ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Μνημόσυνα
  • Το Παράρτημα ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ και Περιχώρων της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί αύριοΚυριακή 5-5-96, στις 11 π.μ., στο προαύλιο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Αμφίκλειας, μεγάλη συγκέντρωση - μνημόσυνο, για να τιμήσει τους νεκρούς μαχητές του ΕΛΑΣ, που έπεσαν στο μεγάλο σιδηροδρομικό σαμποτάζ της 13ης και 14ης του Απρίλη 1943, στην Παλαβίτσα και στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Δαδιού. Τα Κεντρικά Γραφεία δρομολογούν πούλμαν που αναχωρούν την Κυριακή από την πλατεία Κάνιγγος στις 7.45 π.μ. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8225.407 - 8234.296 - 3844.853.
  • Το Παράρτημα ΙΣΤΙΑΙΑΣ τελεί αύριο Κυριακή 5-5-96, στις 10.30 π.μ., μνημόσυνο για τους 18 εκτελεσμένους, από τους Γερμανούς, αγωνιστές την 1-4-1944, στον τόπο της εκτέλεσής τους, στο Νεκροταφείο της Ιστιαίας. Τα Κεντρικά Γραφεία δρομολογούν πούλμαν που ξεκινούν την Κυριακή από την πλ. Κάνιγγος στις 6.30 π.μ. τηλ: 8225.407 - 8234.296 - 3844.853.
  • Οι ΕΑΜογενείς Οργανώσεις ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΑ του Νομού ΠΙΕΡΙΑΣ πραγματοποιούν αύριο Κυριακή 5-5-96 εκδήλωση που θα γίνει στην Κάτω Μηλιά Πιερίας, ΤΑΧΝΙΣΤΑ, για να τιμηθεί η 53η επέτειος της μάχης από τον ΕΛΑΣ, κατά των Γερμανών κατακτητών.
Για τα 51 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης
  • Δήμος ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ και οι ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ και ΠΣΑΕΑ,διοργανώνουν 10ήμερο εκδηλώσεων από 6 έως 15-5-96.Εγκαίνια Δευτέρα 6-4 στις 7 μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Αρχιμήδους 2, Γαλάτσι).
  • Τα παραρτήματα ΛΑΡΙΣΑΣ των οργανώσεων ΠΕΑΕΑ, ΠΕΕΠΠ, ΠΕΣΑΘΕΑ

συνδιοργανώνουν εκδήλωση την Πέμπτη 9-5-96 στις 6 μμ,στο κηποθέατρο"Αλκαζάρ".

Ψυχαγωγία
  • Το Παράρτημα ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί το χρονιάτικο γλέντι του, για τέταρτη συνεχή χρονιά, σήμερα στις 8μ.μ.,στην αίθουσα τελετών της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21). Η συμμετοχή των αντιστασιακών και φίλων της Αντίστασης είναι χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.
Πούλμαν για Καισαριανή

Αύριο Κυριακή 5-5-96 τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ για τις εκδηλώσεις στην Καισαριανή δρομολογούν πούλμαν:

  • ΧΟΛΑΡΓΟΥ στις 9.00 π.μ. από το τέρμα Χολαργού. 9.10 π.μ. από πλ. Κύπρου και 9.15 π.μ. από πλ. Ελευθερίας.
  • ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Αττικής) στις 8.30 π.μ. από τα γραφεία του Παρ/τος (Τρία Αστέρια).
  • ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ στις 9.00 π.μ. από την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Ηλεκ. Σταθμός).
  • ΠΕΙΡΑΙΑ στις 8.30 π.μ. από την Αγ. Τριάδα Πειραιά.
  • Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ στις 8.30 π.μ. από Αγ. Μαρίνα (Φιλ/ας) και 9.00 π.μ. από την Εθνική Τράπεζα (κεντρική Φιλ/ας), (με επιστροφή).
  • ΙΛΙΟΥ (Λιοσίων) στις 9 πμ από το Δημαρχείο.
  • ΚΟΛΩΝΟΥ στις 9 πμ από πλατεία Πέτρουλα.
  • ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ στις 8.30 πμ από πλατεία Κύπρου και 9 πμ από Αμφιάλη Παναγ. Τσαλδάρη.
  • ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ στις 8.45 πμ από πλατεία Χαλανδρίου και 9 πμ από πλατεία Χίου.
  • ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ στις 8.30 πμ από τα γραφεία του παρ/τος (Τοσίτσα 1).
  • ΔΑΦΝΗΣ στις 9 πμ από την κεντρική πλατεία Δάφνης (Δημαρχείου).
  • ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ - ΓΕΡΑΚΑ στις 9 πμ από την κεντρική πλατεία Αγ. Παρασκευής (εμπρός από την Τράπεζα).
  • ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ στις 8.45 πμ από την πλατεία Εφραιμίδη.
Ανακοίνωση
  • Ο Σύνδεσμος Φίλων του Μουσείου της ΕΠΟΝ,πραγματοποιεί την Τετάρτη 8-5-96, στις 6 μ.μ., τη δεύτερη ετήσια Γ. Συνέλευσή του, που θα γίνει στα γραφεία του Συνδέσμου (Δουκίσσης Πλακεντίας 3, Αμπελόκηποι).
Πρόσκληση
  • Στο παράρτημα ΒΑΘΗΣ - ΑΧΑΡΝΩΝ της ΠΕΑΕΑ την Τετάρτη 8-5-96 στις5 μμ,θα γίνει ομιλία με θέμα "Φιλοσοφία - Ιδεολογία και η πολιτική ολοκλήρωση του Μάαστριχτ", που θα κάνει ο συγγραφέας - ερευνητής, Γιάννης Νικολόπουλος.
Μάστιγα οι ληστείες φαρμακείων
  • Μέτρα προστασίας ζητούν οι φαρμακοποιοί
  • Εξι νέοι έχασαν τη ζωή τους από ναρκωτικά το τελευταίο 48ωρο

Τον τρόμο που βιώνουν οι χιλιάδες φαρμακοποιοί της χώρας, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, εξαιτίας της εξάπλωσης των ναρκωτικών και της αυξητικής τάσης των εγκληματικών πράξεων, που διαπράττονται κυρίως από τοξικομανείς σε βάρος τους, επισήμαναν χτες στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονα εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

Τα τελευταία πέντε χρόνια όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αστυνομίας περισσότεροι από 500 φαρμακοποιοί δήλωσαν διάρρηξη του φαρμακείου τους, ενώ ο αριθμός εκείνων που απειλήθηκαν είτε έπεσαν θύματα τοξικομανών είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όμως, όπως προκύπτει από το σχετικό δελτίο Τύπου, υποσχέθηκε στους φαρμακοποιούς για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας κατάστασης... "πεζές και εποχούμενες περιπολίες" (!), όταν είναι πια γνωστό σε όλους ότι χρειάζονται δραστικές αλλαγές και γενναίες αποφάσεις για να βελτιωθεί το σύστημα αστυνόμευσης, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των αστυνομικών απασχολείται σήμερα σε ξένα προς την αποστολή τους έργα, ενώ χιλιάδες άλλοι επιστρατεύονται από τις ιδιωτικές ΠΑΕ για την επιτήρηση ποδοσφαιρικών και άλλων αγώνων, όπου οι χούλιγκανς δρουν τις περισσότερες φορές υπό την καθοδήγηση των ίδιων των ΠΑΕ.

Το πρόβλημα της τοξικομανίας εμφανίζεται ιδιαίτερα οξυμένο τα τελευταία χρόνια, γεγονός που πιστοποιείται και από τις αυξητικές τάσεις που παρουσιάζουν οι δείκτες της θνησιμότητας των τοξικομανών. Μόνο το τελευταίο 48ωρο έχασαν τη ζωή τους στην Αθήνα και την επαρχία έξι νέοι άνθρωποι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δίωξης Ναρκωτικών οι θάνατοι στην Αττική αυξήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια κατά 21%, ενώ από τις αρχές του χρόνου σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι παρατηρείται αύξηση κατά 16%. Η Αστυνομία εκτιμά ότι και τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει συνεχής αύξηση των θανάτων από ναρκωτικά, καθώς έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των χρηστών.

Επιβραβεύτηκε για την ... άδεια στον Χουσε'ϊνογλου

Ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Δ. Χριστόπουλος, ο οποίος ως πρόεδρος της τριμελούς επιτροπής στις φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας είχε δώσει πενθήμερη άδεια στον μεγαλύτερο έμπορο ναρκωτικών Αντέμ Χουσεϊνογλου, με χτεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου προήχθη σε εισαγγελέα και τοποθετήθηκε στη Φυλακή Πατρών.

Στις άλλες τρεις μεγάλες φυλακές της χώρας τοποθετήθηκαν οι εξής αντεισαγγελείς Εφετών: Στον Κορυδαλλό ο Αθ. Δαδούκος, στη Λάρισα ο Ε. Κατσής και στη Θεσσαλονίκη ο Απ. Κουκουλέτσος.

Ο Δ. Χριστόπουλος είχε τιμωρηθεί από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό με προσωρινή παύση. Ωστόσο, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Αρείου Πάγου του καταλόγισε μόνο αμέλεια και δεν του επέβαλε την ποινή παύσης, με το αιτιολογικό ότι δεν έχει τιμωρηθεί στο παρελθόν, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά γι' αυτή την απόφαση.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Αύριο Κυριακή 5.5.96 στο Ροβολιάρι Φθιώτιδας τελείται το μνημόσυνο τουΔΗΜΗΤΡΗ ΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗ

πιστού φίλου του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του ο γιος του, Γιώργος Γερογιάννης, προσφέρει 5.000 δρχ. για το 15ο Συνέδριο του Κόμματος, μέσω ΚΟΒ Καματερού.

Αποφασισμένοι για κινητοποιήσεις οι αστυνομικοί

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, δηλώνουν οι αστυνομικοί, αν παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης εξαιρεθούν από το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των στρατιωτικών.

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Δ. Κυριαζίδης, δήλωσε χτες ότι η αδιαφορία της πολιτείας οδηγεί τους αστυνομικούς σε καταστάσεις "λευκής απεργίας". Η στάση της Ομοσπονδίας θα κριθεί την προσεχή βδομάδα, μόλις υπάρξει επίσημη ενημέρωση των εκπροσώπων της από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Κ. Γείτονα. Η Ομοσπονδία, υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση του 7ου Συνεδρίου της, αναμένεται να ζητήσει από τον Αρειο Πάγο να γνωμοδοτήσει αν η στάση εργασίας θεωρείται απεργία. Οπως είναι γνωστό, από το Σύνταγμα δεν επιτρέπεται στο αστυνομικό προσωπικό να απεργήσει. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Αστυνομία πάντως, είναι και η χτεσινή πρωτοβουλία της Ενωσης Αξιωματικών Δυτικής Ελλάδας, η οποία προχώρησε χτες το απόγευμα σε μια κίνηση ενημέρωσης, με φέιγ βολάν, των οδηγών που περνούσαν από τα διόδια Ρίου - Πατρών.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Ομοσπονδίας, ο Δ. Κυριαζίδης είπε επίσης χτες στους δημοσιογράφους ότι στόχος είναι η επανασύνδεση με την ΑΔΕΔΥ, η δημιουργία θεσμών για την εύρυθμη λειτουργία αρχηγείου, η αλλαγή του κανονισμού μεταθέσεων και του πειθαρχικού δικαίου, η καταβολή των εκτός έδρας και των ειδικών επιδομάτων σε όσους υπηρετούν σε αποσπάσματα δίωξης του εγκλήματος, η πρόσληψη ειδικευμένων εκπαιδευτών για τις σχολές της Αστυνομίας κλπ.

Παρέμβαση ΗΠΑ κατά του Γ. Μπαλάφα

Μεθοδευμένες κινήσεις εναντίον του, το τελευταίο δεκαπενθήμερο, καταγγέλλει μέσα από τη φυλακή ο Γιώργος Μπαλάφας,ενώ ο συνήγορός του Σπ. Φυτράκης τόνισε προχτές ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις εκθέσεις του για την τρομοκρατία "παραβιάζει τις αρχές σεβασμού του δικαιακού συστήματος κάθε χώρας και, ειδικότερα για την Ελλάδα, παραβιάζει τη δίκαιη δίκη όπως τυποποιείται στο δυτικό δικαιακό σύστημα που έχουμε".

Πρόσφατα, όπως είναι γνωστό, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναμείχθηκε για άλλη μια φορά στα εσωτερικά της χώρας μας και αφού την κατηγόρησε ότι υποθάλπει τις ενέργειες των Κούρδων - τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκράτες - αναφέρθηκε και στην καταδίκη του Γ. Μπαλάφα σε 10ετή κάθειρξη, χαρακτηρίζοντάς την ως επιτυχία των διωκτικών αρχών. Ο Σπ. Φυτράκης σημείωσε τη δυσχερή θέση, στην οποία περιέρχεται ο κατηγορούμενος πελάτης του με αυτή την έκθεση και εξέφρασε την πιθανότητα προσφυγής του σε διεθνείς οργανισμούς για τη δυνατότητα τίμιας δίκης στις 6 Νοέμβρη και στις 20 - 1 - 97 που προσδιορίστηκαν οι εφέσεις του, θέτοντας το ερώτημα "πώς είναι δυνατό να υπάρξει αντικειμενική κρίση και δίκαιη διαδικασία στο επίπεδο του δικαιακού συστήματος, που λειτουργούμε, με αυτή την έκθεση, η οποία δεν αποτελεί ένα απλό συμβάν, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ;".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει την αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Γ. Μπαλάφα. Για το θέμα των Κούρδων είπε ότι πρόκειται για συκοφαντικούς ισχυρισμούς της Αγκυρας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΥΠΟΥ
Εκκληση για αντικειμενική ενημέρωση

Τις ευθύνες που επωμίζονται οι δημοσιογράφοι για την αντικειμενική πληροφόρηση και ενημέρωση της κοινής γνώμης επισημαίνει, εκτός των άλλων, η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Ελευθερίας του Τύπου που γιορτάστηκε χτες... Παράλληλα στη σχετική ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει την έκκληση προς την κυβέρνηση και τα κόμματα να αποδείξουν ότι έχουν την πολιτική βούληση να αντιπαρατεθούν σε καταστάσεις συγκέντρωσης της ιδιοκτησίας των ΜΜΕ και καταστάσεις που συμπλέουν με τα διαπλεκόμενα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα κλπ. Διακηρύσσεται, επίσης, η απόφαση για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του δημοσιογραφικού κόσμου.

Με ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων καταγγέλλει τη στάση μεγάλων συγκροτημάτων του Τύπου που θυσιάζουν την ελευθερία της έκφρασης και της γνώμης για να ικανοποιήσουν τα εμπορικά τους συμφέροντα. Ενώ, τονίζει ότι η φτώχεια, η εμπορευματοποίηση των πάντων και οι πράξεις βίας απειλούν την ελευθερία του Τύπου στον κόσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ