ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ασφαλίτες στη συνέλευση των απεργών του ΚΕΡΑΝΗ!
  • Σφοδρή αντίδραση του σωματείου και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αναβίωση του "συνδικαλιστικού της Ασφάλειας"
  • Συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι

Μέρες "μαύρες" θύμισε χτες η απροκάλυπτη και τρομοκρατική παρουσία ανδρών της Ασφάλειας Πειραιά στη γενική συνέλευση των εργαζομένων της Καπνοβιομηχανίας "Κεράνης",που πραγματοποίησαν τη δεύτερη 24ωρη απεργία τους, με ποσοστό συμμετοχής πάνω από 90%!Οι εργαζόμενοι του "Κεράνη" αγωνίζονται για την ακύρωση της απόλυσης του εργαζόμενου Γ. Παμπούκη.Επίσης, για το σταμάτημα απολύσεων στο μέλλον και των συνεχών προσλήψεων - απολύσεων εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το σωματείο των εργαζομένων, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την προκλητική συμπεριφορά της Αστυνομίας, η οποία χτες εμφανίστηκε ενισχυμένη μέσα (!) και έξω από το εργοστάσιο, "σαν να είναι υπό τις διαταγές του εργοδότη" - όπως αναφέρεται - και καλεί τον πειραϊκό λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα που γίνεται στου "Κεράνη". Παράλληλα, αποφάσισε τη συνέχιση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων και την επόμενη βδομάδα, με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι απεργοί, που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το εργοστάσιο, κατευθύνθηκαν γύρω στις 8.30 το πρωί στο ΕΚΠ, για να πάρουν μέρος στη γενική συνέλευση του σωματείου τους. Από δίπλα, όμως, ακολουθούσαν και οι άντρες της Ασφάλειας! Οι τέσσερις Ασφαλίτες δε δίστασαν στη συνέχεια να φτάσουν ως την αίθουσα όπου γινόταν η συνέλευση των εργαζομένων! Μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, που τους αναγνώρισαν, τους πέταξαν έξω, ενώ στη συνέχεια επικοινώνησαν με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την Ασφάλεια του Πειραιά και κατήγγειλαν τη θρασύτατη ενέργεια των ασφαλιτών.Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πειραιά τονίζει: "Οι ευθύνες της κυβέρνησης - τονίζεται στην ανακοίνωση - και του αρμόδιου υπουργού Δημόσιας Τάξης θα είναι τεράστιες, αν άμεσα και αποφασιστικά δε λάβει τα αναγκαία μέτρα, για να μην επαναληφθούν ποτέ στο μέλλον παρόμοια γεγονότα. Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας δεν ανέχονται την επανασύσταση του διαβόητου "συνδικαλιστικού της ασφάλειας". Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να εκδηλώσουν την ενεργή συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων του "Κεράνη"".

Στη συνέλευση των εργαζομένων παρευρέθηκε εκ μέρους της διοίκησης της Ομοσπονδίας Καπνοβιομηχανιών ο Γ. Νικολουδάκης,ο οποίος τόνισε ότι η Ομοσπονδία, με ομόφωνη απόφασή της, συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζόμενων στον "Κεράνη", Κ. Λυμπερόπουλος,τόνισε ότι ο αγώνας έγινε, γίνεται και θα γίνεται έως ότου οι εργαζόμενοι δικαιωθούν. Ο γραμματέας του ΕΚΠ, Γ. Μανουσογιαννάκης,τόνισε ότι και το Εργατικό Κέντρο πρέπει να συμπαρασταθεί με πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο και να εκφραστεί η αλληλεγγύη του με πολύ συγκεκριμένο τρόπο, τόσο στην απεργία των εργαζομένων στου "Κεράνη", όσο και απέναντι στους υπόλοιπους εργαζόμενους που πλήττονται. Ο Ι. Πουντίδης μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ που παρευρέθηκε στη συνέλευση, επισήμανε με τη σειρά του ότι η συμμετοχή των εργαζομένων πρέπει να είναι αποφασιστική.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους του ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ

Στάσεις εργασίας σήμερα για ανθρώπινο ωράριο και σύμβαση

Στάσεις εργασίας από τις 12 ως τις 4μμ και από τις 8μμ και μετά πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της γερμανικής πολυεθνικής ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ.Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση της εταιρίας να παρατείνει το ωράριο λειτουργίας το Σάββατο μέχρι τις 9μμ. Διεκδικούν ανθρώπινο ωράριο και υπογραφή διμερούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ικανοποιητικές αυξήσεις.

Ανένδοτη εμφανίζεται μέχρι στιγμής η εταιρία, η οποία ταυτόχρονα εξαπολύει απειλές για απολύσεις. Τη στάση της καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και δηλώνει τη συμπαράστασή του στο "δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, για ανατροπή του απάνθρωπου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της πολυεθνικής". Επισημαίνοντας στη συνέχεια ότι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων περνά από το χώρο του εμπορίου μέσα από την απελευθέρωση του ωραρίου και με προοπτική να εξαπλωθεί σε όλους τους κλάδους, καλεί τους εργαζόμενους καταναλωτές να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων στο εμπόριο, γιατί "είναι και δική τους υπόθεση".

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αθήνας Μικρομεσαίας Επιχείρησης,με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων στο ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ και τονίζει ότι το ασύδοτο ωράριο των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών πλήττει του εργαζόμενους, καταργώντας στην ουσία το οχτάωρο και αφανίζει τα μικρά μαγαζιά. Οπως σημειώνει, το 35% του τζίρου της ελληνικής αγοράς έχει μετατοπιστεί προς τα πολυκαταστήματα και στα επόμενα πέντε χρόνια θα ελέγχουν το 75% της αγοράς, αν συνεχιστεί ανενόχλητα αυτή η δράση τους. "Κοινό, λοιπόν - καταλήγει - είναι το πρόβλημα εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οπότε είναι απαραίτητη και η δημιουργία ενός κοινού αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης, για την αντιμετώπιση της λαίλαπας που εκφράζεται μέσα από τα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές".

Συγκέντρωση - διάβημα για την ανεργία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που, με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της ανεργίας, "επιδοτεί παχυλά το κεφάλαιο με τα λεφτά των ανέργων και του ΟΑΕΔ", πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα σωματεία και φορείς νέων της Αθήνας.

Στη συγκέντρωση συνδικαλιστών και εργαζομένων, μίλησε ο Γ. Σταυρόπουλος,μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΕ. Στη συνέχεια, με πικέτες πορεύτηκαν προς το υπουργείο Εργασίας, όπου είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Λ. Κανελλόπουλο.Οι συνδικαλιστές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και κατέθεσαν τα αιτήματά τους για: Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και της συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας. Την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και την ενίσχυση βασικών κλάδων παραγωγής. Τη μείωση των ωρών εργασίας σε 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο, χωρίς μείωση αποδοχών. Τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης. Την επιδότηση κάθε εργαζόμενου, που δε βρίσκει δουλιά ή απολύεται και μέχρι να βρει δουλιά. Την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού και άλλα.

Αρνούνται τη μετατροπή

Ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για μετατροπή του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας σε... Ανώνυμη Εταιρία, με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση, απεργούν οι εργαζόμενοι σε αυτό και η ΑΔΕΔΥ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα τους.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της, "με αφορμή το σχέδιο νόμου για τις ΔΕΚΟ", "πως ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών δε συνδέεται με την αλλαγή της νομικής τους μορφής και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, δημιουργεί δε κινδύνους που αφορούν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών".

Γι' αυτό η ΑΔΕΔΥ δηλώνει πως θα επιδιώξει τις εξαίρεση από το ν/σ για τις ΔΕΚΟ όλων των ΝΠΔΔ.

Ζητά τετραήμερο!

Τετραήμερο με αντίστοιχη μείωση αποδοχών, για όσο καιρό η παραγωγή είναι μειωμένη,θέλει να επιβάλει η εταιρία ΣΟΥΛΙΣ στους εργαζόμενους του εργοστασίου στη Λαμία.

Η Εργατική Ενότητα καταγγέλλει τις νέες μεθοδεύσεις της εταιρίας - είχε προηγηθεί πρόταση για τριήμερη υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών που απορρίφθηκε από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων - και καλεί το ΔΣ του σωματείου να απορρίψει τις προκλήσεις της εργοδοσίας και να προχωρήσει στην όσο γίνεται καλύτερη αντίσταση των εργαζομένων. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους να απορρίψουν την πρόταση της εργοδοσίας στη σημερινή γενική συνέλευσή τους.

Απλήρωτοι στο "Ασκληπιείο Αθηνών"

Απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική κλινική "Ασκληπιείο Αθηνών",στον καθένα εκ των οποίων ο ιδιοκτήτης της κλινικής, Α. Παπαδάτος,οφείλει (μισθούς, δώρα) από 800.000 ως και 1,5 εκατ. δραχμές. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί για το θέμα αυτό τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, ο εργοδότης, σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων, απέλυσε την εργαζόμενη και συνδικαλίστρια, Σ. Σίψα,χωρίς αποζημίωση, καταθέτοντάς ταυτόχρονα μήνυση εναντίον της για "εξύβριση" και "δυσφήμιση της κλινικής"!

Από νωρίς το πρωί, οι αστυνομικές δυνάμεις εμφανίστηκαν ενισχυμένες έξω, αλλά και μέσα στο εργοστάσιο!

  • Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ανεργία, το οποίο "στοχεύει όχι στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά στη χρηματοδότηση της εργοδοσίας μέσα από το κόλπο με την κάρτα απασχόλησης και τα μερίδια εργασίας", καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου.

Σημειώνει ότι η λογική των μέτρων βρίσκεται στην κατεύθυνση της "Λευκής Βίβλου" για το μοίρασμα της μιας θέσης σε 2 εργαζόμενους, επιδιώκει να υπάρχουν εργαζόμενοι με μισή δουλιά και μισή αμοιβή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ