ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σάββατο

05.00 - 06.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

07.00 - 09.00 ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΕΙ

Μουσική, ενημερωτική, σχολιαστική εκπομπή. Επιμέλεια - παρουσίαση Παπαϊωάννου Αρης.

09.00 - 10.00 ΓΑΡΓΑΛΗΘΡΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΜΑΤΑ

Εκπομπή για παιδιά και όχι μόνο. Με ευχάριστες εκπλήξεις για ό,τι τα ενδιαφέρει. Με την Γκαλένα Στρογγυλού

10.00 - 11.00 ΕΞΑΙΤΙΑΣ... ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Οι ειδήσεις και οι εξελίξεις γίνονται η αιτία για ρεπορτάζ, σχόλια και συζήτηση. Επιμέλεια - Παρουσίαση Δάνης Παπαβασιλείου.

11.00 - 13.00 ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλιβελάκη

13.00 - 14.00 ΓΥΝΑΙΚΑ, ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ

Μια εκπομπή που προσεγγίζει το γυναικείο ζήτημα και αναλύει την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική θέση της γυναίκας του σήμερα. Επιμέλεια - παρουσίαση Κάλλια Παπαδοπούλου

14.00 - 15.00 ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ

15.00 - 17.00 ΚΙ ΟΜΩΣ, Μ' ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ...

Από νέους με άποψη, για κάθε νέο και νέα. Επιμέλεια Παναγιωτακοπούλου Χριστίνα. Παρουσίαση Κοντόπουλος Φώτης.

17.00 - 19.00 ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΜΕΤΕΡΙΖΙ

Μια αιχμηρή δημοσιογραφική εκπομπή με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Χαλιβελάκη.

19.00 - 20.00 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΤΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ

Μια εκπομπή περιπλάνηση στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού. Επιμέλεια - παρουσίαση Βάσω Γιωργοπούλου.

20.00 - 21.00 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

Μια εκπομπή του Κώστα Λάζαρη, με φόντο το ελληνικό τραγούδι.

21.00 - 23.00 ΑΔΕΙΝ ΕΛΛΗΝΟΠΡΕΠΩΣ

Το ρεμπέτικο τραγούδι μέσα από τις ιστορικές στιγμές, που το γέννησαν

και το ανέπτυξαν. Με τους Πολύζο Γιάννη και Μπιτσακάκη Σάββα.

23.00 - 24.00 ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΤΡΟ

Μια στάση διαρκείας στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι. Με τον Νίκο Γιαννούλη

24.00 - 02.00 ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Αντίσταση στην προκατασκευασμένη σκέψη. Με τον Μιχάλη Κωτσόπουλο.

02.00 - 03.00 ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

03.00 - 04.00 ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ

04.00 - 05.00 ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ

Ο λεμονάδας των ... τρένων

Ενα ακόμη Σάββατο με εκατό και μία νύχτες κινηματογράφου από την ΕΤ-2. Σήμερα η βραδιά είναι αφιερωμένη στο γουέστερν, αλλά και στην παρωδία του είδους. Θα προβληθεί το κλασικό γουέστερν του Φρεντ Τσίνεμαν "Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές" και η ασπρόμαυρη τσέχικη σάτιρα του Ολντριτς Λίπτσκι "Τζο ο λεμονάδας". Θρυλικό, με έντονο σασπένς είναι το γουέστερν "Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές". Την ημέρα του γάμου και της αναχώρησής του για το γαμήλιο ταξίδι, ένας σερίφης αποφασίζει να μείνει στην πόλη, για ν' αντιμετωπίσει μια συμμορία, που φτάνει με το τρένο στην πόλη. Πρωταγωνιστούν οι Γκάρι Κούπερ, Τόμας Μίτσελ και Γκρέις Κέλι (ΕΤ-2 23.30).

Απολαυστική σάτιρα των κλασικών γουέστερν είναι ο "Τζο ο λεμονάδας". Ηρωας είναι ένας ξανθός όμορφος καουμπόι, με χαμόγελο ...οδοντόπαστας, ο οποίος κατατροπώνει τους κακούς και κερδίζει τις γυναίκες, χάρις στο αγαπημένο του ποτό, τη λεμονάδα. Πρωταγωνιστούν οι Κάρελ Φίαλα, Ρούντολφ Ντέιλ, Μίλος Κοπέτσκι και Ολγα Σχομπέροβα (ΕΤ-2 01.00).

Το STAR στις 00.50 θα μεταδώσει το ενδιαφέρον θρίλερ του Φράνσις Φορντ Κόπολα "Η συνομιλία".Ο Τζιν Χάκμαν υποδύεται έναν ντετέκτιβ, ειδικό στις τηλεφωνικές υποκλοπές. Σε μια από αυτές θα παρακολουθήσει τη συνομιλία ενός ζευγαριού και θα βρεθεί μπλεγμένος σε μια υπόθεση δολοφονίας.

Οι αδίστακτοι

Ανθρωποφάγος είναι πια η τηλεόραση. Ανθρωποφάγα τα δελτία ειδήσεων, κανίβαλοι και δράκουλες, που τρέφονται με το αίμα, τη βία, το φόνο, την πατροκτονία, την παιδοκτονία και μετατρέπονται σε αδίστακτους δολοφόνους, προκειμένου να αυξήσουν τη θεαματικότητά τους. Προκειμένου να "πουλήσουν", να "ενημερώσουν", να ...πληροφορήσουν. Ναι, είναι αδίστακτοι οι υπεύθυνοι των καναλιών, αλλά και όσοι αποδέχονται να διεκπεραιώσουν τις "άνωθεν" εντολές, για "πόρτες", "παράθυρα" και "τραπέζια", στα οποία εμφανίζονται, ή στρογγυλοκάθονται, δολοφόνοι, χαροκαμένοι, γείτονες, αυτόπτες μάρτυρες, συγγενείς, ψυχίατροι και ούτω καθ' εξής. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό και ελαφρά τη καρδία, οι εγκέφαλοι των ιδιωτικών καναλιών αποφασίζουν να στραπατσάρουν την ψυχή των τηλεθεατών, να εξαντλήσουν την αντοχή και ανοχή τους, προβάλλοντας ανατριχιαστικές, εφιαλτικές "σκηνές". Τις τελευταίες μέρες, για άλλη μια φορά, γίναμε "διπλοί" μάρτυρες (μεταφορικά και κυριολεκτικά), της τρομερής τραγωδίας του Αγρινίου. Βλέπαμε για ατέλειωτα τηλεοπτικά λεπτά, τον παιδοκτόνο, ημίγυμνο, με επιδέσμους στο μάγουλο και φιλέ στο κεφάλι - εικόνα, που παρέπεμπε στον κανίβαλο της "Σιωπής των αμνών" - να βρίσκεται σε κατάσταση αμόκ και να ζητάει πίσω το παιδί του. Είδαμε την αδελφή του, την αδελφή της τραγικής μάνας, αλλά είχαμε την ατυχία να δούμε και την ίδια τη μάνα, πριν ακόμη προλάβει να κρυώσει το άτυχο παιδί της, να χτυπιέται και να βροντιέται - δικαίως βέβαια - μπροστά στην αδηφάγο κάμερα. Ενα θέαμα απίστευτο, ένα θέαμα απάνθρωπο, που απευθύνεται σε νοσηρούς υπανθρώπους. Γιατί τέτοιες ιδιωτικές, αλλά και κοινωνικές τραγωδίες, χρειάζονται σεβασμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Ο Γκάρι Κούπερ και η Γκρέις Κέλι πρωταγωνιστούν στο κλασικό γουέστερν του Φρεντ Τσίνεμαν "Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές" (ΕΤ-2 23.30)

Συναυλία για τον Μίκη

Το δεύτερο μέρος της συναυλίας, που δόθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τα εβδομήντα χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, θα μεταδοθεί απόψε στις 23.30 από την ΕΤ-1.Στη μεγάλη συναυλία πήραν μέρος πολλοί καλλιτέχνες, που ερμήνευσαν αγαπημένα τραγούδια του μεγάλου μας συνθέτη. Μεταξύ αυτών και οι Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Μαρία Φαραντούρη, Μαίρη Λίντα, Βασίλης Λέκκας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Νταλάρας.

Ο Εβραίος της Μάλτας

Η "Θεατρική βραδιά" του Πρώτου Προγράμματος εγκαινιάζει το νέο κύκλο εκπομπών που είναι αφιερωμένος σε σπουδαία έργα, που αναφέρονται σε ήρωες και γεγονότα στο μεταίχμιο "δύο κόσμων", με το έργο του Αγγλου συγγραφέα Κρίστοφερ Μάρλοου (1564 - 1593) "Ο Εβραίος της Μάλτας". Ο Αγγλος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, με το έργο του, συνέβαλε ουσιαστικά στη δημιουργία του αγγλικού θεάτρου στην ελισαβετιανή περίοδο.

Το έργο "Ο Εβραίος της Μάλτας" ηχογραφήθηκε για την Ελληνική Ραδιοφωνία το 1979. Η σκηνοθεσία είναι της Αννας Δεβάρη, η μετάφραση της Βούλας Δαμιανάκου και η μουσική επιμέλεια του Γιάννη Ζουγανέλη. Στους κεντρικούς ρόλους ακούγονται οι ηθοποιοί Γιώργος Δάνης, Μαίρη Λαλοπούλου, Κώστας Αρζόγλου, Φοίβος Ταξιάρχης, Μαρία Αλιφέρη, Γκίκας Μπινιάρης και Νάσος Κεδράκας (Κυριακή ΕΡΑ - 1 22.00).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ