ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάη 1996
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο Μάριος Γκιούρδας ήταν από τους καλύτερους παίκτες της Εθνικής μας
Τον δεύτερο αγώνα της, στα πλαίσια του προολυμπιακού τουρνουά που γίνε

Το δεύτερο αγώνα της, στα πλαίσια του προολυμπιακού τουρνουά που γίνεται στην Πάτρα, δίνει σήμερα η εθνική μας ομάδα με αντίπαλο την Ιαπωνία (21.00, ΕΤ-1). Νωρίτερα θα συναντηθούν η Ισπανία με την Πολωνία (18.15, ΕΤ-1). Αύριο οι παίχτες του Χερέρα υποδέχονται την Ισπανία (21.00, ΕΤ-1), ενώ η Πολωνία αντιμετωπίζει την Ιαπωνία (18.15, ΕΤ-1).

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ 3-2
"Χαρακίρι" στο τάι μπρέικ

Μετά από συναρπαστικό αγώνα, στην αυλαία του προολυμπιακού τουρνουά, η Ισπανία κατάφερε να κερδίσει την Ιαπωνία στο τάι μπρέικ με 3-2 (15-8 σε 27, 15-12 σε 37, 14-16 σε 42, 10-15 σε 33, 15-8 σε 12). Τα δύο πρώτα σετ έμοιαζαν βγαλμένα από καρμπόν στην εξέλιξή τους.

Οι Γιαπωνέζοι ξεκινούσαν δυνατά και με διαφορά. Ομως όταν έφταναν στους έξι πόντους "κόλλαγαν". Με κακές επιλογές στην επίθεση και την υποδοχή έδιναν το δικαίωμα στους Ισπανούς να ανακάμψουν και να φτάνουν στην κατάκτηση.

Στο τρίτο σετ, όπως δείχνουν και οι πόντοι, έγινε "μάχη", ενώ στο τέταρτο σετ οι Ισπανοί παρουσιάστηκαν στο γήπεδο "υπνωτισμένοι". Τα πολλά λάθη τους, σε συνδυασμό με το ισχυρό μπλοκ των Γιαπωνέζων έστειλαν το παιχνίδι στο τάι μπρέικ.

Η κρισιμότητα του 5ου σετ μάλλον λειτούργησε θετικά για τους Μεσόγειους και αρνητικά για τους Ασιάτες. Μπήκαν αποφασισμένοι, πήραν διαφορά ασφαλείας και εξασφάλισαν τη νίκη.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Πασκουάλε, Φαλάσκα, Ρόμπλες, Λόπεζ, Σαλβαδόρ, Ντελαφουένια (Ροντρίγκεζ, Αλόνσο, Κόστα, Σάντσεζ).

ΙΑΠΩΝΙΑ: Μανάμπε, Οκίνο, Μινάμι, Αογιάμα, Οτάγκε, Ιζουμιγκάγια (Τακεούτσι, Σασάμι, Ματσούντα, Ναγκαϊτσι).

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Γ' ΕΘΝΙΚΗ
"Σεισμός" στο Αίγιο

Στο Αίγιο "χτυπάει" η καρδιά της 29ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Γ' Εθνικής στον όμιλο του Νότου σήμερα το απόγευμα. Εκεί η ομάδα της Αχαϊας θα φιλοξενήσει τον Παναιτωλικό, που είναι με το ένα... πόδι στη Β' Εθνική. Ο πρωτοπόρος Πύργος δοκιμάζεται εκτός έδρας στην Κρήτη με τον Αγ. Νικόλαο. Στον βόρειο όμιλο έχουμε Θεσσαλικό ντέρμπι μεταξύ Νίκης Βόλου και Απόλλωνα Λάρισας καθώς και Σερραϊκό, μεταξύ Πανσερραϊκού και Νιγρίτας. Αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα ΝΟΤΟΣ: Χανιά - Φωστήρας, Μαρκό - Χαλκίδα, Χαραυγιακός - Εθν. Αστέρας, Αίγιο - Παναιτωλικός, Κόρινθος - Ναύπλιο, Βαρβασιακός - Ατρόμητος, Χαϊδάρι - Διαγόρας, Αγ. Νικόλαος - Πύργος, Καλλιθέα - Αιολικός. ΒΟΡΡΑΣ: Φωκικός - Κρύα Βρύση, Αλμωπός - Βελισσάριος, Νίκη Βόλου - Απόλλωνας Λάρισας, Αμπελόκηποι - Εορδαϊκός, Νιγρίτα - Πανσερραϊκός, Ορέστης - Πόντιοι Βέροιας, Αγρ. Αστέρας - Ολυμπιακός Βόλου, Τύρναβος - Λαμία, Γιαννιτσά - Κοζάνη. Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 5μμ.

Πελοποννησιακό ντέρμπι

Η αυλαία της 30ής αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α Εθνικής ανοίγει σήμερα με ένα πελοποννησιακό ντέρμπι. Στον Πύργο, ο γηπεδούχος Πανηλειακός θα φιλοξενήσει την Καλαμάτα. Η ομάδα της Ηλείας καίγεται για τους βαθμούς της νίκης, αφού, αν τους πάρει, θα έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει την παραμονή της στην κατηγορία. Για τη "μαύρη θύελλα" και ο βαθμός της ισοπαλίας είναι αρκετός. Ωρα έναρξης του ματς 5μμ (απευθείας από το ΦΙΛΜΝΕΤ).

ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΒΟΛΕΪ
Λύγισε στα δύσκολα

Αδοξη ήττα της Εθνικής μας στο τάι μπρέικ, 3-2 από την "εφτάψυχη" Πολωνία. Νίκη, πάση θυσία, σήμερα με την Ιαπωνία

ΠΑΤΡΑ (Του απεσταλμένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΟΥΣΤΑ).-

Ιδανική αυτόχειρας, η Εθνική Ομάδα του Βόλεϊ έχασε χτες 3-2 από την Πολωνία και τώρα πλέον μπαίνει σε περιπέτειες όσον αφορά την πρόκρισή της στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Το συγκρότημα του Χιλμπέρτο Χερέρα τα έκανε ...μαντάρα στο τάι μπρέικ, αφού, ενώ ήταν μια ανάσα από τη νίκη 13-9, "κατάφερε" να ηττηθεί με 14-16, έχοντας σαν μοιραίο παίκτη τον Γιώργο Ντράγκοβιτς. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Η Εθνική πήρε το πρώτο σετ 15-10 χάρη στην καλή απόδοση του Κυριαζή και του Τσακιρόπουλου στο σερβίς. Αποφασιστικοί οι Πολωνοί πήραν το δεύτερο σετ 15-11. Στο τρίτο, η ατυχία χτύπησε την Ελλάδα, παρότι κέρδισε άνετα με 15-5. Ο νεαρός πασαδόρος Βασίλης Κουρνέτας τραυματίστηκε στον αστράγαλο και έτσι η συμμετοχή του στο αυριανό ματς με την Ισπανία είναι αμφίβολη. Σήμερα με την Ιαπωνία θα είναι απλός θεατής.. Οι φιλοξενούμενοι πήραν το τέταρτο σετ επίσης με ευκολία 15-5 και όλα κρίθηκαν στη "ρώσικη ρουλέτα" του τάι μπρέικ, όπου οι παίκτες μας "χάρισαν" την επιτυχία στους Πολωνούς. Από την ομάδα του Χ. Χερέρα ξεχώρισαν οι Γκιούρδας, Κυριαζής και Τσακιρόπουλος. Υστέρησαν οι Ντράγκοβιτς, Χατζηαντωνίου, ενώ το κενό του Κουρνέτα δεν κάλυψε, όπως θα έπρεπε, ο έμπειρος Ανδρεόπουλος. Από τους μαχητές Πολωνούς, ο Κ. Στέλμαχ ήταν για μια ακόμη φορά η αιχμή του δόρατος.

ΕΛΛΑΔΑ: Γκιούρδας, Χατζηαντωνίου, Κυριαζής, Τσακιρόπουλος, Ντράκοβιτς, Ανδρεόπουλος (6άδα) Χριστοφιδέλης, Κουρνέτας, Πανούσος, Θεοδωρίδης, Κοβάτσεφ.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Α. Στέλμαχ, Ουρμπάνοβιτς, Ντάτσεβιτς, Κ. Στέλμαχ, Νόβακ, Γκρούσκα (6άδα), Σίσκο, Σμίγκελ, Ζαγκούμνι.

Στους "8" του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων, το οποίο διεξάγεται στην Αυστρία, προκρίθηκε (μαζί με τη Γερμανία) η Εθνική μας ομάδα. Στον τρίτο της αγώνα αναδείχτηκε ισόπαλη με την Ουκρανία 1-1 (30 Ροσκόν, 40 Ματσάγκος). Ετσι οι "μικροί" ολοκλήρωσαν αήττητοι την πρώτη φάση. Η βαθμολογία του 2ου ομίλου μετά από τρεις αγώνες: Ελλάδα 7, Γερμανία 6, Ουκρανία 4, Ρουμανία 0.

Σχ. Ξυνή - Δούκας (18.00, Μενίδι) δίνουν σήμερα τον πρώτο τους αγώνα για τις θέσεις 3 - 4 στην Α1 κατηγορία ανδρών στο χάντμπολ. Αύριο, στη Βέροια, ο Φίλιππος υποδέχεται τα Βριλήσσια (16.30, ΕΤ-3) στον πρώτο τελικό των πλέι οφ.

ΑΕΚ
"Αντι - Σάμπα" ο Κασάπης

Με νέο πρόσωπο στην 11άδα τον Βάιο Καραγιάννη, θα παραταχθεί η ΑΕΚ την Κυριακή απέναντι στον Εδεσσαϊκό. Ο Καρδιτσιώτης παίχτης θα αγωνιστεί ως αριστερό μπακ, αφού ο Κασάπης (σύμφωνα με τη χτεσινή προπόνηση) θα καλύψει τη θέση του αμυντικού χαφ.

Κατά τα άλλα, δεν αναμένονται "εκπλήξεις" από τον Μπάγεβιτς, που προσπαθεί να πείσει τους παίχτες του να συγκεντρώσουν την προσοχή τους στη Ν. Φιλαδέλφεια και όχι στην Τούμπα. Επαναλαμβάνει συνεχώς τις δυσκολίες του αγώνα, επισημαίνοντας ότι ο Εδεσσαϊκός παλεύει για την έξοδό του στην Ευρώπη, άρα δε θα είναι αδιάφορος.

  • Μαζί θα συνεχίσουν την πορεία τους για τα επόμενα τρία χρόνια η ΑΕΚ και ο Ατματσίδης.
  • Τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Μ. Τροχανά ο Σαμπανάτζοβιτς.
Ανω - κάτω το πρωτάθλημα

Η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ αποφάσισε τη διεξαγωγή του 20λεπτου που απέμενε ως τη λήξη του αγώνα Πανιωνίου - Αθηναϊκού και επέστρεψε στους γηπεδούχους τους τρεις βαθμούς. Αντιδράσεις και καταγγελίες για ύπαρξη παρασκηνίου

Η Δικαστική Επιτροπή Εφέσεων (ΔΕΕ) της ΕΠΟ, με πέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά, δικαίωσε χθες τον Πανιώνιο. Αποφάσισε να διεξαχθούν τα 20 λεπτά που απέμεναν ως τη λήξη του παιχνιδιού με τον Αθηναϊκό και επέστρεψε στην ομάδα της Ν. Σμύρνης του τρεις βαθμούς που είχαν αφαιρεθεί πρωτόδικα.

Η πρωτόγνωρη απόφαση στηρίχτηκε στο άρθρο 21 παρ. 1 του ΚΑΠ (αν δεν υπάρχει υπαιτιότητα καμιάς από τις δύο ομάδες σε διακοπή, ο αγώνας επαναλαμβάνεται εντός 15ημέρου), σε συνδυασμό με τους κανονισμούς ΟΥΕΦΑ, ΦΙΦΑ (αποτελεί νομολογία). Ο πρόεδρος της επιτροπής, Τ. Μητσόπουλος, που απείχε από τη διαδικασία ψήφισε υπέρ της πρωτόδικης απόφασης και υπέβαλε την παραίτησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία δεν είναι τόσο το τελικό αποτέλεσμα όσο αυτά που προηγήθηκαν. Με βάση τις ίδιες πηγές προχθές στην επιτροπή επικρατούσε η άποψη ότι πρέπει να κατακυρωθεί ο αγώνας υπέρ του Αθηναϊκού και να επιστραφούν οι βαθμοί στον Πανιώνιο. Οπως όμως φημολογείται μεσολάβησαν αρκετά... τα οποία οδήγησαν στη χθεσινή απόφαση.

Σήμερα η ΕΕ της ΕΠΑΕ συνεδριάζει για να ορίσει την ημέρα διεξαγωγής (Τετάρτη) αλλά και τις "λεπτομέρειες" (πώς θα παίξουν, ποιοι παίχτες ή διαιτητές κλπ) του 20λέπτου. Πάντως οι διαμαρτυρίες από χθες είναι έντονες (κάποιοι υποστηρίζουν ότι νομικά η απόφαση είναι αστήριχτη) και κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να πει ποια ακριβώς θα είναι η κατάληξη αυτής της υπόθεσης.

ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Στην κόψη του ξυραφιού

Ρότσα και Μπένγκστον συμφωνούν ότι θα γίνει ένα δυνατό ματς αύριο στην Τούμπα

"Στην Τούμπα θα παίξουμε ποδόσφαιρο και όχι πόλεμο". Τα λόγια ανήκουν στον τεχνικό του "τριφυλλιού" Χουάν Ραμόν Ρότσα, ενόψει του αυριανού αγώνα με τον ΠΑΟΚ. Ο τεχνικός του "τριφυλλιού" τόνισε επίσης: "Ελπίζω να μη γίνουν έκτροπα όπως την περασμένη Κυριακή στο Ολυμπιακό Στάδιο. Εύχομαι να γίνει ένα καλό ματς όπου θα επικρατήσει ο καλύτερος. Ο ΠΑΟΚ είναι πάντα υπολογίσιμος κυρίως μέσα στη Θεσσαλονίκη". Ο Σπύρος Μαραγκός αποκλείστηκε τελικά από την αποστολή, καθώς και οι τιμωρημένοι Καλιτζάκης. Γ. Χ. Γεωργιάδης. Θέση στη βασική 11άδα διεκδικούν οι Ανδρέας Λαγωνικάκης, Νίκος Νιόπλιας.

Ο Παναθηναϊκός είναι στην 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης σύμφωνα με την Ομοσπονδία Στατιστικής του Ποδοσφαίρου, που εδρεύει στο Βισμπάντεν της Γερμανίας. Μετά τη θαυμάσια πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ η ελληνική ομάδα ανέβηκε τέσσερις θέσεις σε σχέση με πέρσι (20ός). Στην κορυφή ποιος άλλος; Ο μεγάλος Αγιαξ.

Μπένγκστον: "Θέλουμε τη βοήθεια του κόσμου"

Στο στρατόπεδο του "δικέφαλου" ο τεχνικός Γκίντερ Μπένγκστον δήλωσε χτες: "Ο ΠΑΟ είναι εντελώς διαφορετική ομάδα από την εποχή της δικής μου παρουσίας. Το μόνο κοινό είναι ο Καλιτζάκης που δε θα αγωνιστεί, καθώς και ο Ρότσα που υπό των ημερών μου ήταν παίκτης. Για να συμπληρώσει ο Σουηδός κόουτς: "Θα δώσουμε μια σκληρή μάχη. Δεν πρέπει να δώσουμε χώρο στον αντίπαλο και κυρίως στον Βαζέχα που είναι δεινός σκόρερ. Ελπίζω ο κόσμος να συμπαρασταθεί στην ομάδα".

ΠΟΛΟ
Αγωνία για δύο

Δεύτερη πράξη σήμερα στην προημιτελική φάση των πλέι οφ του πρωταθλήματος πόλο της Α1 κατηγορίας ανδρών. Τα αμφίρροπα ματς θα γίνουν σε Πειραιά και Πάτρα, όπου Εθνικός και ΝΟ Πατρών θα υποδεχτούν Χανιά και Γλυφάδα, με στόχο να ισοφαρίσουν σε 1-1 και να διεκδικήσουν την πρόκριση αύριο Κυριακή στην ίδια έδρα. Οσον αφορά τη Βουλιαγμένη και τον Ολυμπιακό μάλλον είναι τυπική διαδικασία οι αγώνες τους. Αναλυτικά το πρόγραμμα: Εθνικός - Χανιά 6μμ, Πάτρα - Γλυφάδα 7μμ, Βουλιαγμένη - Πανιώνιος 7μμ, Ολυμπιακός - Κέρκυρα 8μμ. Αν χρειαστεί τρίτο ματς, θα γίνει αύριο την ίδια ώρα στα ίδια κολυμβητήρια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ