ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Θετικά συμπεράσματα, αλλά...

Θετικά τα συμπεράσματα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, με πρώτο αυτό της ανάδειξης, στην ουσία, του σχεδιασμού του ΕΣΔΚΝΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων και της ανάγκης διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής για τα απορρίμματα. Αρκεί να μη μείνουν στα συρτάρια...

Η απόρριψη της μεθόδου της καύσης ως "λύση" για τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και η διαπίστωση της έλλειψης εθνικής στρατηγικής με χρονικό προγραμματισμό και ποσοτικούς στόχους ήταν δύο από τα βασικά συμπεράσματα του συνεδρίου με θέμα "Διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα", που έγινε στην Κεφαλονιά με διοργανωτή την ΚΕΔΚΕ.

Πέρα από τη δικαιολογημένη αμφισβήτηση για το αν και πώς πρόκειται να χρησιμοποιηθούν, στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος, τα συμπεράσματα του συνεδρίου - αρκετά συμπεράσματα έχουν μείνει μέχρι τώρα στα χαρτιά - αποτελούν ένα ακόμα χτύπημα στους υποστηρικτές της μεθόδου της καύσης, καθώς οι σύνεδροι επέλεξαν ως επικρατέστερη λύση το συνδυασμό διαλογή στην πηγή με ανακύκλωση - κομποστοποίηση και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων,σημειώνοντας ότι αυτή η λύση είναι φιλική στο περιβάλλον και οικονομικά εφικτή.

Πέρα, επίσης και από τους φόβους που υπάρχουν για το αν θα επιτευχθεί συνεργασία μεταξύ δήμων και κοινοτήτων στην κατεύθυνση υλοποίησης ενός κεντρικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων - καθώς ελλοχεύουν πάντα οι κίνδυνοι μικροπολιτικής συμπεριφοράς - η ανάδειξη της αναγκαιότητας να υπάρξει μια εθνική στρατηγική κι ένας συντονισμός δράσης όλων των εμπλεκομένων φορέων, πρέπει να προβληματίσει τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για το γεγονός ότι ενώ έχει την πολιτική ευθύνη για την εκπόνηση και εξαγγελία αυτού του κεντρικού σχεδιασμού, δεν το κάνει.

Στα συμπεράσματα του συνεδρίου τονίζεται ότι μια εθνική στρατηγική στη διαχείριση των απορριμμάτων απαιτεί τη μείωση της ποσότητας των απορριμμάτων, τη διαλογή στην πηγή, την ελαχιστοποίηση των υπολειμμάτων για τελική διάθεση, δηλαδή τη μεγιστοποίηση της ανακύκλωσης χρήσιμων προϊόντων, την ασφαλή και ορθολογική μεταφορά, καθώς και την αποκατάσταση των παλαιών χωματερών και εξυγίανση των φυσικών στοιχείων που έχουν υποστεί βλάβη.

Χρειάζεται πρόγραμμα

Αναλυτικότερα, στα συμπεράσματα του συνεδρίου επισημαίνεται η σοβαρότητα της κατάστασης στη διάθεση των απορριμμάτων, με άμεσες επιπτώσεις στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την τοπική ανάπτυξη και οικονομία. Η κατάσταση αυτή, σημειώνεται, είναι αποτέλεσμα της απρογραμμάτιστης διόγκωσης των αστικών κέντρων, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, της έλλειψης ολοκληρωμένης πολιτικής γης με καθορισμό των χρήσεων γης, της έλλειψης επαρκούς νομοθεσίας και μη εφαρμογής της υπάρχουσας για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και των ελλείψεων υποδομής, διαδημοτικής συνεργασίας και οικονομικών πόρων.

Σημαντικά είναι τα συμπεράσματα για το ξεπέρασμα του προβλήματος, καθώς προτείνεται η προώθηση χωροταξικού σχεδιασμού με καθορισμό χρήσεων γης σε κάθε νομό και νησί, η επίσπευση του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για τη διαχείριση όλων των στερεών αποβλήτων και η εξασφάλιση των απαραίτητων πιστώσεων για τα έργα υποδομής από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.Ακόμη διαπιστώθηκε η ανάγκη να θεσμοθετηθεί ο συντονισμός της δράσης όλων των εμπλεκόμενων στο θέμα φορέων, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής, καθώς η διαχείριση των απορριμμάτων, από τη φύση της, δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε επίπεδο μικρής κοινότητας ή ενός μικρού Συμβουλίου Περιοχής, αλλά σε επίπεδο περισσοτέρων ΟΤΑ. Για το ζήτημα αυτό η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΚΕΔΚΕ θα υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση, ενώ προτείνεται κάθε δύο χρόνια να συγκαλείται συνέδριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σημειώνεται ακόμη πως η κοινωνική συναίνεση, που απαιτείται κυρίως για τη χωροθέτηση των χώρων και στη συνέχεια για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, εξασφαλίζεται, όταν υπάρχει ενημέρωση του πολίτη για τις συνέπειες της υπάρχουσας κατάστασης, τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας και την εφικτότητα των λύσεων που προτείνονται, με αναφορά σε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Σε ό,τι αφορά τις εργασίες του συνεδρίου αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι το σύνολο των μελών της ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ, με εξαίρεση τον πρόεδρό της Α. Αντωνίου, ψήφισαν το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο σαφώς κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από την πρόσφατη απόφαση της ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ που ουσιαστικά είχε πάρει θέση υπέρ της καύσης. Με δεδομένα πλέον τα συμπεράσματα του συνεδρίου το ερώτημα που παραμένει είναι τι θα κάνουν στην πράξη τα συνδικαλιστικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Χ. Δ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Επιμένουν στην καύση

Στις καλένδες επιμένουν να παραπέμπουν τη λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής ορισμένοι από τους αιρετούς της ανατολικής πλευράς του νομού. Νομάρχης, νομαρχιακοί σύμβουλοι, 15 δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Ανατολικής Αττικής επανέλαβαν, σε σύσκεψή τους χτες, ότι δεν αποδέχονται τον επιστημονικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων που έχει εκπονήσει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και ότι θα κάνουν οι ίδιοι, μέσω της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, νέα μελέτη για χωροθέτηση ενός ή περισσότερων χώρων διαχείρισης των δικών τους απορριμμάτων και ενός μικρού μόνο μέρους αυτών του Λεκανοπεδίου και ότι θα εξετάσουν ακόμα και τις εγκληματικές, για το βεβαρημένο περιβάλλον του Λεκανοπεδίου, λύσεις της καύσης και της πυρόλυσης. Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισαν την Παρασκευή να έχουν και νέα σύσκεψη, καλώντας εκπροσώπους του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων (έχουν καταρτίσει τη μελέτη για τη διαχείριση), προκειμένου να τους γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους.

Ο νομάρχης Δ. Φράγκος,στη σύσκεψη, "έκανε σημαία" το ότι δεν έχει χαραχτεί εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων, προκειμένου να στηρίξει τη θέση του για μη αποδοχή της μελέτης του ΕΣΔΚΝΑ, που προβλέπει χωροθέτηση δύο Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική (η τρίτη θα εγκατασταθεί στα Ανω Λιόσια). Χρησιμοποίησε, δηλαδή, ως "όπλο" την άρνηση της κεντρικής εξουσίας να αναλάβει το πολιτικό κόστος, που συνεπάγεται η εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι δεν αρκεί να λένε οι επιστήμονες ότι η καύση είναι επικίνδυνη, αλλά ότι χρειάζεται νέα μελέτη.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Κερατέας Αντ. Αντωνίου,υποστήριξε ότι η Ενωση θα επιλέξει τους χώρους και τρόπους διαχείρισης, με βάση τη νέα μελέτη που θα εκπονήσει η ίδια. Αναφερόμενος στις αντιρρήσεις που έφερε ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Περ. Παπαπέτρου για τη δημιουργία ΟΕΔΑ στον Ασπρόπυργο, είπε "ποιος είναι αυτός;" και ότι οι της Δυτικής Αττικής θα έπρεπε να πρόσεχαν όταν δέχτηκαν χωματερές παλαιότερα.

Το μέλος της ΔΕ της ΤΕΔΚΝΑ και κοινοτάρχης Βαρνάβα Ν. Βούλγαρης,πρότεινε να απευθυνθούν στο διευθυντή του Ταμείου Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βεστρίνγκερ,για να χρηματοδοτήσει μελέτη σκοπιμότητας για την καύση, όπως τους το έταξε στο πρόσφατο συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ανάλογες απόψεις με των προηγούμενων ανέπτυξαν και οι περισσότεροι δήμαρχοι και κοινοτάρχες. Ο δήμαρχος Γέρακα Γ. Παπαδογεωργάκης, που ξεχώρισε τη θέση του από τους υπόλοιπους, τονίζοντας ότι όλοι στην πράξη αποδέχονται τους ΧΥΤΑ, καθώς διατηρούν ανεξέλεγκτες χωματερές, ότι αυτή είναι η πλέον οικονομική μέθοδος και ότι οι "εταίροι" της ΕΕ πιέζουν για καύση και πυρόλυση, προκειμένου να αγοράζουμε την τεχνολογία τους, αποδοκιμάστηκε από αρκετούς από τους συναδέλφους του, συμπεριλαμβανομένου και του Αντ. Αντωνίου, που είπε "να του "πάμε" χωματερή στο Γέρακα".

Ο νομαρχιακός σύμβουλος, προσκείμενος στο "ΣΥΝ", Στ. Ιατρού,ισχυρίστηκε ότι τα Ανω Λιόσια θέλουν τη χωματερή για τα αντισταθμιστικά οφέλη και ότι αν "φύγουν" από εκεί τα 2/3 των απορριμμάτων, ο δήμος θα καταρρεύσει. Ο ίδιος έφτασε στο σημείο να καταγγείλει, χωρίς, βέβαια, αποδείξεις, τον πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ Θ. Καρούντζο και το διευθυντή των τεχνικών υπηρεσιών του συνδέσμου Μπ. Ζιώγα ότι συμμετέχουν σε προσπάθεια, για να "καούν" οι άλλες λύσεις και να μείνουν τελικά εκεί, στα Λιόσια, τα απορρίμματα. Επιπλέον συμφώνησε για εκπόνηση μελέτης από την ΤΕΔΚΝΑ.

ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Σε ιδιώτες τα σκουπίδια

Επωφελούμενη της γενικότερης αναταραχής, η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής προωθεί "λύση" για ανάληψη της διαχείρισης των απορριμμάτων από ιδιώτη

Με απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας σκοπεύουν να αντιδράσουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Αγίων Αναργύρων στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να εκχωρήσει την υπηρεσία αποκομιδής απορριμμάτων - μέσω δημοπρασίας - σε ιδιώτη, με παράλληλη σύσταση δημοτικής επιχείρησης. Χτες οι εργαζόμενοι έκαναν συμβολική κατάληψη του δημαρχείου της πόλης, ενώ στη Γενική του Συνέλευση ο Σύλλογος των Εργαζομένων του δήμου, αποφάσισε ομόφωνα να μη δεχτεί τα σχέδια της δημοτικής αρχής. Πρότεινε, παράλληλα, να αποσυρθεί το θέμα από το χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, όπου συζητούνταν και επρόκειτο να αποφασιστεί αργά το βράδυ η εκχώρηση της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο.

Στην απόφασή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων του δήμου καλεί τη δημοτική αρχή να προκηρύξει θέσεις εποχιακού προσωπικού, με βάση τη σχετική έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και να υποβάλει άμεσα αίτημα για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων στην υπηρεσία καθαριότητας. Στην απόφαση, επίσης, τονίζεται ότι εάν τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίσει να δώσει την υπηρεσία καθαριότητας σε ιδιώτη, θα ξεκινήσουν από σήμερα επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας και κατόπιν θα προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας.

"Είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του δήμου. Θα είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση μέχρι την επίτευξη των στόχων μας. Καλούμε όλους τους πολίτες να συμπαρασταθούν στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε τον κοινωνικό ρόλο του δήμου και να διαφυλάξουμε ό,τι κατακτήσαμε με αγώνα", υπογράμμισε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων, Σπύρος Κουρούμαλος.

Ο επικεφαλής της "Δημοτικής Αναγέννησης", Γεράσιμος Θεοδωράτος,μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, τόνισε: "Είμαστε αντίθετοι με την εκχώρηση της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτες, γιατί έτσι εξυπηρετούνται τα ιδιωτικά συμφέροντα και δε διατηρείται ο κοινωνικός ρόλος του δήμου. Η κίνηση αυτή θα έχει δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα για τους δημότες, αφού θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη. Είναι δίκαιη η κινητοποίηση των εργαζομένων, που γίνεται για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους, για να μην εφαρμοστεί η "Λευκή Βίβλος". Το ζήτημα δεν είναι τεχνοκρατικό, αλλά πολιτικό και έχει να κάνει με επιλογές της δημοτικής αρχής, που υλοποιεί στην ουσία κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

ΔΕΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Αρχίζουν νέες κινητοποιήσεις

Εφτά σύλλογοι της Χαραυγής οργανώνουν την Τετάρτη την πρώτη, μετά την απόφαση κυβέρνησης - δήμου για την επαναλειτουργία του "δράκου" της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, συγκέντρωση αντίστασης στην καταστροφή της περιοχής τους. Η συγκέντρωση, που ως πρώτο στόχο έχει την πλήρη ενημέρωση του λαού του Κερατσινιού, ο οποίος πολιορκήθηκε με ψέματα και ανέξοδες υποσχέσεις από την πλειοψηφία των... δημοτικών του αρχόντων, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του αγωνιστικού προγραμματισμού της Συντονιστικής Επιτροπής για την απομάκρυνση του εργοστασίου της ΔΕΗ από το Κερατσίνι.

Τη συγκέντρωση στη Χαραυγή συνδιοργανώνουν οι Εξωραϊστικοί Σύλλογοι Χαραυγής και "Η πρόοδος", η Ενωση Γυναικών, η Ενωση Ποντίων, οι Νέοι Ευγενείας και τα σχολεία 13ο Δημοτικό και 7ο Γυμνάσιο Κερατσινίου.

Οι εκδηλώσεις για να φύγει ο "δράκος" από την περιοχή και να ανακοπεί η πορεία συνέχισης και διεύρυνσης της υποβάθμισης του Κερατσινιού και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, που απειλεί άμεσα η λειτουργία του εργοστασίου, θα κλιμακωθούν στις 30 Μάη με μεγάλη παγκερατσινιώτικη συγκέντρωση στην πλατεία Λαού στο Κερατσίνι και πορεία διαμαρτυρίας ως τη Νομαρχία του Πειραιά.

Στο μεταξύ συνεχίζεται, σπίτι το σπίτι, η εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων του Κερατσινίου και της ευρύτερης περιοχής, ώστε να γίνουν γνωστές σε όλους οι πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου της προγραμματιζόμενης για τον ερχόμενο Οκτώβρη επαναλειτουργίας του εργοστασίου με φυσικό αέριο. Ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα απειλεί να "μπει μπροστά" ένα ρυπογόνο εργοστάσιο, το οποίο οι αγώνες του λαού της περιοχής είχαν κρατήσει κλειστό εδώ και 15 χρόνια!

Στα σχέδια της Συντονιστικής Επιτροπής για το επόμενο διάστημα περιλαμβάνονται και άλλες κινητοποιήσεις μεταξύ των οποίων συζητούνται η διοργάνωση πορείας διαμαρτυρίας, η οποία θα ξεκινήσει μπροστά απ' το μαντρότοιχο της ΔΕΗ και περνώντας από τη Χαραυγή θα διασχίσει ολόκληρη την πόλη για να φτάσει στο άλλο άκρο της, την Αμφιάλη. Επίσης διαδήλωση έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης, για να απαιτήσουν οι Κερατσινιώτες, μαζί με τους τέσσερις συνδυασμούς της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, "Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση", "Ανθρώπινη Πόλη", "Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση" και "Νέα Δημοτική Πνοή", να "μην ξανακαπνίσει το φουγάρο του δράκου".

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Σταματήστε τον

Υπόμνημα της Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση" στο υπουργείο Εσωτερικών για τις επικίνδυνες, για τα συμφέροντα του δήμου και των Πειραιωτών, ενέργειες του Στ. Λογοθέτη σχετικά με τα οικόπεδα της "Υπεραγοράς"

Με στόχο την απευθείας ενημέρωση του υφυπουργού Εσωτερικών για το επαπειλούμενο σκάνδαλο του ξεπουλήματος των οικοπέδων της "Υπεραγοράς" από τον δήμαρχο Πειραιά Στ. Λογοθέτη και την πλειοψηφία του στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση" Π. Σαλπέας και Κ. Τζατζάνης υπέβαλαν χτες σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο.

Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι, που από την πρώτη στιγμή της... εκπόνησης των καταστροφικών - περιβαλλοντικά και πολεοδομικά - σχεδίων της δημοτικής αρχής, αντέδρασαν και αντιστάθηκαν μαζί με τους κατοίκους της περιοχής για τη διάσωση ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στο κέντρο της πόλης - ο οποίος μάλιστα περιβάλλεται από σχολεία και μόνο για γκαράζ και κτίριο καταστημάτων δεν είναι κατάλληλος - και παρέδωσαν στον υπουργό φάκελο με ντοκουμέντα από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων και των δασκάλων και γονέων των μαθητών των σχολείων της περιοχής. Κατέθεσαν επίσης στοιχεία για όλες τις πολεοδομικές και περιβαλλοντικές παραβάσεις, καθώς και όσες παραβάσεις σημειώθηκαν για να επιτευχθεί η χαριστική εκποίηση της περιουσίας του δήμου.

Με αυτά τα στοιχεία οι δημοτικοί σύμβουλοι επανέλαβαν τη θέση της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση", η οποία αποτελεί και θέληση των Πειραιωτών, ότι τα οικόπεδα της "Υπεραγοράς" πρέπει να γίνουν πράσινο και οι αγώνες των κατοίκων της περιοχής μπορούν να οδηγήσουν στη διάσωσή τους από το τσιμέντο που θέλει να τους φορτώσει η δημοτική αρχή.

Οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι σημειώνουν μεταξύ άλλων στο υπόμνημά τους ότι η κατασκευή γκαράζ στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο αντίκειται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Πειραιά, όπου ο χώρος είναι ουσιαστικά χαρακτηρισμένος ως χώρος πράσινου. Οσες εργασίες μάλιστα γίνονται ήδη εκεί δεν έχουν οικοδομική άδεια, ενώ δεν έχουν γίνει οι περιβαλλοντικές, κυκλοφοριακές και πολεοδομικές μελέτες και έλεγχοι των αρμόδιων πέραν του δήμου φορέων, που επιβάλλονται για να αλλάξει η χρήση ενός χώρου.

Η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής επιμένει να δημοπρατεί με παράνομες διαδικασίες το χώρο σε ιδιώτες, δεσμεύοντας το δήμο σε υποχρεώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και με ενδεχόμενο σκανδαλώδους διασπάθισης της ακίνητης περιουσίας του. Να σημειώσουμε ότι οι δύο σύμβουλοι ενημέρωσαν τον αρμόδιο υπουργό ενόψει της εξέτασης της προσφυγής του δήμου εναντίον της απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 18, η οποία ακύρωσε την παράνομη εκποίηση των οικοπέδων, στην τελευταία και επεισοδιακή δημοπρασία, μετά από σειρά ανάλογων, που έγινε στο δήμο προ τριμήνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ