ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Μάη 1996
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΜΑΧΑΙΡΑΣ
"Είμαστε ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων"!

Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ

Για τη σημασία που έχει το φετινό 1Οήμερο Ειρήνης, που εδώ και 18 χρόνια, διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ, ο "Ρ" συζήτησε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ευάγγελο Μαχαίρα. Φέτος είναι μια ακόμα χρονιά που η ειρήνη δοκιμάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην περιοχή μας. Οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί στη Μ. Ανατολή, η κατάσταση στην Πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά και η "Κρίση της Ιμιας" το καταδεικνύουν. Με αφορμή αυτά, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, μίλησε και για τις προοπτικές του φιλειρηνικού κινήματος.

- Τι νόημα προσδοκά να δώσει η ΕΕΔΥΕ, στο φετινό 10ήμερο Ειρήνης;

- Το 1Οήμερο της Ειρήνης, έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια να συμπίπτει με την επέτειο της δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη, αλλά δε γίνεται μόνο για την επέτειο αυτή. Γίνεται κάθε φορά για τα επίκαιρα ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε, τα προβλήματα της ειρήνης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.

Φέτος ειδικά θα δώσουμε έμφαση, θα τιμήσουμε έναν άλλο μάρτυρα της ειρήνης, τον Νίκο Νικηφορίδη, επειδή φέτος είναι μια επέτειος της δολοφονίας του, κλείνουν 45 χρόνια. Δολοφονήθηκε διότι συγκέντρωνε υπογραφές υπέρ της διακήρυξης της Στοκχόλμης, της πρώτης διακήρυξης κατά των πυρηνικών όπλων. Δεν έχει τιμηθεί όσο έπρεπε αυτός ο αγωνιστής και αποφασίσαμε φέτος να κάνουμε ειδικές εκδηλώσεις για τη μνήμη του.

Επίσης θα δώσουμε έμφαση στα ιδιαίτερα προβλήματα στην περιοχή μας, δηλαδή στα Βαλκάνια, την πρώην Γιουγκοσλαβία και το Αιγαίο και φυσικά στα γεγονότα στη Μέση Ανατολή που είναι εξίσου σοβαρά. Επίσης και σε άλλα μέρη της Γης, αφού συνεχίζεται ο πόλεμος στην Τσετσενία, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, ο πόλεμος στην Καμπότζη και οι πόλεμοι στη Λατινική Αμερική. Μπορεί να είναι ως και 20 τοπικοί πόλεμοι σε εξέλιξη σήμερα, κάτω από τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, η οποία υποσχέθηκε το 1991 - όταν επενέβη στον Κόλπο - ότι θα τακτοποιήσει τα θέματα της ειρήνης κι από εδώ και πέρα δε θα έχουμε πολέμους. Αποδείχθηκε όμως ότι η Νέα Τάξη Πραγμάτων, είναι η "νέα τάξη του πλανητάρχη" δηλαδή της Αμερικής, η οποία δεν ενοχλείται από τους τοπικούς πολέμους, κάπουκάπου τους προκαλεί, προκειμένου να επέμβει μετά για να επιβάλει την ειρήνη που θέλει. Δηλαδή την "Pax Americana". Κάτι τέτοιο γίνεται στο Αιγαίο, κάτι τέτοιο γίνεται στην Παλαιστίνη και ποιος ξέρει πού αλλού θα γίνει αύριο.

- Πώς βλέπετε την κατάσταση εδώ, στα Βαλκάνια;

- Στη Γιουγκοσλαβία μετά τη διάλυση της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας, έγινε η επέμβαση των ξένων δυνάμεων. Αλλων για να αυξήσουν τις ζώνες επιρροής τους, όπως η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και των Αμερικανών σε δεύτερη φάση όταν είδαν ότι είναι μία περιοχή, που δεν πρέπει να την αφήσουν σε άλλους. Ετσι εγκαταστάθηκαν στην Αλβανία, στα Σκόπια και τώρα στη Βοσνία. Εφτασαν να παρασύρουν το Συμβούλιο Ασφαλείας σε αποφάσεις όπως εκείνες των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, ή σαν την τελευταία της αποστολής 60 χιλιάδων στρατιωτών, στρατευμάτων κατοχής της Γιουγκοσλαβίας για να επιβάλλουν την ειρήνη που ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους. Με τη διαφορά ότι όταν φύγουν αυτά τα στρατεύματα ο επικεφαλής τους πρόσφατα δήλωσε ότι δεν ξέρει αν θα διατηρηθεί η ειρήνη. Είναι βέβαιο ότι δε θα διατηρηθεί γιατί καμία ειρήνη δεν επιβάλλεται διά της βίας, όταν δε λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα των ίδιων των λαών αλλά των ξένων που επεμβαίνουν.

Στο Αιγαίο, το πράγμα είναι μεγαλύτερο από ό,τι φαίνεται. Δηλαδή: Δεν πρόκειται απλώς για τις τουρκικές διεκδικήσεις που ευνοούν οι ΗΠΑ, με το επιχείρημα ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Τουρκία για να μην πέσει στα χέρια των ισλαμιστών. Τις τουρκικές διεκδικήσεις τις ευνόησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες από πολύ νωρίτερα, από τον καιρό της εισβολής στην Κύπρο. Τότε επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία με τον Πρόεδρο Μακάριο ακολουθούσε μια ουδέτερη πολιτική οι Αμερικανοί που ήθελαν ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο στην περιοχή για να ελέγχουν τα πετρέλαια, ευνόησαν την εισβολή της Τουρκίας και τώρα έχουν κάνει ένα τεράστιο αεροδρόμιο στον τουρκικό τομέα από τον οποίο ελέγχουν την περιοχή. Βέβαια ήρθε κι ο πόλεμος του Κόλπου που όχι απλώς ελέγχουν την περιοχή αλλά εγκαταστάθηκαν. Στο Αιγαίο η Τουρκία επιδιώκει την αναδιανομή, την εκμετάλλευση του Αιγαίου, επειδή πιστεύουν ότι έχει πετρέλαια. Κατά συνέπεια θα συνεχιστεί η κρίση του Αιγαίου. Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί, όλοι οι λαοί των Βαλκανίων πρέπει να επαγρυπνούν και το φιλειρηνικό κίνημα, να ευαισθητοποιεί τους λαούς για να πιέζουν τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς.

- Φέτος για πρώτη φορά το κίνημα ειρήνης, έκανε ένα σημαντικό βήμα για τον συντονισμό του στη Βαλκανική...

- Ηταν η πρώτη φορά που συγκροτήσαμε ένα συντονιστικό όργανο των κινημάτων Ειρήνης των Βαλκανίων. Μέχρι τώρα υπήρχε το εξής περίεργο: Ενώ μετείχαμε σε διεθνείς διασκέψεις ειρήνης, δεν είχαμε ποτέ συνεργασία μεταξύ μας, ούτε για θέματα της περιοχής μας, ούτε για άλλα θέματα. Τη συνεργασία αυτή την πετύχαμε όταν άρχισε η κρίση στη Γιουγκοσλαβία. Σαν πρώτη εκδήλωση του συντονιστικού οργάνου έχουμε αποφασίσει να κάνουμε πορεία ειρήνης προς το Σαράγεβο.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και το Ευρωπαϊκό κίνημα ειρήνης που έχει κάνει πολλές κινητοποιήσεις και για την υπόθεση της πρώην Γιουγκοσλαβίας και τη Μέση Ανατολή, όπου ζητάει να υπάρξει μια πραγματική λύση. Να ιδρυθεί Παλαιστινιακό κράτος αυτόνομο και κυρίαρχο, κι όχι να δίνεται στους Παλαιστίνιους μια περιορισμένη αυτονομία μέσα στα όρια του κράτους του Ισραήλ. Λύση που δεν τη δέχονται οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι και γι' αυτό εξακολουθούν - και θα εξακολουθούν - να πολεμούνκαι ειρήνη δε θα υπάρχει.

- Το φιλειρηνικό κίνημα μπορεί σήμερα να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν, με δεδομένο ότι δεν είναι και ιδιαίτερα αρεστό στα ΜΜΕ;

- Είναι γεγονός ότι από το 1985 και μετά, υπάρχει μια ύφεση στο ειρηνικό κίνημα, όχι στο ελληνικό, στο παγκόσμιο ειρηνικό κίνημα. Αυτό οφείλεται στο ότι τότε έγινε η σύγκλιση των δύο υπερδυνάμεων, τελείωσε ο "ψυχρός πόλεμος", εφησύχασε η ανθρωπότητα, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να γίνει τώρα ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος και μάλιστα πυρηνικός. Η ύφεση επαυξήθηκε ακόμα περισσότερο με τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, με την ιδέα ότι αφού δεν υπάρχει πια αυτή η κόντρα με τις ΗΠΑ δεν κινδυνεύουμε. Αυτό είναι λάθος γιατί έχουμε τους τοπικούς πολέμους, μάλιστα και στην περιοχή μας.

Μετά από όλα αυτά στις κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στον πόλεμο στον Κόλπο,εναντίον του πολέμου των Βαλκανίων, δεν υπήρχε μεγάλη συμμετοχή. Ηταν κινητοποιήσεις των 4 - 5 χιλιάδων ανθρώπων. Αυτός όμως δεν είναι λόγος να αποσιωπώνται αυτές οι κινητοποιήσεις από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Υπάρχει ένα περίεργο εμπάργκο των ΜΜΕ που δε δικαιολογείται με τίποτα. Αύριο θα περάσει η Μαραθώνια Πορεία μπροστά από την ΕΡΤ και θα πει ότι δεν τη βλέπει. Δεν είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιες κινητοποιήσεις και να μην τις παρουσιάζουν.

Τι σημαίνουν αυτά; Απλώς ότι δεν πουλάει η Ειρήνη, αλλά πουλάει ο πόλεμος και τα γεγονότα της βίας; Η σημαίνει κάποια ιδεολογία, ότι δηλαδή "αυτοί αντιστρατεύονται τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, εμείς είμαστε με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, επομένως τους θάβουμε, αποσιωπούμε κάθε κίνησή τους". Δεν είναι ίσως μεγάλες οι κινητοποιήσεις, αλλά θα γίνουν αύριο. Θα γίνουν γιατί ο κόσμος βλέπει πως πάμε απ' το κακό στο χειρότερο. Οσοι είχαν αποστρατευθεί από το κίνημα ειρήνης, επανέρχονται στις γραμμές του, οι νέοι που λένε πως έχουν άλλα ενδιαφέροντα και δε συμμετέχουν, τα τελευταία χρόνια ίδρυσαν τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη". Είναι πολύ σημαντικό αυτό.

- Αλλωστε πριν λίγο καιρό, η απειλή μιας σύρραξης έμοιαζε πολύ κοντά...

- Ακριβώς. Τις μέρες εκείνες που φτάσαμε κοντά στη σύρραξη, τα ΜΜΕ, δεν έπαιξαν το παιγνίδι της Ειρήνης. Προπαγάνδιζαν τον πόλεμο. "Γιατί να υποχωρήσουμε, γιατί να ταπεινωθούμε;" κ. τ. λ. Αυτή η φοβερή πολεμική προπαγάνδα, με διάφορους τρόπους, με δήθεν πατριωτικά συνθήματα, ήταν κάτι το οποίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Είναι τόσο ανεύθυνοι για τον πόλεμο; Η κάνουν αντιπολίτευση με τέτοιου είδους προπαγάνδα. Τέτοια ανευθυνότητα δε μπορείς να τη δεχτείς ούτε από εφημερίδες, ούτε από κανάλια, ούτε από κόμματα. Δηλαδή υπάρχει μια πολιτική σχιζοφρένεια στη χώρα μας τελευταία, πολύ επικίνδυνη.

- Με όλα τα παραπάνω δεδομένα, τι "μέλλει γενέσθαι";

-Εμείς θα καλέσουμε τον ελληνικό λαό, να πάρει μέρος εντονότερα φέτος στο 1Οήμερο της Ειρήνης, να πάρει μέρος στη Μαραθώνια πορεία στις 17 Μαϊου, να πάρει μέρος στην πορεία με τα φιλειρηνικά κινήματα των Βαλκανίων στο Σαράγεβο για να τονίσουμε ότι εμείς είμαστε ενάντια στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, δηλαδή στην επιβολή του "πλανητάρχη" εναντίον των συμφερόντων των λαών. Τους εξοπλίζουν, τους εξωθούν σε συγκρούσεις και σε τοπικούς πολέμους. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, είναι οι μεγαλύτεροι έμποροι των όπλων. Υπάρχει και το βασικό αίτημα της κατάργησης των πυρηνικών όπλων.

Εχουμε πολύ αισιόδοξες προοπτικές για το κίνημα της Ειρήνης από εδώ και πέρα. Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε μια ανάκαμψη του φιλειρηνικού κινήματος, και ασφαλώς θα υπάρξει και σε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος φοβάται, πεινάει και αγωνίζεται...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ