ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 1996
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Εμείς είμαστε με την ΕΕ

Στο πλαίσιο της πολιτικής που προδιαγράφουν οι πρόσφατες δηλώσεις της στις Βρυξέλλες - ότι η ΔΕΗ από μονάδα μόνο παραγωγής θα γίνει και μονάδα παροχής υπηρεσιών - κινήθηκε η υπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, απαντώντας χτες στη Βουλή στην επερώτηση του ΚΚΕ για την ενεργειακή πολιτική. "Είπατε - τόνισε η υπουργός, απευθυνόμενη προς τους βουλευτές του ΚΚΕ - για την απελευθέρωση της αγοράς και ότι η δική σας πολιτική είναι όλες οι μονάδες ηλεκτρικής ενέργειας, να είναι δημόσιες επιχειρήσεις. Σίγουρα, αυτή μπορεί να είναι η δική σας άποψη και η δική σας πολιτική. Εμείς, όμως, ως κυβέρνηση και ως ΠΑΣΟΚ - και νομίζω ότι εδώ συμφωνεί και η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού - έχουμε αποφασίσει ότι θα είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και δεν έχουμε καμία πρόθεση να θέσουμε σε αμφισβήτηση, σε ερώτημα, αυτή μας την τοποθέτηση. Γιατί αυτό, επαναλαμβάνω, ανταποκρίνεται και στην επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Είναι, ίσως, το μόνο θέμα που υπάρχει τέτοια μεγάλη υποστήριξη. Μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης προχωρούμε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρεί σε μια απελευθέρωση της αγοράς".

Στην παρέμβασή της η υπουργός Ανάπτυξης προσπάθησε, επίσης, να απαντήσει σε ορισμένα σημεία της επερώτησης του ΚΚΕ ωραιοποιώντας την κατάσταση, αποφεύγοντας τους σκοπέλους και αξιοποιώντας - όπως εύστοχα σημείωσε ο Γερ. Αραβανής - επιλεκτικά ορισμένα στοιχεία. Ισχυρίστηκε ότι πριν 15 χρόνια γινόταν λόγος για οριστική διακοπή της μονάδας στο Κερατσίνι, επειδή τότε δεν υπήρχε ζήτημα χρήσης του φυσικού αερίου. Αφησε, όμως, αναπάντητο το ερώτημα του Γερ. Αραβανή, γιατί το ΠΑΣΟΚ πριν δύο-τρία χρόνια ήταν αντίθετο με την επαναλειτουργία της μονάδας, ενώ η ίδια πρόσφαταέλεγε ότι θα επανεξετάσει το θέμα.

Ανάμεσα στα άλλα ισχυρίστηκε επίσης ότι η ΔΕΗ έχει ολοκληρωμένα κυλιόμενα προγράμματα ανάπτυξης και ταυτόχρονα, υπερασπιζόμενη την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς, απέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι στα πλαίσια αυτής της απελευθέρωσης το οποιοδήποτε πρόγραμμα είναι γράμμα νεκρό. Τέλος, με εμφανή την αδυναμία να σταθεί με επιχειρήματα απέναντι στην κριτική του ΚΚΕ κατέφυγε στον φτηνό συνδικαλισμό, λέγοντας ότι οι βουλευτές του κόμματος δυσαρεστήθηκαν "επειδή η κατάσταση στο ενεργειακό ζήτημα της χώρας είναι καλύτερη απ' ό,τι θα ήθελαν".

Μ. Κωστόπουλος: Η ΔΕΗ μετατρέπεται σε υπηρέτη κάθε αετονύχη

"Είναι ανακριβές ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού αποδέχεται αυτές τις επιλογές", τόνισε, απαντώντας στην υπουργό Ανάπτυξης ο Μήτσος Κωστόπουλος,κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. "Μπορούσατε να το ισχυριστείτε αυτό για τη Βουλή, αλλά για το λαό όχι. Αυτός δεν έχει αποφανθεί, και εννοώ με δημοψήφισμα, όπως ζητήσαμε. Ηταν υποχρέωση όλων να τον καλέσετε να ψηφίσει, γιατί ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση και γιατί εκχωρούνται εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα σε μια άλλη οντότητα. Αλλά αφού όπως λέτε συμφωνεί η πλειοψηφία του λαού, γιατί δε βάζετε μπροστά τη διαδικασία του δημοψηφίσματος για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, για να δούμε τι λέει αυτός ο έρημος ο λαός που συνέχεια τον επικαλείσθε;".

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της Β. Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, για απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καικατάργηση των μονοπωλίων στον τομέα της παραγωγής ο Μ. Κωστόπουλος είπε ότι η ΔΕΗ, που φτιάχτηκε με τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζόμενων, μετατρέπεται σε υπηρέτη κάθε αετονύχη."Η ΔΕΗ καταστρέφεται στο όνομα των συνθηκών που υπέγραψαν - ψήφισαν μέσα στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του "Συνασπισμού", ερήμην του ελληνικού λαού, κάτω από ψεύτικα διλήμματα και στο όνομα κάποιων "οραμάτων", που καμία σχέση δεν έχουν με τα ανθρωπιστικά οράματα και τα συμφέροντα του λαού μας και των λαών της Ευρώπης", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών "είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα που δένει χειροπόδαρα τη χώρα μας. Είναι μια απόφαση θανατικής καταδίκης και της ΔΕΗ".

Καταλήγοντας ο Μ. Κωστόπουλος υπογράμμισε: "Οι ευθύνες σας, και για το σήμερα και για το αύριο, είναι μεγάλες. Εσείς κάποτε θα πάψετε να διαφεντεύετε τον τόπο. Ομως, η ζημιά θα έχει συντελεστεί και θα απαιτηθούν κόποι και μεγάλες προσπάθειες, να οικοδομηθεί κάτι καλύτερο για τα παιδιά μας".

ΓΕΡ. ΑΡΑΒΑΝΗΣ Στην υπηρεσία του λαού ή των πολυεθνικών η ΔΕΗ;

"Είναι ανάγκη να παραμείνουμε σε μια κατάσταση, όπου το μονοπώλιο της ηλεκτρικής ενέργειας θα το έχει η ΔΕΗ. Μια ΔΕΗ, όμως, που θα μπορεί να στοχεύει σε υψηλή ποιότητα, σε χαμηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και σε παρεχόμενες υπηρεσίες, που πρέπει να έχουν και σαν στόχο την προστασία των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, ιδιαίτερα σε εποχές λιτότητας. Να μπορεί να αξιοποιηθεί ολόπλευρα το προσωπικό της ΔΕΗ και να συμβάλει η ΔΕΗ, στο μέτρο που της αναλογεί, στην ανάπτυξη της χώρας".Αυτό υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής, αναπτύσσοντας την επερώτηση του Κόμματος από το βήμα της Βουλής.

Εγκληματική η απόφαση για το Κερατσίνι

Στην αρχή της ομιλίας του, ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε στο θέμα της επαναλειτουργίας της μονάδας της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, αποδεικνύοντας με ατράνταχτα στοιχεία ότι η απόφαση επαναλειτουργίας είναι εγκληματική για το περιβάλλον και οικονομικά απαράδεκτη.Οσον αφορά την περιβαλλοντική πλευρά του θέματος, σημείωσε πως, αν και το φυσικό αέριο επιφέρει μικρότερη ρύπανση σε σχέση με το μαζούτ, όσον αφορά ορισμένους ρύπους που εκπέμπει η καύση του - οξείδια του αζώτου και άκαυστοι υδρογονάνθρακες που δημιουργούν το φωτοχημικό νέφος - η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ υψηλή, όσο μεγάλη είναι και με το μαζούτ. Ακόμη, με δεδομένο ότι περνάμε από μη λειτουργία της μονάδας σε λειτουργία και επειδή το Κερατσίνι έχει πράσινο κάτω από 2%, "η περιοχή καταδικάζεται για χρόνια ολόκληρα στην υποβάθμιση".

Οσον αφορά την οικονομική πλευρά του θέματος, ο Γερ. Αραβανής σημείωσε:

- Το κόστος επαναλειτουργίας του εργοστασίου με φυσικό αέριο - με ό,τι αυτό προϋποθέτει - θα στοιχίσει πάνω από 35 δισ. δρχ. σε αρχικές τιμές, τη στιγμή που η κατασκευή καινούριου εργοστασίου ίδιας δυναμικότητας και λειτουργώντας με συνδυασμένο κύκλο θα στοίχιζε από 50 - 55 δισ.

- Το φυσικό αέριο στοιχίζει τρεις φορές ακριβότερα από το μαζούτ και ακόμη περισσότερο από το λιγνίτη. Η χρήση δε του φυσικού αερίου στο Κερατσίνι θα έχει απόδοση 36%, ενώ σε ένα καινούριο εργοστάσιο με συνδυασμένο κύκλο 50%.

"Θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός - είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ - με πολλά δισεκατομμύρια χωρίς να υπάρχει λόγος" και πρόσθεσε ότι θα μπορούσε - αντί να επαναλειτουργήσει η μονάδα στο Κερατσίνι - να γίνει μια καινούρια μονάδα στο Λαύριο που να λειτουργεί με φυσικό αέριο και συνδυασμένο κύκλο.

Στη συνέχεια, ο εισηγητής του Κόμματος αναφέρθηκε και στην κυβερνητική επιχειρηματολογία γύρω από την επαναλειτουργία της μονάδας στο Κερατσίνι. Ειδικότερα, όσον αφορά το επιχείρημα ότι η μονάδα πρέπει να λειτουργήσει γιατί αλλιώς δεν είναι δυνατόν να απορροφηθεί το φυσικό αέριο, ο Γερ. Αραβανής υπογράμμισε τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων - και της σημερινής - για την καθυστέρηση εκτέλεσης των έργων που χρειάζονται για την απορρόφηση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Τόνισε επίσης ότι ακόμη και σήμερα συνεχίζεται η ολιγωρία με την καθυστέρηση των έργων υποδομής που είναι απαραίτητα και κάνουν τη χρήση του φυσικού αερίου συμφέρουσα (π.χ. θερμική χρήση). Σχετικά δε, με την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ο ομιλητής ξεσκέπασε την πολιτική ιδιωτικοποίησης - με σκανδαλώδη μάλιστα τρόπο - που επιχειρείται από την κυβέρνηση με την ευλογία της ΕΕ. "Ο ιδιώτης, είπε, θα συνεισφέρει λιγότερο από 5% και θα έχει έως 49% στο τελικό στάδιο της εκμετάλλευσης". Σχετικά με το δεύτερο κυβερνητικό επιχείρημα ότι το Κερατσίνι πρέπει να επαναλειτουργήσει για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενος κίνδυνος μπλακ άουτ, ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε πως μ' αυτό το επιχείρημα η κυβέρνηση κινδυνολογεί, αξιοποιώντας ένα γενικά ενδεχόμενο κινδύνου.

Πίσω από την πολιτική σας τα συμφέροντα των πολυεθνικών

Αναφερόμενος στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης - καθώς και σ' αυτήν της περασμένης δεκαπενταετίας - ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι πίσω απ' αυτή την πολιτική βρίσκονται τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Συγκεκριμένα σημείωσε:

- Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν έχει γίνει καμιά επένδυση σε σταθμό παραγωγής ενέργειας. Οι κυβερνήσεις που πέρασαν αυτό το διάστημα ευθύνονται είτε γιατί δε διαμόρφωσαν έγκαιρα προγράμματα της ΔΕΗ, είτε, όπου υπήρξαν τέτοια προγράμματα, τα ανέτρεψαν ανάλογα με τις πιέσεις των πολυεθνικών.

- Τα επενδυτικά έργα, που θα ήταν παράγοντας ανάπτυξης για τη χώρα, με τους περιορισμούς που επιβάλλει η ΕΕ και στο όνομα του ανταγωνισμού, περνούν στο ξένο κεφάλαιο.

Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης ότι η ΔΕΗ από μονάδα μόνο παραγωγής θα γίνει και μονάδα υπηρεσιών, ο Γερ. Αραβανής υπογράμμισε: "Πίσω απ' αυτή την πολιτική, κρύβονται τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών είτε παράγουν και θέλουν κομμάτι από το "φιλέτο", είτε καταναλώνουν και θέλουν χαμηλότερες τιμές και δυνατότητες να παρεμβαίνουν στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, στον αναπτυσσόμενο χώρο της Λεκάνης της Μεσογείου, να ελέγξουν την αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να διαμορφώσουν δυνατότητες ανταγωνισμού σε σχέση με τα άλλα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα, καλύτερες για την ΕΟΚ".

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Κατ' εντολή των Βρυξελλών

"Η καθημερινή πολιτική πρακτική σας επιβεβαιώνει όλες μας τις ανησυχίες. Οι επιλογές της κυβέρνησης αποκαλύπτουν ότι οι προεκλογικές σας διακηρύξεις και στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής δεν ήταν τίποτε άλλο από μία δημαγωγία", τόνισε χτες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος,κατά τη συζήτηση της επερώτησης του Κόμματος για την ενεργειακή πολιτική. Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής,χαρακτήρισε ωμή πρόκληση προς τους κατοίκους του Κερατσινίου την επαναλειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ, λέγοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι περιβαλλοντικά εγκληματική και οικονομικά απαράδεκτη.

Τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την προώθηση της απελευθέρωσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που συνακόλουθα σημαίνει και απελευθέρωση της αγοράς. "Πίσω από αυτή την πολιτική είναι τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών που είτε παράγουν, είτε καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Η πολιτική σας οδηγεί σε μεγάλα κέρδη τις πολυεθνικές, σε μεγάλη επιβάρυνση τον απλό καταναλωτή και σε μεγάλο κόστος την ελληνική οικονομία", είπε ο Γερ. Αραβανής.

Τις προτάσεις του ΚΚΕ για το ενεργειακό ανέπτυξε ο Γ. Κατσαρός,τονίζοντας ότι χρειάζεται εθνικός σχεδιασμός ενέργειας και οι ενεργειακές επιχειρήσεις να ανήκουν κατά 100% στο δημόσιο.

Τέλος, ο βουλευτής του Κόμματος Δ. Κουμπούρης,στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ενεργειακή πολιτική των κυβερνήσεων σε σχέση με το περιβάλλον και την προστασία του.

Η υπουργός ανάπτυξης Β. Παπανδρέου αν και προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, στην ουσία επιβεβαίωσε τους φόβους και τις απόψεις του ΚΚΕ, ενώ επανέλαβε ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μετατραπεί η ΔΕΗ από μονάδα μόνο παραγωγής ενέργειας και σε μονάδα παραγωγής υπηρεσιών, διότι όπως είπε "έχουμε αποφασίσει να είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Απόφαση την οποία χαρακτήρισε αμετάκλητη..

ΜΗΤΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μη φορτώνετε τις ευθύνες σας στους κομμουνιστές

"Την ίδια στιγμή που λέτε ανακρίβειες, επιτίθεστε στο ΚΚΕ, όπως έκανε ο πρωθυπουργός στην προχτεσινή συζήτηση για την ανεργία, προκειμένου να αποπροσανατολίσετε τους εργαζόμενους από τις δικές σας εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, οι οποίες σχετίζονται με οτιδήποτε άλλο, όχι όμως με τα όνειρα και τις ελπίδες του λαού μας", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος,παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επερώτησης του Κόμματος για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης". Και πρόσθεσε: "Η πολιτική της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς υποτάσσεται στις αποφάσεις που παίρνονται σε κέντρα έξω από τη χώρα και στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα του λαού και του τόπου, τόσο άμεσα όσο και προοπτικά". Απευθυνόμενος ακολούθως στα κυβερνητικά έδρανα είπε: "Για να κρύψετε αυτή την πραγματικότητα από τους εργαζόμενους, από το λαό, επιχειρείτε με διάφορους τρόπους να μεταθέσετε τις ευθύνες σας στο ΚΚΕ, που το κατηγορείτε ως υποκινητή των αγώνων των εργατών, των μικρομεσαίων, των νέων", υπογραμμίζοντας ότι υποκινητές και υπαίτιοι είναι οι κυβερνώντες με την αντιλαϊκή τους πολιτική, με την αναλγησία τους, με τις συνθήκες που ψήφισαν και υλοποίησαν.

Στη συνέχεια ο Μ. Κωστόπουλος σημείωσε: "Πέρα από αυτό, άμεσα ή έμμεσα, παρεμβαίνετε ακόμα και στην προσυνεδριακή συζήτηση του Κόμματός μας για να θολώσετε τα νερά, για να δημιουργήσετε αυταπάτες, απογοητεύσεις στους οπαδούς σας και ευρύτερα στο λαό, ότι τάχα παντού τα ίδια γίνονται, και στο ΚΚΕ "τσακώνονται". Οχι κύριοι. Η συζήτηση που διεξάγεται στο ΚΚΕ δεν είναι σαν τις δικές σας αντιπαραθέσεις που φτάνουν στα όρια του αγριανθρωπισμού. Και εξηγείται αυτό γιατί για άλλα πράγματα τσακώνεστε εσείς, για άλλα θέματα συζητάμε εμείς.

Στο Κόμμα μας γίνεται ανταλλαγή επιχειρημάτων που σχετίζονται με τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτά που κρύβουν τα ΜΜΕ. Μία συζήτηση που αποκαλύπτει με συγκεκριμένα και χειροπιαστά στοιχεία τις ευθύνες των άλλων πολιτικών δυνάμεων, στο μέτρο που αναλογούν στην κάθε μία, για τα οξυμένα προβλήματα του λαού, για την πορεία της χώρας.

Ενας γόνιμος και, γιατί όχι, έντονος διάλογος - με ελάχιστες εξαιρέσεις αντισυντροφικότητας - ανθρώπων που προβληματίζονται, αγωνιούν, ερευνούν, παλεύουν με το λαό και όχι ενάντια στο λαό. Μία συζήτηση πλούσιας εσωκομματικής δημοκρατίας, όπως ταιριάζει σε ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ, με τις σπουδαίες αγωνιστικές, συντροφικές παραδόσεις, πράγμα ασύλληπτο για τα αστικά κόμματα, για τους αρχηγίσκους, που όλα τα ξέρουν, αλλά δε βλέπουν τι γίνεται γύρω τους.

Μία συζήτηση στα πλαίσια του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, η οποία θα κλείσει με τις αποφάσεις του 15ου Συνεδρίου. Αποφάσεις που θα έχουν τη σφραγίδα της ταξικής ανάλυσης της σημερινής πραγματικότητας και της μαχητικής προοπτικής για το εργατικό κίνημα και που όλοι οι κομμουνιστές σαν ένας άνθρωπος θα δώσουν τη μάχη για την υλοποίησή τους. Οποιος δεν τα γνωρίζει αυτά, απλά δε γνωρίζει τους κανόνες οργάνωσης και λειτουργίας του ΚΚΕ. Αυτούς τους κανόνες, που σε κρίσιμες καμπές τούς υπερασπιστήκαμε από όποιους ήθελαν να τους καταργήσουν και να μεταβάλουν και το δικό μας κόμμα σε ένα άθροισμα ομαδαρχών, κερδοσκόπων, συμφεροντολόγων, μωροφιλόδοξων".

Πολιτικές εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Η ΝΕ Λέσβου θα παρουσιάσει δημόσια τη δραστηριότητα του βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα σε εκδήλωση που θα γίνει σήμερα στις 8 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής. Στην παρουσίαση έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σωματεία, σύλλογοι και ενώσεις εργαζομένων, αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί, ΜΜΕ και οι μαζικοί φορείς του νησιού.
  • Η ΚΟ Ιθάκης πραγματοποιεί την καθιερωμένη ετήσια συνεστίασή της σήμερα στις 9.30 μ.μ. στην αίθουσα του Μορφωτικού Κέντρου Αθήνας.
  • Η ΚΟ Κοκκινιάς, στα πλαίσια της δράσης της ενόψει του 15ου Συνεδρίου, πραγματοποιεί σύσκεψη με θέμα "Οι προτάσεις του ΚΚΕ - Απάντηση στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα" τη Δευτέρα 13-5-96 στις 8 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΒ Αγ. Τριάδας (Τερψιθέας 6, παράλληλος της Χρ. Σμύρνης, τηλ. 4952.146). Θα μιλήσει η Βέρα Νικολαϊδου μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Ο Δήμος Κουμπούρης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος πραγματοποιεί περιοδεία την Τρίτη 14-5-96 στις 7 π.μ. στο Κέντρο Διαλογής Αθήνας των ΕΛΤΑ.
  • Η Κομματική Ομάδα του ΚΚΕ στη ΓΣΕΕ και η ΚΟΒ ΕΑΒ πραγματοποιούν Ημερίδα με θέμα "Οι επαγγελματικές ασθένειες και ο θεσμός των βαρέων και ανθυγιεινών" την Τρίτη 14-5-96 στη 1 μ.μ. στο εστιατόριο του εργοστασίου της ΕΑΒ.
  • Η ΑΕ Νεάπολης - Συκεών της ΚΟΘ πραγματοποιεί πολιτική συγκέντρωση με θέμα"Μπροστά στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ" την Τρίτη 14-5-96 στις 8 μ.μ. στην πλατεία Νεάπολης (Ρουμάνικα). Θα μιλήσει ο Θόδωρος Κυριακίδης μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ και μέλος της Διοίκησης του ΕΚΘ.
  • Η ΚΟΒ Αη Γιώργη Κοκκινιάς, στα πλαίσια του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, πραγματοποιεί σύσκεψη - συζήτηση την Τετάρτη 15-5-96 στις 7 μ.μ. στα γραφεία της (πλατεία Αη Γιώργη). Θα μιλήσει ο Γεράσιμος Αραβανής μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Πλήρης κάλυψη των χαφιέδων

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γερ. Αραβανή για την τρομοκρατική παρουσία ασφαλιτών στη γενική συνέλευση των εργαζόμενων της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ

Την τρομοκρατική παρουσία ανδρών με πολιτικά της Ασφάλειας Πειραιά στη γενική συνέλευση των εργαζόμενων της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ κάλυψε χτες στη Βουλή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Κ. Γείτονας,απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γερ. Αραβανή.Ο υπουργός είπε ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει την ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ και μάλιστα της καταγγελίας ως τρομοκρατικής "μιας νόμιμης και επιβαλλόμενης", όπως τη χαρακτήρισε, παρουσίας των χαφιέδων στο χώρο του εργοστασίου, σημειώνοντας ότι υπήρχαν απεργίες και κινητοποιήσεις των εργαζόμενων. Ακολούθως ισχυρίστηκε πως "όλα έγιναν μέσα σε καθεστώς ασφάλειας", ομολογώντας στη συνέχεια ότι υπήρχε σχετική εντολή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Την εντολή αυτή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης τη δικαιολόγησε με το επιχείρημα της λήψης "μέτρων τάξης και προστασίας των συμμετασχόντων, γιατί αυτή είναι η υποχρέωση της Αστυνομίας". Αναφερόμενος ο Κ. Γείτονας στην παρουσία του ασφαλίτη μέσα στη συνέλευση των εργαζομένων, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, ισχυρίστηκε ότι όλα έγιναν φανερά, αφού "πράγματι μπήκε στο εργατικό κέντρο και τηλεφώνησε φανερά στον προϊστάμενό του", προσθέτοντας: "Αν ήθελε να παρακολουθήσει, δε θα παρουσιαζόταν μπροστά. Οι ασφαλίτικες μέθοδοι είναι γνωστές. Είναι αόρατοι οι αστυνομικοί".

"Φοβάμαι ότι εμείς και περισσότερο οι εργάτες του ΚΕΡΑΝΗ θα βγουν και χρεωμένοι από τον κύριο υπουργό", είπε ο Γερ. Αραβανής, τονίζοντας: "Εν πάση περιπτώσει μετά την απάντησή σας δεν αντιλαμβάνομαι τι νόημα έχει η έρευνα που διατάξατε. Τι θα σας δώσει, αφού με εντολή πήγαν; Τους καλύπτετε απολύτως". Η απάντηση του Κ. Γείτονα στο ερώτημα αυτό ήταν εξόχως αποκαλυπτική. Είπε: η έρευνα γίνεται "για τον συγκεκριμένο αστυνομικό γιατί μπήκε μέσα και έκανε τηλεφώνημα. Γι' αυτό".

Ξαναπαίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, χαρακτήρισε την απάντηση του υπουργού απαράδεκτη και πρόσθεσε: "Και παλαιότερα υπήρχε το συνδικαλιστικό της Ασφάλειας. Παρακολουθούσαν μια σειρά εκδηλώσεις με το ίδιο επιχείρημα: " Για την τάξη και την ομαλότητα ". Δε μας λέτε τίποτα καινούριο. Εν πάση περιπτώσει εμείς συνεχίζουμε να απαιτούμε έρευνα. Να το ξανασκεφθείτε. Να το σκεφθείτε δύο φορές. Να ανακοινώσετε τα αποτελέσματα της έρευνας και να αντιμετωπίσετε την Αστυνομία με διαφορετικό μάτι".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ
100% στο δημόσιο

"Οι ενεργειακές επιχειρήσεις πρέπει να ανήκουν 100% στο δημόσιο και να λειτουργούν στη βάση κοινωνικών και αναπτυξιακών κριτηρίων. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να είναι παραγωγικές, αποδοτικές και να εξυπηρετούν τον ελληνικό λαό", υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Κατσαρός,αναπτύσσοντας τις προτάσεις του Κόμματος για το ενεργειακό. Στη συνέχεια σημείωσε: "Η τιμολόγηση των διάφορων μορφών ενέργειας δεν μπορεί να είναι σε ανταγωνιστική βάση, αλλά να διαμορφώνονται με τα παραπάνω κριτήρια, ενώ θα πρέπει να αποτελεί και κίνητρο για τη βέλτιστη χρήση ενέργειας με βάση το συμφέρον της οικονομίας της χώρας".

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε η ΔΕΠΑ να προωθήσει άμεσα τη μελέτη και κατασκευή όλων των κλάδων και δικτύων διανομής και ναεπισπευστεί η προώθηση της χρήσης του στους τομείς που ωφελούν την εθνική οικονομία, ώστε ταχύτατα να σταματήσουν οι αντιοικονομικές χρήσεις, όπως η σε μεγάλη έκταση παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ο μόνος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο να είναι το Λαύριο και να σταματήσει αμέσως η μετατροπή του σταθμού στο Κερατσίνι. Να σταματήσει αμέσως η εμπλοκή ιδιωτών μέσα από την ΕΠΑ στη διανομή του φυσικού αερίου.

Τέλος, πρότεινε την καταγγελία της σύμβασης της ΔΕΗ με την ΠΕΣΙΝΕ που δημιούργησε το 50% περίπου των χρεών της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ