ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Καθησυχάζει τους υποψηφίους

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα διεξαχθούν φέτος οι γενικές εξετάσεις

Σε κακόγουστο αστείο εις βάρος των υποψηφίων για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ μοιάζει να εξελίσσεται η αναστάτωση που προέκυψε ύστερα από την απόφαση του Στ Τμήματος του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματική την κατοχύρωση της βαθμολογίας. Η τελική απάντηση και το τυπικό τέλος στην αγωνία τους αναμένεται να δοθεί στις 24 Μάη, οπότε και θα συνεδριάσει η Ολομέλεια του ΣτΕ, για να επικυρώσει ή να ακυρώσει την απόφαση του Στ' Τμήματος.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αρχικά αναμενόταν να εκδοθεί μετά τις εξετάσεις. Ωστόσο, μετά τη νέα τροπή, θεωρείται σίγουρο ότι η απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ θα εκδοθεί πριν τις εξετάσεις. Στο θέμα αναφέρθηκε χτες και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος,ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οποιαδήποτε κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ δε θα δημιουργήσει προβλήματα στους υποψήφιους για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Βέβαια, ο ίδιος ο Ε. Βενιζέλος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η δήλωσή του αυτή δεν αποτελεί παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Παιδείας Γ. Παπανδρέου δήλωσε χτες ότι είτε η απόφαση του ΣτΕ εκδοθεί πριν είτε μετά τις εξετάσεις, δε θα δημιουργήσει πρόβλημα στη διεξαγωγή των εξετάσεων φέτος, ενώ εξέφρασε την "εμπιστοσύνη" του στο ΣτΕ. Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν χτες και ο υφυπουργός Παιδείας Γ. Πασχαλίδης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γ. Πανάρετος,οι οποίοι για μια ακόμη φορά διαβεβαίωσαν ότι φέτος οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι "στην περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματική την κατοχύρωση, τότε το υπουργείο Παιδείας θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ακόμα και νομοθετικά, για να διασφαλίσει το έγκυρο των εξετάσεων μέχρι την αλλαγή του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση". Πάντως, δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι απεύχεται μια τέτοια περίπτωση.

Ο Γ. Πασχαλίδης υπενθύμισε ότι ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για το εθνικό απολυτήριο και σ' αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται σε ρυθμίσεις οι οποίες θα κινούνται στην κατεύθυνση των ίσων ευκαιρών, τονίζοντας ότι όταν ξεκίνησε η ρύθμιση της κατοχύρωσης της βαθμολογίας, που έχει ισχύ 15 χρόνια, η αντιμετώπιση αφορούσε το στιγμιαίο των εξετάσεων για να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες και στην πορεία αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραβιάζεται η αρχή των ίσων ευκαιριών. Ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε πάντως ότι "αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει παραμονή εξετάσεων, κάτω από τη σκιά μιας αναμενόμενης δικαστικής απόφασης".

Υπενθυμίζεται ότι με το ισχύον σύστημα ένας υποψήφιος μπορεί να κρατήσει τους βαθμούς προηγούμενων ετών μέχρι και σε τρία μαθήματα και να εξεταστεί στην επόμενη και τη μεθεπόμενη χρονιά στο μάθημα ή τα μαθήματα όπου είχε χαμηλή επίδοση. Αδικίες δημιουργούνται επειδή ο βαθμός δυσκολίας κάθε μαθήματος είναι διαφορετικός κάθε χρονιά, με αποτέλεσμα άλλοι να ευνοούνται και άλλοι όχι.

Ζητούν αναγνώριση των πτυχίων τους

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας έκαναν χτες το μεσημέρι πτυχιούχοι οδοντιατρικών σχολών της Ρουμανίας, ζητώντας αναγνώριση των πτυχίων τους από το ΔΙΚΑΤΣΑ και χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος. Συγκεκριμένα, οι απόφοιτοι διαμαρτύρονται για την αιφνιδιαστική απόφαση που πήρε το ΔΙΚΑΤΣΑ τον Οκτώβρη να εξετάζει τους πτυχιούχους σε 16 μαθήματα, προκειμένου να αναγνωρίσει τα πτυχία τους, ενώ μέχρι λίγους μήνες πριν ίσχυε η αυτόματη αναγνώριση του πτυχίου τους. Οι πτυχιούχοι επισημαίνουν ότι είναι εδώ και 7 μήνες άνεργοι και απαιτούν να τους δοθεί μία απάντηση, προκειμένου να μπορέσουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους.

Εκθεση αντιπολεμικού βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Διήμερη έκθεση φιλειρηνικού βιβλίου και φωτογραφικού υλικού, διοργανώνει στις 6 - 7 Μάη η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας Βιολογικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 18ου 10ήμερου Ειρήνης που διοργανώνει η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης.

Στόχος της ΠΚΣ Βιολογικού, που είχε και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της έκθεσης, είναι να προβάλει το δρόμο της ειρηνικής συμβίωσης και της αμοιβαίας συνεργασίας των λαών ως τον μόνο δρόμο που μπορεί να βαδίσει η ανθρωπότητα και να συμβάλει στη συνεργασία του φοιτητικού κινήματος με το κίνημα ειρήνης στην πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό.

Η έκθεση θα λειτουργήσει και τις δύο μέρες στο ισόγειο του Βιολογικού Τμήματος της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, από τις 10 το πρωί έως τις 6.30 το απόγευμα.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Απέχουν από τα διδακτικά καθήκοντα

Αποχή από τα διδακτικά τους καθήκοντα πραγματοποιούν τη βδομάδα που διανύουμε οι συμβασιούχοι καθηγητές της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι συμβασιούχοι καθηγητές διαμαρτύρονται για την πολύμηνη αργοπορία καταβολής των δεδουλευμένων τους. Οι συμβασιούχοι καθηγητές καταγγέλλουν σε σχετικό δελτίο Τύπου το υπουργείο Παιδείας ότι "τα τελευταία χρόνια επιδίδεται σε μια αδιάκοπη προσπάθεια να υποβαθμίσει το κύρος και την αξιοπρέπεια των συμβασιούχων διδασκόντων. Πέρυσι μετέτρεψε τις ετήσιες συμβάσεις τους σε εξάμηνες και φέτος σε τετράμηνες ή ακόμη και σε τρίμηνες, αρνείται επιπλέον να τις τηρήσει με την έγκαιρη καταβολή των νόμιμων αμοιβών".

Οι διδάσκοντες των Σχολών του Ρεθύμνου είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στην πρακτική αυτή του υπουργείου, αλλά κυρίως είναι αποφασισμένοι να διαφυλάξουν τους όρους που είναι απαραίτητοι για να επιτελούν απρόσκοπτα τα διδακτικά και ερευνητικά τους καθήκοντα.

Επαναλαμβανόμενες απεργίες στο υπουργείο Παιδείας

Εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούν από χτες οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, διεκδικώντας τη χορήγηση του επιδόματος παραγωγικότητας που έχει χορηγηθεί στους υπαλλήλους όλων των άλλων υπουργείων. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υφυπουργός Παιδείας, Γ. Πασχαλίδης, για το αν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή διεξαγωγή των Γενικών Εξετάσεων ο υφυπουργός Παιδείας είπε, "θέλω να πιστεύω πως όχι". Ωστόσο, θεώρησε δίκαιο το αίτημα των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας και είπε ότι όλοι οι υπάλληλοι του δημοσίου πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη λογική της ίσης μεταχείρισης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοινωνικό δικαίωμα η μόρφωση

Την έντονη διαμαρτυρία της για τις ρυθμίσεις που έγιναν ή αναγγέλθηκαν και οι οποίες καταργούν το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης και μετατρέπουν τη μόρφωση από κοινωνικό δικαίωμα σε εμπορεύσιμη επιλογή, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

"Θεωρούμε ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις οδηγούν στον παραπέρα κοινωνικό αποκλεισμό των γυναικών, υπονομεύουν την πολιτική των ίσων ευκαιριών και ενισχύουν τη "διά βίου κατάρτιση", μέσα από φθηνά υποκατάστατα σεμιναρίων", τονίζει χαρακτηριστικά η ΟΓΕ. Η Ομοσπονδία, απευθυνόμενη προς τον υπουργό Παιδείας, Γ. Παπανδρέου, ζητά να παρθούν όλα τα πολιτικά, νομοθετικά και οικονομικά μέτρα, ώστε η παιδεία να είναι δημόσια, δωρεάν και υψηλού επιπέδου, η γενική μόρφωση να δένεται αρμονικά με την επαγγελματική κατάρτιση και το ιστορικό αίτημα για χρηματοδότηση της παιδείας με 15% από τον κρατικό προϋπολογισμό να γίνει επιτέλους πραγματικότητα.

"Κύριε υπουργέ, δεν ανεχόμαστε να μας παρουσιάζετε την καταστροφή για δημιουργία, το βιασμό της συνείδησης για ελευθερία, την κατάργηση των κεκτημένων και των δικαιωμάτων μας για "ίσες ευκαιρίες". Δε θα σιωπήσουμε σε όλα όσα δρομολογούνται για τον κοινωνικό αποκλεισμό μας. Δε ζητάμε πολλά, τα απαιτούμε όλα", καταλήγει η ανακοίνωση - διαμαρτυρία της ΟΓΕ.

Υποβαθμίζεται ο θεσμός του Σχολικού Συμβούλου

Αποφάσισαν συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των δασκάλων και καθηγητών στις 8 Μάη

Και οι Σχολικοί Σύμβουλοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ στις 8 Μάη. Οπως αναφέρουν σε ψήφισμά τους οι Σύμβουλοι του Λεκανοπεδίου, που συγκεντρώθηκαν στις 30 Απρίλη στην αίθουσα της ΣΕΛΜΕ Αθήνας, στην απόφαση αυτή κατέληξαν παίρνοντας υπόψη "την πλήρη και από κάθε άποψη εγκατάλειψη του εκπαιδευτικού και της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης", αλλά και την "πλήρη και από κάθε άποψη υποβάθμιση και εγκατάλειψη του θεσμού του Συμβούλου".

Υπογραμμίζουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κανένα σεμινάριο για την ενίσχυση του θεσμού του Συμβούλου, όπως και ότι δεν υπάρχει καμιά επαφή με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και κανένας αρμόδιος δεν ενδιαφέρεται για τη λειτουργία του θεσμού και τα προβλήματά του. Παράλληλα, τονίζουν ότι δεκάδες θέσεις εργασίας για τους Συμβούλους παραμένουν κενές επί πολλά χρόνια, ενώ δεν εφαρμόζεται και ο Ν. 1566 για τις αποδοχές, που προβλέπει πλήρεις αποδοχές επίκουρου καθηγητή ΑΕΙ Αττικής. Σημειώνουν επίσης ότι καταργήθηκε και το επίδομα βιβλιοθήκης, δε χορηγείται το επίδομα των 18.000 δραχμών, ενώ όταν ο Σχολικός Σύμβουλος εξέρχεται στη σύνταξη, αρνούνται τη συνταξιοδότησή του με το βασικό μισθό του Συμβούλου.

Οι Σχολικοί Σύμβουλοι, εκτός από τη συμμετοχή στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της 8ης Μάη, αποφάσισαν "να αγωνιστούν με κάθε πρόσφορο μέσο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του θεσμού" και εξουσιοδότησαν την Επιτροπή Αγώνα, που έχουν συγκροτήσει, για το συντονισμό και τη συνέχεια του αγώνα.

Βραβεία σε μαθητικά έντυπα

Τα επτά καλύτερα μαθητικά έντυπα που εκδίδουν μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων από όλη τη χώρα, βραβεύτηκαν χτες από το Ιδρυμα Μπότση και το υπουργείο Παιδείας, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο. Πρόκειται για τα περιοδικά "Η φωνή μας", του 2ου Δημοτικού Σχολείου Λεχαινών, που βραβεύτηκε για την πληθώρα της ύλης και τη μεγάλη συμμετοχή μαθητών στη σύνταξή του, "Τομές", του 2ου Γυμνασίου Δραπετσώνας, για την πολυετή προσπάθεια των δημιουργών του, την ευρεία θεματολογία και την καλή εμφάνισή του και την εφημερίδα "Σωρείτης", του ΤΕΛ Αστρους Κυνουρίας, για τη συνολική δημοσιογραφική αντίληψη στη σύνταξη και έκδοσή του και την εμφάνισή του. Επίσης έπαινοι δόθηκαν στα έντυπα "Ο φάρος", του Δημοτικού Σχολείου Ψαρής Φοράδας, "Προσωπική Ευθύνη", του Γυμνασίου Λίμνης Ευβοίας και "Εκτός ύλης", του Λυκείου Αγίου Στεφάνου Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ