ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Beauty Cats

Την είδατε τη διαφήμιση μιας νέας εκπομπής του ΣΚΑΪ; Αν όχι, σας την περιγράφω:

ΤΙΤΛΟΣ, (με "παιχνιδιάρικα", καλλιτεχνικά γράμματα): Τι κάνει νιάου νιάου στον ΣΚΑΪ;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ, με 7 "γατογυναίκες", φωτογραφίες - μοντάζ, που απεικονίζουν μισό πρόσωπο γάτας και μισό γυναίκας.

ΛΕΖΑΝΤΑ, κάτω από κάθε φωτογραφία που αναφέρεται στο βασικό χαρακτηριστικό εκάστης "γατογυναίκας": αθώα, πονηρή, πιστή, άπιστη, ανεξάρτητη, εγωίστρια, γάτα που θέλει να αρέσει.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ, τα ονόματα - μέσα σε πλαίσιο - των συντελεστών της εκπομπής, Αφροδίτης Σημίτη και Δήμητρας Παπαδημητρίου.

ΜΗΝΥΜΑ, η υπόσχεση των συντελεστών της εκπομπής ότι θα εκπαιδεύουν - με λίγα νιάου νιάου κάθε μέρα και πολλά κάθε Πέμπτη στις 19:30 στον ΣΚΑΪ - όσες θέλουν να γίνουν Beauty Cats.

* * *

Μη μου πείτε ότι το ενδεχόμενο να εκπαιδευτούν, για να γίνουν γάτες, δε θα συγκινήσει πολλές γυναίκες, με αποτέλεσμα να "σκίσει", σε ποσοστά τηλεθέασης, η εκπομπή. Πολλών δε μάλλον που τα γατίσια χαρακτηριστικά, που προβάλλονται, καλύπτουν όλη την "γκάμα" της γυναικείας ψυχοσύνθεσης και προσιδιάζουν σε γυναίκες του σταρ - σίστεμ: Από την αθώα που θυμίζει την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την πονηρή που "πάει γάντι" στις διαθέσεις της Νένας Χρονοπούλου, την πιστή που συνάδει με τους ρόλους της Μάρθας Βούρτση, την άπιστη που οδηγεί στην "Αναστασία" της Μυρτώς Αλικάκη, την ανεξάρτητη που διαθέτει το "προφίλ" της Ελλης Στάη, την εγωίστρια που προκρίνει το "ανφάς" της Λιάνας Κανέλη, μέχρι τη "γατογυναίκα" που θέλει ν' αρέσει, χαρακτηριστικό των "τοπ μόντελ".

* * *

Οσες πιστές, λοιπόν, προσέλθετε στο εκπαιδευτήριο γάτας του ΣΚΑΪ. Η πρό(σ)κληση της εκπομπής προς τις γυναίκες φανερή: Νιαουρίστε συνεχώς. Μην σκέφτεστε, μη μιλάτε, μη διαμαρτύρεστε, μη δημιουργείτε. Ολα αυτά δεν είναι "ιν", αλλά "άουτ" και ταυτόχρονα δεν οδηγούν στην επιτυχία. Πετυχημένες είναι αυτές που νιαουρίζουν. Ετσι θα γίνετε σταρ της τέχνης, της τηλεόρασης, της πασαρέλας. To νέο γυναικείο πρότυπο είναι η "γατογυναίκα". Το μέλλον ανήκει πλέον στις Beauty Cats.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Κινηματογραφικά "ταξίδια"
  • Εβδομαδιαίο αφιέρωμα στις νέες ελληνικές ταινίες, που διακρίθηκαν στη διάρκεια της χρονιάς, διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στον κινηματογράφο "Αστυ",με προβολή επτά ταινιών, που ξεχώρισαν για την ποιότητα και το κινηματογραφικό ύφος τους, με πρώτη τη "Σταγόνα στον ωκεανό" της Ελένης Αλεξανδράκη (παρουσιάστηκε χτες). Η ταινία βραβεύτηκε πρόσφατα στα Φεστιβάλ Βερολίνου και Κωνσταντινούπολης. Θ' ακολουθήσουν: σήμερα "Ο Τσαλαπετεινός του Wyoming" του Δ. Ινδαρέ, "Ηνίοχος" του Α. Δαμιανού (5/5), "Ράδιο Μόσχα" του Ν. Τριανταφυλλίδη (6/6), "Ωρες" της Α. Αγγελίδη (7/5), "Τράνζιτο" της Ι. Μαυράκη (8/5) και "Με μια κραυγή" της Β. Ηλιοπούλου (9/5). Ωρες προβολής καθημερινά: 6.30, 8.30 και 10.30μμ και την Κυριακή 7.15 και 10.30μμ.
  • Στις 10/5 βγαίνει σε αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με ελπίδα για ανταπόκριση από το κοινό, η ταινία της Ζωής Σισκοπούλου "Η ζωή ενάμιση χιλιάρικο".Ταινία που απέσπασε στο περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τα βραβεία σεναρίου (Φ. Σισκοπούλου - Πρ. Σαββίδης), α γυναικείου ρόλου, β ανδρικού, μουσικής (Δ. Παπαδημητρίου), ενώ από τα κρατικά βραβεία απέσπασε για α γυναικείο ρόλο, β ανδρικό και τιμητική διάκριση στο "Αττικόν" 2
  • Στα Γιάννενα κάνει (5/5) την τελευταία του στάση το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας,ολοκληρώνοντας τα "Ταξίδια" του στην Ελλάδα και καλύπτοντας το κενό της διανομής των μικρών μήκους ταινιών.

Από το Νοέμβρη έως τώρα το φεστιβάλ πραγματοποίησε 19 εκδηλώσεις σε 15 πόλεις (στις περισσότερες για πρώτη φορά προβλήθηκαν μικρού μήκους ταινίες). Η προσέλευση του κοινού επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον του για το νέο ελληνικό κινηματογράφο.

Στα Γιάννενα θα προβληθούν, επιλεγμένα, ταινίες του Φεστιβάλ '95. Για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης συνεργάστηκε η Κινηματογραφική Ομάδα Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  • Εκτός συνόρων, στο Σαντιάγκο της Χιλής,από 3 έως 8 Μάη,πραγματοποιείται αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο,που διοργανώνει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου σε συνεργασία με το Ελληνο-Χιλιανό Ινστιτούτο, το Δήμο του Σαντιάγκο, το Πολιτιστικό Κέντρο "Αλαμέντα" και την ελληνική πρεσβεία.

Οι εκδηλώσεις θα ανοίξουν στον κινηματογράφο "Σάλα Αμέρικα" με την "Ιφιγένεια" του Μιχάλη Κακογιάννη,ο οποίος είναι ο τιμώμενος σκηνοθέτης του αφιερώματος.

Τις επόμενες μέρες θα προβληθούν οι ταινίες: "Στέλλα" του Μιχάλη Κακογιάννη,"Ξαφνικός έρωτας" του Γιώργου Τσεμπερόπουλου,"Γλυκιά Πατρίδα" του Μιχάλη Κακογιάννη,"Ρεμπέτικο" του Κώστα Φέρρη,"Γλυκιά συμμορία" του Νίκου Νικολαϊδη, "Λούφα και παραλλαγή" του Νίκου Περράκη και "Πέτρινα χρόνια" του Παντελή Βούλγαρη.Επίσης, θα δοθούν διαλέξεις με θέμα τον ελληνικό κινηματογράφο.

Το όραμα της ισοτιμίας

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων του "Αυγέρειου κύκλου",η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών θα παρουσιάσει το βιβλίο της Πέπης Δαράκη "Το όραμα της ισοτιμίας της γυναίκας" στις 8/5 (7μμ) στην αίθουσα "Μιχαήλας Αβέρωφ" (Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, 7ος όροφος). Θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΕΕΛ, Βάσος Γεωργίου,ενώ θα μιλήσει η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Μαντουβάλου - Βασιλάκου.Αποσπάσματα θα διαβάσει η Μπέττυ Βαλάση.Στο βιβλίο της Πέπης Δαράκη (εκδόσεις Καστανιώτη) οι γυναίκες γνωρίζουν την ιστορία της γυναίκας. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί το εμπειρικό υλικό από την ιστορία όλης της ανθρωπότητας, για να φωτίσει τις αιτίες που προκάλεσαν την υποβάθμιση της γυναίκας, αλλά και τις δυνατότητες άρσης των αδικιών εις βάρος της γυναίκας και της συνεννόησης των δύο φύλων.

Ελληνόφωνοι της Κορσικής

Η βιβλιοθήκη του Δήμου Ηρακλείου Αττικής,για να φωτίσει τη ζωή των ελληνόφωνων της Κορσικής, προβάλλει τη Δευτέρα (8 μμ), στη Βίλλα Στέλλα (Γαλήνης και Σοφίας), το ωριαίο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη, ιστορικού και ερευνητή, Δημήτρη Μανωλεσάκη "Οι Ελληνόφωνοι της Κορσικής".Στο ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε στην Κορσική και στο Οίτυλο της Μάνης,καταγράφονται νέα άγνωστα ντοκουμέντα του Ελληνισμού της Κορσικής, από την αρχαιότητα ως τη σύγχρονη εποχή. Υποστηρίζεται, μάλιστα, η μανιάτικη καταγωγή του πατέρα του Μ. Ναπολέοντα,Καρόλου Βοναπάρτη.

Καθολική συμμετοχή στην απεργία

Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε, χτες και προχτές, η πρώτη από τρεις 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει η ΠΟΣΥΠΠΟ.

Οι τουρίστες που επιχείρησαν να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους και τα Μουσεία Κνωσού,Λίνδου (Ρόδος) και Ακρωτηρίου Σαντορίνης βρήκαν κλειστές τις πόρτες. Οι εκτιμήσεις λένε πως την πρώτη μέρα της απεργίας στην Κνωσό "χάθηκαν" τουλάχιστον 4.000 εισιτήρια,ενώ διαδραματίστηκαν και μικρής έκτασης επεισόδια. Πάντως οι τουρίστες, που είχαν φτάσει με κρουαζιερόπλοια, οδηγήθηκαν σε άλλα σημεία του νησιού.

Χτες η κατάσταση στους αρχαιολογικούς χώρους ήταν ήρεμη, αφού τα τουριστικά πρακτορεία είχαν ήδη ενημερωθεί. Επίσης, και τις δύο μέρες παρέμειναν κλειστές οι διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ χτες η ΠΟΣΥΠΠΟ έλαβε και μηνύματα συμπαράστασης,όπως από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Οι εργαζόμενοι φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν και στο επόμενο 48ωρο που έχει προγραμματιστεί για τις 6 και 7 Μάη,εφόσον η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, οικονομικά και θεσμικά. Ετσι, τη Δευτέρα και την Τρίτη θα διακοπούν τα αναστηλωτικά έργα στην Ακρόπολη και θα κλείσουν οι αρχαιολογικοί χώροι και τα Μουσεία Κορίνθου και Μυκηνών.Στις 9 και 10 Μάη θα σφραγίσουν οι πόρτες της Ακρόπολης,των Δελφών και του Σουνίου.

Κινητές Βιβλιοθήκες

Στις 6 και 7 Μάη έχει προγραμματιστεί η δεύτερη Πανελλήνια Συνάντηση Κινητών Βιβλιοθηκών,στο χώρο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Η πρώτη συνάντηση έγινε στις 20 και 21 Νοέμβρη 1995, στη διάρκεια της οποίας έξι αυτοκίνητα γεμάτα βιβλία είχαν καταλάβει το Ζάππειο Μέγαρο, ενώ τριάντα δύο εκπρόσωποι δήμων και κοινοτήτων συζήτησαν για τα προβλήματα των βιβλιοθηκών στον τόπο τους.

Η δεύτερη συνάντηση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει σύντομο σεμινάριο για το προσωπικό των Κινητών Βιβλιοθηκών. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την επικείμενη συνάντηση, το ΕΚΕΒΙ κατέγραψε την εικόνα των Βιβλιοθηκών και έστειλε καταλόγους εκδοτικών οίκων.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στις Κινητές Βιβλιοθήκες θεωρούν "αόριστο" τον κρατικό σχεδιασμό, "μερική" τη χρηματοδότηση και "ανεπαρκές" το θεσμικό πλαίσιο προσλήψεων. Επίσης, χαρακτηρίζουν "ελλιπή" τη συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και τις υπόλοιπες βιβλιοθήκες, καθώς και την ενημέρωση από τους εκδότες για τη βιβλιοπαραγωγή.

Θέματα λογοτεχνίας

Στο Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν,τη Δευτέρα 6/5 (7.30μμ) ο φιλόλογος Λουκάς Κούσουλας θα μιλήσει για τη "Μόνιμη επικαιρότητα των "Δοκιμών" του Γ. Σεφέρη".Στις 8/5 (7.30μμ) ο καθηγητής Πολεοδομίας του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Λαγόπουλος για το "Χορικό νόημα και εξουσία στην Πρώιμη Αναγεννησιακή Ρώμη".Για τον "Ελεύθερο Χρόνο" θα μιλήσει στις 9/5 (7μμ) ο καθηγητής Φάνης Κακριδής,στα πλαίσια των διαλέξεων για την "Αρχαία Ελληνική Ανθρωπολογία".

"Μικρές Μέρες" διακρίσεων

Αλλες δύο διακρίσεις συμπληρώθηκαν στο ιστορικό της μικρού μήκους ταινίας του Κώστα Μαχαίρα "Μικρές Μέρες".Η πρώτη βράβευση ήρθε στο Φεστιβάλ Δράμας. Η ταινία, όμως, ταξίδεψε στο "Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους" στο Ομπερχάουζεν της Γερμανίας, όπου συμμετείχε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα. Εκεί απέσπασε το Βραβείο της Προτεσταντικής Κριτικής Επιτροπής και την Ειδική Τιμητική Διάκριση της Καθολικής Κριτικής Επιτροπής.

SOS για τον Κεραμεικό

Ως "μη αξιόπιστες" χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τις γεωλογικές διασκοπήσεις που πραγματοποιούνται στην περιοχή του Κεραμεικού, φανερά θορυβημένος από τις τελευταίες καταρρεύσεις που παρατηρούνται σε περιοχές απ' όπου περνάει ο μετροπόντικας.

Οι αρχαιολόγοι, ανήσυχοι για τον Κεραμεικό, πιστεύουν ότι οι έρευνες "δεν αποτελούν απολύτως αξιόπιστη τεκμηρίωση για τις δυνατότητες της ακίνδυνης για τα μνημεία διανοίξεως της σήραγγας,αφού οι πρόσφατες κατολισθήσεις επιβεβαιώνουν το απρόβλεπτο του αθηναϊκού υπεδάφους". Υπενθυμίζουν, εξάλλου, ότι η σήραγγα προγραμματίζεται να περάσει 20 μέτρα κάτω από τον Κεραμεικό και ακόμα κι αν δεν καταρρεύσει, "θα υποστεί βαρύτατες συνέπειες από τους κραδασμούς και τη λειτουργία της σήραγγας".

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δηλώνει ότι δε θα ανεχθεί την παραμικρή βλάβη στον Κεραμεικό και καλεί τους αρμόδιους να προχωρήσουν τάχιστα στην τροποποίηση της χάραξης του συγκεκριμένου τμήματος και τη μετατόπισή του κάτω από την οδό Ερμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ