ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευαισθησία στα λόγια

Διαμαρτυρία των νοσηλευτριών στο υπουργείο Υγείας

Με μια συμβολική κίνηση συνόδευσαν τη χτεσινή συγκέντρωσή τους οι νοσηλευτές έξω απ' το υπουργείο Υγείας. Αφησαν τα λευκά καπέλα, που φορούν οι νοσηλεύτριες την ώρα της υπηρεσίας τους, στα σκαλιά του υπουργείου.

Χτες, μία μέρα μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Νοσηλεύτριας, τα νοσοκομεία όλης της χώρας λειτούργησαν με προσωπικό ασφαλείας εξαιτίας της 24ωρης απεργίας του κλάδου. Μάλιστα, σε αρκετά νοσοκομεία η συμμετοχή στην κινητοποίηση ήταν μεγάλη. Στην Α Παθολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας η συμμετοχή ήταν καθολική.

Ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά οργάνωσε χτες στις 11 π.μ. συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας και είχε ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. Ωστόσο, από το γραφείο του υφυπουργού Φρ. Παπαδέλη,τους ενημέρωσαν ότι εκείνη την ώρα γινόταν σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Αν. Πεπονή που δεν μπορούσε να διακοπεί. Ετσι, αντιπροσωπεία του συλλόγου παρέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματα στο διευθυντή του γραφείου του υπουργού, ο οποίος τους μίλησε για ευαισθησία που δείχνει το υπουργείο στα προβλήματα των νοσηλευτών. Οι νοσηλευτές τού απάντησαν ότι θέλουν αυτήν την... ευαισθησία να τη δουν εμπράκτως.

Στο υπόμνημα ζητούν να εξαιρεθεί το νοσηλευτικό προσωπικό από το νόμο των προσλήψεων και να υπάρχει διαρκής προκήρυξη στα νοσοκομεία, ώστε όλοι όσοι αποφοιτούν να προσλαμβάνονται για να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων. "Η αναγκαιότητα περισσότερου και εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού στις υπηρεσίες υγείας - τονίζεται στο υπόμνημα - καθίσταται όλο και πιο απαραίτητη λόγω της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των νοσηλευομένων, τον προσανατολισμό για σύντομη νοσηλεία, τη δημιουργία νέων τμημάτων και τη μεγάλη αύξηση του φόρτου εργασίας". Ακόμη, ζητούν διπλασιασμό του βασικού μισθού, ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισε η ΝΔ.

Για αύριο στις 6.30 μ.μ. ο κλάδος των νοσηλευτών έχει προγραμματίσει γενική συνέλευση στο Νοσοκομείο "Ελπίς".

Στάση στο Κρατικό Νικαίας

Τετράωρη στάση εργασίας (10.30 π.μ. - 2.30 μ.μ. ) έκαναν χτες όλοι οι εργαζόμενοι του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νικαίας. Μεταξύ άλλων, ζητούν: Αμεση πληρωμή των δικαστικών αποφάσεων και παραίτηση του νοσοκομείου από την αναίρεση στον Αρειο Πάγο για το επίδομα τροφής. Νομοθέτηση για την καταβολή του επιδόματος των 35.000 δραχμών που υποσχέθηκε ο υπουργός Αν. Πεπονής. Καταβολή του υπολοίπου των αναδρομικών του επιδόματος των 18.000 δραχμών. Να γίνουν προσλήψεις - μόνο για το νοσηλευτικό προσωπικό ζητούν άμεσα την κάλυψη 100 θέσεων. Μεταφορά του κυτταρολογικού - παθολογοανατομικού εργαστηρίου.

Για αύριο, στις 20 Μάη και στις 22 Μάη, έχουν προγραμματίσει δίωρες στάσεις εργασίας (7.30 π.μ. - 9.30 π.μ. ) και κλείσιμο της Πέτρου Ράλλη.

Χωρίς τα αναγκαία έσοδα ο ΕΛΓΑ

Επιτροπή διαπιστώνει απώλεια εσόδων λόγω φοροδιαφυγής και αθέτησης της κυβερνητικής δέσμευσης για κρατική επιχορήγηση

Αδυναμία να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ, εξαιτίας των μειωμένων σχετικά εσόδων του προϋπολογισμού του, αλλά και λόγω της αδυναμίας να προσλαμβάνει προσωπικό για τις εκτιμήσεις των ζημιών, το δυνατόν έγκαιρα... Τα παραπάνω διαπιστώνονται από σχετική μελέτη Επιτροπής που συστάθηκε, με σκοπό να εξεταστεί η υπάρχουσα κατάσταση λειτουργίας και η προοπτική βελτίωσης της παρεχόμενης ασφάλισης της αγροτικής και ζωικής παραγωγής.

Η Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων (ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ) και υπάλληλοι του ΕΛΓΑ, διαπιστώνει κατ' αρχάς την ανάγκη δημιουργίας αποθεματικού ταμείου στήριξης, κάτι που θα μπορούσε να γίνει αν δινόταν στον Οργανισμό η κρατική επιχορήγηση που προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο (Ν.1790/88). Η κυβέρνηση, ωστόσο, ξέχασε την κρατική επιχορήγηση. Ακόμα, χειρότερα, ενώ κατάργησε μέρος των εσόδων του ΕΛΓΑ από την προσαύξηση κατά 1,25% του επιτοκίου των δανείων της ΑΤΕ, δεν το υποκατέστησε με άλλους πόρους. Τέλος, σημειώνεται, ο Οργανισμός χάνει τεράστια έσοδα λόγω της τεράστιας φοροδιαφυγής που γίνεται στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων. Εκτιμάται ότι χάνονται και για τον ΕΛΓΑ 35 - 40% των εισπράξεων από την ειδική ασφαλιστική εισφορά 2% επί των φυτικών προϊόντων και 0,5% της ζωικής παραγωγής - λόγος γίνεται για ποσά πλέον των 10 δισεκατομμυρίων δραχμών...

Οσον αφορά στην αξιοπιστία των παρεχόμενων ασφαλιστικών παροχών, αναφέρεται ότι επιβάλλεται να γίνει μελέτη όλων των παραγόντων που δε βοηθάνε σχετικά. Τέλος, για τη συντόμευση του χρόνου που μεσολαβεί μέχρι να δοθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες, αφού διαπιστώνεται ότι είναι πολύ μεγάλος, τονίζεται ότι προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να συντομευτεί και για να δίνονται προκαταβολές, έναντι των εκτιμώμενων ποσών, απαιτείται να αρθούν, πρώτα, νομικές, τεχνικές και λειτουργικές δυσκολίες.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΙ
Ετοιμάζουν "λουκέτο" για το υπουργείο Γεωργίας

Λουκέτο στο υπουργείο Γεωργίας ετοιμάζονται να βάλουν οι γεωτεχνικοί, εφόσον, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, δεν ψηφιστεί μέχρι αύριο στη Βουλή η ρύθμιση που προβλέπει την καταβολή των επιδομάτων.

Εκπρόσωποι των γεωτεχνικών δήλωναν χτες πως θα προχωρήσουν άμεσα σε απεργία διαρκείας - το πιο πιθανόν από την ερχόμενη Δευτέρα - αφού η κοροϊδία, ο εμπαιγμός και η αδιέξοδη πολιτική της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και για τα οποία είχε δεσμευτεί να επιλύσει, δεν επιτρέπουν άλλα όρια αντοχής. Η ΠΟΓΕΔΥ επισημαίνει πως για την ανεπανόρθωτη ζημιά, που θα υποστεί ο Ελληνας αγρότης (καθυστερήσεις στις επιδοτήσεις, στα επιλέξιμα και στην εφαρμογή των ολοκληρωμένων προγραμμάτων, καθώς και στους κινδύνους στη δημόσια υγεία και το καταναλωτικό κοινό) την ευθύνη φέρει εξ ολοκλήρου ο υπουργός Γεωργίας και η κυβέρνηση.

Στην ίδια κατεύθυνση συνεδριάζει σήμερα το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), ενώ αύριο αναμένεται να γίνει συνάντηση των ΔΣ των Συλλόγων Εργαζομένων στο υπουργείο Γεωργίας, ώστε να οριστικοποιηθεί η στάση τους.

ΛΕΣΒΟΣ
Μέρα αγώνα για τους κτηνοτρόφους

Μέρα αγώνα είναι η σημερινή για τους αγροτοκτηνοτρόφους της Λέσβου, οι οποίοι, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, πραγματοποιούν στις 11 το πρωί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στη Μυτιλήνη, διεκδικώντας την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων τους.

Για τους αγροτοκτηνοτρόφους της Λέσβου "ο κόμπος έφτασε στο χτένι", αφού πληρώνουν πολύ ακριβά τα δεινά της κρίσης στην κτηνοτροφία, καθώς και της πολύμηνης καραντίνας, που επιβλήθηκε στο νησί. Ομως, αντί λύσεων, "εισπράττουν" τον εμπαιγμό και την αδιαφορία της κυβέρνησης, που επιμένει στην εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ, ενώ ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη και η επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα τους. Τα αιτήματα που θέτουν οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου είναι: Ενίσχυση της τιμής του γάλατος και κατάργηση του πλαφόν στα επιλέξιμα. Επιδότηση του συνόλου των ζωοτροφών που έρχονται στο νησί. Αμεση απόσυρση των αποθεμάτων φέτας και πάταξη της νοθείας και της αισχροκέρδειας. Απαγόρευση εισαγωγής τυροκομικών προϊόντων και αντίκρουση των αρνητικών συνεπειών των ΓΚΑΤΤ και ΚΑΠ.

Στο σημερινό συλλαλητήριο, που διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων αγροτικών φορέων του νησιού, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους πολλοί φορείς της Λέσβου, ανάμεσα στους οποίους είναι το Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης και η Ομοσπονδία ΕΒΕ.

Συνεδριάζουν για τις πυρκαγιές...

Τα... εκκρεμή θέματα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών θα απασχολήσουν αύριο το Συντονιστικό Διυπουργικό Οργανο (ΣΔΟ). Στην "καθιερωμένη" αυτή πλέον συνεδρίαση του ΣΔΟ, που γίνεται αύριο το πρωί στο υπουργείο Γεωργίας υπό την προεδρία του Στ. Τζουμάκα, θα συμμετάσχουν, ακόμα, οι γενικοί γραμματείς από άλλα 11 συναρμόδια υπουργεία, καθώς και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ. Σκοπός της συνεδρίασης, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, είναι η λήψη αποφάσεων, ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Πάντως οι πυρκαγιές πρόλαβαν το ΣΔΟ και το περασμένο Σάββατο, η πρώτη καταστροφική πυρκαγιά του 1996 "χτύπησε" το Νομό Χανίων, αποτεφρώνοντας γύρω στα 4.500 στρέμματα γεωργικών και δασικών εκτάσεων.

Εχει ανάγκη εργασίας

Νεαρός, ηλικίας 23 χρόνων, προστατευόμενος του Κέντρου Βρεφών "Η Μητέρα" έχει άμεση ανάγκη εργασίας. Είναι συνεπής, εργατικός, υπεύθυνος και αντιμετωπίζει πρόβλημα βαρηκοϊας (χρησιμοποιεί ακουστικό). Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την κοινωνική λειτουργό Δ. Μουρμούρη, καθημερινά 8 π.μ. - 2 μ.μ., στα τηλέφωνα 2611.181, 2621.911.

Σήμερα η συγκέντρωση των συνταξιούχων οικοδόμων

Στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων θα συγκεντρωθούν σήμερα, ώρα 11 πμ, οι συνταξιούχοι οικοδόμοι προκειμένου να ενημερωθούν για την καθυστέρηση της συγχώνευσης του Επικουρικού Ταμείου τους (ΤΕΑΕΔΞΕ) με το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ.

Σε κοινή ανακοίνωση τους, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και η Επιτροπή Συνταξιούχων του Επικουρικού Ταμείου, αναφέρουν πως το σχετικό Διάταγμα που υπογράφτηκε από τους νέους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Προεδρίας, ξαναπήγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για επεξεργασία. Το ΣτΕ έχει αντιρρήσεις με το Διάταγμα χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι δεν εξασφαλίζεται σ' αυτό αναλογιστική μελέτη. Αντίθετα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι στην περίπτωση του Ταμείου των Οικοδόμων έγινε αναλογιστική μελέτη και είναι πληρέστατη.

Γιορτή εργαζόμενων στα Πρακτορεία Εφημερίδων

Εκδήλωση σε ταβέρνα πραγματοποίησε την Κυριακή που μας πέρασε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, με μεγάλη επιτυχία. Ο Χρ. Πισπιρίγκος,πρόεδρος της Ενωσης, στο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων ότι "η μόνη ελπίδα για τους εργαζομένους είναι η ενότητα και ο αγώνας". Ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Δημ. Γκλαβάς και ο Χρ. Μητρόπουλος της Ενωσης Εφημεριδοπωλών αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα της δημιουργίας Συνδικάτου Τύπου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος των Αντιστασιακών Δημοσιογράφων και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Ν. Καραντινός,μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, εκπρόσωπος της ΕΙΗΕΑ, αντιπρόσωποι της Ενωσης Εφημεριδοπωλών Πειραιώς και η διευθύντρια του ΤΣΕΥΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ