεδρικό Διάταγμα, είναι ότι η δραστηριότητα των υπηρεσιών του Σώματος εξασφαλίζει την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, χωρίς να προβαίνει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.

Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, θα ενοποιεί τις μέχρι σήμερα διωκτικές φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΕΔΑ, ΕΥΤΕ κλπ.), θα απαρτίζεται από 2.000 υπάλληλους και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο Αύγουστο.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να μπει τέρμα στο απελευθερωμένο ωράριο

Την ασυδοσία των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων πολυκαταστημάτων με τις ευλογίες της κυβέρνησης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αθήνας (ΟΕΒΑ). Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία αναφέρεται στη συνεργασία πολυεθνικών των CD και ηλεκτρικών ειδών με πωλήσεις προϊόντων τροφίμων και εκείνη τη μερίδα του Τύπου που "συμπληρώνει την εικόνα μιας κυβερνητικής πολιτικής που θέλει να βάλει λουκέτο σε όσο το δυνατό περισσότερους επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους".

Επίσης, διαμαρτύρεται για την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και καταγγέλλει τη στάση του υπουργού Εργασίας ο οποίος υποστηρίζει ότι για τη θεσμοθέτηση ενός ανθρώπινου ωραρίου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των ενδιαφερομένων φορέων, τη στιγμή που, όπως τονίζει η Ομοσπονδία, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1988 απελευθέρωσε μερικώς το ωράριο δε ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη των επαγγελματιών. Σε ό,τι αφορά, δε, την πλήρη απελευθέρωση που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ το '90 με το επιχείρημα ότι θα αυξηθεί η απασχόληση, η ΟΕΒΑ τονίζει ότι όχι μόνο αυτό δε συνέβη, αλλά αντίθετα υπήρξε μείωση, αύξηση της ανεργίας, ενώ η μονοπώληση της αγοράς από τα μεγάλα καταστήματα έφερε όλες τις αρνητικές συνέπειες για τη διαμόρφωση των τιμών σε βάρος του καταναλωτή.

Η Ομοσπονδία ΕΒΕ της Αθήνας, καλεί τους ΕΒΕ να αντισταθούν στο συμπαγές μέτωπο της κυβέρνησης με το ΣΕΣΜΕ, το ΣΕΒ, το ΣΕΛΠΕ, μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, τα επιμελητήρια, από κοινού με τους εργαζόμενους, και τους καταναλωτές που επίσης θίγονται από το καθεστώς του απελευθερωμένου ωραρίου.

Κάλεσμα της ΔΗΚΕΒΕ Εμπόρων Αθήνας

Η ΔΗΚΕΒΕ εμπόρων ΑΘήνας, καλεί τα μέλη της και μέλη του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις στο Σύλλογο προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν μέρος στις εκλογές που θα γίνουν στα τέλη του Ιούνη. Επίσης, κάνει έκκληση στους φίλους της ΔΗΚΕΒΕ να εγγραφούν στον ΕΣΑ για να βοηθήσουν στις εκλογές για την εκλογή περισσότερων αντιπροσώπων ΔΗΚΕΒιτών στο ΔΣ και για την προώθηση των φλεγόντων προβλημάτων που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο.

Το θερινό ωράριο των καταστημάτων

Ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομορων Νομών και Νήσων Αιγαίου το θερινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων που θα ισχύσει από τις 15 Μάη μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα:

Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο θα λειτουργούν από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 3.00 μ.μ.

Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή από τις 8.30 π.μ. μέχρι τις 2.00 μ.μ. και από τις 5.30 μ.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ.

Σύμβαση της ΔΕΗ με τσέχικες επιχειρήσεις

Στον όμιλο επιχειρήσεων KONKAR (Κροατία) - GKD (Τσεχία) ανέθεσε η ΔΕΗ την προμήθεια και εγκατάσταση στροβίλων και λοιπού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του υδροηλεκτρικού έργου Μεσοχώρας στον Αχελώο. Οπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε χτες μεταξύ του γενικού διευθυντή της ΔΕΗ, Λ. Παπαθανασίου, και των εκπροσώπων του κατασκευαστικού ομίλου.

Συγκεκριμένα, η προμήθεια περιλαμβάνει δύο υδροηλεκτρικές μονάδες των 80 μεγαβάτ η κάθε μία και μία μικρή μονάδα αντιμετώπισης οικολογικών επιπτώσεων 1,6 μεγαβάτ. Η ετήσια παραγωγή ενέργειας προβλέπεται στα 384.000.000 KWH με χρήση της φιλικής προς το περιβάλλον υδροδυναμικής ενέργειας και υποκατάσταση 100.000 τόνων μαζούτ ετησίως. Το συμβατικό τίμημα ανέρχεται σε 11 δισ. δρχ. σε σημερινές τιμές, εκ των οποίων τουλάχιστον 2 δισ. δρχ. θα είναι για εξοπλισμό και υπηρεσίες εγχώριας προελεύσεως. Με τη σύμβαση αυτή ολοκληρώνεται η κατασκευή του έργου με συμβατική υποχρέωση περάτωσης των εργασιών και θέσης σε λειτουργία του σταθμού σε τρία χρόνια απ' την υπογραφή της σύμβασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ