ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Επιμένει στο "σκληρό πρόσωπο" ο Πέρες

ΤΕΛ ΑΒΙΒ .-

Αποφασισμένος να δείξει μέχρις εσχάτων την προσήλωσή του στην ασφάλεια των Ισραηλινών, ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 29ης Μάη, φαίνεται ότι είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες. Χτες ανακοινώθηκε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τη Χεβρώνα πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, από την άλλη, ζήτησε την ενεργότερη συμμετοχή του ΟΗΕ στην ειρηνευτική διαδικασία, κατά τη συνάντησή του με τον Μπούτρος Γκάλι. Την ίδια στιγμή, προκαταρκτική έρευνα των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το βομβαρδισμό της βάσης τους στην Κανά απέδειξε ότι τα ισραηλινά αεροσκάφη γνώριζαν εκ των προτέρων ποιος ήταν ο στόχος τους.

Καμία αναδίπλωση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από την ταραγμένη πόλη της Χεβρώνα δεν πρόκειται να γίνει πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στις 29 Μάη. Αυτό ανακοινώθηκε, χτες, από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, μετά από συνάντηση που είχε ο Σιμόν Πέρες με την ηγεσία των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων, που εκτιμούν ότι η αποχώρηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Η απόφαση αυτή, όπως και η παράταση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης και των παλαιστινιακών αυτόνομων εδαφών, δε σχολιάστηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή, που έχει επανειλημμένως κατηγορήσει το Ισραήλ ότι με αυτές τις ενέργειες παραβιάζει τις υπάρχουσες ειρηνευτικές συμφωνίες. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ συναντήθηκε την Πέμπτη το βράδυ με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπούτρος Γκάλι, στα πλαίσια του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο ανδρών, ο Αραφάτ ζήτησε από τον ΟΗΕ να ενισχύσει την παρέμβαση και την παρουσία του στην "ειρηνευτική διαδικασία" της Μέσης Ανατολής, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει σύντομα να επιτευχθούν βήματα προσέγγισης και ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Συρία και το Λίβανο, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να υπάρξει μόνιμη ηρεμία στην περιοχή.

Χτες, όμως, δόθηκε στη δημοσιότητα και η προκαταρκτική έκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τον ισραηλινό βομβαρδισμό της βάσης των Ηνωμένων Εθνών κοντά στο χωριό Κανά. Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες που έγιναν από εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη γνώριζαν, πριν εξαπολύσουν την επίθεση, ότι θα έπλητταν τη βάση του ΟΗΕ, όπου είχαν βρει καταφύγιο πρόσφυγες άμαχοι και παιδιά. Απορρίπτοντας τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι επρόκειτο περί λάθους, η έκθεση του ΟΗΕ καταλήγει ότι αληθεύει το γεγονός ότι στη βάση αυτή είχαν βρει καταφύγιο ορισμένα μέλη της "Χεζμπολάχ" και οι οικογένειές τους, παρ' όλα αυτά, όμως, δε δικαιολογείται η απρόκλητη σφαγή, τουλάχιστον, 102 αθώων.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Η ήττα δε "στοιχίζει" άμεσα στον Τζ. Μέιτζορ

ΛΟΝΔΙΝΟ. -

Παρά τη συντριπτική ήττα του στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Πέμπτης, ο ηγέτης του βρετανικού συντηρητικού κόμματος και πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τζον Μέιτζορ, δεν έχασε το κουράγιο του. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθηση ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις προγραμματισμένες για τον Μάη του 1997 γενικές βουλευτικές εκλογές. Μέχρι τότε, σε μία χώρα όπως η Βρετανία, πολλά μπορούν να συμβούν...

Πάντως, με καταμετρημένες τις ψήφους σε 148 από το σύνολο των 150 τοπικών συμβουλίων, διαμορφώνεται η ακόλουθη εικόνα: Το "Εργατικό Κόμμα" του Τόνι Μπλερ απέσπασε τον έλεγχο 85 τοπικών και περιφερειακών συμβουλίων (συν 10 σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές), το κεντρώο "Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών" κέρδισε τον έλεγχο 23 τοπικών συμβουλίων (συν 5) και το"Συντηρητικό Κόμμα" κατέκτησε τον απόλυτο έλεγχο τριών δημοτικών συμβουλίων(χάνοντας τη δύναμη σε ένα τοπικό συμβούλιο). Αναφορικά με το πόσες έδρες κατέκτησε η κάθε παράταξη, παρατηρεί κανείς ότι οι "Εργατικοί" κατέκτησαν 1.656 έδρες (+454), οι "Φιλελεύθεροι Δημοκράτες" 600 έδρες (+145) και οι Συντηρητικοί διατήρησαν μόλις 503 έδρες (- 560). Ανάμεσα στις πιο σοβαρές ήττες των "Συντηρητικών" είναι εκείνες στα δημοτικά συμβούλια του Μάντσεστερ και της Οξφόρδης. Επιπλέον, οι "Συντηρητικοί" για πρώτη φορά μετά από 150 χρόνια αναδείχτηκαν τρίτη δύναμη στο Μπέρμιγχαμ.

Ο ηγέτης των "Εργατικών", Τόνι Μπλερ, σχολιάζοντας τα ευνοϊκά για την παράταξή του εκλογικά αποτελέσματα της περασμένης Πέμπτης, υποστήριξε ότι οι Βρετανοί "βαρέθηκαν πλέον να έχουν μία κυβέρνηση αδύναμη και ανίκανη". Στη συνέχεια, για καλό και για κακό, έσπευσε να προσθέσει ότι το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών δε σημαίνει πως το κόμμα του έχει από τώρα κερδίσει και τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Πάντως, οι εκλογικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα εάν διεξάγονταν σήμερα βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία, οι "Εργατικοί" θα συγκέντρωναν το 47% των ψήφων και απόλυτη πλειοψηφία 398 εδρών στη Βουλή έναντι 261 εδρών της αντιπολίτευσης. Οι Συντηρητικοί θα έπαιρναν 27% και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 24%.

ΓΚ. ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ
Γίνεται ληστεία πρώτων υλών

ΜΟΣΧΑ.-

Η παρατηρούμενη οικονομική ανάπτυξη στις χώρες της Βαλτικής, που το 1991 πρώτες αποχώρησαν από την ΕΣΣΔ, οφείλεται στη λεηλασία των πρώτων υλών της Ρωσίας και θα τερματιστεί τη μέρα που οι λαϊκοπατριωτικές δυνάμεις θα αναλάβουν την εξουσία στη Ρωσία, τόνισε ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας και υποψήφιος Πρόεδρος, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, σε συνέντευξη στη λετονική εφημερίδα "ΑΜ - Σεβόντνα". Επισήμανε ότι "οι χώρες της Βαλτικής δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς να λειτουργούν ως παράσιτα της Ρωσίας". Στις ίδιες δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν την Παρασκευή, 3 Μάη, και από το πρακτορείο "Μπάλτις Νιούς Σέρβις", ο Ζιουγκάνοφ παρατήρησε μεταξύ άλλων το παράδοξο, "η Εσθονία να κατέχει παγκοσμίως την πέμπτη θέση στις εξαγωγές μη σιδηρούχων μετάλλων, τη στιγμή που η χώρα αυτή δε διαθέτει ούτε ορυχεία, ούτε εργοστάσια μεταποίησης, αλλά όλα όσα πουλάει είναι κλεμμένα από τη Ρωσία". Σημείωσε, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή η Ρωσία δεν πουλάει τα προϊόντα της στις τρεις Βαλτικές Δημοκρατίες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) στις τιμές που ισχύουν στην παγκόσμια αγορά. "Ορισμένοι πολιτικοί εκτιμούν ότι πρέπει να στείλουμε άρματα μάχης στις χώρες της Βαλτικής, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο, αρκεί να επιβάλουμε στις χώρες αυτές τις διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο και τις πρώτες ύλες", καταλήγει ο Ζιουγκάνοφ. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο Ζιουγκάνοφ, που προηγείται στις προτιμήσεις των Ρώσων ψηφοφόρων για τις προεδρικές εκλογές στις 16 Ιούνη, είναι και ο δημοφιλέστερος Ρώσος πολιτικός στη Λετονία.

Στο μεταξύ, ο Ζιουγκάνοφ θα μεταβεί τη Δευτέρα, 6 Μάη, στη Βόννη για μια μέρα πολιτικών συνομιλιών, ανακοίνωσε η γερμανική Ενωση για την Εξωτερική Πολιτική. Πρόκειται να συναντηθεί με τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Μπούντεσταγκ, Βόλφγκανγκ Σόμπλε (χριστιανοδημοκράτης), Ρούντολφ Σάρπινγκ (σοσιαλδημοκράτης), Χέρμαν Οτο Σολμς (φιλελεύθερος) και Γιόσκα Φίσερ (πράσινος). Θα έχει, επίσης, συνάντηση με τον πρόεδρο του ΚΟΔΗΣΟ Γκρέγκορ Γκίζι.

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Διαπραγματεύσεις προτείνει ο Γιέλτσιν

Στην προεκλογική ατμόσφαιρα εντάσσει ο Ρώσος Πρόεδρος τις ειρηνευτικές συνομιλίες

ΜΟΣΧΑ. -

Ο Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν δήλωσε χτες ότι θα προσκαλέσει Τσετσένους στρατιωτικούς διοικητές σε διαπραγματεύσεις με τη ρωσική κυβέρνηση και την προσκείμενη στη Μόσχα τσετσενική κυβέρνηση, οι οποίες μπορούν να αρχίσουν πριν από τις προεδρικές εκλογές του Ιούνη. "Μετά το θάνατο του Ντουντάγεφ πρέπει να συνεργαστούμε με τους στρατιωτικούς διοικητές", τόνισε ο Γιέλτσιν στη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη Γιαροσλάβ, σύμφωνα με το Πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. "Οταν μεταβώ στην Τσετσενία θα ανακοινώσω ότι τρεις πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών: Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντουκού Ζαβγκάγεφ, η επιτροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν και Τσετσένοι στρατιωτικοί διοικητές, που θέλουν, φυσικά, να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις", είπε ο Γιέλτσιν. Ο Γιέλτσιν, που ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επισκεφτεί την Τσετσενία στα μέσα του Μάη, δε διευκρίνισε ποιοι διοικητές ενδέχεται να συμμετάσχουν σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις. Οπως είναι γνωστό, στις ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν διεξαχθεί πέρσι το καλοκαίρι είχε λάβει μέρος ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου των Τσετσένων αυτονομιστών Ασλάν Μασχάντοφ.

Από τη μεριά του, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γεβγκένι Πριμακόφ, σε συνέντευξη Τύπου στο Στρασβούργο, όπου μετέχει στη διήμερη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των 39 χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε ευρείες συνομιλίες με τους Τσετσένους αυτονομιστές. "Τα πάντα είναι διαπραγματεύσιμα, όλα τα θέματα μπορούν να τεθούν στο τραπέζι, μαζί και το θέμα του οποιουδήποτε καθεστώτος στην Τσετσενία", είπε. Παράλληλα, ο Πριμακόφ επανέλαβε την πάγια θέση της Ρωσίας ότι αποκλείει κάθε πιθανότητα να δεχτεί καθεστώς ανεξαρτησίας της Τσετσενίας έξω από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Καταδίκη σε θάνατο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Αζερμπαϊτζάν καταδίκασε χτες σε θάνατο τους Ραχίμπ Μαξίμοφ και Τελμάν Σουλεϊμάνοφ και που κρίθηκαν ένοχοι για την έκρηξη βόμβας στο μετρό της πρωτεύουσας Μπακού, στις 19 Μάρτη 1994, που στοίχισε τη ζωή σε 14 άτομα. Καταδικάστηκαν με τις κατηγορίες των τρομοκρατικών πράξεων, της διάπραξης εγκλήματος κατά του κράτους και της συμμετοχής σε αντικρατική οργάνωση, που δεν κατονομάζεται. Για την ίδια υπόθεση, άλλα 7 άτομα καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια κάθειρξη τον καθένα κι έναν όγδοο σε 8 χρόνια φυλακή.

Οι Εργατικοί ξέχασαν, φαίνεται, το βρετανικό φλέγμα και βγήκαν να πανηγυρίσουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ