ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Μάη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΙΒΛΙΟ

"Πουλιά" της ματωμένης Πόλης

Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη: Τρεις νεκροί, εξήντα πέντε τραυματίες και διακόσιες είκοσι επτά συλλήψεις, ο απολογισμός. Ο αρχηγός της αστυνομίας, όμως, αχόρταγα υπολόγισε: "Θα μπορούσαμε να διαλύσουμε το πλήθος. Αν είχαμε επέμβει, θα είχαμε σοβαρότερα αποτελέσματα". Μάτωσε, πάλι, η Πρωτομαγιά στην Πόλη. Και είναι σαν να ..."φύγανε και τα πουλιά", αφού πέσανε πάνω τους "γεράκια". Αφού περίσσεψε η απανθρωπιά, η μέχρι εξόντωσης καταπίεση του πολυφυλετικού λαού της Πόλης, από το αμερικανόπνευστα "ευρωπαϊζόμενο" τουρκικό καθεστώς.

Η ματωμένη Πρωτομαγιά δίνει την ευκαιρία να αναφερθούμε στον μεγάλο - κουρδικής καταγωγής, πολιτογραφημένο Τούρκο - συγγραφέα Γιασάρ Κεμάλ και στη νουβέλα του "Φύγανε και τα πουλιά" (εκδόσεις "Θεμέλιο",μετάφραση Παναγιώτη Αμπατζή). Ο Γ. Κεμάλ, "ζυμωμένος" από παιδί με διπλή (κουρδική και τουρκική) πολιτιστική λαϊκή παράδοση, με τη φτώχεια, τα βάσανα, τους πόθους του τουρκικού και κούρδικου λαού, πονώντας και όλους τους ξεριζωμένους, τους ταπεινούς και καταφρονεμένους, στρατευμένος με το λαό της χώρας του, αυτόν απαθανατίζει με το σύνολο του έργου του. Με τη νουβέλα του αυτή κοινωνιογραφεί, ηθογραφεί και λαογραφεί τη φτωχολογιά της Πόλης, με ήρωες περισσότερο παιδιά και ένα παραδοσιακό έθιμο στα Φλόρια. Καθώς το έθιμο που χρησιμοποιεί ο Κεμάλ σαν "πυρήνα" και "τέχνασμα" του μύθου του έχει συμβολικό χαρακτήρα, του επιτρέπει και να αλληγορεί. Να συμβολοποιεί την αγωνία του για την απώλεια της ανθρωπιάς, αλλά και της πολιτισμικής "ταυτότητας" του λαού του, με τη σταδιακή εξαφάνιση λαϊκών παραδόσεων, ηθών και εθίμων του.

Πάνω από χίλια χρόνια, πριν ιδρυθεί η Πόλη, στα Φλόρια την άνοιξη πέφτανε στους βάτους, σαν βροχή, μικρούτσικα χρωματιστά πουλιά. Το έθιμο ήθελε φτωχόπαιδα με ξόβεργες να πιάνουν αμέτρητα πουλάκια κι ύστερα να τα πουλούν σε άλλους ανθρώπους, που με τη σειρά τους τα λευτέρωναν σε ένδειξη της αγάπης και της καλοσύνης τους για όλα τα "πλάσματα του θεού", με την προσδοκία να πάνε στον Παράδεισο. Σήμερα η Πόλη είναι "κλουβί" και "κόλαση" και για τα πουλιά και για τα παιδιά της φτωχολογιάς. Τα πουλιά πεθαίνουν. Τα τρώνε οι χορτάτοι. Και τα παιδιά πεινάνε. Πεινάνε πολύ, στην Πόλη της απανθρωπιάς.

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Ο κυνισμός των διαχειριστών

Αντάξια ενός εκπροσώπου κυβέρνησης που έχει αναλάβει να διαχειρίζεται τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, ήταν η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το μείζον θέμα της προμήθειας 1 εκατομμυρίου ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ, που κρίθηκε παράνομη από επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Αφού αρχικά επιχείρησε να το υποβαθμίσει, λέγοντας ότι θα αναμένουμε την εξέλιξη του θέματος, θεώρησε σκόπιμο να εκτεθεί προσωπικά (!) υπέρ φυσικά των πολυεθνικών εταιριών που είχαν αναλάβει το έργο! "Δεν ανταποκρίνονται στις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί τα πραγματικά δεδομένα των αποφάσεων... Αν θέλετε να μπούμε στην ουσία, μπορώ να σας πω προσωπικώς (!) ότι δε γίνεται αναφορά σε παρανομίες ή παρατυπίες τέτοιες, οι οποίες αλλοίωσαν το χαρακτήρα του διαγωνισμού" (!).

Αντιλαμβανόμαστε την... ευθιξία του κυβερνητικού εκπροσώπου να εκτεθεί προσωπικά χάρη συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων (Το ερώτημα γιατί δεν εκτίθεται προσωπικά ενάντια π.χ. στη λιτότητα, μόνο αφελές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί).

Ομως προς τι ο υπερβάλλων ζήλος; Δε γνωρίζουν τα αφεντικά ποιοι είναι πιστοί και αφοσιωμένοι διαχειριστές των συμφερόντων τους;

Συγκρατηθείτε λίγο κύριε εκπρόσωπε!

"Αγρόν ηγόραζον"

Σε ολοκληρωτική - ίσως μη ανατρέψιμη - καταστροφή, οδηγείται η γεωργία και η κτηνοτροφία στη χώρα μας, αλλά η κυβέρνηση κι ιδιαίτερα ο υπουργός Γεωργίας, "αγρόν ηγόραζον".

Μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε η εφαρμογή του σχετικού κανονισμού της ΕΕ στους βαμβακοπαραγωγούς - έχασαν πάνω από 100 δισ. δραχμές συνολικά φέτος σε σχέση με πέρσι, ενώ πολλές Ενώσεις Συνεταιρισμών κινδυνεύουν με χρεοκοπία - αναμένονται τώρα νέες καταστροφικές αποφάσεις των Βρυξελλών - στις 20 Μάη συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για ν' αποφασίσει σχετικά - και για τα οπωροκηπευτικά.

Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας στην Ελλάδα συρρικνώνεται τραγικά, χιλιάδες αγρότες κινδυνεύουν να βρεθούν στο "κοινωνικό περιθώριο" και ο υπουργός Γεωργίας, Στ. Τζουμάκας, αντί να εναντιωθεί σ' αυτή την καταστροφική πολιτική της ΕΕ, "τσακώνεται" με τον πρόεδρο του Οργανισμού Βάμβακος, Σπ. Βελώνη, προσπαθώντας να ρίξει ο ένας στον άλλον τις ευθύνες για την καταστροφή της βαμβακοκαλλιέργειας.

Πάντως οι αγρότες της χώρας δεν είναι διατεθειμένοι ν' αποδεχτούν τον ξεριζωμό από τη γη τους και γρήγορα θα τους ξαναδούμε στους δρόμους του αγώνα, να παλεύουν για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας.

Αλματα

Η βενζίνη

άλμα κάνει,

και διακόσιες

τόσες πιάνει

και το πλήθος

που 'ναι κάτω

ξεσηκώνεται

απ' το σάλτο,

και φωνάζει

εν εξάλλω

"πο, πο, πήδημα

μεγάλο"!

Η βενζίνη

παίρνει φόρα,

για τρακόσιες

πάει τώρα,

κι οι αφέντες

στην κερκίδα

της φωνάζουν

"μπράβο, πήδα",

αγνοώντας

οι σουλτάνοι

όσους λένε

"ωχ" και "φτάνει"!

Ο οίστρος

Το ψέμα

"Η λύση της κρίσης της Ιμιας - είπε σε ομιλία του στην Ξάνθη ο πρωθυπουργός - υπήρξε ένας επιτυχής χειρισμός, διότι αποφύγαμε την παγίδα του εξαναγκασμού σε διαπραγματεύσεις, που όπως είναι γνωστό επιμελώς επιδιώκει η Τουρκία".

Στην πεπατημένη λοιπόν - πώς θα μπορούσε άραγε να ήταν διαφορετικά - ο Κ. Σημίτης και σε πρώτο πλάνο το αξίωμα... όσο πιο μεγάλο είναι το ψέμα, τόσο μεγαλύτερη απήχηση έχει! Επιτυχείς, λοιπόν, οι χειρισμοί της κυβέρνησής του, αν και οι σχετικές... διευθετήσεις οδήγησαν στο ξεκίνημα συζητήσεων για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, για αποστρατικοποίηση των νησιών, για επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λοζάνης, για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης Ελλάδας και Τουρκίας με βάση την αμερικανοτουρκική άποψη της ύπαρξης αμφισβητούμενων περιοχών στο Αιγαίο και άλλα παρόμοια.

Και σ' ανώτερα...

Υπέρ "αναξιοπαθούντων"

Κάποιοι, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έχουν αναλάβει να θέτουν "ερωτήματα" ως εκπρόσωποι, άλλοτε των χρηματιστών, άλλοτε των "καζινοεπιχειρηματιών", άλλοτε των μεγαλοεργολάβων κλπ.

Θα έλεγε κανείς ότι τη δουλιά τους κάνουν, όπως και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι που παρακολουθούν το μπρίφιγκ. Μέχρι εδώ καλά. Αλλά είναι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του κυβερνητικού εκπροσώπου, όταν του τίθενται τέτοιου είδους ερωτήματα, να απαντά με απολογητικό ύφος, επειδή οι ερωτώντες υποστηρίζουν πως θίγονται οι... "αναξιοπαθούντες" κεφαλαιούχοι;

ΠΡΟΣΩΠΟ
Χέλμουτ Κολ

"Σφίξτε τα ζωνάρια... ", ζήτησε από τους εργαζόμενους της Γερμανίας ο καγκελάριος Χ. Κολ και εξαπέλυσε ταυτόχρονα τα πιο σκληρά μέτρα ενάντια στις εργατικές κατακτήσεις. Το άλλοθι είναι το χιλιοειπωμένο των τελευταίων χρόνων, που χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποι - "λοχίες" του μεγάλου κεφαλαίου στην Ευρώπη. Είναι η "προσπάθεια" που πρέπει να καταβληθεί, προκειμένου να ευθυγραμμιστούν οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να προσεγγίσουν τους στόχους - κριτήρια που επιβλήθηκαν από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Βέβαια, εδώ δεν πρόκειται για όποια όποια χώρα, αλλά για τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ευρώπης, που στη φιλοευρωπαϊκή μυθολογία εμφανίζεται να "σέρνει" τις άλλες στον ανήφορο - κατήφορο της Ενωσης. Τα σκληρά αντεργατικά μέτρα, που αναγγέλθηκαν εκεί, αυτόματα φέρνουν στο "σβέρκο την παγωνιά" αυτών που θα ακολουθήσουν στις άλλες φτωχότερες χώρες - μέλη.

Και όλα αυτά γιατί; Ποιο είναι τέλος πάντων το "όραμα" που ζητάει τόσες θυσίες στο βωμό του; Η Νομισματική Ενωση, που δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλον, παρά μόνο γίνεται άλλο ένα όπλο στα χέρια του διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου για να ολοκληρώσει την εφ' όλης της ύλης αντεπίθεσή του. Στο όνομα αυτού του δικού τους μόνο "ονείρου" ζητούν με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο τις στερήσεις και τους περιορισμούς από τους εργαζόμενους. Δεν πρέπει να αφεθούν να ολοκληρώσουν το έγκλημα... Η ας μείνουν μόνοι τους με τα βρώμικα χέρια...

Π. Α.

Απανωτοί κεφαλικοί φόροι

Φαίνεται ότι οι κυβερνώντες δεν κάνουν τίποτε άλλο, από το πρωί μέχρι το βράδυ, παρά να σκέπτονται τι μέτρα θα λάβουν προκειμένου ν' αδειάσουν, απ' ό,τι έμεινε τις τσέπες των εργαζομένων, των λαϊκών τάξεων. Ολα, σχεδόν, τα υπουργεία εργάζονται πυρετωδώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Το τελευταίο κρούσμα αφορά στο υπουργείο Υγείας, το οποίο θέλει να επιβάλει κεφαλικό φόρο στους μαθητές, για ν' αναβαθμιστεί - λέει - η σχολική ιατρική!

Πριν λίγες μέρες έγινε γνωστό ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ προσανατολίζεται στην επιβολή κεφαλικού φόρου σε κάθε τουρίστα που επισκέπτεται τουριστικές περιοχές της χώρας μας και τα χρήματα που θα συγκεντρώσει θα τα διαθέσει - λέει - για την ανάπτυξη των νησιών μας και άλλων τουριστικών περιοχών. Πριν λίγες μέρες, επίσης, "έσκασε" η είδηση - διαψεύστηκε, αλλά "δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά" - ότι θα επιβληθεί κεφαλικός φόρος σε κάθε κάτοχο αυτοκινήτου, για να καλυφθούν - λέει - οι πτωχεύσεις ασφαλιστικών εταιριών.Σ' αυτά να προσθέσουμε τις συνεχείς ανατιμήσεις στα καύσιμα - ένα άλλου είδους κεφαλικό φόρο - αλλά και παλιότερα χαράτσια που επιβλήθηκαν ως φορολογία της κατοικίας ή για τη σωτηρία του περιβάλλοντος κλπ.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι οι κυβερνήσεις - βρίσκοντας συνεχώς νέους τρόπους και μεθόδους για ν' αφαιρούν λαϊκό εισόδημα - μετατρέπονται σε ληστρικές εταιρίες. Προς δόξαν, βεβαίως, του κράτους πρόνοιας που επικαλείται η σημερινή "σοσιαλιστική" κυβέρνηση.

Με το ζόρι "παντρειά"

Οπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος, σκέφτηκε η κυβέρνηση και ανακοίνωσε προχτές την απόφασή της να αναθέσει με το ζόρι στους δήμους την αρμοδιότητα των παιδικών σταθμών. Μέχρι τώρα η ανάληψη της αρμοδιότητας ήταν προαιρετική και το ενδιαφέρον των δημάρχων περιορισμένο, καθώς η άσκησή της συνοδεύεται από σοβαρές επιβαρύνσεις στα δημοτικά ταμεία.

Η κυβέρνηση τούς έδινε το δικαίωμα να αναλάβουν την αρμοδιότητα χωρίς όμως να καλύπτει και το σύνολο των εξόδων. Αφού, λοιπόν, δεν αναλάμβαναν μόνοι τους, τώρα θα αναγκαστούν να το κάνουν με το ζόρι. Που σημαίνει, δημότες ετοιμαστείτε για νέους φόρους στο όνομα της "αποκέντρωσης", για χατίρι, δηλαδή, της πολιτικής της περικοπής των κοινωνικών δαπανών, της πολιτικής που είναι πλέον πασίδηλο από πού εκπορεύεται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ