ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΚΑΝΔΑΛΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Την μια ο Κοσκωτάς, η Τράπεζα Κρήτης και οι σχέσεις τους με τα αποθεματικά των κυβερνητικά ελεγχόμενων οργανισμών, των ΔΕΚΟ. Την άλλη τα καζίνο, με τα στριπτίζ υπουργών, ιδιοκτητών ΜΜΕ και μεγαλοτζογαδόρων στις... παραλίες του Φλοίσβου. Την τρίτη ο Παντσαβόλτα, η ΑΓΕΤ και οι, διαμεσολαβούντες για την εκποίηση, κυβερνώντες. Την επομένη τα ψηφιακά του ΟΤΕ, ο Κόκκαλης, οι κυβερνήσεις που πέφτουνε και οι άλλες που ανεβαίνουν... Και μιλάμε μόνο για όσα έρχονται στον "αφρό". Για τις περιπτώσεις εκείνες που το απόστημα σπάει, είτε λόγω κακού υπολογισμού είτε λόγω του πολέμου, που ενδημεί μεταξύ των πρωταγωνιστών της διαφθοράς. Οι τελευταίοι, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους για την πρωτοκαθεδρία στην "πιάτσα", ενίοτε, δεν αποφεύγουν να "αλληλομαχαιρώνονται" και δημοσίως, βγάζοντας στη φόρα ο ένας τα άπλυτα του άλλου.

Σκάνδαλα, λοιπόν. Και κάθε φορά που κάποιες πλευρές αυτής της "δραστηριότητας", στην οποία εμπλέκονται μεγαλοκεφαλαιούχοι και πολιτικοί ιθύνοντες, έρχονται στο φως, οι λέξεις διαφάνεια, έλεγχος, Δικαιοσύνη - που θα αποφανθεί - κλπ., κλπ. τείνουν να μετατραπούν σε "συγχωροχάρτι" του πολιτικού συστήματος, που γεννά, εκτρέφει και τρέφεται από αυτά ακριβώς τα φαινόμενα. Ομως, φευ! Ο Ηρακλής ήταν μύθος, αλλά η Λερναία Υδρα υπαρκτή και τα κεφάλια της αμέτρητα.

Ακόμα χειρότερα. Εδώ δεν πρόκειται για αμαρτία που μπορεί να εξορκιστεί. Πρόκειται για το Ευαγγέλιο του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού συστήματος της άρχουσας τάξης. Πρόκειται, ακριβώς, για την ίδια τη φύση του καπιταλισμού, που αν υποθέσουμε ότι υπάρχει εξαγνισμός του, αυτός δε σχετίζεται με την αρχή "ου κλέψεις", αλλά με τη ...Σπαρτιάτικη αρχή του "μη σε πιάσουνε". Με άλλα λόγια, αυτό που έχει συνηθιστεί να αποκαλείται "διαπλεκόμενα συμφέροντα" δεν είναι παρά ενδημικά και αξεχώριστα φαινόμενα του σύγχρονου κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, της σύγχρονης, περισσότερο πολύμορφης και βαθύτερης, σύμφυσης μονοπωλίων και κράτους. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

***

Από τη μια, λοιπόν, πλευρά έχουμε το κράτος. Το καπιταλιστικό κράτος, που ως οργανισμός δεν αποτελεί παρά το μηχανισμό διαφύλαξης και εξυπηρέτησης των συμφερόντων όσων το ελέγχουν. Ιδιοκτήτης αυτού του κράτους είναι η ολιγαρχία, που το αξιοποιεί και το εξοπλίζει, ώστε να διασφαλίζεται η πολιτικοοικονομική κυριαρχία της. Οσο για το μεγάλο κεφάλαιο, για δεκαετίες τώρα έχει περάσει στη φάση της μονοπωλιακής και πολυεθνικής συγκρότησής του. Τα μονοπώλια, ως αφεντικά του κράτους, έχουν στήσει το οικοδόμημά τους, όπως ακριβώς συμφέρει και διευκολύνει το στόχο τους. Και ο στόχος τους είναι το κέρδος, το κέρδος και το κέρδος. Αυτός είναι ο στόχος που επιδιώκεται να επιτυγχάνεται και να διασφαλίζεται - μέσω των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών - μέσω της σύμφυσης κράτους και μονοπωλίων. Ολοφάνερο είναι ότι ο σημερινός δημόσιος τομέας - και όχι το δημόσιο γενικά - είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι ένα κατ' όνομα δημόσιο, που λειτουργεί είτε ως υπηρέτης των προμηθευτών του, είτε ως υπάλληλος των μεγαλοεργολάβων, είτε ως αρωγός παροχών στους βιομηχάνους, είτε ως "φοροαπαλλάχτης" των τοκογλύφων - μεγαλοομολογιούχων, είτε ως ναύκληρος των εφοπλιστών, είτε ως εκποιητής των περιουσιακών του στοιχείων στους "σωτήρες" ιδιώτες. Είναι αυτό που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μονοπωλίων και δουλεύει ως συμπληρωματικό εργαλείο της κάθε Ιντρακόμ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΠΕΤΡΟΛΑ, ΠΕΣΙΝΕ και "Κόκα - Κόλα"...

Οσο για την πολιτική εξουσία, στις συνθήκες του καπιταλιστικού κράτους, δεν έρχεται παρά να διαχειριστεί τις υποθέσεις των μεγαλοκεφαλαιούχων. Εχει αναλάβει τη σύνταξη των διαταγμάτων νομιμότητας της απρόσκοπτης δράσης τους και το ρόλο του ιμάντα μεταβίβασης των εντολών της ολιγαρχίας προς τους κρατικούς μηχανισμούς, που έχουν συσταθεί για την εξυπηρέτησή της. Αυτή η "υπαλληλική" σχέση μεταξύ του κράτους και των πολιτικών ιθυνόντων του με τα πραγματικά του αφεντικά, τα μονοπώλια και την ολιγαρχία, αποτελεί την αρχή και το τέλος της αταξικής μυθολογίας περί σκανδάλων. Το πρώτο και βασικό σκάνδαλο είναι η ίδια η φύση του κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, που είναι αξεχώριστη με θερμοκήπιο της νόμιμης και παράνομης συναλλαγής, της φανερής και συγκαλυμμένης διαπλοκής μεταξύ κράτους και μονοπωλίων.

***

Οταν λοιπόν μιλά κανείς για ουσιαστική διαφάνεια ή για μέτρα ριζικής κάθαρσης του δημόσιου βίου από φαινόμενα ...συμβατικής ή ψηφιακής διαφθοράς, δυο πράγματα συμβαίνουν: Είτε ψεύδεται ότι μπορεί αυτά να υπάρξουν, είτε ζητά από τους πρωταγωνιστές τους, την ολιγαρχία και τους πολιτικούς υπαλλήλους της, να ...αυτοκτονήσουν, να αυτοκαταργηθούν. Τέτοια ιστορική εμπειρία δεν υπάρχει. Υπάρχει, βέβαια, η εμπειρία κάποιων μέτρων περιορισμένης διαφάνειας και κάθαρσης, που παραχωρούν οι εκάστοτε εκπρόσωποι της ολιγαρχίας, κάτω από την πίεση των λαϊκών αγώνων. Οπως, όμως, υπάρχει επίσης και η ιστορική εμπειρία, που αποτελεί το φόβο και τον τρόμο όσων θυμιατίζουν το "ρεαλισμό", φροντίζοντας να τον ακρωτηριάσουν. Υπάρχει η ιστορική εμπειρία της ανατροπής και κατάργησης του καπιταλιστικού κράτους. Της απαλλαγής από την κυριαρχία της άρχουσας τάξης. Της μετατροπής του κράτους από όργανο στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, σε εργαλείο οικοδόμησης μιας άλλης κοινωνίας. Μιας κοινωνίας όπου η εξουσία ανήκει στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και το δημόσιο λειτουργεί πραγματικά προς όφελος του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος, στερώντας από τα σκάνδαλα τους αντικειμενικούς όρους γέννησης και ανάπτυξής τους.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τα σκάνδαλα, είτε βγαίνουν στη φόρα είτε όχι, αποτελούν ενδημικό και αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού, της σύγχρονης, περισσότερο πολύμορφης και βαθύτερης, σύμφυσης μονοπωλίων και κράτους

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΡΑΒΟΥ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΝΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενας χρόνος αναμονή...

- Συμπληρώθηκε χτες ένας χρόνος από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Κοζάνη και τα Γρεβενά. Αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν;

- Ο Νομός Κοζάνης ακολουθούσε τα χρόνια πριν το σεισμό μια φθίνουσα πορεία από τις συγκεκριμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν απ' όλες τις κυβερνήσεις. Ο σεισμός της 13ης Μάη πέρσι επιδείνωσε παραπέρα αυτή την κατάσταση. Η ανεργία συνεχίζει να πλήττει τους κατοίκους και τα αδιέξοδα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, από τις περιοριστικές πολιτικές της ΕΕ, διαρκώς μεγαλώνουν. Σήμερα ακόμη και αυτά τα ανεπαρκή μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, ιδιαίτερα για το στεγαστικό πρόβλημα, καθυστερούν στην υλοποίησή τους. Χαρακτηριστικά καθυστερεί σημαντικά η κατασκευή έτοιμων οικιών γι' αυτούς που επέλεξαν συμβατικά ή "προκάτ" σπίτια. Μέχρι σήμερα κατασκευάστηκαν 700 σπίτια, ενώ οι δικαιούχοι σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις ανέρχονται σε 3.500. Και όσοι επέλεξαν τη λύση του δανείου για να χτίσουν σπίτι, ακόμη περιμένουν την τελική έγκριση. Θα πρέπει όμως να σημειώσω πως ακόμη και αν αντιμετωπιστεί το στεγαστικό, τίποτε δεν εξασφαλίζει τη συγκράτηση του πληθυσμού στο νομό.

- Τα προγράμματα ανάπτυξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες; Ποιες από τις εξαγγελίες μπήκαν σε εφαρμογή; Βοήθησαν στην ουσιαστική ανακούφιση των κατοίκων;

- Στο πρόβλημα της οικονομικής και παραγωγικής ανάπτυξης της περιοχής, η κυβέρνηση δεν απαντά με τα μέτρα που εξήγγειλε. Τα μέτρα αυτά δεν οδηγούν στην ανάπτυξη της περιοχής και στη λύση των μεγάλων προβλημάτων. Δεν αντιμετωπίζεται η αποβιομηχάνιση. Το κλείσιμο των επιχειρήσεων συνεχίζεται μαζί με τη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής και την εξαθλίωση των αγροτών που, με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους, δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα έξοδα παραγωγής τους.

- Τι πρέπει να γίνει για να προχωρήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση του νομού και να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

- Πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα ανάπτυξης που θα κρατήσουν τον κόσμο στα χωριά και θα καταπολεμήσουν την ανεργία. Μέτρα για την ανάπτυξη της γεωργίας με την αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, την κατασκευή κτηνοτροφικών μονάδων, την κατάργηση των ποσοστώσεων στα αγροτικά προϊόντα κλπ. Ιδιαίτερα για τη βιομηχανία πιστεύουμε πως θα πρέπει να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της ΑΕΒΑΛ και η επαναλειτουργία των Μεταλλείων Ροδιανής (ΕΛΣΙ). Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη δρομολόγηση του κλεισίματος των λιγνιτωρυχείων της ΛΑΡΚΟ στα Σέρβια. Η ΔΕΗ μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανάπτυξη, βοηθώντας παραγωγικούς τομείς, όπως βιομηχανία και κτηνοτροφία, με τη δημιουργία δορυφορικών επιχειρήσεων που η παραγωγή τους θα συνδέεται με τις δραστηριότητές της. Επίσης ο κλάδος της γούνας στην περιοχή της Σιάτιστας και τα Μάρμαρα Τρανόβαλτου μπορεί να αποτελέσει σοβαρό τομέα οικονομικής ανάπτυξης.

Ομως για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται να αναθεωρηθούν προγράμματα που εφαρμόστηκαν και έχουν σχέση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Και κυρίως χρειάζεται η διεκδίκηση πόρων που θα διοχετευθούν στην κατεύθυνση ανάπτυξης των παραγωγικών τομέων του νομού.

Α. Α.

χεράκια

ΜΕ ΕΝΤΟΝΕΣ αποδοκιμασίες "υποδέχτηκαν" προχτές εκατοντάδες άνεργοι της Πάτρας τον υπουργό Εργασίας, κατά την επίσκεψή του στο Εργατικό Κέντρο της πόλης και στη συνέχεια στο μέγαρο Λόγου και Τέχνης. "Θερμή" υποδοχή, που αντιμετωπίστηκε από τον υπουργό με την προσφιλή του τακτική των ύβρεων και της ανακάλυψης "κομμουνιστικού δάκτυλου" (σελίδα 19).

ΕΦΤΑ σύλλογοι της Χαραυγής οργανώνουν αύριο Τετάρτη την πρώτη μετά την κυβερνητική απόφαση για την επαναλειτουργία του "δράκου" της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, συγκέντρωση αντίστασης στην καταστροφή της περιοχής τους (σελίδες 20 - 21).

ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ κινητοποιήσεις διαρκείας σκοπεύουν να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Αγίων Αναργύρων στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να εκχωρήσει σε ιδιώτη την υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων (σελίδες 20 - 21).

ΑΔΥΝΑΜΙΑ δηλώνει να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους αγρότες, ο ΕΛΓΑ (σελίδα 24).

ΜΕ ΜΙΑ συμβολική κίνηση συνόδευσαν τη χτεσινή συγκέντρωσή τους οι νοσηλευτές έξω απ' το υπουργείο Υγείας (σελίδα 24).

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ "ενοίκων ξενοδοχείου" καλούνται να αποκτήσουν τώρα οι φοιτητές που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες, με την εφαρμογή του νέου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας (σελίδα 26).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ