ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
Προφυλακίζονται Μελισσανίδης - Καρράς

...Αλλά ο πρώτος βρίσκεται ασθενής σε νοσοκομείο και ο δεύτερος διαφεύγει στο εξωτερικό

Το δρόμο για τη φυλακή παίρνουν οι επιχειρηματίες, τέως ιδιοκτήτες της ΠΑΕ ΑΕΚ Δ. Μελισσανίδης και Ι. Καρράς,που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για υπόθεση λαθρεμπορίου πετρελαίου. Υστερα από τη δημοσίευση χτες το πρωί αποσπάσματος του βουλεύματος 298/96 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, εκδόθηκαν από την εισαγγελία εντάλματα σύλληψης των δύο πρώην συνεταίρων στην ανεφοδιαστική εταιρία "Πετρέλαια Αιγαίου",που όμως δεν ήταν δυνατόν να εκτελεστούν.

Κι αυτό γιατί ο Δ. Μελισσανίδης από προχτές βρίσκεται στην εντατική μονάδα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, καθώς τις τελευταίες μέρες πριν την έκδοση της απόφασης υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ενώ ο Ι. Καρράς έχει φύγει από τη χώρα εδώ και λίγο καιρό και βρίσκεται, λέγεται, στην Ευρώπη. Ο τελευταίος από χτες το μεσημέρι καταζητείται ενώ ο Μελισσανίδης νοσηλεύεται πλέον φρουρούμενος. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι τόσο σε αθλητικούς όσο και σε δικαστικούς κύκλους οργιάζουν οι φήμες ότι ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ εισήχθη στο νοσοκομείο μόνον για να αποφύγει την προφυλάκιση.

Σαράντα έξι ολόκληρες μέρες χρειάστηκε το τριμελές δικαστικό συμβούλιο για να μελετήσει τη δικογραφία και να αποφανθεί επί της προφυλάκισης των δύο επιχειρηματιών, καθυστέρηση που δεν είναι συνηθισμένη. Πάντως το συμβούλιο αποφάσισε τελικά χτες την προφυλάκισή τους, κρίνοντάς τους ως ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες, ύποπτους φυγής από τη χώρα και τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, μέσω των ξεχωριστών εταιριών εμπορίου καυσίμων, που διαθέτουν μετά τη διάλυση το 1995 της κοινής τους εταιρίας "Πετρέλαια Αιγαίου".

Να υπενθυμίσουμε ότι ο ανακριτής, είχε αφήσει ελεύθερους μετά την απολογία τους, στις 18 Μάρτη τους δύο επιχειρηματίες, γιατί αν και υπήρχαν αποχρώσες ενδείξεις για συμμετοχή τους στο λαθρεμπόριο, δε θεώρησε "πολύ πιθανό να τις επαναλάβουν στο μέλλον, αφού είχε κλείσει η εταιρία τους", έστω και αν και οι δύο συνέχιζαν να δραστηριοποιούνται στο εμπόριο πετρελαίου από διαφορετικές εταιρίες.

Οι Μελισσανίδης - Καρράς κατηγορούνται ότι μέσω των "Πετρελαίων Αιγαίου", από τις 7 Γενάρη έως τις 4 Απρίλη 1994, είχαν διακινήσει στην αγορά μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, που εμφάνιζαν ότι χρησιμοποιήθηκε σε εικονικούς ανεφοδιασμούς 35 ποντοπόρων πλοίων - τα οποία δεν έφτασαν ποτέ στο λιμάνι του Πειραιά - ζημιώνοντας κατά 267.000.000 δραχμές το δημόσιο από διαφυγόντες φόρους και δασμούς. Να σημειώσουμε ότι η έρευνα συνεχίζεται για όλο το διάστημα που λειτούργησε η εταιρία, από το 1992 ως τις αρχές του 1995.

Επίσης χτες προφυλακίστηκαν με το ίδιο βούλευμα οι τελωνειακοί υπάλληλοιΣ. Μερκουλίδης και Γ. Αλεξανδρόπουλος,οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση, καθώς με τις υπογραφές τους βεβαίωσαν τους ψεύτικους ανεφοδιασμούς στα 35 πλοία, συνεργώντας στο λαθρεμπόριο.

Βαλκανική σπείρα εμπόρων ναρκωτικών

Βαλκανική σπείρα διακίνησης ναρκωτικών εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής. Πιάστηκαν οκτώ άτομα και κατασχέθηκαν 4,66 κιλά ηρωίνη, μικροποσότητες κοκαϊνης και χασίς, όπλα, ζυγαριές ακριβείας, έξι κινητά τηλέφωνα, 12 εκατομμύρια δραχμές, 7.050 μάρκα, 1.580 δολάρια και 500 ελβετικά φράγκα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μέλη της σπείρας είναι η Ντοπρίλα Ιβάνοβικ - Κάμπρικ, 68 χρόνων, ο Αντον Στογιανόφσκι, 43 χρόνων, από την ΠΓΔΜ, και οι Γεώργιος Ζαγγελίδης, 31 χρόνων, Δημήτριος Αρμένης, 33 χρόνων, Δημήτριος Ρούσσος, 32 χρόνων, Γεώργιος Σάμιος, 39 χρόνων, Ηλίας Κερκύρας, 31 χρόνων, Ιωάννης Νικολακόπουλος, 31 χρόνων. Καταζητούνται οι Βασίλ Μανικάτοβ, 37 χρόνων, που φέρεται ως "εγκέφαλος" της συμμορίας, όπως και οι Βούλγαροι Στογιάν, από το Σαντάνσκι, και Μίτκο, από το Πέτριτς.

  • Ηρωίνη από την Αλβανία κατηγορούνται ότι έφερναν στη χώρα μας οι Βασίλειος Γολέμης, 28 χρόνων, από τη Χειμάρρα της Αλβανίας και ο Διονύσιος Ρουκανάς, 32 χρόνων, από τη Ζάκυνθο. Στο σπίτι του δεύτερου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 183 γραμμάρια ηρωίνη, 284 γραμμάρια χασίς, ένα πιστόλι και 925.000 δραχμές.
  • Δύο κιλά καθαρή ηρωίνη προσπάθησε να εισάγει στη χώρα μας η Ρωσίδα Ντιάνα Ματορίνα, αλλά τελικά συνελήφθη στο Τελωνείο Κήπων στον Εβρο.
ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 5.5.96 και ώρα 12η μ. στον ιερό ναό Κωνσταντίνου και Ελένης του κοιμητηρίου Ζωγράφου, τελούμε ετήσιο Αρχιερατικό μνημόσυνο στη μνήμη του πατέρα μας, παππού, αδελφού και θείου,

ΛΑΜΠΡΟΥ Κ. ΚΟΝΤΟΥ

Τα παιδιά του: Βασιλική και Παναγιώτης Λυκογιάννης.

Τα εγγόνια του: Ηλίας, Λαμπρινή, Δημήτρης.

Οι αδελφοί, οι ανιψιοί, οι λοιποί συγγενείς.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο σύζυγο, πατέρα και αδελφό

ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΜΟΥΡΤΖΙΚΟ

ετών 64

κηδεύουμε αύριο Σάββατο 4.5.1996 και ώρα 12.00 μ. από τον Ιερό Ναό Νεκροταφείου Νέας Φιλαδέλφειας (Κόκκινος Μύλος).

Η σύζυγος: Βούλα.

Η κόρη: Αντωνία.

Τα αδέλφια: Νίκος, Αλέκος, Δημήτρης, Ρένα.

Οι ανιψιοί. Οι λοιποί συγγενείς.

Ξανά "εκτός νυμφώνος"

Μέσα στο Μάη θα κατατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Βουλή, από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γερ. Αρσένη, το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Το νομοσχέδιο αυτό, όμως το περιμένουν με μεγάλη αγωνία και οι 50.000 αστυνομικοί και πυροσβέστες, στους οποίους έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια βελτίωση των αποδοχών τους.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει σκοπό - απ' ό,τι φαίνεται - να διαθέσει λεφτά για το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας, παρά τις δεσμεύσεις του υπουργού, Αλέκου Παπαδόπουλου, πέρσι το καλοκαίρι, λίγο πριν από τη μεγάλη πανελλαδική συγκέντρωση στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Αν η κυβέρνηση κάνει ένα τέτοιο λάθος και ξανακοροϊδέψει αστυνομικούς και πυροσβέστες, προβλέπουμε σκηνές... απείρου κάλλους. Με το δίκιο τους οι χιλιάδες υπάλληλοι των δύο αυτών Σωμάτων θα πάρουν τα πανό και θα κατέβουν στους δρόμους. Ομως, μαζί τους αυτή τη φορά θα έχουν και τα... ΜΑΤ, τα οποία στις τελευταίες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των συνδικαλιστικών τους ηγεσιών πρωτοστάτησαν στο παρασκήνιο, εκλέγοντας μάλιστα και εκπροσώπους στα ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα. Λέτε να το 'χουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ να ξεσηκώνουν ακόμα και τα ΜΑΤ, ωθώντας - στην ουσία - ακραία στοιχεία να προπηλακίζουν και να καθυβρίζουν πολιτικούς τους προϊσταμένους, όπως είχε γίνει στην πρώτη τετραετία του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την "ενοποίηση" στην αίθουσα μηχανοκίνητου με θύμα τον τότε υπουργό Ι. Σκουλαρίκη;

Αθωώθηκαν οι 5 αστυνομικοί του Ευπαλίου

Αθωώθηκαν από το αρμόδιο Ανακριτικό Συμβούλιο της Αστυνομίας οι πέντε αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Ευπαλίου, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα επί υπουργίας Ν. Γκελεστάθη, επειδή, σύμφωνα με το παραπεμπτικό, ενέχονταν σε κύκλωμα προστασίας αυθαιρέτων κτισμάτων.

Πρόκειται για τους Γ. Ράπτη, ανθυπαστυνόμο ε.α., Κ. Κεχαγιά, υπαστυνόμο, διοικητή του τμήματος, Γ. Αναστασόπουλο, γραμματέα, και τους ανθυπαστυνόμους Π. Κωνσταντόπουλο και Κ. Θεοφάνη. Σε επιστολή του ο απόστρατος πλέον, Γ. Ράπτης, καταγγέλλει την τότε ηγεσία της Αστυνομίας και προσωπικά τον υπουργό, Ν. Γκελεστάθη, στον οποίο αποδίδει την περιπέτειά τους, επειδή τόλμησαν, όπως υποστηρίζει, να συλλάβουν κομματικούς του φίλους και συγγενείς για σοβαρά ποινικά αδικήματα. Ο Γ. Ράπτης δε δίστασε από την αρχή να μιλήσει για στημένες διώξεις και για στημένα πειθαρχικά συμβούλια, που εξυπηρετούσαν τις σκοπιμότητες της τότε ηγεσίας.

Ποινή για το αγγελιόσημο

Δυο χρόνια φυλάκιση επέβαλε χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στους υπευθύνους του "Καναλιού 5", Γ. Κουρή, Αντ. Κωβαίο, Στ. Γκότση και Εμμ. Ξανθάκη, για τη μη καταβολή του αγγελιόσημου, κατά το διάστημα από 1 - 3 - 1990 μέχρι 30 - 6 - 1992. Το χρέος του "Καναλιού 5" προς τα ασφαλιστικά ταμεία των δημοσιογράφων ανέρχεται, για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, στο ποσό των 24.725.000 δρχ.

Βαριά καταδίκη "ψηλού" - "κοντού"

Σε 24 χρόνια κάθειρξη ο καθένας, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, καταδικάστηκαν χτες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας οι Μάριος Χατζής και Θεόδ. Βασιλακάκης, γνωστοί σαν το δίδυμο του "ψηλού" και του "κοντού", που διέπραττε ληστείες τραπεζών. Συνολικά, είχαν ληστέψει 15 υποκαταστήματα τραπεζών, με λεία 75 εκατομ. δρχ. Στην απολογία τους ομολόγησαν τις πράξεις τους και ζήτησαν συγνώμη. Ο Βασιλακάκης υποστήριξε ότι είχε χρέη στο δημόσιο και δεχόταν απειλές από τοκογλύφους.

Κατασχέθηκαν πλαστά εκατοδόλαρα

Σκόπευαν να "ρίξουν" στην ελληνική αγορά πλαστά εκατοδόλαρα. Σύμφωνα με την Αστυνομία το 1995 ο Γερμανός Χάσελς Φρόβιν, 51 χρόνων, παρέδωσε τα πλαστά χαρτονομίσματα στον Ιωακείμ Καλύμνιο, 50 χρόνων. Ο τελευταίος τα έκρυψε στο πατάρι του διαμερίσματος της αδερφής του στην οδό Σουρή 16 στο Ν. Φάληρο. Κατασχέθηκαν 26.500 πλαστά χαρτονομίσματα (δηλαδή 2.650.000 δολάρια με αντίστοιχη χρηματική αξία 636.000.000 δραχμών). Οι δράστες, που είναι μέλη διεθνούς σπείρας παραχάραξης και διάθεσης πλαστών χαρτονομισμάτων, έχουν συλληφθεί από τις γερμανικές αρχές.

Πέθανε η Τ. Καλατζοπούλου

Πέθανε χτες και κηδεύεται σήμερα στις 10.30, στο νεκροταφείο Ζωγράφου, η Τούλα Καλατζοπούλου.

Η Τούλα Καλατζοπούλου γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα, από το Νικόλα Αδειλίνη και τη Σοφία Μεταξά - Μαριάτου, Κεφαλονίτες δημοκράτες, ανθρώπους του λαού. Πολύ νέα, οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και αργότερα μαζί με τον άντρα της Γιώργο Καλατζόπουλο πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις γραμμές του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.

Δούλεψε στον παράνομο μηχανισμό της Αθήνας, βοηθώντας τον άντρα της στο στήσιμο και τη λειτουργία των πρώτων παράνομων τυπογραφείων και στη συνέχεια βγήκε στο βουνό, στην περιοχή της Ευρυτανίας.

Σε όλη της τη ζωή ήταν ενεργά ενταγμένη στην υπόθεση της εργατικής τάξης, δουλεύοντας μέχρι το τέλος της ζωής της για το ΚΚΕ. Ανάθρεψε με αυτά τα ιδανικά τα παιδιά της, Μίρκα και Γιάννη.

  • Στη μνήμη της Τούλας Καλατζοπούλου, τα παιδιά της Γιάννης, Μίρκα, Δημήτρης και τα εγγόνια της Κλωντίν, Νίκος, Τίνα προσφέρουν 40.000 δραχμές για το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ.
  • Η διεύθυνση και το προσωπικό του "Ρ" εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένειά της.
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΥΡΟΥ

τελούμε μνημόσυνο την Κυριακή 5 Μάη στις 11.15 π.μ. στον Ιερό Ναό Αγ. Θεοδώρων του Α Νεκροταφείου.

Η σύζυγος: Ελένη.

Τα τέκνα: Γιάννης και Μαρία.

Τα αδέλφια, τα ανίψια και οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ