ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάη 1996
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
"Την πάτησαν" όσοι πίστεψαν τους κερδοσκόπους

Οι μικροεπενδυτές πλήρωσαν και πάλι τα "σπασμένα" των παιχνιδιών, που έκαναν κάποιοι με την ονομαστικοποίηση των μετοχών

"Σημεία και τέρατα" χτες στο Χρηματιστήριο της οδού Σοφοκλέους, κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος για την ονομαστικοποίηση των μετοχών. Πολλοί μικροεπενδυτές, που πίστεψαν τις κατάλληλα διοχετευόμενους φήμες των κερδοσκόπων ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα αναστείλει την ισχύ του ΠΔ και έσπευσαν - πριν την έκδοση της προχτεσινής απόφασης - να αγοράσουν μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών, με στόχο να επωφεληθούν από την άνοδο που "θα" ακολουθούσαν αυτές οι μετοχές, την "πάτησαν". Βιάστηκαν να αγοράσουν "αέρα", να αγοράσουν δηλαδή μετοχές χωρίς να τις πληρώσουν, με αποτέλεσμα να "εγκλωβιστούν", αφού όσες εταιρίες εμπίπτουν στην επίμαχη διάταξη έπρεπε από χτες (που έληξε η προθεσμία ονομαστικοποίησης) να τυπώσουν νέες ονομαστικές μετοχές και να διαπραγματεύονται μόνο μ' αυτές. Κάτι που φυσικά δεν έπραξαν, με μοναδική εξαίρεση την εταιρία INFORM ΛΥΚΟΣ, της οποίας όμως το αντικείμενο ενασχόλησης είναι ακριβώς... οι εκτυπώσεις.

Το αποτέλεσμα για τους επενδυτές αυτούς ήταν να "τρέχουν και να μη φτάνουν" να "κλείσουν ανοιχτές θέσεις", όπως λέγεται στη χρηματιστηριακή ορολογία η τακτοποίηση των λογαριασμών. Ετσι, όσοι δεν είχαν μετρητά, πούλησαν άλλες μετοχές του χαρτοφυλακίου τους, με αποτέλεσμα η μεγάλη προσφορά να οδηγήσει σε σημαντική πτώση του γενικού δείκτη κατά -1,51%,στις 913 μονάδες έναντι 927 μονάδων της συνεδρίασης της Πέμπτης. Η ίδια κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί και τη Δευτέρα, μέρα που και οι υπόλοιποι "κερδοσκόποι" θα πρέπει να καταβάλουν στους χρηματιστές τους το τίμημα των αγορών "αέρα" που έκαναν.

Τα "παιχνίδια", όμως, δε σταμάτησαν εκεί, καθώς μερικοί θέλοντας να "τιμωρήσουν" τους πιο πάνω έσπρωξαν με εντολές αγοράς λίγων μετοχών αρκετές από τις τεχνικές εταιρίες που εμπίπτουν στο ΠΔ στο θετικό πλαφόν ημερήσιας ανόδου +8% ώστε αυτές να "παγώσουν". Ελέγχεται, τέλος, αν κάποιες από τις πιο πάνω συναλλαγές "απαγορευμένων" μετοχών έγιναν με ανώνυμες μετοχές, οπότε και θα υπάρξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ανάλογες κυρώσεις για τους παραβάτες από την εποπτεία του Χρηματιστηρίου.

ΩΡΑΡΙΟ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΒΕΝΖΙΝΗΣ
"Πράσινο φως" για απελευθέρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Το ΣτΕ έκρινε θετικά προσφυγή πρατηριούχου, που ζητούσε την εξαίρεσή του από την πρόσφατη υπουργική απόφαση, με την οποία καθορίζεται συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων. Αρση των εξαιρέσεων από το ωράριο ζητά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας

Το "πράσινο φως" για την επαναφορά του καθεστώτος του απελευθερωμένου ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με απόφασή του, με την οποία αναστέλλεται προσωρινά για έναν πρατηριούχο η επίμαχη υπουργική απόφαση 1222/23.2.1996 σχετικά με τον καθορισμό συγκεκριμένου ωραρίου λειτουργίας των πρατηρίων.

Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο όπου είχε προσφύγει ένας πρατηριούχος, ζητώντας να ανασταλεί η υπουργική απόφαση, με το επιχείρημα ότι έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη από το ωράριο, επειδή ο βασικός όγκος της πελατείας του κάνει ανεφοδιασμό από βενζινάδικα που βρίσκονται σε σταθμούς αυτοκινήτων, τα οποία μπορούν να λειτουργούν σε 24ωρη βάση, σύμφωνα με την επίμαχη υπουργική απόφαση, έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής με την υπ' αριθμό 184/96 απόφαση. Στην απόφαση αναφέρεται ότι από την εκτέλεση της υπουργικής απόφασης ο πρατηριούχος θα υποστεί βλάβη που δύσκολα θα αναπληρωθεί, ακόμη και στην περίπτωση που κερδίσει την κύρια προσφυγή στο δικαστήριο.

Στο ΣτΕ έχουν κατατεθεί εκατοντάδες προσφυγές και αιτήσεις αναστολών από πρατηριούχους υγρών καυσίμων, αλλά και από εταιρίες. Μεταξύ των εταιριών που προσέφυγαν στο ΣτΕ είναι η "Τεξάκο" και η "Shell Hellas", καθώς και η Πανελλήνια Ενωση Εμπόρων Πετρελαιοειδών. Αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής της υπουργικής απόφασης 1223/96 έχουν καταθέσει και πρατηριούχοι πετρελαιοειδών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός στο ωράριο θα δημιουργήσει προβλήματα και θα συντελέσει στο να χαθεί μεγάλο μέρος της πελατείας τους.

Με αφορμή την παραπάνω απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή της ότι μπαίνει επιτακτικά το ζήτημα της άρσης των εξαιρέσεων από το καθιερωμένο ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων. Επίσης, υπογραμμίζει την προσωρινότητα της ισχύος της παραπάνω απόφασης, η οποία αφορά μόνο ένα πρατήριο και προειδοποιεί ότι για όποιον πρατηριούχο παραβεί το ωράριο λειτουργίας θα κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες δίωξης.

Από την άλλη, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, Γ. Παπαθανασίου, δραττόμενος της ευκαιρίας επαναφέρει την αξίωση των επιχειρηματιών που εκπροσωπεί και της μερίδας εκείνης των πρατηριούχων που φαίνεται να έχει πάρει... υπό την προστασία του το ΕΒΕΑ για απελευθέρωση του ωραρίου. Με επιστολή του για το θέμα αυτό προς τον υπουργό Εργασίας επικαλείται αντιδράσεις ενώσεων καταναλωτών για το ωράριο που εφαρμόζεται, βάσει των αντιδράσεων του προέδρου του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Χ. Κουρή, που δε χάνει ευκαιρία να δηλώνει την... πίστη του στις αρχές της "ελεύθερης" αγοράς και κινδυνολογεί για απολύσεις εργαζομένων εξαιτίας του περιορισμού του ωραρίου.

Να θυμίσουμε, πάντως, ότι τόσο ο υπουργός Εργασίας με προχτεσινές του δηλώσεις, όσο και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών, έχουν δηλώσει ότι η όποια απόλυση γίνει θα είναι εσκεμμένη και προβοκατόρικη και θα αποκατασταθεί με επαναπρόσληψη από την Ομοσπονδία. Επίσης, ο Ε. Γιαννόπουλος τόνιζε προχτές ότι ενάντια στο ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων είναι κάποιοι μεμονωμένοι πρατηριούχοι που έχουν κατηγορηθεί για λαθρεμπορία.

"Σκληρή" η δραχμή τον Απρίλη

Μήνας ανατίμησης της δραχμής έναντι των λοιπών ξένων νομισμάτων ήταν ο Απρίλης, αφού η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνει τώρα ασυνήθιστη εμμονή στη "θωράκιση" της συναλλαγματικής ισοτιμίας του εθνικού μας νομίσματος. Σύμφωνα με το δελτίο της Ιονικής Τράπεζας, τον Απρίλη σε μέσες τιμές κλεισίματος συναλλαγών (fixing) μόνο το δολάριο ΗΠΑ και η ιταλική λιρέτα διατήρησαν την ισοτιμία τους, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι η μοναδική υποτίμηση της δραχμής ήταν έναντι της σουηδικής κορόνας κατά μόλις 0,59%.

Από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά νομίσματα, γερμανικό μάρκο, φιορίνι Ολλανδίας, κορόνα Δανίας, σελίνι Αυστρίας, φράγκο Βελγίου και φράγκο Ελβετίας έγιναν φτηνότερα κατά περίπου 1,5%,ενώ το μεγαλύτερο έδαφος έχασε σε σχέση με τη δραχμή το μάρκο Φινλανδίας, που υποτιμήθηκε κατά 2,56%.Μικρότερη υποχώρηση υπήρξε στη στερλίνα Αγγλίας (0,54%), στο φράγκο Γαλλίας (0,74%) και στο ECU (0,68%).

Ετοιμη η υπουργική απόφαση για το "ουφόσημο"

Ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού σήματος που οφείλουν να προμηθεύονται όσοι πληρώνουν τέλος για άδεια διενέργειας τεχνικών (ηλεκτρονικών) παιχνιδιών, καθορίζονται με σχετική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης που προωθείται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με όσα καθορίζει η κοινή υπουργική απόφαση, τα σήματα που πρέπει να είναι επικολλημένα σε κάθε τεχνικό παιχνίδι, ή ειδικά διασκευασμένο τραπέζι, διακρίνονται σε 5 κατηγορίες:

  • Η πρώτη περιλαμβάνει τα σήματα που προορίζονται για τα τεχνικά ηλεκτρονικά ή ηλεκτρικά ή μηχανικά παιχνίδια και τραπέζια, για τα οποία καταβάλλεται ετήσιο τέλος 15.000 δρχ.
  • Η δεύτερη περιλαμβάνει τα σήματα τα οποία προορίζονται για παιχνίδια και τραπέζια, για τα οποία καταβάλλεται ετήσιο τέλος 40.000 δρχ.
  • Η τρίτη περιλαμβάνει τα σήματα για τα παιχνίδια εκείνα για τα οποία καταβάλλεται ετήσιο τέλος 60.000 δρχ.
  • Η τέταρτη περιλαμβάνει τα σήματα για τα οποία καταβάλλεται ετήσιο τέλος 80.000 δρχ.
  • Τέλος, η πέμπτη κατηγορία περιλαμβάνει τα σήματα για τα οποία καταβάλλεται ετήσιο τέλος 100.000 δρχ.

Σημειώνεται ακόμη ότι το ειδικό σήμα επικολλάται σε εμφανές σημείο στην μπροστινή όψη κάθε ηλεκτρονικού, ηλεκτρικού ή μηχανικού παιχνιδιού και σε εμφανές σημείο κάθε ειδικά διασκευασμένου τραπεζιού.

ΠΟΕ - ΔΟΥ ΓΙΑ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Αναγκαία η ενίσχυση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Υπέρ της διατήρησης και ενίσχυσης των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και του περιορισμού εκείνων που έχουν δοθεί με τη μορφή δήθεν αναπτυξιακών κινήτρων, εμφανίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ - ΔΟΥ), με αφορμή σχέδιο πορίσματος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), που είδε χτες το "φως" της δημοσιότητας.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το σχετικό σχέδιο πορίσματος βασίζεται σε μελέτη για τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές, που πραγματοποίησε ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΟΚΕ, βάσει της οποίας συνήλθε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή και στο επόμενο διάστημα θα συνέλθει η Ολομέλεια της ΟΚΕ προκειμένου να καταρτιστεί και το τελικό πόρισμα της Επιτροπής. Το τελικό αυτό πόρισμα, αφού ολοκληρωθεί θα παραδοθεί στον υπουργό Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλο, προκειμένου να το λάβει υπόψη για τις τελικές αποφάσεις.

Επιπλέον, η ΠΟΕ - ΔΟΥ στη χτεσινή της ανακοίνωση τονίζει ότι η όποια αντιμετώπιση (κατάργηση ή περιορισμός κλπ.) των φοροαπαλλαγών που αφορούν επιδόματα και παροχές διαφόρων κατηγοριών φορολογούμενων, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σημαίνει και μείωση των αποδοχών τους.

Τέλος, η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της, με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), που δόθηκε προχτές στη δημοσιότητα, υπογραμμίζει την ανάγκη ολοκλήρωσης της μηχανογράφησης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και την πλήρη επιμόρφωση του προσωπικού.

Πρόσκληση της ΔΗΚΕΒΕ

Η "Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Αθήνας" (ΔΗΚΕΒΕ) καλεί τα μέλη της σε σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα 6 Μάη στις 7.00 το απόγευμα στα γραφεία της (Καποδιστρίου 2, 5ος όροφος). Αντικείμενο της σύσκεψης είναι οι εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας, που θα διεξαχθούν στα τέλη του Ιούνη. Στην πρόσκλησή της, η ΔΗΚΕΒΕ υπογραμμίζει την αναγκαιότητα της συμμετοχής των μελών της σ' αυτή τη σύσκεψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ